Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Sylvie Martin

Het nut van het nieuwe 5-kleuren voedingslogo voor voedingswaarde-etikettering in Frankrijk

Bijgewerkt op 26 december 2023.

transapente pixel
5-kleuren voedingslogoDe ministers van Volksgezondheid, Landbouw en Economie hebben besloten om het 5-kleuren Nutri-score logo in te voeren, dat optioneel kan worden aangebracht op voedselverpakkingen.

Het doel van dit nieuwe voedingsetiketteringssysteem is om het aantal chronische ziekten, waaronder obesitas en diabetes, in Frankrijk te verminderen.

Het is nu het officiële voedingswaarde-etiketteringssysteem dat in Frankrijk wordt aanbevolen.

Beknopt, begrijpelijk en gebaseerd op wetenschappelijke principes geeft het consumenten onmiddellijk informatie over de voedingswaarde van voedingsproducten op de markt.

Waarom een nieuw logo voor voedingswaarde-etikettering?

Tegenwoordig is iedereen het erover eens dat etiketten op producten ingewikkeld, zo niet onmogelijk te ontcijferen zijn.

Om twee producten met elkaar te vergelijken, moet je inderdaad een gedegen kennis van voeding hebben en natuurlijk moet je ook bekend zijn met bepaalde wetenschappelijke termen of de chemische namen van bepaalde bestanddelen.

Als je gaat winkelen, heb je echter niet de tijd om elk product door te nemen voordat je beslist of je het wel of niet koopt.

En helaas leidt het kopen van het verkeerde product tot slechte voedingskeuzes, die een directe oorzaak zijn van overgewicht en obesitas en alle ziekten die daaruit kunnen voortvloeien.

Het doel van dit nieuwe 5-kleurenlogo is om een einde te maken aan het gebrek aan leesbaarheid van de voedingswaarde-informatie op de producten die we elke dag consumeren.

Hoe werkt het 5-kleurenlogo?

Zoals we net hebben gezien, is het nieuwe 5-kleurenlogo ontworpen om de hoeveelheid componenten van een voedingsproduct (vet, suiker, enz.) leesbaarder en toegankelijker te maken voor alle consumenten, op basis van 5 verschillende kleuren.

Dit nieuwe Nutri-Score-logo rangschikt voedingsmiddelen op een voedingsschaal van groen tot rood: groen voor evenwichtige producten, rood voor voedingsmiddelen die te vet of te zoet zijn, en drie tussenliggende kleuren (geel, oranje, roze).

Kortom, dit nieuwe voedingswaarde-etiketteringssysteem maakt het mogelijk om in één oogopslag te zien welke voedingsmiddelen goed of slecht zijn qua voedingswaarde, en meer specifiek hun vet- en suikergehalte.

Hoe wordt de voedingsscore berekend?

De score die aan elk product wordt toegekend, wordt bepaald op basis van de voedingsstoffen die het bevat.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen voedingsstoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid (zout, suiker, enz.) en voedingsstoffen die heilzaam zijn (eiwit, vezels, enz.).

Deze score wordt vervolgens weergegeven met een letter en een bijbehorende kleur, zodat consumenten gemakkelijker kunnen kiezen.

Een eenvoudige blik volstaat om de voedingswaarde van een product te beoordelen.

Het is niet langer nodig om de bestanddelen van een product één voor één te ontcijferen.


Dit Artikel Delen!