Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door René Ronse

Hoe bescherm je jezelf tegen oplichting

Bijgewerkt op 9 april 2024.

transapent pixel
guide-piegesKwaadwillenden worden steeds vindingrijker en uitgebreider in hun pogingen om je op te lichten en deinzen nergens voor terug om je geld of gevoelige gegevens te bemachtigen.

Het is belangrijk om te onthouden dat oplichting meestal werkt als 2 dingen samenkomen:

1/ De zwendel is goed doordacht, geloofwaardig en lijkt op de werkelijkheid!
2/ Het komt op het verkeerde moment wanneer je wat kwetsbaarder of ongeruster bent.

Wanneer deze twee punten worden gecombineerd, zullen zelfs de meest sceptische mensen die zeggen dat ze niet begrijpen hoe mensen zo gemakkelijk voor de gek kunnen worden gehouden, eerder geneigd zijn om in de zwendel te trappen.

Bovendien zijn oplichters niet gek; ze doen zich vaak voor als iemand die je vertrouwt, een ambtenaar, een vriend, een liefdadigheidsinstelling of een bekend bedrijf en maken gebruik van nieuwe technologieën, producten of diensten om steeds geraffineerdere verhalen te verzinnen met als doel je te overtuigen hen geld of persoonlijke gegevens te geven.

Belangrijkste punten om te volgen om de meeste online zwendel te vermijden!

Bescherm jezelf tegen oplichting!

De beste manier om jezelf te beschermen tegen de meeste valstrikken op het web is om altijd een paar belangrijke punten te volgen, waakzaam te blijven en nooit iets te overhaasten!

Oplichters zijn willekeurig – iedereen is wel eens kwetsbaar!

Daarom volgt hier een korte lijst met tips om je te helpen de dagelijkse strijd aan te gaan tegen alle zwendelpraktijken die het hele jaar door op ons azen:

1. Bescherm jezelf:

Je weet dat oplichting bestaat, dus wees voorzichtig.
Als je te maken hebt met contacten, of dat nu per telefoon, post, e-mail, persoonlijk of op sociale netwerken is, denk dan altijd na over de mogelijkheid dat deze benadering een poging tot oplichting is.
Onthoud: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook!

2. Weet met wie je te maken hebt:

Als je niet zeker bent over de legitimiteit van een persoon of bedrijf, neem dan de tijd om een beetje onderzoek te doen.
Doe een Google image search of zoek op internet naar andere mensen die met hen te maken hebben gehad. Als een bericht of e-mail van een vriend komt en het lijkt ongebruikelijk, neem dan direct contact op met je vriend om te controleren of hij het echt was die het bericht of de e-mail stuurde.

3. Klik niet zomaar op iets:

Open geen verdachte teksten, pop-upvensters of klik niet op links of bijlagen in verdachte e-mails; verwijder ze zonder ze te openen!
Controleer bij twijfel de identiteit van het contact via een onafhankelijke bron zoals een telefoongids of een online zoekopdracht. Gebruik niet de contactgegevens in het bericht dat u is toegestuurd.

4. Wees waakzaam aan de telefoon:

Beantwoord geen geautomatiseerde oproepen, oproepen waarin u geschenken worden aangeboden, oproepen over uw computer waarin toegang op afstand wordt gevraagd, zelfs als ze een bekend bedrijf noemen of een bedrijf waarmee u zaken doet – hang op!

5. Houd uw persoonlijke gegevens veilig:

Doe een slot op je brievenbus en versnipper je rekeningen en andere belangrijke documenten voor je ze weggooit. Bewaar je wachtwoorden en identificatienummers op een veilige plaats.
Wees heel voorzichtig met de hoeveelheid persoonlijke informatie die je deelt op social media sites, want oplichters kunnen deze informatie en foto’s gebruiken om valse identiteiten aan te maken of je te benaderen met een online scam.

6. Neem de tijd:

Neem nooit een impulsieve beslissing, oplichters willen dat je snel beslissingen neemt, ze zullen je laten geloven dat er een noodsituatie is, dat je absoluut snel een beslissing moet nemen of het risico loopt voordelen te verliezen en in sommige gevallen kunnen ze zelfs agressief worden met als enige doel je te destabiliseren.
Dus, voordat je je geld of persoonlijke informatie weggeeft, neem de tijd om na te denken, praat met mensen om je heen, doe wat onderzoek online, maar neem niet meteen een beslissing!
In ieder geval, als het geen oplichterij is, heb je altijd een manier om later weer contact met ze op te nemen!

7. Bescherm je mobiele apparaten en computers:

Gebruik altijd wachtwoordbeveiliging, deel geen toegang met andere gebruikers (ook niet op afstand), werk je beveiligingssoftware bij en maak regelmatig een back-up van je gegevens.
Bescherm je Wi-Fi-netwerk met een wachtwoord en vermijd het gebruik van openbare computers of Wi-Fi-toegangspunten om toegang te krijgen tot online bankdiensten of gevoelige persoonlijke informatie te verstrekken.

8. Kies uw wachtwoorden zorgvuldig:

Kies wachtwoorden die voor anderen moeilijk te raden zijn en werk ze regelmatig bij.
Een sterk wachtwoord moet bestaan uit een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor elk account / profiel en deel je wachtwoorden met niemand.

9. Controleer je privacy- en beveiligingsinstellingen op sociale media:

Als je sociale netwerksites gebruikt, zoals Facebook of Twitter, wees dan voorzichtig met wie je contact maakt en leer hoe je je privacy- en beveiligingsinstellingen kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je veilig blijft. Als je verdacht gedrag herkent, op spam hebt geklikt of het slachtoffer bent geworden van online oplichting, neem dan maatregelen om je account te beveiligen en zorg ervoor dat je het meldt!

10. Pas op voor verzoeken om contactgegevens of geld:

Stuur nooit geld of geef nooit creditcardgegevens, online accountgegevens of kopieën van persoonlijke documenten aan iemand die je niet volledig kent of vertrouwt.
Ga nooit akkoord met het overmaken van geld of goederen voor iemand anders!

11. Wees op je hoede voor ongebruikelijke betalingsverzoeken:

Fraudeurs zullen je vaak vragen om een ongebruikelijke betaalmethode te gebruiken, zoals vooraf geladen debetkaarten, cadeaukaarten, iTunes-kaarten of virtuele valuta zoals Bitcoin.

12. Wees voorzichtig als je online winkelt:

Wees op je hoede voor aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn en gebruik altijd een online betalingsverwerker die je kent en vertrouwt.
Wees op je hoede voor gratis of €1 proefaanbiedingen, die over het algemeen worden gebruikt om je te abonneren en je maandelijks een rekening te sturen totdat je opzegt. Lees voordat je zo’n proefperiode accepteert de algemene voorwaarden van de verkoopsite en doe wat onderzoek op je favoriete zoekmachine of op internet. Oplichterij of Betrouwbaar.
Denk twee keer na voordat je virtuele valuta (zoals Bitcoin) gebruikt – ze hebben niet dezelfde bescherming als andere betaalmethoden, wat betekent dat je je geld niet terug kunt krijgen als je het eenmaal hebt verstuurd.
Als je online betaalt, controleer dan altijd of de site waar je de transactie uitvoert een beveiligde verbinding heeft (URL in HTTPS met het kleine slotje in de adresbalk van de browser).

Informatie over internetbeveiliging :

Tijdens uw werk zult u veel verschillende webpagina’s bezoeken. Sommige daarvan kunnen uw computer beschadigen als u niet voorzichtig bent.

Hier volgen enkele tips:

Download geen uitvoerbare bestanden, toepassingen of andere potentieel gevaarlijke bestanden en klik niet op links die niet helemaal legitiem lijken. We raden je ook aan om alleen bestanden te openen van bekende of vertrouwde officiële sites.

De onderstaande bestandsformaten worden over het algemeen als veilig beschouwd als je anti-virussoftware hebt geïnstalleerd:

 – .txt (tekstbestand)
 – .ppt of .pptx (Microsoft PowerPoint)
 – .doc of .docx (Microsoft Word)
 – .xls of .xlsx (Microsoft Excel)
 – .pdf (Adobe Acrobat Reader)

We raden je ten zeerste aan om antivirus- en antispywarebescherming op je computer te installeren. Eenmaal geïnstalleerd moet je deze software regelmatig updaten, anders is je computer niet 100% beschermd. Er zijn veel gratis en betaalde producten beschikbaar op het web.

            Zie ons artikel over antivirus- en spywaresoftware.

Als je een pagina tegenkomt met een waarschuwing, zoals “Waarschuwing – het bezoeken van deze website kan uw computer beschadigen”, of als je antivirussoftware je waarschuwt voor een pagina, moet je onder geen beding proberen de pagina te bezoeken!

Je kunt ook pagina’s tegenkomen die RealPlayer of de Adobe Flash plugin vereisen. Deze kun je meestal veilig downloaden.

Onthoud: oplichters maken geen onderscheid en hebben het op iedereen gemunt, ongeacht hun nationaliteit, sociale status, religie, huidskleur of leeftijd, dus : Bescherm jezelf en kijk uit!

Als je bent opgelicht, ga dan naar “Scam Alert“, onze pagina met een lijst van websites om consumenten te helpen die het slachtoffer zijn geworden van fraude!

 


Hier zijn enkele andere artikelen die je misschien interesseren:

Welke Antivirus te kiezen :
Welke Antivirus te kiezen

Dit artikel helpt je ontdekken wat de belangrijkste criteria zijn om rekening mee te houden bij het kiezen van een antivirus!

Bekijk het artikel “Welke antivirus kiezen?

 

Hoe WordPress beveiligen :
Hoe WordPress beveiligen

Dit artikel toont je enkele eenvoudige maar essentiële criteria om je WordPress Blog veilig te houden van hackers!

Bekijk het artikel “Hoe WordPress beveiligen”.

 

Gespecialiseerde WordPress Hosting :
Gespecialiseerde WordPress Hosting

Dit artikel laat je kennismaken met een aantal gespecialiseerde WordPress webhostingoplossingen die de snelheid van je WP blogs kunnen verhogen!

Bekijk het artikel “Gespecialiseerde WordPress Hosting”.

 


Dit Artikel Delen!