Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door René Ronse

Fraudebestrijdingswebsites om consumenten te helpen

Bijgewerkt op 8 april 2024.

transapent pixel
Scam AlertDe snelle groei van online handel heeft een groeiend risico van oplichting en fraude op het internet met zich meegebracht.

Geconfronteerd met deze dreiging vragen veel consumenten zich af hoe ze zichzelf effectief kunnen beschermen.

Gelukkig zijn er verschillende online hulpmiddelen om consumenten te helpen frauduleuze activiteiten te herkennen en te melden.

Slachtoffer geworden van oplichting: Hier is een lijst met websites die kunnen helpen

Slachtoffer worden van online oplichting kan verwarrend en frustrerend zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat je niet de enige bent in deze situatie. Er bestaan veel organisaties en instellingen die consumenten helpen om te gaan met internetoplichting.

Hier zijn enkele websites waar je advies, hulpmiddelen en ondersteuning kunt vinden om je te helpen je situatie op te lossen en je geld terug te krijgen:

Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk is een initiatief in Nederland dat consumenten informatie biedt over het herkennen, vermijden en rapporteren van oplichting online. Gebruikers kunnen oplichting melden en informatie krijgen over recente oplichtingsgevallen in Nederland.

ConsuWijzer

ConsuWijzer is een overheidsinitiatief in Nederland dat consumenten helpt bij het oplossen van problemen met bedrijven. Het biedt ook informatie en advies over het herkennen en vermijden van oplichting.

Politie – Meldpunt Internetoplichting

De Belgische politie heeft een Meldpunt Internetoplichting opgezet waar consumenten online oplichting kunnen melden en informatie kunnen krijgen over hoe ze zich kunnen beschermen.

Autoriteit Consument & Markt (ACM)

De ACM is de toezichthouder op de consumentenmarkt in Nederland en biedt informatie en advies over consumentenrechten en het melden van oplichting.

Veilig internetten

Veilig internetten is een initiatief van de Nederlandse overheid dat consumenten informatie en tips biedt om veilig online te blijven, inclusief het voorkomen van oplichting.

Europees Consumenten Centrum

Het ECC biedt consumenten in Nederland informatie en advies over consumentenrechten en hoe ze zich kunnen beschermen tegen oplichting.

Autoriteit Persoonsgegevens

De AP is de Nederlandse toezichthouder op de bescherming van persoonsgegevens en biedt informatie over privacy en gegevensbescherming online.
Autoriteit Persoonsgegevens (AP)

In conclusie is het belangrijk dat consumenten zich bewust zijn van en gebruik maken van de beschikbare bronnen om zichzelf te beschermen tegen online oplichting. Door oplichting te melden en hun ervaringen te delen, spelen consumenten een cruciale rol in de strijd tegen frauduleuze activiteiten en maken ze het internet veiliger voor iedereen.


Dit Artikel Delen!