Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Chrononutritie, of hoe je kunt afvallen zonder jezelf te ontnemen!

Bijgewerkt op 1 februari 2024.

transapente pixel
ChrononutritieChrononutritie, waar ik het vandaag over wil hebben, is een van die methodes waarbij je niet hoeft te minderen met eten. In tegenstelling tot wat de meeste afslankers denken, zijn niet alle diëten restrictief, of dat zouden ze in ieder geval niet moeten zijn! Deze methode is eerder een manier om ons lichaam terug te brengen naar de eetgewoonten die we van onze voorouders geërfd hebben. Wat houdt dit precies in?

Voor de goede orde: een vriendin van mij had chrononutritie al een tijdje getest, zo enthousiast was ze over de logica van deze methode. Als fan van afslankdiëten had ze nog steeds eetbuien na perioden van ontbering. De resultaten? Haar buik (vooral), die maar bleef terugkomen. Hieronder, aan het einde van dit artikel, vertel ik je over haar resultaten!

De chrononutritie, een methode die vandaag de dag nog steeds relevant is!

Chrononutritie - Dr. Alain Delabos BoekChrononutritie is niet echt een nieuwe theorie. Door wat rond te neuzen ontdekte ik dat Dr. Alain Delabos in 1986 begon met onderzoek naar hoe hij de 20 kilo kwijt kon raken die hij was aangekomen nadat hij was gestopt met roken. Aan het eind van zijn onderzoek concludeerde hij dat het effect op ons lichaamsgewicht niet direct afhing van de hoeveelheid en de variëteit van het voedsel dat we aten.

Volgens hem was het meer een kwestie van ‘timing’ (vandaar de naam ‘chrononutrition’): het moment waarop we eten telt zwaar mee, vooral als er rekening wordt gehouden met andere parameters met betrekking tot ons lichaam.

Kortom, deze specialist herleeft de voedingsgewoonten van onze voorouders, die meer gebaseerd waren op instinct en de werkelijke behoeften van het lichaam dan op smaak, trek en grillen.

Dit leek me heel logisch en zette me aan om deze methode uit te proberen. Uiteindelijk kon gezond eten alleen maar gunstig zijn.

De basis van de chrononutrition

Chrononutritie KlokHet concept van chrononutritie is gebaseerd op het principe van de biologische klok. Het blijkt dat ons lichaam enzymen en hormonen afscheidt in relatie tot verschillende prikkels, zoals dagelijkse activiteiten, licht, slaap, warmte, kou, honger en verzadiging.

Chrononutritie is daarom geen restrictief dieet, maar eerder een evenwichtige manier van eten gebaseerd op onze interne klok. Laten we het meer zien als een reorganisatie van de lijst met voedingsmiddelen die we elke dag eten.

Ik zal je een voorbeeld geven: de wetenschap vertelt ons dat ons lichaam ‘s ochtends geneigd is enzymen af te scheiden die vetten helpen verteren. Op dat moment kun je het beste vet eten, zonder er bang voor te zijn.

Op dezelfde manier produceert ons lichaam insuline aan het eind van de middag, dus dan kun je het beste een zoete snack nemen. Er wordt gezegd dat suiker suiker voortbrengt…

Kortom, het is een kwestie van je voeding aanpassen aan de interne activiteit van je lichaam.

De chrononutritie : Hoe werkt het?

Het basisprincipe van chrononutritie is dat alle voeding goed is voor het lichaam zolang je het op het juiste moment van de dag en in de juiste hoeveelheid eet. Ik moet zeggen, als een beetje fijnproever vond ik dit erg geruststellend!

Voordat je aan een dergelijk programma begint, is een eerste evaluatie nodig. Dit houdt in dat we een zogenaamd morfotype opstellen. Eenvoudig gezegd gaat het erom het lichaamstype van de persoon vast te stellen (elk lichaam wordt zwaarder op bepaalde plaatsen) en op basis daarvan een dieet voor te schrijven.

De volgende metingen worden gedaan:

 • Gewicht ;
 • lengte
 • Borstomvang;
 • tailleomtrek
 • Heupomtrek;
 • Polsbreedte.

Chrononutritische morfotypes
Afhankelijk van het type morfotype dat is geïdentificeerd – er zijn er 5 in totaal, volgens de Delabos-methode, nu gepatenteerd en gevalideerd door het Institut de Recherche Européen sur la Nutrition (IREN) – kan de specialist vervolgens een typisch dagprogramma in termen van voeding voorstellen.

Hier is een algemeen voorbeeld:

 • Ochtend: zeer rijk voedsel (kaas, brood, boter)
 • Lunch (4 uur later): dierlijke eiwitten en zetmeelrijk voedsel (pasta, vlees)
 • Tussendoortje (4 tot 5 uur later): oliehoudende zaden en natuurlijke suiker (vers fruit, gedroogd fruit, honing, chocolade)
 • s Avonds (minstens 1 tot 1,5 uur voor het slapengaan): lichte, licht verteerbare eiwitten (vis, groenten).

Zoals je kunt zien, raadt chrononutrition aan om 4 maaltijden per dag te eten (hoewel het avondeten optioneel is). Om mensen niet in een bepaalde routine te dwingen, zijn 2 zogenaamde ‘joker’-maaltijden toegestaan tijdens de week: carte blanche!

4 categorieën voedsel zijn echter strikt verboden:

 • Andere zuivelproducten dan kaas, room en boter;
 • Soepen (kunnen het risico op vochtretentie verhogen);
 • Zoete sauzen;
 • Vetarme of lightvoeding.

Chrononutritie Werkt het?

OntbijtkoningHoewel sommige critici chrononutritie beschuldigen van het aanmoedigen van patiënten om veel vet te eten, lijkt het erop dat het organiseren van voedsel volgens onze interne biologische klok echt helpt om het lichaam slank te houden.

Als we deze manier van eten van dichtbij bekijken, kunnen we het al snel vergelijken met het beroemde oude gezegde:

“Eet als een koning voor het ontbijt, als een prins voor de lunch en als een pauper voor het diner”.

Dit type dieet respecteert de behoeften van ons lichaam, dat verwacht ‘s ochtends genoeg energie te hebben tot de lunch, wanneer we de capaciteiten van ons lichaam moeten stimuleren en tegelijkertijd alles moeten vermijden wat onnodige slaap zou veroorzaken. Dan komt de middagsnack, die wordt beschouwd als de hoeksteen van het programma en ervoor zorgt dat het lichaam zijn inname van niet-schadelijke suikers krijgt.

Onze mening over chrononutritie

“In het begin vond ik het moeilijk om me dagelijks aan een bepaald schema te houden. Het is waar dat je jezelf niet echt ontneemt (behalve in het geval van voedingsmiddelen die je moet vermijden), maar de verandering in gewoonten zal veel mensen waarschijnlijk afschrikken. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om je eraan te herinneren dat als je je doelen voor gewichtsverlies wilt bereiken, je je eraan moet houden!” Zo begon mijn vriendin te vertellen over haar ervaring. Ik denk dat het een goed idee is om erop te wijzen dat dit een beetje een ‘afschrikmiddel’ is voor elke poging om af te vallen: maar uiteindelijk kom je er wel!

Zodra ze in een ritme kwam, begon ze innerlijke veranderingen te voelen: haar stoelgang was nu gemakkelijker en ze voelde zich geleidelijk lichter. Op een gegeven moment besloot ze zelfs om haar lunch helemaal niet meer te eten en genoegen te nemen met een groot glas koud water: ze zegt dat dat haar persoonlijke touch is!

“Ik ben Dr. Delabos ook dankbaar dat hij joker-maaltijden heeft bedacht: ik kan het me altijd veroorloven om af en toe wat uit te geven met vrienden! Maar, ik zeg het maar meteen, niet eerder gedaan dan vergeten! zegt ze met een verrukte blik.

phenqEen ander persoonlijk tintje was haar reflex om haar lichaam voor te bereiden op deze dieetrevalidatie. Haar geheim? Ze bestelde PhenQ en zorgde ervoor dat ze de juiste detox had voor deze befaamde pil, Fibre Select.

Vandaag lijkt mijn vriendin zich beter in haar vel te voelen en haar uitdaging is om dit tempo zoveel mogelijk vol te houden. Van wat ik heb gezien, kan ik garanderen dat chrononutritie werkt!

Kortom, van gezond en evenwichtig eten is nog nooit iemand dood gegaan! Heroverweeg je eetpatroon en probeer het eens, je zult niet veel te verliezen hebben, afgezien van een paar extra kilo’s!


Dit Artikel Delen!