Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Dimitri Michel

Wanneer moet je je zorgen maken over de gezondheid van je hond?

Bijgewerkt op 24 oktober 2023.

transapente pixel
verdrietige hond
Je denkt dat er iets vreemds aan de hand is met je hond. Hij eet of speelt al een paar dagen niet, hij heeft diarree of wormen… maar waarom? Wat is de reden voor deze plotselinge gedragsverandering?

Uw hond weet niet echt hoe hij moet klagen als hij een probleem heeft, dus het is aan u om de nodige stappen te ondernemen en goed genoeg op te letten om erachter te komen wat er achter elk abnormaal gedrag van uw hond zit.

We gaan deze vraag beantwoorden en vooral proberen uit te zoeken of je je al dan niet zorgen moet maken en de dierenarts moet bellen.

Aandoeningen, redenen en oplossingen

Hier zijn de meest voorkomende aandoeningen bij onze hondenvrienden, hun meest waarschijnlijke verklaringen en hoe je moet reageren afhankelijk van het geval.

Gedrag: Je hond is gestopt met eten, spelen of bewegen. Dit hoeft u niet al te veel te verontrusten, maar het is niet onschuldig of licht op te vatten. Het kan zijn dat uw hond een paar dagen nodig heeft om te herstellen van een kleine verwonding of een ander probleem, maar het kan ook een psychologisch probleem of een inwendige ziekte zijn.

Honden zijn erg gevoelige dieren en kunnen zich snel onwel of depressief voelen. Dit kan leiden tot een hongerstaking, gedragsproblemen of de hond die bijna niet wil bewegen. Neem in het geval van een psychische aandoening de tijd om zo vaak mogelijk met je hond te spelen en hem ook mee te nemen voor wandelingen. Het is belangrijk dat hij de natuur ziet en zijn gedachten verzetten, dus haal hem uit de omgeving die hem benauwt en depressief maakt. Hij zou snel weer zin in het leven moeten krijgen en rustig rond moeten kunnen rennen.

Als de gedragsverandering aanhoudt, is een bezoek aan de dierenarts nodig om te onderzoeken of je hond aan een ziekte lijdt.

Diarree: Af en toe diarree is niet ongewoon bij honden; een verandering in dieet of te veel kliekjes zijn de meest voorkomende oorzaken. Als de diarree aanhoudt en je hebt het dieet van je hond niet veranderd of hem dwangvoeding gegeven, kan hij lijden aan een virus of parasitaire ziekte. Voor parasieten gaat er niets boven een goede ontwormer. Wat virussen betreft, hangt het ervan af waar je hond aan lijdt. Bezoek dan je dierenarts, zodat je je hond de juiste zorg kunt geven.

Verwonding: Je hond heeft zich verwond, loopt mank, heeft een kleine pijnlijke plek, likt de hele tijd aan zijn poten of heeft last bij bepaalde bewegingen. In het algemeen zou alles binnen 2 of 3 dagen weer normaal moeten zijn, maar als de pijn te hevig is of langer dan 5 dagen aanhoudt, moet je contact opnemen met je dierenarts.

Constipatie: Honden hebben, net als mensen, soms last van constipatie. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door het dieet. Het kan het gevolg zijn van een plotselinge verandering in zijn dieet of van een voedingsmiddel dat in te grote hoeveelheden wordt gegeven. Bijvoorbeeld: Botten geven honden constipatieproblemen. Dus als je ze te vaak geeft, zal je hond last krijgen van constipatie. De beste preventie tegen constipatie is een gezonde, gevarieerde voeding. Als je hond constipatie heeft, kun je hem het beste een flinke lepel spijsolie (bakolie) geven. Dit smeert de darm en helpt je hond om zijn ontlasting te laten passeren. Als het probleem aanhoudt, kun je hem ook paraffineolie geven, een heel goed product om honden met obstipatieproblemen te helpen. Als je echter na een paar dagen geen verbetering ziet (en je hebt ervoor gezorgd dat hij geen botten of andere ongewone dingen eet), moet je met hem naar de dierenarts gaan. Je dierenarts kan hem de juiste verzorging geven, waaronder een laxeermiddel.

Overmatige dorst: Als je hond veel drinkt (meer dan normaal), zal hij vaker moeten plassen. Het is dus belangrijk dat je extra oplet, want hij zou per ongeluk binnen kunnen plassen. Ten eerste, als je hond veel drinkt na een zware inspanning (een lange wandeling of een bosloop) of overmatige hitte, is dit heel normaal. Aan de andere kant, als uw hond veel meer drinkt dan normaal terwijl het niet te warm is en hij geen ongewone inspanning heeft geleverd, kunnen daar verschillende redenen voor zijn:

– een verandering van voeding (van paté naar kroketten gaan zal hem ongetwijfeld meer doen drinken), dus je hoeft je geen zorgen te maken.

– Een blaasontsteking, in dat geval moet je een dierenarts raadplegen.

– Als hij ouder is, werken zijn nieren misschien gewoon niet meer zo goed, dus een bezoekje aan de dierenarts is op zijn plaats.

– Er zijn ook een aantal ziekten die dit soort problemen kunnen veroorzaken, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen bij je dierenarts.

Hoe dan ook, of je nu naar de dierenarts moet of niet, het is belangrijk dat je je hond niet het water ontzegt dat zijn lichaam nodig heeft. Dus besluit nooit om de hoeveelheid water die je hond drinkt te beperken, en als hij toch meer drinkt dan normaal, zorg er dan voor dat je hem voldoende water geeft totdat het probleem is opgelost. En neem deze aandoening ook niet te licht op, want je hond kan het slachtoffer zijn van een ziekte die vrij snel behandeld moet worden.

Conclusie

Wat het probleem met je hond ook is, het belangrijkste is om altijd je gezonde verstand te gebruiken. Uw hond kan immers niet klagen en u vertellen waar hij last van heeft. Het is aan jou om dat uit zijn gedrag op te maken.

En een probleem dat zonder duidelijke reden aanhoudt, vraagt altijd om een snel bezoek aan de dierenarts voor een routinecontrole.


Dit Artikel Delen!