Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Omgeleide medicatie voor gewichtsverlies : Pas op voor je gezondheid!

Bijgewerkt op 8 november 2023.

transapente pixel
Oneigenlijk gebruik van medicijnenMisbruik maken van medicijnen om af te vallen is zeker het slechtste idee dat iemand kan hebben!

Ik heb mensen gezien die om verschillende redenen aan zelfmedicatie doen. Maar wat me nog het meest shockeert, is dat sommige mensen nog verder gaan in het misbruiken van medicijnen die oorspronkelijk voor andere ziekten waren voorgeschreven.

Vandaag komen we terug op het onderwerp omgeleide medicijnen om er zeker van te zijn dat de waarschuwing nog steeds geldig is.

Medicijnen die worden afgeleid van hun oorspronkelijke gebruik: waarom en hoe!

geneesmiddelen misbruikt om af te vallenMet “afslankmedicijn” bedoelen we een specifieke categorie medicijnen waarvan men denkt dat de indirecte of secundaire effecten op de een of andere manier gewichtsverlies bevorderen. In feite hebben bepaalde soorten medicijnen de interesse gewekt van bepaalde artsen die aanzienlijke neveneffecten hebben opgemerkt op het gebied van gewichtsverlies. Helaas werd deze informatie doorgegeven aan andere gewetenloze mensen die de lucratieve kant van de zaak zagen.

Ongeacht enige deontologie of ethiek begonnen sommige leden van de medische beroepsgroep het gebruik van bepaalde medicijnen voor gewichtsverlies aan te bevelen. Het risico is groot en we hoeven niemand te herinneren aan het belang van medisch toezicht bij de toediening van welk medicijn dan ook, zeker niet als het gaat om een medicijn dat misbruikt wordt om af te vallen!

Baclofen, een medicijn dat misbruikt wordt om af te vallen

baclofen-voor-afvallenBaclofen is een geneesmiddel dat oorspronkelijk in de jaren 1970 werd ontwikkeld om multiple sclerose te behandelen. Na een tijdje bleek het effectief in de strijd tegen alcoholverslaving. In feite was dit medicijn in staat om de grote “trek” in drank te beteugelen en veel mensen waren in staat om te profiteren van dit werkingsmechanisme. Veel mensen begonnen echter al snel te geloven dat, net zoals dit medicijn een zekere onverschilligheid voor drank bevorderde, het ook onverschilligheid voor voedsel zou bevorderen! Hier was geen wetenschappelijk bewijs voor en toch…

Het Franse Nationale Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (ANSM) heeft een waarschuwing moeten afgeven over dit geneesmiddel. Beschikbaar op de volgende link.

Epitomax, een ander verkeerd gebruikt afslankmiddel

doos-epitomaxHier is nog een medicijn dat alleen op recept verkocht zou moeten worden, maar dat zijn weg vindt naar de parallelmarkten. Dit medicijn wordt in eerste instantie voorgeschreven aan mensen die lijden aan neurologische aandoeningen zoals epilepsie en migraine.

Deze keer waarschuwt het Franse agentschap voor de veiligheid van gezondheidsproducten (AFSSAPS) voor misbruik van Epitomax. Epitomax bevat Tompiramaat dat inwerkt op de hersenen door zenuwimpulsen tussen neuronen te reguleren om te voorkomen dat ze overbelast raken, waardoor epileptische aanvallen of migraineaanvallen worden voorkomen.

Revia, een psychotrope drug die misbruikt wordt om af te vallen

tabletten-reviaRevia is geen afslankmiddel. De internationale generieke naam (INN) is Naltrexone. Het wordt voorgeschreven bij alcoholverslaving, op dezelfde manier als Baclofen. Het werkt rechtstreeks in op het zenuwstelsel en vereist daarom een psychologische behandeling. De Naltrexone hydrochloride in Revia veroorzaakt een gevoel van afkeer van bepaalde voedingsmiddelen, daarom gebruiken sommige mensen het tegen dwangmatig eten. Verminderde eetlust is een van de lange lijst van bijwerkingen waarover je kunt lezen in ons artikel over Revia.

De lijst van medicijnen die misbruikt worden om af te vallen belooft lang te worden. Maar we zullen ze hier niet allemaal bespreken. We laten het aan jou over om onze andere artikelen te raadplegen, die aan het einde van deze post staan.

Als jij een ander medicijn kent dat misbruikt wordt om af te vallen…

Aarzel niet om hier te reageren en een geneesmiddel te melden waarvan je vermoedt dat het misbruikt wordt. Zo kunnen wij, samen met jou en alle andere lezers van de site, een oogje in het zeil houden voor gelijkaardige praktijken die schadelijk zijn voor de gezondheid.


Dit Artikel Delen!