Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Zumba voor gewichtsverlies of hoe je zaken met plezier kunt combineren!

Bijgewerkt op 6 november 2023.

transapente pixel
Zumba om af te vallenOver Zumba om af te vallen? Je zult misschien lachen… maar het is waar! Ja, je kunt gewicht verliezen door gewoon te dansen… Zumba. En ik ben niet degene die het zegt! Veel mensen melden dat ze zijn afgevallen dankzij dans in het algemeen. Zo veel zelfs dat de markt voor danslessen onlangs is ‘geëxplodeerd’. En dan te bedenken dat mensen geen tijd hebben om veel anders te doen: Zumba… serieus?

Hoe kan deze dans uit het niets je redden van lange, vervelende liposessies of de sleur van de hele dag pillen slikken? Is Zumba de enige dans om af te vallen, of zijn er nog andere? Ga de dansvloer op!

Is Zumba voor afslanken gewoon een rage?

Zumba om af te slanken lijkt de nieuwste rage te zijn op het gebied van afslanken en veel mensen beginnen zich dat al af te vragen. Zou het gewoon een marketingtruc zijn om de kassa-inkomsten en de verkoop van huiddichte sportkleding, sportschoenen en sportschoenen op te krikken? We hebben besloten op avontuur te gaan om je te helpen je eigen mening te vormen.

Zumba is een vrij compleet fysiek trainingsprogramma dat alle ingrediënten samenbrengt die nodig zijn om weer in vorm te komen. Spiervoorbereiding, cardio en flexibiliteit maken allemaal deel uit van de vergelijking. Veel Zumba-fans melden hernieuwde energie en een gevoel van welzijn na elke sessie.

Zumba voor gewichtsverlies Een anekdotisch begin…

Zumba om af te vallen - Alberto Beto Perez
Het begon allemaal met Beto Perez (Beto is de afkorting van Alberto, zie foto rechts), een fitnessinstructeur in zijn woonplaats Cali, Colombia. Toen hij die dag in zijn trainingstas aan het rommelen was, realiseerde hij zich dat hij de cd met tonicmuziek die hij gewoonlijk gebruikte om zijn sessies op te vrolijken, thuis had laten liggen. Toen hij geen ideeën meer had, besloot hij een ander muziekstuk te gebruiken dat hij wel bij de hand had: een mix van salsa en merengue waar hij dol op was, maar dan thuis!

“De les van vandaag wordt een beetje anders,” kondigde hij aan zijn leerlingen aan voordat de sessie begon.

Het resultaat? Een geweldige improvisatie die al snel uitgroeide tot een geheel nieuwe dansfitnesstrend! Laten we deze gelegenheid aangrijpen om onszelf eraan te herinneren dat de meeste mooie en nuttige dingen om ons heen op dezelfde manier ontstaan: door serendipiteit!

Vandaag wordt dit avontuur bekroond door een bedrijf genaamd Zumba Fitness LLC. In de loop der jaren heeft Alberto Perez samengewerkt met twee andere Albertos, Alberto Perlman en Alberto Alghion, om er een succesvol bedrijf van te maken dat deze discipline, die fitness en dans combineert, blijft promoten.

Zumba voor gewichtsverlies hoe werkt het?

Zumba om af te vallen dansHet schijnt dat je met deze activiteit tussen de 500 en 1000 calorieën per uur kunt verbranden! Een echte zegen, vooral als je weet dat afvallen alleen maar leuk en aardig is!

Zumba is zowel motiverend als leuk. Het is een echt compleet cardiovasculair trainingsprogramma dat focust op ademhaling, uithoudingsvermogen en spiertonus. Als extra bonus is Zumba een echte uitlaatklep na een stressvolle dag. Hier zijn de verschillende voordelen van deze afslankdans:

Bevestigd gewichtsverlies

Net als joggen, fietsen, elliptische training en andere sportoefeningen, wordt Zumba gekenmerkt door de afwisseling van snelle bewegingen en rustigere momenten. Dit is een goede fysieke routine voor ons cardiovasculaire systeem. De stofwisseling wordt gestimuleerd en vet gaat in rook op en vooral in het zweet.

Maar je moet het wel regelmatig genoeg doen om goede resultaten te krijgen. We hebben het over minstens twee Zumba-sessies per week.

Een slanker figuur en een plattere buik

Zumba versterkt alle spieren in je lichaam. De bewegingen die deel uitmaken van de verschillende choreografieën richten zich op vrijwel elke spier in het lichaam, met de nadruk op het onderlichaam. Daardoor krijgen buikspieren, billen, kuiten en armspieren een betere workout, en de resultaten spreken voor zich.

Een natuurlijke stressverlichter

Na een zware werkdag en voor het slapengaan is Zumba voor gewichtsverlies een goede optie. Dankzij de opzwepende muziek van Zumba-coaches laat je lichaam geleidelijk de stress los en vergeet het zichzelf in vrolijke, feestelijke routines – en bovendien in een groep! Ja, laten we zeggen dat het een goede groepstherapie is waar je je niet voor hoeft te schamen om mee te doen: het is niet zoals Anonieme Alcoholisten!

Betere reflexen, betere coördinatie

Dankzij de doordachte choreografie doe je mee aan een nieuwe activiteit die de aandacht trekt. De bewegingen zijn geteld en volgen een bepaalde volgorde, gecoördineerd in snelle momenten afgewisseld met langzame. Dit stimuleert je aandacht en geeft je hersenen een echte ‘intellectuele workout’. Er wordt gezegd dat Zumba op deze manier zowel het gebarengeheugen als het auditieve geheugen stimuleert, wat het werk aan de brain-body pairing versterkt en de ontvankelijkheid, harmonie en denksnelheid verbetert.
Zumba om af te vallen - Zumba Frankrijk

Hoe werkt een Zumba-afslanksessie?

Een Zumba-sessie of -les duurt normaal gesproken 45 tot 60 minuten. Het begint met een warming-up (5 tot 15 minuten) om het lichaam voor te bereiden op de sequenties die volgen. De Zumba-choreografieën, uitgevoerd door een ervaren coach en nagebootst door de ‘leerlingen’, zijn gebaseerd op een strategie die bekend staat als splittraining. Kort gezegd is het een opeenvolging van aerobe en musculaire fitnessoefeningen verdeeld in snelle of intense periodes gevolgd door rustigere periodes. Aan het einde van de sessie bieden een of twee nummers de gelegenheid om zachtjes terug te keren naar rust met stretchen.

BELANGRIJK Vergeet niet je waterfles bij de hand te houden! Zumba is een activiteit die het lichaam dwingt om zich in te spannen en dus om meer te zweten. Zorg er dus voor dat je goed gehydrateerd bent.

Wie kan Zumba?

Wat een vraag! Iedereen, natuurlijk! Er zijn verschillende ‘sub-disciplines’ van Zumba bedacht en uitgevonden om de voordelen te variëren, maar vooral om aan elke behoefte te voldoen:

  • Zumba Toning, waarbij gewichten worden gebruikt om de spieren te versterken;
  • Aqua Zumba, in het water;
  • Zumba Sentao, met behulp van een stoel;
  • Zumba Step, met een step.

Naast sessies voor volwassenen zijn er ook sessies voor oudere kinderen (Zumba Gold) en ook voor jongere kinderen van 4 tot 11 jaar (Zumba Kids). En wist je dat? Zelfs baby’s van 0 tot 3 jaar hebben er recht op: de Zumbini!
Testimonial van Zumba om af te vallen

La Zumba om af te slanken Waar moet je heen en hoeveel kost het?

De prijzen liggen min of meer op één lijn, want je betaalt gemiddeld 15 € per sessie van een uur. Op de officiële ZumbaFrance-website staan glijdende prijzen van 15.00 € à 12,00 € per les. Dat lijkt eerlijk genoeg voor zo’n nuttige en leuke activiteit!

Zumba Fitness LogoMaar je kunt er ook voor kiezen om het thuis te doen!

Ja, er zijn verschillende manieren om het thuis te doen:

  • Interactieve DVD’s, met goed ontworpen programma’s;
  • XBox- en Wii-spellen;
  • Applicaties op Apple Store en Google Play, zodat je je tablets overal mee naartoe kunt nemen.

Dus, laten we beginnen?


Dit Artikel Delen!