Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Sylvie Martin

Valse gewoontes waarvan je denkt dat ze gezond zijn, maar die je metabolisme vertragen

Bijgewerkt op 13 januari 2024.

transapente pixel
Vrouw op de weegschaalZoals je misschien hebt gemerkt, komen sommige mensen, zelfs als ze te veel eten, nauwelijks aan!

Aan de andere kant slagen andere mensen er niet in om hun ideale gezonde gewicht te behouden, zelfs niet als ze moeite doen en hun eetpatroon onder controle houden.

In dit artikel bekijken we vijf gewoonten die de stofwisseling vertragen.

Metabolisme: een geheugensteuntje

Ter herinnering: de term stofwisseling omvat alle chemische processen die in ons lichaam plaatsvinden om ons in leven te houden en ervoor te zorgen dat ons lichaam goed functioneert.

Wanneer mensen hun stofwisseling snel of langzaam noemen, bedoelen ze meestal de efficiëntie waarmee het lichaam de calorieën uit voedsel kan omzetten in energiereserves.

Volgens specialisten is niet alleen genetica de oorzaak van gewichtstoename. Dagelijkse gewoonten hebben ook een directe invloed op de stofwisseling. En hoewel genetica een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de stofwisselingssnelheid, heeft een subtiele levensstijl, zowel wat betreft voeding als lichaamsbeweging, een grote invloed op het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren en een gezond gewicht te behouden.

Dus als je dacht dat je gezond at en je blijft je moe voelen, hebt slaapproblemen of slaagt er niet in om een gezond gewicht te behouden, dan ligt het probleem waarschijnlijk bij gewoontes die je stofwisseling vertragen en waarvan je ten onrechte denkt dat ze gezond zijn.

Begin dus eerst met het controleren van deze gewoontes voordat je op zoek gaat naar een andere oorzaak die je inspanningen om af te vallen saboteert.

Een suikerrijk ontbijt eten

OntbijtGranola, dat mengsel van haver, amandelen en honing, wordt misschien gezien als een gezond ontbijt, maar dat is niet altijd het geval.

Veel granola’s op de markt zijn niet echt gezond, ook al staat op het etiket dat ze gemaakt zijn van honing en geen snelle suikers bevatten. Deze honing is echter gepasteuriseerd en is daarom niet beter dan fructosestroop.

De oplossing voor dit soort metabolisme vertragende gewoontes is om thuis je eigen gekiemde granola te maken.

Je kunt het weekend gebruiken om je weekvoorraad klaar te maken. Week wat rauwe amandelen, cashewnoten en chiazaden een nacht in water. Droog ze daarna met een papieren handdoek. Meng ze met rauwe honing, kokosvlokken en kaneel en rooster ze in de oven.

En daar heb je het, een heerlijk ontbijt dat je metabolisme een natuurlijke boost geeft.

Niet genoeg slaap

De stofwisseling is niet alleen afhankelijk van voedsel. De hoeveelheid en de kwaliteit van je slaap kan een aanzienlijk effect hebben op je gewicht.

Slecht slapen zorgt ervoor dat het lichaam zijn reserves spaart. Daardoor zal het minder energie besteden aan biochemische functies die het als minder prioritair beschouwt.

Dit vertraagt automatisch je metabolisme.

De oplossing is om voldoende te slapen, zowel wat betreft de duur als de kwaliteit. Door een paar gewoontes af te leren, kun je het beste uit je nachtrust halen en je lichaam in staat stellen goed te functioneren en normaal calorieën te verbranden.

Te veel volle granen eten

glutenVolle granen zijn een geweldige bron van vezels en essentiële voedingsstoffen, maar niet alle granen zijn gemakkelijk te verteren.

Volle granen zijn niet per se slecht als je ze glutenvrij en met mate eet.

Het probleem met glutenbevattende granen is dat ze vaak moeilijk te verteren zijn, zelfs voor niet-celiacs.

Miljoenen mensen wereldwijd lijden aan non-celiac gluten sensitivity (NCGS). Glutenintolerantie of coeliakie is tegenwoordig een van de meest voorkomende spijsverteringsziekten. Het uit zich meestal in symptomen zoals darmproblemen, buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie. Deze symptomen treden op na het consumeren van gluten en verdwijnen zodra het uit het dieet wordt verwijderd.

Glutenintolerantie is het resultaat van moderne landbouwmethoden, die genetisch gemodificeerd en sterk bewerkt voedsel produceren.

Als gevolg hiervan heeft het menselijk lichaam moeite om deze nieuwe vorm van voedsel te verdragen en te metaboliseren.

Daarom raden we aan onze consumptie te matigen.

Beperk jezelf tot cardio-oefeningen

Veel mensen trainen regelmatig om fit te blijven of af te vallen. Jezelf beperken tot slechts één oefening is echter een trainingsfout die je ten koste van alles moet vermijden.

Vooral cardiotraining kan je metabolisme eerder vertragen dan versnellen.

Het doel van alle oefeningen is om spiermassa te behouden en te versterken om op een natuurlijke manier vet te verbranden.

Maar niet alle oefeningen hebben hetzelfde effect op het lichaam.

In plaats van je te beperken tot alleen cardio-oefeningen, kun je beter afwisselen door HIIT te doen. Deze korte oefeningen met hoge intensiteit worden door de wetenschap beschreven als de meest effectieve manier om vet te verbranden.

Een ander voordeel dat aan dit soort oefeningen wordt toegeschreven, is het effect na de training. Met andere woorden, het effect houdt zelfs aan nadat je klaar bent met je trainingssessie.

Drink alleen vruchtensappen

Als je probeert af te vallen, is hydratatie een verplichting en een noodzakelijke voorwaarde om je lichaam goed te laten werken.

Je moet echter hydrateren met de juiste drank.

Het probleem met vruchtensappen is dat ze eigenlijk bestaan uit vloeibare suiker. En zoals je zou moeten weten, vertraagt een teveel aan suiker de stofwisseling door een piek in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken.

Commerciële sappen zijn nog erger. Hun productieproces en pasteurisatie elimineren alle voordelen van natuurlijk sap. Hun hoge suiker- en additievengehalte maakt het nog erger.

De ideale oplossing is om heel fruit in zijn natuurlijke staat te eten. Die hebben een hogere voedingswaarde dan sap.

Dit zijn slechts enkele van de gewoontes die als gezond worden beschouwd, maar die je metabolisme eigenlijk vertragen en voorkomen dat je afvalt.


Dit Artikel Delen!