Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door René Ronse

Het Keto-dieet: hoe het werkt, voordelen en nadelen

Bijgewerkt op 26 oktober 2023.

transapente pixel
Keto DieetHet ketogeen dieet wordt steeds populairder. Het staat bekend om zijn algemene gezondheidsvoordelen en wordt aanbevolen als behandeling voor verschillende aandoeningen.

Sinds enkele jaren wordt het ketogeen dieet ook beschouwd als een effectieve afslankmethode.

Maar wat is het eigenlijk? En helpt het je echt om af te vallen?

Ontdek alle antwoorden in dit artikel over het ketogeen dieet.

Het KETO dieet

Het ketogeen dieet, een eeuwenoud programma.

Het ketogeen dieet, ook bekend als het Keto dieet, bestaat al meer dan honderd jaar. Maar met de explosieve toename van obesitas en overgewicht in de afgelopen jaren staat deze dieetvorm weer volop in de belangstelling.

 – Wat is het eigenlijk?

Het is een nogal bijzonder dieet omdat het de neiging heeft om alle meningen over gezonde voeding te verdraaien. Het is voornamelijk gebaseerd op een hoge vetconsumptie en een lage koolhydraatinname.

Het keto-dieet werd in de jaren 1920 ontwikkeld met als doel de frequentie van aanvallen bij kinderen met epilepsie te verminderen. In die tijd merkten gezondheidsdeskundigen op dat dit type dieet een anti-epileptische werking had. Met andere woorden, het was gunstig voor kinderen met epilepsie.

Na verloop van tijd werd ook de effectiviteit ervan bij het verwijderen van overgewicht opgemerkt. Hierdoor is het keto dieet een zeer effectieve afslankmethode geworden. Het speelt ook een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

 – Basisprincipe van het keto-dieet

In het algemeen heeft het lichaam drie elementen nodig om te functioneren, waaronder vetten, koolhydraten en eiwitten. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen die energie leveren. Ze worden geleverd door de voedingsmiddelen die we elke dag eten.
Keto wat je moet eten
Volgens het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid (Anses) dekken koolhydraten of suikers 40-55% van de dagelijkse energiebehoefte van een volwassene. De dagelijkse inname van lipiden of vetten is 35%. De eiwitinname ligt tussen 10% en 20%.

De situatie is heel anders bij het keto-dieet. Zoals hierboven vermeld, is dit gebaseerd op een hoge consumptie van vetrijk voedsel. De vetinname is zelfs 75%. De inname van koolhydraten is daarentegen beperkt tot een relatief lage 5% per dag. De inname van eiwitten blijft ongewijzigd.

 – Toegestane voedingsmiddelen bij het keto-dieet

De voedingsmiddelen die de voorkeur genieten bij het ketogeen dieet zijn voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid vet leveren. Deze omvatten vis, zeevruchten, eieren, boter, olijven, avocado en plantaardige oliën. Vlees en gevogelte zijn ook toegestaan. Azijn en citroensap kunnen worden gebruikt om de smaak van maaltijden te verbeteren.

Harde kaas is toegestaan, maar niet meer dan 100 g per dag. Wat groenten betreft, wordt de voorkeur gegeven aan koolhydraatarme groenten, zoals sla en spinazie. Volle melk, volle yoghurt, wijn, suikervrije koffie en groenten met een hoger gehalte aan koolhydraten zijn toegestaan, maar in beperkte hoeveelheden.

Aangezien je veel vet moet eten, moet je het zorgvuldig kiezen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6 vetzuren moeten met mate worden gegeten. Dit is het geval met soja-, zonnebloem-, maïs- en druivenpitolie. Enkelvoudig onverzadigde vetten zoals olijfolie en avocado-olie verdienen de voorkeur, net als verzadigde vetten zoals vet vlees en Omega-3.

 – Voedingsmiddelen die verboden zijn bij het keto dieet

Verboden voedingsmiddelenHet ketogeen dieet is nogal beperkend. Een aantal voedingsmiddelen zijn verboden, waarvan de meeste veel koolhydraten bevatten. Hieronder vallen suiker en alle zoete producten zoals vruchtensappen en chocolade. Granen, zetmeelrijke voedingsmiddelen, brood, gebak, koekjes, zachte kazen en fromage frais zijn ook verboden.

Dan zijn er nog peulvruchten, aardappelen en alle zoete groenten zoals maïs, wortelen en rode bieten. Frisdranken, honing, zoete sauzen, plantaardige melk of yoghurt, gearomatiseerde yoghurt en groentesappen moeten ook worden vermeden. Wat fruit betreft, zijn alleen bessen toegestaan.

Afvallen met het ketogeen dieet

Veel mensen hebben getuigd van de doeltreffendheid van het ketogeen dieet in de strijd tegen overgewicht. De vraag is: hoe kan dit type dieet leiden tot gewichtsverlies?

 – Hoe het keto dieet werkt

Om te kunnen functioneren heeft het lichaam energie nodig, die wordt geleverd door de drie hierboven genoemde voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten en vetten. Als algemene regel gebruikt het lichaam echter koolhydraten als belangrijkste energiebron.

Dus als de koolhydraatinname vermindert, moet het glycogeen aanspreken. Elke gram verbruikt glycogeen resulteert in een verlies van 3 tot 4 gram water. Dit is de reden waarom mensen die het ketogeen dieet volgen in het begin veel gewicht verliezen. In werkelijkheid is dit waterverlies.

Dat gezegd hebbende, kan de verminderde inname van koolhydraten ook leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies. Dit komt omdat de glycogeenreserves uitgeput raken. Eenmaal uitgeput, moet het lichaam het vet dat het elke dag verbruikt omzetten in energie om goed te kunnen functioneren. Dit leidt tot de vorming van afvalstoffen die bekend staan als ‘ketonlichamen’ en die zich ophopen in het bloed. Wanneer dit product wordt gevormd, komt het lichaam in een staat van ‘ketose’.

Wanneer het lichaam in ‘ketose’ is, wordt het een echte vetverbrandingsmachine. Het vermindert ook je eetlust. Dit is hoe het ketogeen dieet leidt tot aanzienlijk gewichtsverlies. Over het algemeen duurt het twee tot drie weken voordat het lichaam in deze staat van ketose is.

 – De resultaten

Het ketogeen dieet leidt tot snel gewichtsverlies. In feite kun je veel gewicht verliezen in slechts één maand. De duur van het dieet kan variëren van een paar weken tot meerdere jaren. Het hangt allemaal af van wat je wilt bereiken. Over het algemeen wordt het ketogeen dieet geadopteerd als een echte levensstijl en niet alleen als een dieet. Dit is het geval wanneer het therapeutisch wordt gebruikt.

Voordelen en nadelen van het ketogeen dieet

Uiteraard heeft het ketogeen dieet, zoals alle diëten die gewichtsverlies garanderen, zowel positieve als negatieve punten.

 – De voordelen van het keto dieetKeto wat eten

Dit type dieet bevordert een verzadigd gevoel en garandeert snel gewichtsverlies. Dus als je wilt afvallen, is het ketogeen dieet een goede bondgenoot. Bovendien is het geen caloriearm dieet. Je zou je er dus niet gefrustreerd of moe door moeten voelen.

Bovendien zijn de toegestane voedingsmiddelen uitstekende bronnen van eiwitten en goede vetten. Goede vetten zijn goed voor je gezondheid. Ze helpen het cardiovasculaire systeem goed te functioneren.

 – De nadelen van keto

Om af te vallen of beter te worden met het ketogeen dieet, kun je niet valsspelen. Dit type dieet is daarom moeilijk te volgen, omdat het vermijden van koolhydraatrijk voedsel, vooral zetmeelrijk voedsel, niet gemakkelijk is. Het volgen van dit dieet kan een schadelijke invloed hebben op het sociale leven.

Volgens gezondheidsdeskundigen kan het ketogeen dieet ook een aantal vervelende bijwerkingen hebben die bekend staan als ‘ketogeengriep’. De belangrijkste symptomen zijn constipatie, misselijkheid, vermoeidheid, krampen, hoofdpijn en een slechte adem.

Conclusie

Het ketogeen dieet is een zeer effectieve oplossing om af te vallen, maar laat je niet misleiden door te denken dat het eenvoudig en makkelijk te implementeren is. Het juiste dieet om de staat van ketose te bereiken die nodig is voor goede resultaten op het dieet moet nauwgezet gevolgd worden. Het vereist een constante inspanning en een stalen geest!

Er zijn echter een aantal hulpmiddelen om ketose te bereiken. Bepaalde voedingssupplementen, waaronder het supplement dat we hieronder aanbevelen, kunnen het proces versnellen met verschillende mate van effectiviteit. Maar een adequaat keto dieet zal altijd het belangrijkste element zijn in het succes van dit dieet!

KetoCharge :
KetoCharge

“KetoCharge is een 100% natuurlijk afslank voedingssupplement dat speciaal is ontworpen om het gemakkelijker te maken om de vetverbrandende metabolische staat te bereiken die bekend staat als ‘ketose’ en zo aanzienlijk en snel gewichtsverlies teweeg te brengen!

Toepassing: Alleen voor degenen die een ketogeen dieet willen volgen!

(60 dagen ‘Tevreden of uw geld terug!)

Lees de volledige beschrijving van KetoCharge!


Dit Artikel Delen!