Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Testosteron en gewichtsverlies: wat je echt moet weten!

Bijgewerkt op 12 april 2024.

transapente pixel
Testosteron en gewichtsverliesTestosteron en afvallen, wat is het verband? Ben je deze vraag ergens tegengekomen? Zo ja, dan ben ik er vrij zeker van dat je hier bent om het antwoord te vinden! Ik praat liever met je over een paar van de antwoorden! Of je nu een vrouw of een man bent, deze vraag houdt je zeker evenveel bezig.

Net als de meeste mannen ben ik al lang geïnteresseerd in testosteron, maar dan alleen in relatie tot bodybuilding en seksueel verlangen. Welnu, het lijkt erop dat er inderdaad een relatie is tussen testosteron en gewichtsverlies! Dus hoe verklaren we deze relatie en welke invloed zou het hebben op een vermageringsdieet? Oké, laten we ter zake komen!

Testosteron en gewichtsverlies, een heel oud verhaal!

Praten over testosteron en gewichtsverlies zou betekenen dat we een aantal vooropgezette ideeën over deze twee schijnbaar verschillende elementen in twijfel trekken. Maar voordat we beginnen aan een verkenning van dit onderwerp, is het verstandiger om het eens te worden over een paar concepten.

Testosteron is niet alleen voor mannen!

Testosteron en afvallen voor mannen en vrouwenNou ja… voor iedereen die testosteron uitsluitend associeert met viriliteit, denk nog eens na! Dit hormoon, testosteron genaamd, is een androgeen hormoon dat bekend staat als een ‘vermannelijkend’ hormoon omdat het gedeeltelijk Verantwoordelijk is voor het verschijnen van de eerste mannelijke geslachtskenmerken. Baarden, schaamhaar, het uiterlijk van spieren en de productie van sperma zijn allemaal het gevolg van testosteron in de puberteit.

Ons ‘viriliserende’ hormoon wordt geproduceerd in de bijnieren van zowel mannen als vrouwen, maar in verschillende hoeveelheden. Terwijl testosteron bij mannen ook in de testikels wordt geproduceerd, wordt het bij vrouwen ook in de eierstokken aangemaakt. Bij vrouwen is het Verantwoordelijk voor haargroei en huidolie (wat acne kan veroorzaken).

Maar wat voor beide geslachten vaststaat, is dat testosteron essentieel is voor het libido of seksueel verlangen.

Testosteron en gewichtsverlies, een vicieuze cirkel…

Testosteron en gewichtsverlies, een vicieuze cirkelHou je vast… gewichtstoename (vooral in het geval van obesitas) beïnvloedt de testosteronproductie door deze te verlagen, wat resulteert in een grotere vetopslag. Aan de andere kant, als testosteron om de een of andere reden daalt, wordt onze insulineresistentie aangetast. Als gevolg daarvan wordt ook ons suikermetabolisme beïnvloed, met als gevolg dat deze koolhydraten worden omgezet in vet. Een vicieuze cirkel, zoals je ziet!

De relatie tussen testosteron en gewichtsverlies krijgt zijn volle betekenis als het gaat om afvallen als man boven de 40 jaar. Over het algemeen worden er na deze leeftijdsgroep vaak vraagtekens gezet bij de testosteronspiegel.
In cijfers daalt het testosterongehalte in het bloed van 10-30 nmol/liter bloed bij mannen van 20-45 jaar tot 7-28 nmol/liter bloed bij mannen van 40-60 jaar.

Kortom, afvallen vereist (en bevordert) een goed testosteronniveau in het lichaam, vooral voor mannen. Maar eerst moet je uit de vicieuze cirkel zien te komen… en dat is niet zo gemakkelijk!

Hoe zie je het verband tussen testosteron en afvallen dan?

Rekening houdend met de ‘cirkelvormige’ oorzaak-en-gevolgrelatie die geleidelijk ontstaat tussen testosteron en gewichtsverlies, gaan we proberen deze realiteit te begrijpen om de schade te beperken. Mensen die proberen af te vallen (vet, maar onvermijdelijk ook spieren) worden geconfronteerd met ernstige scenario’s waarin hun testosteronspiegel keldert. Uitleg.

Vet verminderen verlaagt testosteron

HongerdieetHoewel we misschien denken dat we het juiste doen door ons over te geven aan traditionele ontberingsdiëten, waarbij we de vetinname zoveel mogelijk beperken, bewijzen we onszelf eigenlijk een slechte dienst. In feite hebben veel wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat het verminderen van vet en het eten van vezelrijke voeding de snelste (en meest effectieve!) manier is om het testosteronniveau te verlagen. Dit is vooral het geval bij overmatige consumptie van meervoudig onverzadigde vetten.

De oplossing? Beroof jezelf niet volledig van vetten en blijf de vetten consumeren die bekend staan als ‘goed’. Hieronder vallen verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten. We hebben niet de gelegenheid om dieper op dit onderwerp in te gaan, maar je hebt tijd genoeg om het zelf uit te zoeken.

Een paar voedingstips:
Voor goede vetten heb je altijd keuze te over: avocado, olijfolie, arganolie, kokosolie, rauwe ongezouten noten, biologische eidooiers, mager vlees van grasgevoerde dieren, enz.

Gewichtsverlies verlaagt testosteron

Jezelf wegenDit is verreweg de duidelijkste illustratie van het verband tussen testosteron en gewichtsverlies. Je moet je ervan bewust zijn dat elke vorm van energietekort, veroorzaakt door het verbranden van meer calorieën, het testosteronniveau aanzienlijk verlaagt. In het algemeen is het vrijwel onmogelijk om vet te verliezen zonder spieren te verliezen. Elk gewichtsverliesprogramma zal daarom het testosteronniveau beïnvloeden.

De ‘schade’ kan echter worden beperkt door te proberen zoveel mogelijk vetvrije spiermassa te behouden. Dit kan worden bereikt door te zorgen voor een logische eiwitinname en door weerstandstraining. Sporters begrepen dit al heel vroeg en het levende bewijs is het huidige aanbod van natuurlijke voedingssupplementen die werken.

Stress vermindert testosteron

StressOp dieet gaan, vooral een beperkt dieet, wordt gezien als een beperkende oefening die veel stress genereert. Ooit gehoord van cortisol? Het is een hormoon dat wordt aangemaakt door stress. Het is over het algemeen nuttig voor lichamelijke reacties en reflexen bij blootstelling aan gevaar. Maar te veel cortisol is niet goed voor je gezondheid, vooral niet voor je testosteron!

De oplossing? Alles wat helpt om je stress te verminderen is welkom! Maar begin met het allerbelangrijkste: een minimale slaapbehoefte van niet minder dan 7 uur per nacht. Ik herhaal: slaap de hele nacht door! Ontzeg jezelf vervolgens geen eten, maar breng je voedingspatroon weer in balans door de juiste voedingsmiddelen te kiezen en de juiste alternatieven te vinden voor risicovolle voedingsmiddelen. Tot slot: doe het rustig aan met sporten en doe precies wat je nodig hebt om fit te blijven!

Testosteron en afvallen: conclusies

Testosteron en afvallen - goede vettenWe hebben het problematische verband tussen de twee gezien en we hebben ook begrepen hoe delicaat het is om een behandeling te installeren zonder een van beide elementen aan te tasten. Ik kan niet beweren dat ik het probleem voor eens en altijd heb opgelost, maar we kunnen het altijd eens worden over onder andere deze twee punten:

  • Het is niet nodig om jezelf te ‘doden’ met drastische diëten. Vertrouw meer op je instinct en probeer bijvoorbeeld de geschiedenis van onze voorouders opnieuw te bekijken: het lijkt erop dat het Paleolithische dieet (of Paleo dieet) een goede manier is om vooruit te komen;
  • Zoek hulp bij de juiste supplementen die je testosteronniveau kunnen verbeteren en je kunnen helpen bij het omgaan met stress: lees je in!

Kortom, verlies je vet en behoud je spieren, en dat alles in een goed humeur!


Dit Artikel Delen!