Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Moet je calorieën berekenen om af te vallen?

Bijgewerkt op 3 februari 2024.

transapente pixel
Calorieën berekenenTelkens als je calorieën moet berekenen om af te vallen, raak je snel verveeld en geef je het uiteindelijk op. In feite lijkt dit de meest voorkomende reden te zijn waarom veel diëten en afslankkuren worden opgegeven. Het is waar dat het berekenen van je dagelijkse voedselinname om een calorietekort te creëren een oplossing is die werkt. Maar is het echt nodig om deze calorieën te berekenen?

Waarom neem je niet even de tijd om te begrijpen waarom je calorieën moet berekenen? Als je een drastisch dieet volgt, neem dan even de tijd om ons artikel te lezen. Wie weet? Misschien helpt het je wel…

calorieën tellen om af te vallen: mythe of werkelijkheid?

Calorieën berekenen InleidingHoewel deze oefening voor sommige mensen misschien wat saai is, is het berekenen van calorieën een wetenschappelijk bewezen aanpak. Dit is hoe het werkt, heel eenvoudig!

Om normaal te functioneren heeft ons lichaam een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag nodig. Voor alle geslachten hebben we het over 2000-2500 calorieën per dag. Om precies te zijn, volgens veel klinische studies heeft een vrouw tussen de 1800 en 2800 nodig, afhankelijk van het soort dagelijkse activiteit (licht, actief, zeer actief, zwanger, enz.). Een man zou tussen de 2100 en 3500 nodig hebben, ook afhankelijk van de uitgaven. Om af te vallen hoef je alleen maar een zogenaamd calorietekort te creëren: dit betekent dat je meer calorieën moet verbranden dan je verbruikt. Logisch, toch?

Ja, het is redelijk en haalbaar, maar niet noodzakelijkerwijs gemakkelijk uit te voeren! Er spelen namelijk andere parameters mee die ervoor zorgen dat de methode om calorieën te berekenen wel of niet werkt.

Een korte definitie:
Een calorie is een eenheid van energie met een waarde van ongeveer 4,18 joule, wat overeenkomt met de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één gram vloeibaar water met 1°C te laten stijgen. Op het gebied van diëtetiek wordt de calorie beschouwd als de energiebenchmark die moet worden gebruikt om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen dat is aangepast aan de behoeften van het individu. Voor meer informatie, ga verder op Wikipedia.

Hoe bereken je calorieën om af te vallen?

Calorieën berekenen, maar ook chemicaliënHet aantal calorieën dat een individu nodig heeft, hangt af van een aantal parameters: geslacht, leeftijd, gewicht, mate van lichamelijke activiteit, soort dieet, etc. Het is daarom logisch dat het bepalen van het aantal calorieën dat je moet elimineren van dezelfde parameters afhangt.

Met andere woorden, je moet voorzichtig zijn bij het berekenen van het aantal calorieën dat je moet verminderen, want het is makkelijk om jezelf een slechte dienst te bewijzen. Als je wordt verteld dat de algemene regel is :
Om één kilo af te vallen, hoef je maar tussen de 7000 en 8000 calorieën te verbranden.
Je zou al snel in de verleiding komen om twee opeenvolgende dagen niet te eten om die kilo kwijt te raken! Te gemakkelijk, tenslotte! Maar ja…

Of we het nu leuk vinden of niet, ons lichaam moet het minimaal noodzakelijke binnenkrijgen. Je zult dus begrepen hebben dat afvallen door calorieën te berekenen een proces is dat in de loop van de tijd moet plaatsvinden. Je zult natuurlijk langzaam, maar zeker en vooral gezond afvallen.

Niet alle calorieën zijn hetzelfde!

Daarom is het belangrijk om je huiswerk te doen en te leren dat er verschillende soorten calorieën zijn. En om succesvol calorieën te tellen, moeten we hier rekening mee houden. Calorieën komen van drie soorten voedsel:

Koolhydraten

Dit zijn de calorieën die we nodig hebben voor onmiddellijke energie om kortstondige inspanningen goed te maken. Dit is bij uitstek het geval met suiker: we hebben het nodig om efficiënt te ‘carbureren’. Maar je moet wel oppassen dat je niet te veel eet, want dat kan leiden tot gezondheidsproblemen (diabetes bijvoorbeeld).

Lipiden

Of, meer algemeen, vet. We hebben de neiging om, vaak ten onrechte, met de vinger te wijzen naar vet voedsel en te zeggen dat we daar dik van worden. Wat mensen dik maakt, is de hoeveelheid ingenomen vet, maar nog belangrijker de kwaliteit ervan. Net zoals er slecht vet is, is er ook goed vet. Verzadigde vetten zijn dus schadelijker dan enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetten.

Eiwitten

Terwijl de eerste twee meer energiegericht zijn, voedt dit derde type caloriebron vooral het spierweefsel. Eiwitten zijn de bouwstenen van onze cellen en de basis van ons immuunsysteem. Voor bodybuilders is eiwitinname het belangrijkst.

Je zult inmiddels begrepen hebben dat we ervoor moeten zorgen dat onze dagelijkse calorie-inname ‘representatief’ is voor onze bronnen. Het lijkt er daarom op dat een goede inname voor een evenwichtige dagelijkse voeding in de volgende verhoudingen zou moeten zijn:
ongeveer 55% koolhydraten, 30% vetten en 15% eiwitten.

En de beste manier om calorieën te berekenen?

bereken calorieënDie is er echt niet! En hoewel de calorie-berekeningsmethode werkt, is het duidelijk dat het geen exacte wetenschap is. De meest ‘natuurlijke’ methode zou zijn om de etiketten op voedselverpakkingen te raadplegen. Die vermelden noodzakelijkerwijs de verschillende calorie-innames voor elke portie van 100 gram. Het is aan jou om uit te rekenen hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt voor de verschillende voedingsmiddelen.

Je kunt ook de lijsten op internet gebruiken, die de caloriewaarden van verschillende voedingsmiddelen geven. De meeste van deze lijsten zijn verzameld uit wetenschappelijke werken die in de boekhandel of online te koop zijn, of uit gedocumenteerde wetenschappelijke studies.

Control My Weight om calorieën te berekenenEen derde methode zou volgens ons heel praktisch zijn: technologie! Je hebt vast en zeker een smartphone en je hebt er waarschijnlijk wel een app op geïnstalleerd die je menstruatie berekent, of je helpt sporten met een virtuele monitor, … Wel, er zijn ook apps die je helpen om de calorieën te berekenen die je zou moeten consumeren of elimineren. Hier zijn een paar voorbeelden:
MyFitnessPal, FatSecret, Cron-O-Meter, Afvallen! en vele anderen…

Moeten we dan toch calorieën berekenen om af te vallen?

Ja en nee!
Het hangt echt af van je eigen aanpak, maar ook van hoe ijverig je bent als het op diëten aankomt. Als je het ziet zitten om al je porties af te wegen en vaker terug te moeten grijpen naar lijstjes en notities, ga er dan voor!

Als je daarentegen niet tegen een dergelijke aanpak kunt, blijf dan bij een gezond dieet, rijk aan essentiële voedingsmiddelen (denk aan de percentages koolhydraten, vetten en eiwitten), met logische porties. En doe in beide gevallen een minimum aan lichaamsbeweging, dat zal je altijd helpen om je calorieën te verbruiken.
Lees ook: De 5 beste sporten om snel af te vallen!


Dit Artikel Delen!