Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Sylvie Martin

Kan het raadplegen van een diëtist me helpen gewicht te verliezen?

Bijgewerkt op 20 februari 2024.

transapente pixel
Een diëtist raadplegenHet raadplegen van een diëtist is soms de ultieme oplossing om uit de vicieuze cirkel van overgewicht en een evenwichtiger levensstijl aan te nemen.

De laatste jaren is dit beroep sterk in opkomst en trekt het steeds meer artsen en cliënten aan.

In haar jaarverslag voor 2013 schatte de DREES (Direction de Recherche, des Études, de l’Evaluation et des Statistiques) het aantal praktiserende diëtisten in Frankrijk op 8.525, een stijging van ongeveer 8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Ditzelfde groeipercentage wordt sinds 2010 elk jaar aangehouden, wat de groeiende belangstelling voor dieetkwesties weerspiegelt.

Wat is een diëtist? Wat zijn hun vakgebieden? Welke kwalificaties en opleidingen hebben ze? Waarom is het raadplegen van een diëtist essentieel voor het behouden van een goede gezondheid? En hoe kan hij (of zij) je helpen om af te vallen en een gezond gewicht te behouden?

We gaan al deze vragen bekijken en proberen een aantal duidelijke antwoorden te geven.

Een diëtist of voedingsdeskundige raadplegen?

Eerst en vooral moet je het verschil weten tussen een medisch voedingsdeskundige en een diëtist. Het verschil is meer dan een woordspeling.

Wat is een voedingsdeskundige arts?

medisch voedingsdeskundigeLaten we eerst een veelgemaakte fout rechtzetten. We zeggen een voedingsdeskundige arts, niet een voedingsdeskundige.

Een voedingsdeskundige arts is een arts die een medische basisopleiding heeft gevolgd, d.w.z. een baccalaureaat + 8 jaar hoger onderwijs. Daarna kiezen ze voor een aanvullende opleiding in voeding. Deze aanvullende kwalificatie wordt gecertificeerd door een universitair diploma (DU), een diploma van aanvullende gespecialiseerde studies (DESC) of een interuniversitair diploma (DIU).

Een voedingsdeskundige arts, zoals elke arts, onderzoekt, stelt een diagnose op en probeert voedingsgerelateerde aandoeningen zoals obesitas en eetstoornissen (anorexia, boulimia, hyperfagie, diabetes, voedselallergieën, enz.) Ze hebben het recht om behandelingen voor te schrijven. Ze kunnen in een privépraktijk of in een ziekenhuis werken.

Een voedingsdeskundige wordt over het algemeen geraadpleegd wanneer er sprake is van een probleem van overgewicht in verband met een ziekte of aandoening.
Een consult bij een voedingsdeskundige kost tussen de €20 en €90, afhankelijk van de regio. Deze kosten worden gedeeltelijk terugbetaald door de sociale zekerheid.

Wat is een diëtist?

Een diëtist is een gezondheidsprofessional met het statuut van voedingsdeskundige.

Ze hebben een 2-jarig diploma hoger onderwijs (bac + 2) en hun basisopleiding na het baccalauréat komt overeen met een hoger technicusdiploma (BTS) of een universitair diploma technologie (DIT) in biologische techniek/diëtetiek.

Over het algemeen treedt een diëtist op als een ervaren begeleider en een ervaren coach in een afslankprogramma. Hun rol is het ontwikkelen van gepersonaliseerde voedingsprogramma’s op maat van elke patiënt. Hun doel is om het voedingsevenwicht te herstellen door bestaande onevenwichtigheden in de voeding op te heffen en patiënten in staat te stellen om een gezond, evenwichtig voedingspatroon aan te nemen.

Een voedingsdeskundige arts kan patiënten doorverwijzen naar een diëtist, zodat ze kunnen profiteren van een dieet dat is afgestemd op hun behoeften en situatie.

Het raadplegen van een diëtist kost tussen de €25 en €60. De sociale zekerheid dekt de kosten van een diëtist niet. De kosten voor het raadplegen van een diëtist worden dus niet terugbetaald.

Wanneer moet je een diëtist raadplegen?

Wanneer moet je een diëtist raadplegen?Met de twee definities die we zojuist hebben gegeven, is het duidelijk dat het raadplegen van een diëtist of een medisch voedingsdeskundige om totaal verschillende redenen moet gebeuren.

Je moet een medisch voedingsdeskundige raadplegen als je lijdt aan een probleem van overgewicht in combinatie met een ziekte zoals een cardiovasculaire complicatie, diabetes, een eetstoornis (anorexia, boulimia, enz.), een voedselallergie, jicht, cholesterol, schildklierafwijkingen, enz.

Je moet een diëtist raadplegen als je voedingsondersteuning nodig hebt.. Je kunt ook een diëtist raadplegen voor een persoonlijk dieet dat speciaal voor jou is samengesteld.

Een diëtist is een soort “heropvoeder” op het gebied van voeding. Hij of zij zorgt voor een persoonlijke opvolging van jouw geval door je dieet, levensstijl en eigenlijk alle factoren die verband houden met schommelingen in lichaamsgewicht nauwlettend in de gaten te houden.

Hier zijn 10 van de meest voorkomende redenen waarom je een diëtist zou moeten raadplegen:

– Je hebt diabetes, …

… cardiovasculaire problemen of hoge bloeddruk.

Hulp krijgen van een diëtist, in combinatie met de controle van je arts, zou een van je prioriteiten moeten zijn.

Deze voedingsspecialist zal je helpen om je voedingspatroon veilig te verbeteren en te veranderen zonder je gezondheid of voeding in gevaar te brengen.

– Je gaat een bariatrische operatie ondergaan of hebt deze al ondergaan

Omdat je maag nu alleen nog maar kleine porties aankan, is het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren nu een lastige taak.

Een diëtist zal samen met je arts een dieetplan opstellen om aan je nieuwe voedingsbehoeften te voldoen.

– Je hebt spijsverteringsproblemen

Als je een geregistreerde diëtist raadpleegt, weet je zeker dat je gezond eet en voedingsmiddelen vermijdt die je aandoening kunnen verergeren.

– Je bent zwanger of probeert een baby te krijgen

Een diëtist zal je helpen om een persoonlijk dieet samen te stellen met de voedingsstoffen die je nodig hebt voor je aandoening.

Dit type dieet helpt het risico op tekorten bij pasgeborenen te verminderen, vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.

– Je geeft borstvoeding …

… en je hebt advies nodig om ervoor te zorgen dat je baby geen elementen mist die essentieel zijn voor de groei.
Een diëtist kan je helpen bij het samenstellen van een persoonlijk dieet dat rijk genoeg is aan ijzer, vitamine D, fluoride en B-vitamines om aan jouw behoeften en die van je kind te voldoen.

– Je tiener heeft problemen met eten …

… en eet niet gezond.

Het raadplegen van een diëtist is nodig om eetstoornissen zoals anorexia of boulimia.

– Zorg voor een oudere persoon

Een diëtist kan je helpen om mogelijke interacties tussen voeding en medicatie te vermijden.

Hij of zij kan je helpen om de persoon voldoende gehydrateerd te houden. Hij of zij kan ook een speciaal dieet opstellen dat rekening houdt met de gezondheidstoestand van de persoon.

– Je wilt intelligent beginnen eten

Een diëtist zal je helpen verkeerde informatie te vermijden.

Hij of zij zal je leren hoe je voedseletiketten moet lezen, hoe je gezond en goedkoop kunt koken en hoe je uit eten kunt gaan zonder je dieet te verpesten.

En bovenal leert hij of zij je hoe je verleidingen op het werk kunt weerstaan.

– Je bent een atleet …

… en je wilt je fysieke prestaties verbeteren.

Je energiebehoeften zijn hoger dan die van normale mensen en door een diëtist te raadplegen, kun je jezelf doelen stellen en de resultaten bereiken die je wilt op het gebied van sportprestaties, zonder risico op tekorten of je lichaam in gevaar te brengen.

– Tot slot kun je een diëtist raadplegen als …

… je wilt aankomen of afvallen.

Een diëtist kan extra bronnen van calorieën voorstellen voor een gezonde gewichtstoename of, als dat niet het geval is, een caloriearm dieet om je te helpen je gewicht te verminderen.

Hij of zij zal je ondersteunen bij je inspanningen om gewicht te verliezen of aan te komen, terwijl je al je favoriete voedingsmiddelen mag eten.

Deze niet-uitputtende lijst geeft enkele voorbeelden van wanneer en waarom je een diëtist moet raadplegen.

Wie kan een diëtist raadplegen?

Iedereen kan een diëtist raadplegen, of je nu een kind, tiener of volwassene bent. Problemen met het lichaamsgewicht treffen alle lagen van de bevolking zonder uitzondering en alle leeftijdsgroepen.

Het is altijd de moeite waard om te onthouden dat overgewicht de afgelopen decennia een wereldwijd probleem is geworden, dat grotendeels te wijten is aan de moderne eetgewoonten (bewerkte voedingsmiddelen, fastfood, producten die rijk zijn aan snelle suikers, een zittende levensstijl, gebrek aan lichaamsbeweging,…).

Het fenomeen wordt nog zorgwekkender als we leren dat kinderen in toenemende mate door dit gezondheidsprobleem worden getroffen!

De oorzaken: snel eten, veel eten, snacken, geen groenten en fruit eten, frisdranken en suikerhoudende dranken drinken, enz. Bovendien heeft het INPES (Institut National de Prévention et d’Éducation pour la Santé) een document opgesteld voor professionals in de gezondheidszorg om hen te helpen het probleem van kinderen met overgewicht te herkennen en vroegtijdig op te sporen.

Raadpleeg een diëtist om af te vallen

raadpleeg een diëtist om af te vallenZoals hierboven vermeld, kun je door een diëtist te raadplegeneen gezond, evenwichtig dieet specifiek voor jouw geval.

Met andere woorden, hij of zij zal je helpen om thuis recepten te bereiden en garandeert een regelmatige controle om je vooruitgang te beoordelen.

Een diëtist zal werken aan je eetgewoontennadat hij met je heeft gepraat en geluisterd heeft naar wat je te zeggen hebt. Hij of zij zal je vervolgens helpen om de doelen te bereiken die jullie samen hebben gesteld, gebaseerd op je gezondheidstoestand, je gewicht en je levensstijl. In eerste instantie zal hij je helpen om je lichaam te accepteren en vervolgens zal hij je helpen om je eigen dieet samen te stellen.

Dankzij zijn praktische advies zul je in staat zijn om aan de valstrik van hunkeren te ontsnappen, ongecontroleerd eten en giftige ingrediënten en additieven te vermijden en een gezond tempo voor gewichtsverlies vast te stellen dat veilig is voor je gezondheid.

Het zal je ook helpen om te genieten van eten en tegelijkertijd gezond te blijven.

Tot slot biedt het je psychologische ondersteuning. Dit is een essentieel onderdeel van elk afslankprogramma.

Dit is, in een notendop, hoe het raadplegen van een diëtist je zal helpen.

De interventiegebieden van de diëtist

In werkelijkheid is een diëtist actief op het meest gevoelige gebied van het totale afslankproces, namelijk dieet. Vandaar het belang van zijn rol!

Je kunt hier en daar honderden menu’s en recepten vinden, maar er is geen garantie dat ze voor jou werken.

Het mooie van het raadplegen van een diëtist is dat hij of zij elk geval op een persoonlijke manier behandelt. gepersonaliseerd. Er is geen toverformule die voor iedereen werkt, maar een oplossing die specifiek is voor elk geval.

Dit is gemakkelijker te begrijpen als je weet dat elk menselijk lichaam op een andere manier reageert en dat het metabolisme van mens tot mens erg verschilt, zo niet totaal anders is.

Deze waarheid kan gemakkelijk worden geverifieerd door te observeren hoe verschillende lichamen reageren op medicijnen en afslank- of andere voedingssupplementen die binnen dezelfde familie worden ingenomen.

Kortom, het raadplegen van een diëtist is de beste manier om ervoor te zorgen dat je gezond en evenwichtig eet en op gewicht blijft.

Waar kan ik een diëtist raadplegen?

Met de groei van deze activiteit in de afgelopen jaren is het gemakkelijk geworden om een diëtist in de buurt te raadplegen. Een eenvoudige zoektocht op het internet levert een indrukwekkend aantal diëtisten op.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen regio’s wat betreft het aantal beschikbare diëtisten. Het aantal diëtisten in Amsterdam is bijvoorbeeld niet hetzelfde als in de overzeese departementen en gebiedsdelen. Ook de tarieven zijn niet hetzelfde.

Welk budget kan ik verwachten?

Om eerlijk te zijn is er standaard tarief bekend. Elke diëtist hanteert zijn of haar eigen tarieven.

Over het algemeen kan je bij een diëtist terecht vanaf 25 à 60€ afhankelijk van de regio.

Latere consulten, bekend als vervolgconsulten, zijn minder duur en kosten rond de €20 à €40. Deze consulten zijn over het algemeen kort, ze duren tussen de 15 en 30 minuten, en in zeldzame gevallen tot 1 uur.

Deze prijzen zijn schattingen gebaseerd op de meest voorkomende prijsklasse in Frankrijk. Ze worden alleen ter informatie gegeven.

Frequentie van consulten

De eerste consult is het langst, duurt tot een uur, of zelfs anderhalf uur, afhankelijk van de toestand van de patiënt.

Daarna volgen meerdere korte van korte duur (15 tot 30 minuten), die kunnen worden gespreid over een periode van 3 maanden tot een jaar. Deze periode wordt bepaald op basis van het geval van de patiënt die wordt behandeld en op basis van de gewenste doelstellingen, maar ook op basis van onvoorziene omstandigheden die zich tijdens deze periode van ondersteuning kunnen voordoen.

Over het algemeen zitten er een of twee weken tussen het eerste en het tweede consult. Voor de volgende consultaties is er geen specifieke schaal. De frequentie varieert van persoon tot persoon. Ze wordt bepaald op basis van de doelstellingen en de huidige gezondheidstoestand van de patiënt.

Als algemene regel geldt dat als de resultaten goed zijn, deze consulten in de tijd worden gespreid. Zo niet, dan zullen ze vaker plaatsvinden, vooral op moeilijke momenten.

Hoe werkt een sessie?

Het raadplegen van een diëtist verloopt in twee fasen en leidt tot twee verschillende beoordelingen.

– Voedings- en gedragsbeoordeling

Eerst stelt de diëtist het volgende vast je voedings- en gedragsprofiel.

Het doel is om precies te bepalen wat uw eetgewoonten zijn en wat uw beperkingen zijn. Uw toekomstige dieet zal op deze twee factoren gebaseerd zijn. Het doel van deze fase is om uw motivatie te stimuleren door u voedingsmiddelen naar uw smaak aan te bieden, met respect voor uw grenzen en dagelijkse beperkingen.

Deze evaluatiefase is essentieel omdat we zo de oorzaken van uw overgewicht kunnen opsporen. Het stelt de diëtist ook in staat om uw culinaire profiel te bepalen.

– Beoordeling van het lichaam

Ten tweede zal de diëtist proberen omuw gewicht analyseren.

Op basis hiervan bepaalt hij je energiebehoefte en dus je voedselbehoefte. Je diëtist zal een professioneel apparaat gebruiken dat impedancemetrie heet. Dit apparaat wordt gebruikt om nauwkeurig je spiermassa, vetmassa, BMI (body mass index), watermassa en visceraal vet te bepalen.

De verkregen resultaten worden geanalyseerd, waarbij rekening wordt gehouden met andere factoren zoals je leeftijd en geslacht. Deze metingen worden vervolgens gebruikt om te bepalen welke veranderingen moeten worden aangebracht.

Aan het einde van dit stadium zal de diëtist een voedingsdiagnose. Aan de hand van deze diagnose kan de diëtist precies bepalen aan welke onevenwichtigheden en stoornissen in je voeding je lijdt. Hij kan je dan vertellen welke veranderingen je moet aanbrengen.

Er wordt rekening gehouden met je voorkeuren en beperkingen om een persoonlijk voedingsprogramma op te stellen dat aan je verwachtingen en behoeften voldoet.

Een laatste punt: het is raadzaam om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je een impedantiemeting gaat gebruiken. Het is raadzaam omminstens 3 uur niet te eten voor het wegen. Zwangere vrouwen en mensen die een pacemaker of vergelijkbaar apparaat dragen, mogen dit apparaat niet gebruiken.

Hoe bereidt u zich voor op uw eerste afspraak?

Voordat u een diëtist consulteert, moet u zich ervan bewust zijn dat alle informatie over uw dieet, uw eetgewoonten, uw sportactiviteiten en uw levensstijl in het algemeen zeer waardevolle gegevens zijn die u met hem of haar moet delen.

Hoe meer informatie je verstrekt, hoe effectiever je programma zal zijn. Je kunt bijvoorbeeld een dagmenu opstellen met wat je de afgelopen week hebt gegeten voordat je naar je diëtist gaat.

Uw diëtist kan ook uw biologische analyses. Vergeet niet om deze mee te nemen.

Wat u met uw diëtist moet delen

Uw diëtist wil dat u oprechteerst met jezelf en daarna met hem of haar. Durf de waarheid te vertellen over je eetgewoonten en je guilty pleasures. Durf open en zonder terughoudendheid te spreken.

Als je dat niet kunt, is het niet nodig om een diëtist te raadplegen. Vergeet niet dat deze professional gebonden is aan het beroepsgeheim.

Zodra het contact tot stand is gekomen en je persoonlijke dieetprogramma is opgesteld, verwacht hij of zij dat je je met hart en ziel inzet om je belofte na te komen. Doe dus je best om de gestelde doelen te bereiken.

Je diëtist is je betrouwbare bondgenoot bij het kwijtraken van die extra kilo’s die je dwarszitten. Je moet hem of haar vertrouwen en bovenal moet je jezelf vertrouwen.

Laatste tips voordat je een diëtist consulteert

Voordat je een diëtist consulteert, moet je er zorgvuldig een kiezen.

Allereerst kun je beginnen met wat onderzoek te doen op het internet, blogs te lezen, getuigenissen en opmerkingen van internetgebruikers te raadplegen en te zoeken naar online publicaties over de diëtist. Het belangrijkste is om het antwoord te vinden op de volgende vraag: hoeveel mensen heeft deze professional gefaald om kunnen helpen?

Aan de andere kant kunnen sommige diëtisten bepaalde voedingssupplementen of -producten promoten of zelfs verkopen. Dit is op zich geen slechte zaak. Soms heeft deze diëtist bijgedragen aan het ontwerp van het product of is hij gewoon overtuigd van de werking ervan. Betrouwbare professionals zullen je duidelijk vertellen dat ze een vergoeding ontvangen voor deze dienst, en zelfs als je niet geïnteresseerd bent in hun product, zullen ze je zaak blijven behandelen. Als ze dat niet doen, moet je gewoon ergens anders zoeken.


Dit Artikel Delen!