Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Succesvol detoxen: do’s en don’ts!

Bijgewerkt op 9 januari 2024.

transapente pixel
Succesvol detoxenDetox… klinkt dat bekend? Het is bijna het einde van een jaar en het begin van een heel nieuw! Terwijl velen van jullie druk bezig zijn met de voorbereidingen voor familiefeesten, of met het optellen van de rekeningen van het jaar, of… zijn sommigen (en vooral sommigen!) bezig met een heel andere activiteit: goede voornemens maken!

Dit is de perfecte gelegenheid om de balans op te maken en je fysieke conditie onder de loep te nemen. We eindigen het jaar met een lichaam dat we niet per se mooi vinden en dat we graag hadden willen verbeteren. We hebben alles geprobeerd, of bijna alles, om die ongewenste kilo’s kwijt te raken, om die sporen van cellulitis uit te wissen, om die opstandige buik plat te krijgen. Niets lijkt te werken! Wat werkt er dan niet? Het lijkt erop dat elke afslankkuur goed moet worden voorbereid, door ons lichaam voor te bereiden op de verandering! Een detox is de ideale manier om je lichaam weer gezond te maken voordat je aan je transformatie begint.

Detox: rage of noodzaak?

detox-kuur-skeletBij een detoxkuur wordt het spijsverteringsstelsel grondig gereinigd, vooral de dikke darm. Naarmate we ouder worden, hebben we tonnen voedsel geconsumeerd, dat vervolgens door ons lichaam wordt omgezet om de voordelen eruit te halen en de afvalstoffen eruit te drijven. Helaas verlaat niet al het afval het lichaam en soms kan de ophoping ervan op de binnenwanden van onze darmen ongemak veroorzaken waarvan we ons niet eens bewust zijn dat we het hebben.

Als gevolg hiervan is het hebben van een pens gemeengoed geworden en veel mensen zien het niet als het resultaat van een slecht functionerend lichaam. Het lichaam moet worden gezien als een voertuig dat goed moet worden onderhouden, geolied en gezuiverd – kortom, zo gezond mogelijk moet worden gehouden. Vet dat zich in verschillende delen van het lichaam heeft opgehoopt, weerspiegelt over het algemeen een slechte stofwisseling die is vertraagd en veranderd door bepaalde problemen die met een detoxkuur kunnen worden opgelost.

Is het een rage? Ik zou zeggen JA als de persoon die het doet het niet echt nodig heeft! Een detoxkuur is meer dan noodzakelijk voor iedereen die zijn lichaam wil ‘resetten’.

Het doel van een detoxkuur is nooit om af te vallen! Het hoofddoel van een detoxkuur is het bevorderen van de afvoer van gifstoffen uit het lichaam, zodat je weer energie en vitaliteit krijgt.

Wanneer heb je een detoxkuur nodig?

Voel je je overal moe en pijnlijk? Heb je een slecht humeur of ben je zelfs depressief? Doen je gewrichten pijn? Je bent gewoon ziek! We hebben het hier over een soort ziekte die we hebben opgelopen als gevolg van onze huidige sedentaire levensstijl: we werken veel, we slapen weinig en slecht en we zijn voortdurend gestrest.

Onze voorouders aten biologisch voedsel: groenten, fruit, planten, wortels, vlees in zijn natuurlijke staat… en ze waren altijd onderweg, jaagden, verbouwden, verzamelden en vochten zelfs! Ons huidige voedsel is bewerkt. Tarwe, rijst en suiker zijn nu geraffineerd en hebben hun belangrijkste actieve ingrediënten verloren. Vlees zit vol antibiotica en steroïden en is genetisch gemodificeerd. Dranken bevatten chemicaliën (kleurstoffen, additieven, conserveringsmiddelen, enz.) die niet per se vriendelijk zijn voor ons lichaam!

Toxines zijn overal en ze zitten al in ons lichaam: laten we ze kwijtraken!

Een detoxkuur kan 1 tot 3 weken duren. We raden je aan om er minstens één keer per jaar een te plannen. Er zijn veelbelovende resultaten gemeld bij mensen die 2 kuren per jaar doen.

Een succesvolle detox: hoe doe je dat?

Niet zomaar! Veel mensen maken de fout om detoxkuren met gevaarlijke effecten te volgen. Het is geen kwestie van jezelf onthouden van voedsel en je lichaam bestoken met producten die het waard zijn om wasmiddel te zijn!

De meeste detoxkuren die momenteel verkrijgbaar zijn, richten zich op de lever of de dikke darm. We weten allemaal dat deze twee delen van het lichaam onderhevig zijn aan veel vervuiling door al het voedsel dat we jarenlang hebben gegeten. Veel specialisten zijn echter van mening dat het aanpakken van alleen deze twee gebieden een risico vormt voor de algehele gezondheid. We moeten nadenken over het lichaam als geheel en daarom moeten we niet aarzelen om hulp te zoeken bij specialisten: diëtisten, natuurgeneeskundigen, fytotherapeuten, enz.

Het is moeilijk om een typisch detoxkuurrecept te vinden dat werkt. Ik denk dat het het meest logisch is om de gezonde basis van een kuur zo goed mogelijk te volgen.
citroen detox-kuur

Tips voor een succesvolle detoxkuur

In wat volgt, ga ik proberen de meest interessante richtlijnen op een rijtje te zetten die ik heb gevonden op de meeste serieuze gezondheids- en welzijnssites en forums. Zoals afgesproken zijn er geen magische recepten!

Water

We hoeven er niet over door te gaan: een goed gehydrateerd lichaam is een lichaam dat in goede conditie is. Ook hier verschillen de meningen! Terwijl sommige specialisten aanraden om minstens 1,5 liter water per dag te drinken, zeggen anderen dat een gewoon glas water elke 3-4 uur genoeg is. Er moet ook rekening worden gehouden met het watergehalte van andere voedingsmiddelen. In elk geval zeg ik liever dat je niet moet vergeten je dorst te lessen wanneer je dat nodig hebt!

Water en citroen

Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat een glas lauw water met een halve uitgeperste citroen ‘s ochtends een goed begin is van een detoxdag. In tegenstelling tot wat je zou denken vanwege hun zure smaak, zijn citroenen eigenlijk alkaliserende voedingsmiddelen. Dit betekent dat het de pH-waarde van het lichaam herstelt, wat helpt om de zuurtegraad van het lichaam te verlagen.

Hunkeren is prima…

…maar niet met zoetigheid! Kies fruit in plaats van ander ongezond voedsel. Een appel lijkt het meest interessante fruit om op te kauwen als je trek hebt en is gemakkelijk te verstoppen tussen je spullen. Een banaan is een goede bron van gezonde suiker, kalium en magnesium. Je moet je trek echter tot een minimum beperken om er geen slechte gewoonte van te maken, want zelfs als een voedingsmiddel gezond is, moet je het niet overdrijven. Het doel is om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, niet om jezelf vol te proppen!
kuur-detox-peulvruchten

Groenten als hoofdgerecht

Een groene salade is een geweldige manier om de lunch of het diner te beginnen. Het bevat enzymen die nuttig zijn voor de spijsvertering en die het lichaam gewend is zelf te zoeken. Als je je lichaam kunt voorzien in zijn behoefte aan vitaminen en enzymen uit externe bronnen, zal het altijd beter af zijn. Vooral bladgroenten staan bekend om hun hoge gehalte aan vitaminen, mineralen en chlorofyl.

Vermijd deze voedingsmiddelen ten koste van alles…

Snoep en andere zoetigheden: ze bevatten kunstmatige zoetstoffen en andere kunstmatige kleurstoffen die een echte hoofdpijn zijn voor onze lever, die ze moet verwerken en filteren.

Margarine en voedsel bereid met gehydrogeneerde vetten of transvetten: deze giftige, onnatuurlijke voedingsmiddelen schaden de ontgiftingsorganen van het lichaam en vereisen enorme hoeveelheden energie om te verteren.

Kunstmatig gekweekt rood vlees: dit vlees is veranderd door de verschillende antibiotica en andere chemische behandelingen. Kies mager biologisch vlees, gevogelte of wilde vis in kleine hoeveelheden.

Bewegen, altijd bewegen…

Zorg voor een minimum aan beweging gedurende de dag. Een minimum van twintig minuten krachtige activiteit zal je bloedsomloop activeren, je lymfestroom verbeteren en je energie verhogen. Je lymfestelsel is als een straatreinigingssysteem in je lichaam: het veegt voortdurend gifstoffen op en spoelt ze uit al je weefsels. Dit systeem is voornamelijk afhankelijk van lichaamsbeweging en een diepe ademhaling. Lichaamsbeweging zorgt er ook voor dat je gaat zweten: ik hoef je er niet aan te herinneren hoe belangrijk dit is.

Ontdek hoe je goede dieetrecepten bereidt.

Kom je in de verleiding?

Zoals je hebt begrepen, is een detoxkuur niet echt raketwetenschap! Zolang je begrijpt wat het is en probeert precies te doen wat nodig is, kan zo’n lichaamsupdate alleen maar heilzaam zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat dit geen automatische oplossing is om af te vallen. Een detoxkuur helpt je lichaam voor te bereiden op elk toekomstig gewichtsverliesproces.

Bezoek onze lijst met detoxkuren product testen.


Dit Artikel Delen!