Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Jean-Marie Besnard

Voortijdige zaadlozing van A tot Z

Bijgewerkt op 26 oktober 2023.

vrouwen-probleem-litAls er één probleem is waar een man nooit in het openbaar over wil praten, zelfs niet als stel, dan is het wel voortijdige zaadlozing.

Het is een veel voorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. De meeste mannen van alle leeftijden en lichamelijke condities hebben er wel eens last van.

Maar wat is het? Hoe gebeurt het? Hoe kun je ermee leven? Wat kan er aan gedaan worden? Welke oplossingen zijn er op de markt en hoe kan ik die krijgen? SpecialHomme is er om je te helpen meer te weten te komen over dit probleem.

Het taboe van vroegtijdige ejaculatie

Voortijdige ejaculatie treft een groot aantal mannen. De cijfers variëren, maar naar schatting is één op de 3 mannen slachtoffer van deze aandoening.

overwin-ejaculatie-een-tweeHet kan heel stressvol zijn. Niet alleen voor de man die er het meeste last van heeft, maar ook voor de partner in de relatie.

Hoewel het lijden ondraaglijk kan zijn, zijn er maar weinig mannen en stellen die er een specialist over raadplegen.

Dit komt omdat vroegtijdige ejaculatie als een taboe wordt beschouwd (zoals waarschijnlijk het geval is voor alle seksuele aandoeningen), waardoor koppels er niet met elkaar en vooral niet met hun arts over praten. Helaas kan dit het lijden alleen maar verlengen, want er zijn veel benaderingen en oplossingen om de controle over de ejaculatie terug te krijgen.

De precieze oorzaken van vroegtijdige zaadlozing zijn nog niet definitief vastgesteld. Oudere theorieën spreken van een psychische stoornis of gaan ervan uit dat vroegtijdige zaadlozing het gevolg is van bepaald gedrag (zoals vroege of traumatische seksuele ervaringen).

Momenteel wordt gedacht dat vroegtijdige ejaculatie te wijten is aan een onbalans in bepaalde neurotransmitters in het zenuwstelsel die betrokken zijn bij het vrijkomen van een orgasme.

Voortijdige ejaculatie of vroegtijdige zaadlozing

Er is geen algemene maatregel voor vroegtijdige ejaculatie. Veel mensen spreken van vroegtijdige ejaculatie wanneer de man het moment van klaarkomen niet kan controleren en wanneer het orgasme eerder wordt opgewekt dan gewenst.

Over het algemeen wordt een vroegtijdige zaadlozing beschouwd als product dat voor of binnen twee minuten na penetratie plaatsvindt!

De meeste definities van vroegtijdige ejaculatie houden rekening met drie belangrijke aspecten :

 • een korte tijd tussen penetratie en ejaculatie ;
 • verlies van controle over de ejaculatie;
 • een gevoel van ongemak ervaren door de betrokken persoon of zijn partner.

Bij mannen die last hebben van vroegtijdige zaadlozing vindt de zaadlozing 3 van de 4 keer plaats vóór het moment van penetratie. Voortijdige zaadlozing na penetratie treedt op wanneer de tijd tussen penetratie en zaadlozing erg kort is, of in ieder geval veel te kort voor de man en zijn partner.

Mannen die niet lijden aan deze aandoening hebben gemiddeld 5 minuten nodig om een orgasme te bereiken. Bij mannen die last hebben van vroegtijdige zaadlozing duurt het in de meeste gevallen minder dan twee minuten om een orgasme te bereiken. In extreme gevallen is alleen al het denken aan of het zich voorstellen van de seksuele handeling genoeg om te ejaculeren.

Premature ejaculatie: hebben vrouwen er ook last van?

In sommige definities van vroegtijdige ejaculatie wordt rekening gehouden met de bevrediging van de vrouw. Er is bijvoorbeeld sprake van vroegtijdige zaadlozing wanneer de man zijn zaadlozing niet onder controle kan houden, zodat de geslachtsgemeenschap voor beide partners onbevredigend is.

Voortijdige zaadlozing kan aangeboren (primair) of verworven (secundair) zijn. De primaire vorm is zeer snel, treft ongeveer ? van de mannen met deze aandoening en kan in 70% van de gevallen levenslang aanhouden. De secundaire vorm treedt op na een periode van normale seksuele relaties. Het gaat vaak gepaard met erectiestoornissen. Het kan ook het gevolg zijn van een afname in seksueel verlangen (libido).

Voortijdige zaadlozing: het kan behandeld worden

Hoewel vroegtijdige zaadlozing niet een van die gezondheidsproblemen is die lichamelijke pijn veroorzaken, kan het toch aanzienlijk psychisch lijden veroorzaken.

De behandeling van vroegtijdige ejaculatie omvat een aantal verschillende benaderingen, variërend van psychotherapeutische methoden tot medicamenteuze behandelingen, maar ook een aantal manuele technieken om opwinding en ejaculatie onder controle te houden.

Veel mannen slagen erin om hun ejaculatie onder controle te krijgen met een van deze methoden. Deze methoden zijn echter alleen nodig als de man echt last heeft van vroegtijdige zaadlozing. Puur medisch gezien is behandeling in de meeste gevallen niet nodig.

Ejaculatie behandelen

Kortom, vroegtijdige zaadlozing is een seksuele stoornis die wel degelijk bestaat. En vanaf het moment dat het een delicate situatie vormt waarin de man psychisch lijdt omdat zijn seksleven is aangetast, is het noodzakelijk om er iets aan te doen, zonder uitstel!

Net als elke andere stoornis kan vroegtijdige ejaculatie worden behandeld. Je moet er alleen goed over geïnformeerd zijn om de beste aanpak te kunnen kiezen.

Daarom geven we je in dit artikel eerst een volledige uitleg over wat deze seksuele stoornis is, gevolgd door een lijst met beproefde oplossingen.

Als je denkt dat je een vroegtijdige ejaculator bent en je hebt besloten om er iets aan te doen, dan ben je hier aan het juiste adres.

Weet je hoe ejaculatie tot stand komt? Wat moet je hebben en doen om een goede ejaculatie te bereiken?

Laten we het samen uitzoeken!

Hoe ejaculeer je?

Mechanisme-ErectieEjaculeer jij? Wat een vraag! Natuurlijk ejaculeer je… Maar heb je je ooit afgevraagd wat het mechanisme van ejaculatie is? Hoe krijg je het voor elkaar om zo snel zoveel sperma te produceren en hoe krijg je het voor elkaar om het zo uit het topje van je penis te “schieten”?

Sommige mannen ejaculeren vrij ver weg en anderen heel dichtbij. Sommige mannen hebben veel sperma, terwijl anderen veel minder hebben.

Wat gebeurt er precies als we klaarkomen? Hoe werkt het ejaculatiemechanisme? En waarom zijn er zoveel verschillen tussen mannen?

De anatomie van de penis

Voordat we beginnen met praten over het mechanisme van ejaculatie, is het essentieel om het onderwerp in zijn geheel te bekijken, zodat we het mechanisme van ejaculatie volledig kunnen begrijpen. Voordat we beginnen, moeten we niet vergeten dat de penis bestaat uit :

 • Twee holtes, corpora cavernosa genaamd, die over de lengte van het orgaan zijn gerangschikt en een labyrint van bloedvaten bevatten in de vorm van holle ruimtes (als een spons).
 • Een sponsachtig lichaam bevindt zich ook langs de lengte van de penis, maar aan de onderkant.
 • De urethra of urine- en spermakanaal, die langs de onderkant van het corpus cavernosum loopt.
 • Het erectieweefsel, dat de urinebuis, twee hoofdslagaders, verschillende aders en zenuwen omringt.
 • De eikel, die zich aan het einde van de stam (hoofdcilinder van de penis) bevindt De meatus, of opening aan het uiteinde van de eikel waar urine en sperma worden afgevoerd.

Hoe ontstaat een erectie?

Wanneer de bloedvaten van het corpus cavernosum ontspannen en verwijden, stroomt er bloed door de slagaders van de caverneuze spieren om deze te vullen. Het bloed wordt dan onder hoge druk gevangen, waardoor een erectie ontstaat.

Een erectie begint met zintuiglijke en mentale stimulatie. Tijdens seksuele opwinding beginnen zenuwberichten de penis te stimuleren. Impulsen van de hersenen en lokale zenuwen zorgen ervoor dat de spieren van de corpora cavernosa ontspannen, waardoor het bloed kan circuleren en de open ruimtes kan vullen.

Het bloed creëert druk in de corpora cavernosa, wat helpt om de penis hard te maken en een erectie te krijgen. De tunica albuginea (het vlies dat de corpora cavernosa omringt) helpt om het bloed in de corpora cavernosa vast te houden en zo de erectie in stand te houden. De erectie stopt wanneer de spieren van de penis de bloedstroom naar de bloedkanalen stoppen en het in de spieren opgeslagen bloed vrijlaten.

anatomie van de penis

Mechanisme van ejaculatie: uitleg

Seksuele stimulatie en wrijving zorgen voor de impulsen en informatie die op hun beurt worden doorgegeven aan het ruggenmerg en de hersenen. Ejaculatie is een reflex die wordt gecontroleerd door het centrale zenuwstelsel. Het wordt geactiveerd wanneer de seksuele handeling een kritisch niveau van opwinding bereikt.

Er zijn twee fasen in de ejaculatie. In de eerste fase trekken de zaadleiders (de buizen die het sperma uit de testikels opslaan en transporteren) samen en persen het sperma naar de basis van de penis en de prostaat. Van daaruit laten de zaadblaasjes afscheidingsproducten los die sperma produceren. In de tweede fase trekken de spieren aan de basis van de penis om de 0,8 seconden samen en dwingen het sperma uit de penis in maximaal vijf uitstotingsbewegingen.

Sperma en ejaculatie

De kenmerken van gezonde spermatozoïden kunnen worden samengevat in drie woorden: kwantiteit, kwaliteit en beweeglijkheid (of directer ‘beweeglijkheid’).

Spermahoeveelheid verwijst natuurlijk naar… kwantiteit (!), terwijl kwaliteit verwijst naar het fysieke uiterlijk van het sperma. Motiliteit daarentegen verwijst naar de beweging van het sperma. Gezond sperma is een goede indicatie van de goede gezondheid van het voortplantingssysteem van een man, wat de kans op nakomelingen vergroot. Je kunt naar vruchtbaarheidsklinieken of laboratoria gaan om je sperma te laten testen en analyseren om erachter te komen of je spermatozoa gezond zijn of niet.

Als het gaat om het aantal zaadcellen, zullen artsen je vertellen dat een man ten minste 20 miljoen zaadcellen per milliliter per ejaculatie moet hebben. Gezonde voortplantingssystemen kunnen tot 40 miljoen zaadcellen per ejaculatie produceren. In de testresultaten kunnen bepaalde termen verwijzen naar een ‘abnormaal’ aantal zaadcellen, zoals ‘oligospermie’, wat betekent dat het aantal zaadcellen minder dan 20 miljoen per milliliter is. Polyzoospermie” betekent daarentegen dat er te veel spermatozoïden per ejaculatie zijn.

Kwaliteit van sperma

Naast kwantiteit en kwaliteit is ook beweeglijkheid een belangrijk kenmerk van sperma, omdat dit bepaalt of de spermacellen zelfstandig kunnen bewegen om de eicel te bereiken.

De spermatozoa komen het lichaam van de vrouw binnen in een soort “golf” die de spermatozoa naar de eicel stuwt. Dit is het ejaculatiemechanisme! Het sperma moet dan leren om zijn eigen weg naar de eicel te vinden.

Als je tests doet en die termen bevatten als “asthenozoospermie”, betekent dit dat de zaadcellen niet zo mobiel zijn als ze zouden moeten zijn. Aan de andere kant betekent de term “necrozoöspermie” dat het sperma helemaal niet in staat is om te bewegen.

In dit stadium, als we ons werk goed hebben gedaan, zou je een veel beter begrip moeten hebben van het mechanisme van ejaculatie.

Als je dit allemaal weet, is het gemakkelijk te begrijpen waarom je veel aandacht moet besteden aan de kwaliteit van je sperma. Dit spreekt voor zich, omdat de kwaliteit van je sperma informatie geeft over je algemene seksuele gezondheid.

Vroegrijpe seksualiteit is natuurlijk synoniem met zorgen! Wat zijn de oorzaken van dit fenomeen?

Oorzaken van vroegtijdige zaadlozing

mannen die van streek zijn in bedVoortijdige zaadlozing kan verschillende oorzaken hebben, die nog niet voldoende gedefinieerd zijn. Naast psychologische oorzaken wijzen onderzoekers ook op neurofysiologische oorzaken, d.w.z. oorzaken die liggen in de overdracht van signalen tussen zenuwcellen.

Hier volgt een overzicht van de verschillende factoren die kunnen bijdragen aan vroegtijdige ejaculatie.

Snelle ejaculatie: fysiologische oorzaken

Verschillende neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden de ejaculatie. De neurotransmitter die betrokken is bij het op gang brengen van de ejaculatie is serotonine. Met een verhoogd serotonineniveau in de hersenen kan de tijd die nodig is voor de zaadlozing worden verlengd.

kruisarmige dokterSimpel gezegd vermoeden wetenschappers dat er fysiologische redenen zijn voor de manier waarop de hersenen werken, maar de penis is blijkbaar intact. Dit betekent dat je een gezonde penis kunt hebben, met een perfecte erectie en geen zichtbare misvorming… en toch ‘trekkerig’ kunt zijn! Maak je geen zorgen, het is te behandelen!

Aan de andere kant kunnen gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties en diabetes ook vroegtijdige ejaculatie veroorzaken. De bijwerkingen van verschillende medicijnen, zoals bepaalde pijnstillers, hebben ook invloed op het vermogen om de ejaculatie onder controle te houden. Bij sommige patiënten die last hebben van vroegtijdige ejaculatie, treedt tegelijkertijd erectiele impotentie op (erectiestoornissen). In deze gevallen wordt de behandeling in eerste instantie bepaald voor de erectiestoornis.

Verschillende factoren kunnen ook bijdragen aan vroegtijdige ejaculatie. Dit zijn bijvoorbeeld erectiestoornissen, die kunnen optreden als een onafhankelijke seksuele stoornis of geassocieerd zijn met vroegtijdige zaadlozing.

Voortijdige zaadlozing: gedragsmatige oorzaken

Een andere risicofactor voor vroegtijdige ejaculatie is seksuele onervarenheid. Het is zelfs de meest voorkomende! We weten dat niet alle mannen hun seksualiteit op de juiste manier benaderen. Gebrek aan seksuele voorlichting, gevoed door eerdere mislukte ervaringen, draagt bij aan korte, snel beëindigde seksuele ontmoetingen.

Wat we hier proberen te zeggen is dat je ervoor moet zorgen dat je een duidelijk beeld hebt van je seksualiteit: als je eenmaal begrijpt wat ejaculatie triggert, zul je onvermijdelijk weten hoe je de situatie kunt verbeteren.

Het aantal en de frequentie van seksuele ontmoetingen hebben ook invloed op het vermogen van een man om zichzelf te beheersen op het moment van klaarkomen. Seksuologen geloven dat onregelmatige geslachtsgemeenschap kan leiden tot vroegtijdige zaadlozing. Net als bij atleten blijven de prestaties op peil zolang je regelmatig traint en af en toe aan wedstrijden meedoet.

Psychologische oorzaken

Rood bedNiet alleen de fysiologie van een man kan seksuele problemen veroorzaken: ook psychologie kan een rol spelen. Hier volgt een kort overzicht van de verschillende mogelijke psychologische oorzaken van vroegtijdige zaadlozing:

 • Mogelijke seksuele problemen in de kindertijd;
 • Eerdere traumatische seksuele ervaringen;
 • Gebrek aan seksuele voorlichting (door familie en vrienden of zelfstandig);
 • (Overdreven) focus op seksuele prestaties;
 • Onrealistische ideeën over seksualiteit (over het algemeen geaccentueerd door de pornografie-industrie en de taboe-aard van seksualiteit, die veel urban legends voortbrengt);
 • Een onverklaarbare angst om te falen.

Voortijdige zaadlozing kan ook verband houden met angststoornissen. Er is echter geen duidelijk verband vastgesteld. Het is niet wetenschappelijk bewezen of angststoornissen het gevolg of de oorzaak zijn van vroegtijdige zaadlozing.

Hoe dan ook, de angst voor vroegtijdige zaadlozing kan de seksuele daad van een koppel aanzienlijk beïnvloeden.

Kan vroegtijdige zaadlozing behandeld worden?

onrustige manOf de oorzaken nu fysiologisch, gedragsmatig of psychologisch zijn, vroegtijdige ejaculatie blijft een volledig behandelbare aandoening. Zoals bij alle soorten aandoeningen bij mensen, is het uitgangspunt voor behandeling het begrijpen van het mechanisme dat de oorzaak is.

Worden we geboren met vroegtijdige ejaculatie, of krijgen we het later? Zo niet, wat zijn dan de symptomen van deze stoornis?

Symptomen van vroegtijdige ejaculatie

Voordat je overweegt om de vroegtijdige ejaculatie stoornis te behandelen, moet je eerst zeker weten dat je er echt last van hebt!

Onrustig stel in bed

Het succes van de diagnose bepaalt alles wat er volgt. Met andere woorden, een verkeerde diagnose kan je veel geld, tijd en vooral je gezondheid kosten! Gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, is een kostbaar bezit dat beschermd moet worden.

Dus wat zijn de symptomen van vroegtijdige zaadlozing? Wanneer kan een man zichzelf als een vroegtijdige ejaculator beschouwen? SpecialHomme kan je helpen je situatie te analyseren.

Normaal gesproken hebben mannen die niet getroffen zijn door een vroegtijdige ejaculatiestoornis gemiddeld 4 tot 5 minuten nodig om een orgasme te bereiken en dus tot een eerste zaadlozing te komen. Aan de andere kant is de tijd tussen penetratie en ejaculatie bij mannen die last hebben van vroegtijdige ejaculatie over het algemeen minder dan 1 of 2 minuten. Maar laten we niet te snel zijn! Je kunt perfect normaal zijn zonder het te weten!

Word je geboren met vroegtijdige ejaculatie of word je het zelf?

De wetenschap heeft twee soorten vroegtijdige ejaculatie geïdentificeerd. Primair en secundair.

Uitleg:

Het eerste type betreft elke man die altijd al te snel heeft geëjaculeerd. Dit betekent dat hij er praktisch mee geboren is en altijd al een voortijdige ejaculator is geweest, vanaf zijn allereerste seksuele ontmoeting. Dit type ejaculatie is echter makkelijker te behandelen, omdat het over het algemeen het gevolg is van een gebrek aan aanleren.

Secundaire vroegtijdige ejaculatie, aan de andere kant, betreft mannen die een normaal seksleven hadden, maar plotseling het probleem begonnen te ervaren. De behandeling hiervan is iets gecompliceerder dan die van primaire premature ejaculatie.

Wat zijn de symptomen?

Het belangrijkste symptoom van vroegtijdige ejaculatie is het onvermogen om de zaadlozing langer dan één of twee minuten uit te stellen na penetratie. Het probleem kan zich voordoen tijdens elke seksuele activiteit, zelfs tijdens masturbatie of fellatio.

Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste symptomen van vroegtijdige zaadlozing:

 • Ejaculatie treedt op op het moment van of zeer snel na penetratie (minder dan één of twee minuten);
 • De man kan het moment van klaarkomen niet controleren;
 • Het belangrijkste symptoom is echter jouw ontevredenheid en de frustratie van je partner wanneer jij een orgasme bereikt lang voordat zij kan klaarkomen.

Deze symptomen van vroegtijdige zaadlozing moeten zich over een vrij lange periode herhalen voordat je kunt concluderen dat je last hebt van vroegtijdige zaadlozing.

voeten paar bedVoortijdige zaadlozing is alleen een probleem als een van de partners zich ontevreden voelt. Ejaculatie kan inderdaad al na 2 of 3 minuten plaatsvinden, of zelfs minder, maar als beide partners zich tevreden voelen, dan doet het probleem zich niet voor.

Voortijdige zaadlozing is dus relatief! Het treedt alleen op wanneer je ejaculeert zonder dat je jezelf kunt beheersen totdat je partner klaarkomt.

Waarom een arts raadplegen als je te vroeg ejaculeert?

Praat met je arts als je tijdens de meeste seksuele ontmoetingen eerder klaarkomt dan je zou willen. Het is normaal dat mannen zich schamen als ze over seksuele gezondheidsproblemen praten, maar aarzel niet om met een specialist te praten die getraind is om naar je te luisteren. Voortijdige zaadlozing is een veelvoorkomend en behandelbaar probleem.

Voor sommige mannen kan een eenvoudig gesprek met hun arts helpen om hun zorgen over vroegtijdige ejaculatie te verlichten. Het kan bijvoorbeeld geruststellend zijn om te horen dat af en toe vroegtijdig klaarkomen normaal is en dat de gemiddelde tijd tussen het begin van de geslachtsgemeenschap en de zaadlozing ongeveer vijf minuten is.

raadpleeg een arts voor een oplossing voor vroegtijdige zaadlozing

Na overleg met je arts kunnen een aantal behandelingen worden aanbevolen. Er zijn psychotherapeutische methoden, manuele technieken of medicamenteuze behandelingen beschikbaar om vroegtijdige ejaculatie tegen te gaan. Elke man kan de methode volgen die bij hem past, afhankelijk van het type vroegtijdige zaadlozing waar hij last van heeft (primair of secundair), of hij al dan niet andere seksuele stoornissen heeft (erectiestoornissen in dit geval) en de interactie met zijn partner binnen het koppel in het algemeen.

Wat zijn de juiste vragen om aan je arts te stellen als je de diagnose premature ejaculatie krijgt? Weet je hoe je dit moet aanpakken?

Hoe wordt vroegtijdige ejaculatie gediagnosticeerd?

Hoewel ze ernstig lijden aan een vroegtijdige ejaculatiestoornis, proberen maar weinig mannen een medische behandeling te vinden en te volgen. Als specialisten op dit gebied zijn artsen in staat om de juiste diagnose te stellen, de bron van het probleem vast te stellen en de juiste behandeling aan te bevelen. Dat gezegd hebbende, als je denkt dat je last kunt hebben van deze aandoening, moet een diagnose van vroegtijdige ejaculatie worden overwogen.

Raadpleeg een arts voor een diagnose

Door specifieke vragen te stellen over de seksuele ervaringen van de patiënt (frequentie, context, voorgeschiedenis, enz.), kan de arts bepalen of de angst voor vroegtijdige zaadlozing zelf kan worden beschouwd als een mogelijke oorzaak. Als je op een ‘serieuzere’ manier last hebt van het probleem van vroegtijdige zaadlozing, kan je huisarts je indien nodig doorverwijzen naar een seksuoloog of zelfs een uroloog, afhankelijk van je geval.

Over het algemeen spreken artsen alleen van vroegtijdige zaadlozing als deze minder dan twee minuten na penetratie optreedt en het koppel er last van heeft. De diagnose van vroegtijdige ejaculatie kan soms echter erg moeilijk zijn, omdat het verlangen per man kan verschillen. Terwijl jij misschien denkt dat 5 minuten geslachtsgemeenschap genoeg is voor jou, spreken andere mannen pas van bevredigende geslachtsgemeenschap na 15 minuten.

Diagnose stellen voor een ejaculatieprobleem

Als je niet zeker weet of je last hebt van vroegtijdige ejaculatie, overweeg dan een bezoek aan de dokter. Hier zijn een aantal symptomen die je kunnen vertellen of je echt last hebt van deze aandoening:

 • Je partner klaagt voortdurend dat je te snel klaarkomt.
 • Als je elke keer binnen twee minuten klaarkomt, heb je waarschijnlijk last van vroegtijdige zaadlozing.
 • Ejaculatiecontrole: Ongeacht de duur, als je merkt dat je de controle over je zaadlozing verliest, moet je je zorgen maken.

Voorbereiding op een afspraak om premature ejaculatie te diagnosticeren

Omdat de afspraak kort kan zijn en er vaak een groot aantal vragen beantwoord moeten worden, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn.

Hier zijn een paar tips om je voor te bereiden voordat je naar de dokter gaat.

Volg deze stappen om je voor te bereiden op je afspraak:

 • Weet van tevoren wat je moet doen. Vergeet de dag voor je afspraak niet te vragen of er iets is dat je van tevoren moet doen (of juist niet). Je arts kan je bijvoorbeeld vragen niet te eten om een bloedtest te kunnen doen;
 • Noteer alle symptomen die je hebt opgemerkt, inclusief symptomen die niets te maken lijken te hebben met vroegtijdige ejaculatie;
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, zoals stress of recente veranderingen in uw leven;
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen, geneesmiddelen en kruidensupplementen die je op dit moment gebruikt. Dit kan de bron van het probleem zijn;
 • Vraag je partner om met je mee te gaan. Hun aanwezigheid is heel belangrijk, want deze aandoening kan het beste door jullie allebei worden behandeld;
 • Schrijf de vragen op die je aan je arts wilt stellen. Je hebt er vast wel een paar en je mag de kans niet missen om ze aan de specialist te stellen!

De juiste vragen om aan je arts te stellen over ejaculatie

Je tijd met je arts is beperkt en vooral heel kostbaar! Als je niet wilt dat de rekening hoog oploopt, bereid dan een lijst met vragen voor om het meeste uit je afspraak te halen. Er zijn een aantal essentiële vragen die je aan je arts moet stellen over vroegtijdige ejaculatiestoornis:

 • Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn ejaculatieproblemen?
 • Zijn er naast de meest waarschijnlijke oorzaak nog andere mogelijke oorzaken?
 • Wat voor onderzoeken kan ik laten doen?
 • Is mijn probleem tijdelijk of chronisch?
 • Wat is de beste behandeling?
 • Welke alternatieven zijn er voor de behandeling die u voorstelt?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik die tegelijkertijd behandelen?
 • Moet ik naar een specialist?
 • Hoeveel kost dat?
 • Dekt mijn sociale zekerheid de kosten van deze specialist?
 • Is er een generiek alternatief voor de medicatie die u voorschrijft?
 • Heeft u brochures of ander materiaal dat ik thuis kan raadplegen?
 • Welke websites kunt u aanbevelen?

Aarzel niet om naast al deze vragen aanvullende vragen te stellen tijdens uw afspraak.

verliefd stelKom op, ontspan je! Dit is gewoon een medisch gesprek met je arts, voor een mogelijke diagnose van vroegtijdige ejaculatie. Je moet je over je verlegenheid heen zetten en als koppel over je probleem praten om te proberen de oorzaak te begrijpen, want er is sowieso een behandeling voor.

Als het probleem en de oorzaken eenmaal zijn vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan…

Enkele behandelingen voor vroegtijdige zaadlozing

Voortijdige zaadlozing hoeft niet per se medisch behandeld te worden omdat het niet als een ziekte wordt beschouwd: het is eerder een seksuele stoornis die behandeld kan worden. Als het lijden echter groot en significant is, kan behandeling nuttig zijn en sterk aanbevolen worden.

Een aantal bekende methoden kan worden gebruikt om vroegtijdige zaadlozing uit te stellen. Deze omvatten psychotherapeutische behandelingen, lichamelijke oefeningen en specifieke medicijnen.

Psychotherapeutische methoden om ejaculatie uit te stellen

Psychotherapeutische behandeling voor vroegtijdige zaadlozing omvat de volgende technieken:

 • Sekstherapie;
 • Gedragstherapie;
 • koppel- of gezinstherapie.

seksuoloog paarBij voorkeur wordt de partner bij de behandeling betrokken. Dit is een essentieel detail, omdat het probleem van vroegtijdige zaadlozing het leven van beide partners beïnvloedt.

In het algemeen is psychotherapie een zeer belangrijke optie om stress en angst te verminderen. Het is een goed hulpmiddel om de vicieuze cirkel van het probleem te doorbreken.

De behandeling bestaat uit het verminderen van de druk die mannen voelen over hun seksuele prestaties en het veranderen van hun denk- en gedragspatronen. Met andere woorden, dankzij psychotherapie verzoent de man zich als het ware met zichzelf om verder te gaan.

Ejaculatie handmatig vertragen

In de loop van de geschiedenis hebben mannen technieken uitgeprobeerd. Sommigen hebben bijvoorbeeld ontdekt dat masturberen met een bepaalde frequentie, of vlak voor de geslachtsgemeenschap, hen in staat stelde om een paar kostbare minuten te winnen voordat ze hun tweede orgasme bereikten. In feite is het een manier om ‘af te komen’ van de eerste zaadlozing, die vaak voortijdig is.

Andere mannen hebben zich gewend tot bepaalde technieken die nog steeds regelmatige training vereisen, zoals de Stop-and-Go methode en de knijptechniek. Dit zijn oefeningen waarmee mannen het moment van klaarkomen leren anticiperen en beheersen. Het is niet eenvoudig om het gevoel van orgasme dat naar de eikel stijgt tegen te houden, maar het wordt mogelijk met oefening en vooral doorzettingsvermogen!

De stop-en-go-methode

Met de Stop-en-go-methode kan een man leren zijn opwinding onder controle te houden en zijn zaadlozing uit te stellen.

Om dit te doen masturbeert de man normaal, maar moet hij stoppen net voor het punt waarop hij niet meer terug kan (niet gemakkelijk, toch?), totdat de opwinding is weggeëbd.

Dan begint hij opnieuw te masturberen. Deze techniek moet herhaald worden totdat de man het moment van klaarkomen zo goed mogelijk onder controle heeft.

Stop-and-go kan ook worden geoefend tijdens het vrijen, maar om je partner niet in verlegenheid te brengen kun je het beste alleen oefenen.

De knijpmethode

De Squeeze-methode is in feite een logisch vervolg op de Stop-and-Go oefening en dient ook om het moment van klaarkomen uit te stellen.

Aan de ene kant onderbreekt de man de seksuele handeling vlak voor het orgasme, anticipeert hij op het precieze moment van de toevallige zaadlozing en kan hij deze daarna onder controle houden.

Ten tweede oefent hij druk uit op de eikel met zijn duim, wijsvinger en middelvinger.

Het doel is om de bloedstroom naar de penis te blokkeren en het ejaculatiemechanisme te onderbreken, waardoor het wordt uitgesteld.

Medicatie om ejaculatie uit te stellen

Wanneer psychotherapie en manuele technieken niet voldoende zijn om vroegtijdige ejaculatie te bestrijden, kan een behandeling met medicijnen nuttig zijn.

konjacbloem

Serotonine


Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI’s) beïnvloeden de neurotransmitters in de hersenen van een man. Artsen schrijven ze voornamelijk voor om gevallen van depressie te behandelen, maar ze kunnen ook opwinding uitstellen en daarmee het moment van klaarkomen.

Deze medicijnen zijn echter niet in de eerste plaats bedoeld om vroegtijdige zaadlozing te behandelen. Vanwege hun effectiviteit worden ze echter soms wel gebruikt.

Sinds enkele jaren zijn er geneesmiddelen op de markt die specifiek zijn goedgekeurd voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing.

Deze medicijnen moeten alleen worden genomen als het nodig is. Ze moeten niet dagelijks worden ingenomen. En helaas vergoeden zorgverzekeraars dit soort behandelingen niet.

EnlastEr zijn ook speciale crèmes en gels die een plaatselijk verdovingsmiddel bevatten. Deze worden soms gebruikt om vroegtijdige zaadlozing te behandelen. Voor de geslachtsgemeenschap brengt de man de crème of gel aan op de eikel, die dan minder gevoelig wordt. Deze middelen kunnen echter niet alleen de zaadlozing uitstellen, maar ook de opwinding van de partner verminderen. Daarom wordt aangeraden om condooms te gebruiken in combinatie met deze middelen.

Medicamenteuze behandeling kan de zaadlozing uitstellen, maar de oorzaken van vroegtijdige zaadlozing worden niet systematisch opgelost door deze medicijnen. Medicijnen verlichten over het algemeen alleen de symptomen.

In het geval van primaire vroegtijdige ejaculatie daarentegen, werken geneesmiddelen direct in op de oorzaak van de aandoening en kunnen daarom het probleem effectief genezen.

Aan het einde van deze presentatie hebben we de verschillende benaderingen besproken die bekend zijn en gebruikt worden om vroegtijdige ejaculatiestoornis te behandelen. Je weet nu (naast wat je zeker al wist) dat vroegtijdige ejaculatie volledig behandelbaar is en dat het meer succes heeft als je je ermee bemoeit en erin gelooft als… ijzer!


Dit Artikel Delen!