Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.
Een nieuw onderzoek [1] heeft blijkbaar alles wat we weten over dit onderwerp in twijfel getrokken!
In 2015 verscheen in het tijdschrift “Celmetabolisme een studie gepubliceerd die het spel had moeten veranderen. Waarom?
Omdat de bevindingen van deze studie meldden dat, in tegenstelling tot wat men nu denkt, een vetarm dieet beter kan leiden tot een groter verlies van lichaamsvet dan een koolhydraatarm dieet.
Toch zijn de bevindingen van dit onderzoek – om de een of andere reden – genegeerd! Waarom zijn ze genegeerd?
Misschien omdat deze onthulling de voorstanders van het koolhydraatarme dieet niet beviel en hun hele arsenaal aan argumenten in gevaar zou kunnen brengen.
Wetenschappers van de National Institutes of Health onder leiding van Dr. Kevin Hall, rekruteerden 19 zwaarlijvige mannen en sloten ze twee weken lang op in een stofwisselingskamer. Alles wat de vrijwilligers aten werd zorgvuldig gemeten en toegewezen.
Tijdens de eerste periode (d.w.z. de eerste twee weken) werd de calorie-inname van de mannen met ongeveer 30% verminderd door alleen de koolhydraten te beperken (koolhydraatarm dieet).
Tijdens de tweede periode (de volgende twee weken) werden de testomstandigheden omgekeerd en schakelden de mannen over op een vetarm dieet. De calorie-inname werd gehandhaafd ongeacht de voedingsstof die beperkt werd (vet of koolhydraten).
Tegelijkertijd hielden de onderzoekers dagelijks bij hoeveel lichaamsvet de deelnemers verbrandden.
De vrijwilligers die een vetarm dieet volgden verloren 89 gram lichaamsvet per dag, terwijl degenen die een koolhydraatarm dieet volgden 53 gram per dag verloren.
En in tegenstelling tot wat ketogeen lijners beweren, ontdekten de onderzoekers dat insuline een beperkte, zelfs onbelangrijke rol speelde in het geregistreerde vetverlies.
Toegegeven, het koolhydraatarme dieet produceert over het algemeen minder insuline (en resulteert daarom in meer vetverbranding). Het was echter het vetarme dieet dat resulteerde in het grootste verlies van lichaamsvet.
Deze bevinding trekt de theorie in twijfel dat een hoge insulineproductie leidt tot minder verlies van lichaamsvet en meer opslag van lichaamsvet.
Er zijn twee potentiële problemen met deze studie.
Ten eerste was het aantal deelnemers erg klein (slechts 19 vrijwilligers). Het moet echter gezegd worden dat het plaatsen van 19 zwaarlijvige mensen in een ‘metabole keuken’ waar alles wat ze eten wordt gecontroleerd, een lastig proces is.
Ten tweede maakten de onderzoekers enkele wiskundige voorspellingen over zowel de mensen die een koolhydraatarm dieet volgden als de mensen die een vetarm dieet volgden en probeerden ze het resultaat te berekenen als het onderzoek over een periode van 6 maanden zou worden uitgevoerd.
Op basis van de voorspellende berekeningen concludeerden ze dat het volgen van een vetarm dieet gedurende deze periode zou hebben geleid tot een bescheiden beter vetverlies (ongeveer 3 kg) dan een koolhydraatarm dieet.
“Hoewel de huidige studie de theoretische mogelijkheid heeft aangetoond dat isocalorische diëten die verschillen in koolhydraten en vet kunnen resulteren in verschillende verliezen van lichaamsvet, handelt het lichaam om deze verschillen te minimaliseren.”
Daarom, en als je ook maar enig geloof hecht aan dit onderzoek (en dat zou je moeten doen), zou je je houding ten opzichte van koolhydraten in je dieet moeten heroverwegen.
Uiteindelijk is wat het belangrijkst is voor het verlies (of de toename) van lichaamsvet misschien wel datgene waar alle diëtisten de nadruk op legden: Calorieën zijn belangrijker dan specifieke voedingsstoffen.
Deze studie probeert niet te suggereren dat het koolhydraatarm dieet niet werkt. En deze onderzoekers hebben het duidelijk gemaakt … dit geldt ook voor elk dieet waarbij je wordt gevraagd om na te denken over wat je eet.
Toch zouden we ons moeten afvragen waarom dit koolhydraatarme dieet werkt, aangezien de resultaten van dit onderzoek aantoonden dat insuline geen bepalende rol speelt bij vetverlies, tenminste als het gaat om koolhydraten.
Dat gezegd hebbende, is dit geen uitnodiging om de rol van deze stof te onderschatten. Integendeel, je moet je best doen om de insulinegevoeligheid te vergroten.
Hoe meer je doet, hoe makkelijker het zal zijn om je totale lichaamsvet te verminderen, om nog maar te zwijgen over de andere gezondheidsvoordelen die je zult krijgen.