Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Sylvie Martin

Wat is het metabool syndroom? Hoe kan het op natuurlijke wijze worden voorkomen en behandeld?

Bijgewerkt op 21 februari 2024.

transapente pixel
Metabool syndroomHet metaboolsyndroom is geen ziekte, maar het is meer dan alleen het feit dat je stofwisseling traag of uit balans is geraakt. In feite is het een gezondheidstoestand die het gevolg is van een combinatie van verschillende fysiologische en biochemische stoornissen.

De term ‘metabolisch’ verwijst naar de biochemische processen die betrokken zijn bij het normaal functioneren van het lichaam.

Als je het metabool syndroom hebt, functioneert je lichaam niet normaal. Erger nog, het metabool syndroom verhoogt het risico op zeer zorgwekkende en mogelijk fatale gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, beroertes en diabetes.

Er zijn echter veel manieren om metabool syndroom te voorkomen, zoals het behouden van een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging en een dieet zonder voedingsmiddelen die je stofwisseling kunnen verstoren. Er bestaat zelfs een dieet voor metabool syndroom en natuurlijke behandelplannen om je stofwisselingsfunctie te herstellen.

Wat is het metabool syndroom?

Het metaboolsyndroom, ook bekend als ‘syndroom X’, verwijst naar het naast elkaar bestaan van verschillende vet-, koolhydraat- of vaatgerelateerde gezondheidsaandoeningen die gepaard gaan met overgewicht bij dezelfde persoon.

Het is in feite een groep aandoeningen, waaronder abdominale obesitas, een hoog triglyceridengehalte, een hoog nuchter bloedsuikergehalte, een hoge bloeddruk of een laag HDL-cholesterolgehalte.

Wanneer iemand ten minste drie van deze metabole risicofactoren heeft, staat de aandoening bekend als het metabool syndroom.

Ongeveer 85% van de mensen met diabetes type 2 heeft het metabool syndroom en loopt een veel groter risico op hartaandoeningen dan de 15% van de mensen met diabetes type 2 die het metabool syndroom niet hebben. [1].

Symptomen en risicofactoren

Helaas zijn de meeste aandoeningen die geassocieerd worden met het metabool syndroom asymptomatisch.

Een van de meest voorkomende zichtbare tekenen is echter een grote middelomtrek: ten minste 102 cm voor mannen en 88 cm voor vrouwen.

Een normale tailleomtrek voor mannen is minder dan 94 cm en de obesitasdrempel begint bij 102 cm.

Voor vrouwen is de norm min 80 cm en de obesitasgrens is gelijk aan of groter dan 88 cm.

Als het meeste vet rond je middel zit in plaats van rond je heupen, loop je een hoger risico op hartaandoeningen en diabetes type 2. [2].
symptomen en risicofactoren van metabool syndroom
Andere symptomen en risicofactoren van het metabool syndroom zijn:

1. Hoge nuchtere bloedsuiker

Als je bloedsuikerspiegel erg hoog is, kun je tekenen en symptomen van diabetes krijgen, zoals meer dorst, meer plassen, vermoeidheid en wazig zien.

Een normale nuchtere bloedsuikerspiegel is minder dan 1 g/L. Tussen 1 en 1,25 g/L wordt beschouwd als pre-diabetes. En een nuchtere bloedsuikerspiegel van 1,26 g/L of meer wordt beschouwd als diabetes.

Een nuchtere bloedsuikerspiegel van 1 g/L of meer (of het gebruik van medicijnen tegen hyperglykemie) wordt beschouwd als een metabole risicofactor.

2. Arteriële hypertensie

Hoge bloeddruk is een ander symptoom en risicofactor voor het metabool syndroom, dat onopgemerkt kan blijven tenzij je je bloeddruk regelmatig controleert.

Een bloeddruk van 130/85 mmHg of meer (of het gebruik van bloeddrukmedicatie) wordt beschouwd als een metabole risicofactor.

3. Hoge triglyceriden

Hoge triglyceriden zijn een ander mogelijk teken van metabool syndroom.

Triglyceriden zijn een soort vet of lipide in het bloed. Wanneer je eet, zet je lichaam de calorieën die het niet nodig heeft onmiddellijk om in triglyceriden.

Een triglyceridengehalte van 1,5 g/L of meer (of het nemen van medicijnen tegen hoge triglyceriden) is een metabole risicofactor.

4. Laag HDL-cholesterol

HDL-cholesterol wordt vaak ‘goed’ cholesterol genoemd omdat het helpt cholesterol uit je slagaders te verwijderen.

Een HDL-cholesterolgehalte van minder dan 0,5 g/L bij vrouwen en minder dan 0,4 g/L bij mannen (of het gebruik van anti-HDL-cholesterolmedicatie) is een risicofactor voor het metabool syndroom.

Een arts kan de diagnose metabool syndroom stellen op basis van de resultaten van een lichamelijk onderzoek en bloedtests.

Hier is een illustratie om de symptomen van het metabool syndroom samen te vatten
diagnose van het metaboolsyndroom

Oorzaken van metabool syndroom

De twee belangrijkste oorzaken van het metabool syndroom zijn overgewicht of obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Onderzoekers voerden in 2017 een onderzoek uit met als doel het effect te bepalen van weerstandsoefeningen, alleen en in combinatie met cardio-oefeningen, op het risico om metabool syndroom te ontwikkelen.

De resultaten toonden aan dat één uur wekelijkse weerstandsoefening geassocieerd was met een vermindering van 29% van het risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom, vergeleken met geen fysieke activiteit.

Deelnemers die cardio-oefeningen toevoegden aan hun weerstandsoefeningen hadden een 25% lager risico. [3].

Het metaboolsyndroom is ook een stofwisselingsziekte die rechtstreeks verband houdt met insulineresistentie, een gezondheidstoestand die vaker voorkomt bij zwaarlijvige en inactieve mensen.

Wat is insulineresistentie?

Normaal gesproken breekt een gezond spijsverteringssysteem voedsel af tot glucose voor gebruik als brandstof.

Insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, draagt bij aan dit proces door het binnendringen van glucose in de cellen te vergemakkelijken.

Insulineresistentie betekent dat cellen niet op de gebruikelijke manier reageren op insuline en dat glucose daardoor niet zo gemakkelijk de cellen kan binnendringen.

Dit leidt tot een stijging van de bloedsuikerspiegel, ondanks de inspanningen van het lichaam om de situatie onder controle te houden door steeds meer insuline te produceren.

Als deze situatie aanhoudt, is het lichaam na verloop van tijd niet meer in staat om genoeg insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik te houden, wat onvermijdelijk leidt tot diabetes. En aangezien bijna 85% van de mensen met diabetes type 2 ook het metabool syndroom heeft, is het risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom erg hoog als je diabetes ontwikkelt.

Andere risicofactoren

Andere risicofactoren, waarvan de meeste helaas buiten uw macht liggen, die uw risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom waarschijnlijk verhogen, zijn onder andere:

  • Leeftijd: Het risico op metabool syndroom neemt toe met de leeftijd. Het treft 40% van de mensen boven de 60 jaar;
  • Ras: Latino’s en Aziaten lijken een groter risico te lopen op het ontwikkelen van het metabool syndroom dan andere rassen;
  • Familiegeschiedenis van diabetes: je hebt meer kans op het metabool syndroom als je een familiegeschiedenis hebt van diabetes type 2 of als je diabetes hebt gehad tijdens de zwangerschap (zwangerschapsdiabetes);
  • Andere ziekten: Je risico op metabool syndroom is hoger als je eerder hart- en vaatziekten, niet-alcoholische vette leverziekte of polycysteus ovariumsyndroom hebt gehad.

Galstenen en ademhalingsproblemen tijdens de slaap (zoals slaapapneu) zijn ook vermoedelijke risicofactoren voor het metabool syndroom.

Metabool syndroom dieet

– Te vermijden voedingsmiddelen

1. Bewerkte voedingsmiddelen en “nepvoedsel

Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en “nepvoedingsmiddelen” of ultrabewerkte voedingsmiddelen die volledig zijn ontworpen door voedingsmiddelenfabrikanten. Deze producten bevatten over het algemeen geen voedingsstoffen en ongezonde additieven en conserveringsmiddelen.

Uit een onderzoek uit 2015 bleek zelfs dat het eten van fastfood de incidentie van metabool syndroom bij zowel kinderen als volwassenen verhoogt. [4].

Daarnaast ontdekten Braziliaanse onderzoekers dat een hoge consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen in verband werd gebracht met het metabool syndroom bij adolescenten. [5].

2. Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen worden rechtstreeks in verband gebracht met het ontstaan van diabetes en het metabool syndroom. Er is steeds meer bewijs dat frequente consumptie van suikervervangers met aspartaam, sucralose en sacharine het risico op overmatige gewichtstoename en de ontwikkeling van metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verhoogt. [6].

3. Koolzuurhoudende dranken

Studies tonen aan dat frisdrankconsumptie geassocieerd is met significant hogere risico’s op bepaalde onderdelen van het metabool syndroom en type 2 diabetes.

Volgens een onderzoek uit 2009 verhoogde de dagelijkse consumptie van frisdrank het risico op metabool syndroom met 36% en het risico op diabetes type 2 met 67%! [7].

4. Transvetten of transvetzuren

Transvetten worden aangetroffen in voedingsmiddelen die gemaakt zijn met gehydrogeneerde oliën en vetten, zoals margarine; bakkerijproducten zoals koekjes, cake en taarten; crackers; ijsblokjes en koffieroom.

Deze transvetten verhogen het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol) en het triglyceridengehalte.

Deze verhoging kan een negatieve invloed hebben op je taille, de gezondheid van je hart en stofwisselingsstoornissen. [8].

5. Geraffineerde koolhydraten en suiker

De consumptie van deze twee producten is de belangrijkste oorzaak van een hoge bloedsuikerspiegel, insulineresistentie en de ontwikkeling van diabetes en het metabool syndroom.

De suiker, vooral wanneer het wordt gebruikt om dranken te zoeten, is een van de grootste boosdoeners, net als geraffineerde koolhydraten. [9].

Een recent onderzoek in Korea, waar het metabool syndroom veel voorkomt, onderzocht de effecten van geraffineerde koolhydraten op deze stofwisselingsstoornis.

De onderzoekers ontdekten dat “het percentage energie uit koolhydraten bij mannen en de consumptie van geraffineerde granen, waaronder witte rijst, bij vrouwen geassocieerd waren met het metabool syndroom”. [10].

6. Alcohol

Te veel alcohol kan je bloeddruk en triglyceridengehalte verhogen.

Alcohol voegt ook extra calorieën toe aan je dieet, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Matig alcoholgebruik kan echter goed voor je zijn. Dat blijkt uit een meta-analyse gepubliceerd in Klinische Voeding waaruit bleek dat zwaar drinken het risico op metabool syndroom verhoogt, maar dat “zeer licht drinken geassocieerd lijkt te zijn met een verminderd risico op metabool syndroom”. [11].

Mannen mogen niet meer dan twee alcoholische dranken per dag drinken, terwijl vrouwen niet meer dan één alcoholische drank per dag mogen drinken.

Eén drankje komt overeen met :

  • 33 cl bier ;
  • 15 cl wijn ;
  • 4 cl likeur.

– Voedingsmiddelen die het metabool syndroom genezen en voorkomen

De belangrijkste voedingsmiddelen om het metabool syndroom te genezen en te voorkomen zijn:

1. Vis en omega-3

De omega-3 die aanwezig zijn in koudwatervis helpen de hartslag te reguleren, verlagen de bloeddruk, verminderen de vorming van bloedstolsels en verminderen de algehele ontsteking. [12].

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 zijn ook cholesterolverlagend en helpen triglyceriden en slecht LDL-cholesterol te verlagen.

Naast vis zijn andere omega-3 voedingsmiddelen walnoten, lijnzaad, natto en grasgevoerd rundvlees.
omega-3

2. Groenten

Donkere bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, avocado, broccoli, kool en wortelen zijn slechts enkele van de vele voedingsbronnen die rijk zijn aan antioxidanten en ontstekingsremmende fytonutriënten.

Vooral de consumptie van avocado blijkt klinisch gunstig te zijn bij het voorkomen van het metabool syndroom. [13].

3. Fruit

Met mate (om geen misbruik te maken van de natuurlijke suiker) elke dag fruit eten is een gemakkelijke en therapeutische gewoonte.

Onderzoek heeft aangetoond dat granaatappelpitjes in het bijzonder helpen om het metabool syndroom te verbeteren. Studies gepubliceerd in Voeding hebben geconcludeerd dat granaatappel “hypoglykemische effecten heeft, waaronder een toename in insulinegevoeligheid, remming van a-glucosidase en een effect op de functie van glucosetransporteurs 4. Het is ook verantwoordelijk voor een afname in de bloedglucoseconcentraties. Het is ook verantwoordelijk voor een afname van cholesterol in het hele lipidenprofiel, evenals ontstekingsremmende effecten dankzij de modulatie van de ademhalingsroutes die geactiveerd worden door peroxisome proliferatoren. Deze effecten kunnen ook de rol verklaren van uit granaatappel afgeleide verbindingen bij het verbeteren van de nadelige gezondheidseffecten veroorzaakt door het metabool syndroom”.[14].

4. Peulvruchten

Heerlijke peulvruchten om te proberen zijn onder andere kidneybonen, linzen, kikkererwten, zwarte ogen erwten en limabonen. Peulvruchten, rijk aan vezels en eiwitten, zijn een uitstekende dagelijkse keuze om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je taille op peil te houden. Ze zijn vooral nuttig bij het voorkomen van het metabool syndroom.

Een onderzoek uit 2014 onderzocht de effecten van peulvruchten op het metabool syndroom. Er werd een gevalideerde 48-item voedselfrequentievragenlijst gebruikt om het voedingsgedrag van 2027 mensen uit de Isfahan gezond hart. De onderzoekers ontdekten dat “alle componenten van het metabool syndroom minder vaak voorkwamen bij proefpersonen met regelmatige consumptie van peulvruchten”. [15].

5. Volle granen

Vezelrijke voedingsmiddelen zoals volle granen, waaronder gerolde haver en bruine rijst, hebben niet alleen bewezen voordelen voor diabetes en de gezondheid van het hart, ze helpen ook je taille onder controle te houden. Volle granen maken dus deel uit van een evenwichtig en gezond behandelingsplan voor het metabool syndroom.

– Supplementen

1. Ginseng, berberine en bittermeloen

Onderzoek gepubliceerd in 2009 toonde aan dat ginseng, berberine en bittermeloen, veel gebruikt in de Chinese geneeskunde, krachtige natuurlijke remedies zijn tegen het metabool syndroom.

Ze helpen bij het reguleren van de glucose- en vetstofwisseling, wat een direct en positief effect heeft op gewichtsbeheersing. [16].
rode ginseng

2. Heilige basilicum / tulsi

Onderzoekers van het Department of Home Science van de Azad University of Agriculture and Technology in India hebben de effecten van basilicumbladeren op de bloedsuikerspiegel en het serumcholesterolgehalte bij mensen bestudeerd met behulp van dubbelblind klinisch onderzoek.

De resultaten toonden aan dat basilicum de glykemie onder controle hield en lichte verbeteringen veroorzaakte in het cholesterolgehalte.

Deze resultaten suggereren dat basilicum een nuttige en veilige manier kan zijn om diabetes en de complicaties die het kan veroorzaken, zoals het metabool syndroom, onder controle te houden. [17].

3. Spirulina

Spirulina bevat fycocyanine, een pigment met bloeddrukverlagende effecten. Met andere woorden, het verlaagt de bloeddruk.

Japanse onderzoekers beweren dat de consumptie van blauwgroene algen de endotheeldisfunctie bij het metabool syndroom omkeert. [18].
spirulina-bio

4. Macawortel

Macawortel verhoogt het glutathiongehalte in het lichaam, wat niet alleen je immuunsysteem en weerstand tegen ziekten verbetert, maar ook helpt om de juiste cholesterolspiegels in het lichaam in balans te brengen.

Het verbetert ook aanzienlijk de glucosetolerantie door de bloedspiegels te verlagen, wat de gezondheid van het hart en aandoeningen zoals diabetes en het metabool syndroom verbetert. [19].
maca

Natuurlijke behandeling voor metabool syndroom

1. Etherische oliën

De beste essentiële oliën voor gewichtsverlies zijn grapefruit, kaneel en gember.

Essentiële olie van grapefruit werkt door enzymen te activeren die je lichaam helpen bruin lichaamsvet af te breken.
Pompelmoes-essentiële olie
Kaneelolie helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en FGT (glucosetolerantiefactor). Daarom is kaneelolie ook effectief voor iedereen met diabetes. [20, 21].
etherische-olie-van-kaneel
Gemberolie vermindert het verlangen naar suiker en helpt ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Als je wilt afvallen, is het essentieel om ontstekingen te verminderen en de spijsvertering en opname van voedingsstoffen te bevorderen. Dat is waar gemberolie je bij helpt. [22].
gember-essentiële-olie

2. Burst training

Buikvet kwijtraken is de sleutel tot de behandeling van het metabool syndroom.

Burstraining helpt je lichaam een vetverbrandingsmachine te worden.

Deze typische vorm van training bestaat uit afwisselende sessies van hoge intensiteitsoefening (90-100% van de maximale hartslag gedurende 30-60 seconden) met rust/herstelperioden van 30-60 seconden.

Als conventionele training niet voor je heeft gewerkt, komt dat omdat cardiovasculaire training over een lange afstand testosteron kan verlagen en het stresshormoon cortisol kan verhogen.

Verhoogde cortisolniveaus stimuleren de eetlust, vergroten de vetopslag en vertragen of remmen het herstel na de training.

Als bursttraining niets voor jou is, streef dan naar minstens 30 minuten per dag matig intensieve lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen. [23].

3. Afvallen

Afvallen kan de insulineresistentie en bloeddruk verlagen, wat helpt om je metabool syndroom onder controle te houden. [24].

4. Stoppen met roken

Roken kan de gevolgen van het metabool syndroom voor de gezondheid veroorzaken en verergeren en de kans op hartproblemen en beroertes vergroten, naast andere grote gezondheidsproblemen. [25].

Conventionele behandeling van metabool syndroom

Veranderingen in ongezonde gewoonten (voeding en andere zoals lichamelijke inactiviteit) zijn over het algemeen de belangrijkste behandeling voor het metabool syndroom.

Aanbevolen leefstijlveranderingen zijn over het algemeen een dieet dat gezond is voor het hart, goed omgaan met stress, een gezond gewicht verliezen en behouden, regelmatig bewegen en ongezonde gewoonten zoals roken opgeven.

Als veranderingen in leefstijl niet effectief zijn, zal je arts waarschijnlijk medicijnen voorschrijven om je risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, hoge triglyceriden, laag HDL-cholesterol en hoge bloedsuikerspiegel, te behandelen en onder controle te houden.

Het belangrijkste doel van een arts bij de behandeling van het metabool syndroom is om het risico op coronaire hartziekten te verminderen.

Het tweede doel van de behandeling is het voorkomen van diabetes type 2, als deze zich nog niet heeft ontwikkeld.


Dit Artikel Delen!