Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, maar ook de moeilijkste. Het is de eerste maaltijd na een lange nachtrust. Daarom moet je goed opletten wat je eet. Helaas negeren veel mensen deze informatie en geven ze deze maaltijd niet het belang dat hij verdient.
Vanuit voedingsoogpunt is niet ontbijten net zo slecht voor je gezondheid als slecht ontbijten. Het is dus essentieel om de dag te beginnen met een uitgebalanceerde maaltijd als je verder wilt gaan met je dagelijkse taken.
Velen van ons eten ‘s ochtends snel. Deze gemoedstoestand leidt er soms toe dat we voedselkeuzes maken die ons ertoe aanzetten te snacken voor de lunch.
Door te leren de juiste voedingsmiddelen te kiezen voor je ontbijt, weet je zeker dat je goede eetgewoonten aanleert, zelfs als je ‘s ochtends tegen de klok racet.
Hieronder geven we een paar voorbeelden van slechte voedingskeuzes die je bij het ontbijt moet vermijden.
Allereerst moet je weten dat suikerhoudende ontbijtgranen een van de slechtste ontbijtproducten zijn die je absoluut moet vermijden.
Ja, we weten wat je bedoelt! Je kunt er niets aan doen, vooral met alle mooie jeugdherinneringen die ze oproepen. Maar je weet dat je geen kind meer bent. Je weet ook dat de hoeveelheid suiker die ze bevatten je snel doet aankomen, om nog maar te zwijgen van de andere gezondheidscomplicaties die ze kunnen veroorzaken.
Het is waar dat je je vol en energiek voelt als je ze eet. Maar wat je niet weet, is dat dit gevoel van korte duur is. Suiker is namelijk een stof die snel opbrandt, dus je zult kort na het eten van je ontbijt een hongergevoel krijgen. Wat je ook niet over het hoofd mag zien, is dat zout in combinatie met suiker een zeer negatieve invloed kan hebben op je cholesterol- en bloedsuikerspiegel.
In vorm blijven en een gezond gewicht behouden zal dus geen gemakkelijke taak zijn als je dit soort producten blijft eten!
Als je ondanks alles toch niet kunt stoppen met het eten van deze suikerhoudende ontbijtgranen, vervang ze dan door volkoren ontbijtgranen die rijk zijn aan voedingsvezels, zoals haver, muesli of vlasgranen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je gezond eet en langer een vol gevoel hebt.
Laten we eerlijk zijn, fruittaartjes, chocolade eclairs, muffins of cupcakes… deze zoete lekkernijen maken iedereen verliefd op het ontbijt. En we weten dat ze verre van ideaal zijn voor ons afslankprogramma.
Omdat ze veel vet en suiker bevatten, kunnen deze kleine smaakmakers gemakkelijk een belangrijke oorzaak van overgewicht worden.
Als alternatief voor ze uit je ontbijt te schrappen, waarom maak je ze niet zelf? Op die manier heb je controle over de ingrediënten en de dosering.
Je kunt ook kiezen voor gezonde alternatieven bij het bereiden, zoals het gebruik van honing in plaats van suiker.
Het is moeilijk om croissants, chocolade brioches of pains au lait op te geven als je op dieet bent.
En toch, zoals je waarschijnlijk wel weet, bevatten ze allemaal veel vet en suiker. Bovendien bevatten viennoiseries ook weinig vitaminen en mineralen. Ze bevatten veel van de verzadigde vetzuren die nodig zijn om ze te conserveren.
Om je een concreet voorbeeld te geven: het eten van een Weens gebakje van 50-80 gram staat gelijk aan het eten van 5-25 gram vet.
Deze vetten worden automatisch door je lichaam opgeslagen in de vorm van vet en je moet minstens een uur lopen om ze te verbranden. Het is dus duidelijk dat gebak en je afslankprogramma niet samengaan.
Als de verleiding te groot is, overweeg dan om een ‘mini’ versie bij het ontbijt te eten. Maar pas op dat je dit niet meer dan één of twee keer per week doet.
Kunstmatige suikers omvatten een veelheid aan suikers. Sacharine, siropen met een smaakje, zware crèmes, enz. Deze stoffen, die maar al te vaak bij het ontbijt worden gegeten, moeten van je menu worden geschrapt.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn kunstmatige suikers niet neutraal en hebben ze een echte impact op ons lichaam. Naast de chemische stoffen die ze bevatten, hebben studies aangetoond dat ze je niet alleen meer laten eten, maar ook meer vet laten opslaan.
Er zijn tegenwoordig veel smakelijke vervangers verkrijgbaar die je in je ontbijt kunt verwerken, zoals ruwe suiker, honing, suikervrije siropen, gearomatiseerde poeders, vetvrije melk en sojamelk.
Het is waar dat ze anders smaken, maar geloof me, je zult er snel aan wennen.
Lees ook
Als je denkt dat je vitamines aanvult door 100% puur sap of vers geperst sap te drinken als ontbijt, heb je het mis. Vruchtensappen bevatten veel suiker en weinig vezels, en bijna twee keer zoveel calorieën en suiker als heel fruit.
Let vooral op commerciële sappen. Ze zijn dubbel zo zoet, meestal van middelmatige kwaliteit en zitten vol conserveringsmiddelen en bewerkte concentraten.
Zoals je misschien al hebt gemerkt, is een natuurlijk, zelfgemaakt sapje niet langer dan 3 dagen houdbaar, terwijl commerciële sapjes weken of zelfs maanden houdbaar zijn!
Als je zin hebt in iets zoets als ontbijt, meng dan bijvoorbeeld plakjes vers fruit door yoghurt. De suiker in fruit wordt niet zo snel afgebroken als de suiker in sap. Daardoor heb je langer een vol gevoel.
Als je voortdurend onderweg bent, probeer dan eiwitshakes.
Lees ook
Commercieel verkrijgbare jam zit vol met industriële suiker die door fabrikanten wordt gebruikt om de smaak van het fruit naar voren te brengen en ook om het te conserveren. De meeste vitamines verdwijnen tijdens het koken.
Als je graag jam eet als ontbijt, waarom maak je het dan niet thuis? Dan weet je zeker dat de samenstelling natuurlijk is en dat er geen chemische toevoegingen in zitten.
Als je je deze luxe niet kunt veroorloven, beperk dan de schade. Voeg een eiwitbron zoals fromage blanc of melk toe aan je boterhammen met jam.
Met deze eiwitinname kun je de stijging van het vetgehalte in je bloed beperken. Deze stijging wordt meestal veroorzaakt door de fructose (een calorierijke suiker) in industriële jam.
Een alomtegenwoordig onderdeel van ons ontbijt, zijn smeerbare boters – pindakaas, hazelnoot, chocolade of een andere spread – te calorierijk en niet erg voedzaam.
Dit komt deels door de hoge concentratie plantaardige vetten in hun samenstelling.
Neem bijvoorbeeld palmolie. Deze stof wordt gebruikt als hoofdingrediënt in de meeste boters en smeersels.
Palmolie staat bekend om zijn hoge gehalte aan verzadigd vet, een bestanddeel dat het cholesterolgehalte in je bloed verhoogt en een echte risicofactor is voor hart- en vaatziekten.
Je kunt altijd kiezen voor gezondere alternatieven. Smeerbare amandelmoes is een goed voorbeeld. Verkrijgbaar in biologische winkels, kun je het ongezoet kopen en dan zoveel suiker toevoegen als je wilt. Het is een heerlijke toevoeging aan je ontbijt.
Je weet het misschien niet, maar sandwichbrood is eigenlijk gemaakt van geraffineerd wit meel. Daardoor bevat het te veel koolhydraten.
Hoewel het een geliefd ontbijtproduct is, is het verre van bevorderlijk voor je gezondheid. Regelmatige consumptie verhoogt het risico op diabetes en obesitas.
In plaats van wit brood kun je beter volkorenbrood eten. Volkorenbrood is rijk aan vezels, mineralen en vitaminen en heeft een verminderde invloed op de bloedsuikerspiegel.
Beschuit is lichter dan brood, maar alleen qua gewicht!
Laten we eerlijk zijn, beschuit is niets meer dan gesneden brood dat knapperig is gebakken. De lichtheid wordt verklaard door het lage watergehalte.
Laten we dus ophouden het te zien als een dieetvoedsel en het zo vaak als we willen eten als ontbijt.
Als je van de knapperigheid van beschuiten houdt, rooster dan wat volkorenbrood. Dat is ook erg knapperig, zit vol vezels en vitaminen en bevat weinig zout en vet.
Veel onderzoek heeft aangetoond dat bacon boordevol verzadigd vet en nitraatzout zit. Daardoor verhoogt het het risico op hartaandoeningen aanzienlijk.
Bovendien verhoogt een overmatige consumptie van rood en bewerkt vlees het risico op kanker, zoals deze studie onderstreept [1].
Probeer je consumptie dus te beperken tot niet meer dan één keer per week.
Als je ‘s ochtends een zoute mond hebt, maak dan wat gekookte eieren of een omelet als ontbijt. Zo krijg je genoeg eiwitten binnen zonder je gezondheid te schaden.
Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat een gezond ontbijt evenwichtig moet zijn en een verscheidenheid aan voedingsmiddelen moet bevatten. Vermijd overdaad zonder een tekort te krijgen en zorg ervoor dat je je ochtendeten zorgvuldig kiest.
Ook het lezen waard
Dit zijn 4 kookfouten waardoor je aankomtThuis koken lijkt veel gezonder dan uit eten gaan, toch? Lees meer…