Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Jean-Marie Besnard

Spermakwaliteit: vermijd deze slechte gewoonten!

Bijgewerkt op 28 november 2023.

transapente pixel
SpermakwaliteitVoor een man die seksueel actief genoeg is, is de kwaliteit van het sperma niet zo belangrijk. Zolang hij maar op het juiste moment en in overvloed ejaculeert om zijn viriliteit te uiten en zijn partners tevreden te stellen. De kans is echter groot dat de staat van je sperma op een dag een zorgwekkender kwestie wordt: wanneer je besluit om kinderen te krijgen!

De kwaliteit van je sperma speelt een doorslaggevende rol bij de voortplanting en je moet veel moeite doen om alle kansen aan jouw kant te krijgen. De kwaliteit van het sperma wordt bepaald door het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid en het uithoudingsvermogen. Bepaalde slechte gewoontes liggen echter aan de basis van veel problemen.

Laten we het samen uitzoeken…

Spermakwaliteit: wat is het?

De kwaliteit van sperma hangt af van een aantal parameters die te maken hebben met de verschillende facetten van het leven van sperma. Maar voor we verder gaan, herinneren we je er eerst aan wat sperma is.

Deze witachtige vloeistof die tijdens de zaadlozing wordt uitgescheiden, bestaat uit 3 hoofdbestanddelen:

  • Pre-seminale vloeistof, die door het lichaam wordt aangemaakt in de klieren van Cowper. Het verwijdert alle sporen van urine uit de urinebuis ter voorbereiding op de passage van zaadvocht. Het dient ook als glijmiddel voor de eikel;
  • Spermavocht, afgescheiden door de prostaat en de zaadblaasjes. Deze vloeistof voedt de spermatozoa en geeft ze beweeglijkheid. Het neutraliseert ook de natuurlijke zuurgraad van de vagina, waardoor de zaadcellen de baarmoederhals kunnen bereiken;
  • Tot slot zijn de spermatozoa de kleine mannelijke voortplantingscellen die uiteindelijk de eicel moeten bevruchten en een nieuw leven moeten starten!

Wist je dat er elke keer dat je ejaculeert zo’n 200 miljoen spermatozoïden vrijkomen in een straal van 2 tot 6 ml sperma? En dan te bedenken dat slechts één van deze wezentjes het eitje kan bevruchten! Genoeg om je te motiveren, als je weet dat jij als eerste uit 200 miljoen andere ‘zogenaamd’ bent gekomen!

De criteria voor het bepalen van de kwaliteit van sperma zijn onder andere het aantal, de sterkte en de beweeglijkheid van het sperma. Deze criteria kunnen worden beïnvloed door vele factoren binnen en buiten ons lichaam.

Bevruchting van een eicel

Slechte gewoonten die de kwaliteit van sperma beïnvloeden

Een slecht dieet met een hoge concentratie ongezonde of industrieel bewerkte voedingsmiddelen, roken, chronische stress, alcohol, overgewicht… het zijn allemaal levensomstandigheden die vreemd zijn aan die van onze voorouders. Allemaal in naam van de vooruitgang, natuurlijk. Maar het heeft ook evenveel slechte gewoontes in ons dagelijks leven gebracht, en ons lichaam lijdt er voortdurend onder.

Een van de slechte gewoontes die onderwerp is geweest van diepgaand wetenschappelijk onderzoek is de hoeveelheid tijd die we voor een televisiescherm doorbrengen. Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Kopenhagen en gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology onthulde een aantal interessante resultaten die ons op meer dan één niveau zorgen baren.
Kwaliteit van televisiesperma
Volgens de experts achter het onderzoek in kwestie verminderde de kwaliteit van het sperma met ongeveer een derde als je minstens 5 uur voor de televisie zat. Van de 1200 jonge mannen in goede gezondheid had de groep die ongeveer 5 uur per dag voor de televisie doorbracht een spermaconcentratie van ongeveer 37 miljoen/ml, vergeleken met 52 miljoen/ml voor de groep die bijna geen televisie keek.

Men denkt dat deze daling van de concentratie te wijten is aan een daling van het algemene testosteronniveau, dat wordt beïnvloed door de slechte gewoonten van een zittende levensstijl, waarvan televisie een belangrijk onderdeel is. Andere slechte gewoonten, die samengaan met te veel tijd doorbrengen voor de tv, hebben een grotere invloed op de kwaliteit van sperma. Zo zijn junkfood en sigaretten ‘must-have’ accessoires bij het kijken naar tv-programma’s.

Hoe kan de kwaliteit van sperma worden verbeterd?

Om de kwaliteit van sperma te verbeteren en de concentratie sperma te verhogen, zijn hier een paar tips die je in je dagelijkse routine kunt opnemen:

  • Behoud een gezond gewicht. (Als je overgewicht hebt, probeer dan af te vallen);
  • Voed je sperma goed door een gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen met voedingsstoffen (omega-3, vitamine B9, zink, enz.) die de kwaliteit van sperma gegarandeerd verbeteren;
  • Beperk de consumptie van risicovoeding: rood vlees, koffie, bewerkte voedingsmiddelen. Beperk het gebruik van alcohol en tabak;
  • Verbeter je slaap (7 tot 8 uur ‘s nachts is het minimum!);
  • Bestrijd stress, vijand nummer 1 van lichamelijke gezondheid!
  • Blijf goed gehydrateerd, drink gemiddeld 1,5 tot 2 liter water per dag. Combineer dit met een goed programma van lichaamsbeweging om het water te gebruiken om je lichaam te ontgiften;
  • Zorg voor de gezondheid van je kostbaarste juwelen ter wereld: je testikels! Houd ze op hun ideale temperatuur (rond 34-35°) door ze niet in nauwsluitende kleren te proppen, ze niet bloot te stellen aan hete baden, ze niet bloot te stellen aan straling van telefoongolven, ze niet bloot te stellen aan de verkeerde zogenaamde hygiënische producten…

de liefde bedrijvenHet beste advies dat we je tot slot kunnen geven is om regelmatig genoeg te vrijen om je machine in vorm te houden! Regelmatig klaarkomen, om de 2 of 3 dagen, is een goede routine om je testikels in goede conditie te houden en ook om de kwaliteit van je sperma te verbeteren.

Het hebben van sperma van goede kwaliteit staat ook gelijk aan seksuele voldoening, zowel voor de man als voor de vrouw. Als je alles (of bijna alles!) wilt weten over deze vitale vloeistof, nodigen we je uit om onze speciale rubriek over sperma.

Je kunt ook ons artikel lezen over Volumepillen om het volume van je sperma te vergroten!

Veel leesplezier!


Dit Artikel Delen!