Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.
De meeste vrouwen hebben de neiging om hun gewicht te bepalen door zichzelf te vergelijken met andere vrouwen, door naar hun spiegelbeeld te kijken of door op de weegschaal te gaan staan.
Je een beeld vormen van je gewicht alleen op basis van wat je ziet is een grote fout als het gaat om het bepalen van je gezonde gewicht.
Vrouwen worden gekweld door vragen als “Hoeveel moet ik wegen? “of “Past mijn lievelingsjurkje me nog wel? “…
Een gezond gewicht is niet één getal dat iedereen past. Een gezond gewicht is een reeks criteria waaronder levensstijl, genetische erfenis, enz.
Vrouwenlichamen worden over het algemeen ingedeeld in drie categorieën: groot, middelgroot en klein. En binnen deze categorieën zijn er nog andere subcategorieën, ingedeeld op basis van gradatie.
Er zijn dus verschillende lichaamstypes en het zou een grote vergissing zijn om ze allemaal aan dezelfde gewichtsregel te onderwerpen.
Je moet je er ook van bewust zijn dat de weegschaal je niet kan vertellen wat je gezonde gewicht is.
Er zijn verschillende criteria die het weergegeven cijfer kunnen vertekenen. Ondergewicht, overgewicht, de verdeling van vet in het lichaam, spiermassa, enz.
Al deze factoren kunnen je een verkeerd beeld geven van je huidige gewicht.
Over het algemeen is gewicht een signaal dat de staat van je algehele gezondheid nauwkeurig weergeeft.
Dus hier zijn enkele dingen die je kunt doen om erachter te komen of je huidige gewicht een gezond gewicht is of niet.
Als je geïnteresseerd bent in je gewicht, dan ben je de term BMI of body mass index al tegengekomen.
BMI wordt al lang gebruikt als een antropometrische meting om een gezond gewicht te bepalen.
Het principe is eenvoudig. Het wordt berekend op basis van gewicht en lengte.
De verhouding tussen de twee maakt het mogelijk om te bepalen in welke zone je gewicht valt volgens een vooraf bepaalde tabel (die je online kunt raadplegen door een beetje onderzoek te doen).
Deze meting is onlangs als onveilig bestempeld, volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het International Journal of Obesity.
Er zijn nieuwe indices ontwikkeld [1]. Dit zijn de Body Shape Index (ABSI : Een lichaamsvormindex) en de lichaamsrondheidsindex (BRI : Lichaamsrondheidsindex).
De ABSI is een meting die rekening houdt met lengte, gewicht en lichaamsomtrek. Het is een betere indicator van de gezondheidsrisico’s veroorzaakt door overgewicht. [2]
Je kunt je ABSI berekenen met de volgende formule:
– WC: middelomtrek
– BMI: BODY MASS INDEX
– Lengte: lengte/lengte
Of je kunt een online calculator gebruiken.
Gewichtsschommelingen zijn een normaal onderdeel van het leven.
Dus raak niet in paniek telkens als je een paar extra kilo’s aankomt en zoek niet langer op het internet naar crashdiëten of tips die je niet zullen helpen.
Gewicht verandert voortdurend. Zelfs als je een paar kilo afvalt of aankomt, kun je nog steeds een gezond gewicht hebben.
Het menselijk lichaam is een complex geheel van biologische en hormonale processen die in elke fase van je leven op natuurlijke wijze plaatsvinden en bijvoorbeeld veroorzaakt worden door leeftijd of zwangerschap.
Deze processen hebben een directe invloed op je gewicht.
Natuurlijk geldt deze regel voor zogenaamde kleine schommelingen. Grote schommelingen in gewichtsverlies of -toename kunnen een alarmerend teken zijn van een niet-gediagnosticeerd gezondheidsprobleem (tenzij je een medische behandeling volgt die deze gewichtsschommelingen als bijwerking heeft). In dat geval moet je een arts raadplegen.
Als je begint te merken dat je mobiliteit beperkt is, dan geeft dit aan dat je gewicht een handicap begint te worden.
Als je het moeilijk vindt om je gebruikelijke fysieke activiteiten uit te voeren, als je het gevoel hebt dat je fysieke prestaties afnemen, dan moet je een gezondheidsdeskundige raadplegen of stappen ondernemen om gewicht te verliezen.
Aan de andere kant, als je je over het algemeen goed voelt in je lichaam, hoef je je nergens zorgen over te maken.
Is het mogelijk om overgewicht te hebben en in goede gezondheid te verkeren? Ja.
Om er zeker van te zijn, moet je een bezoek aan je arts plannen om de andere vitale functies van je lichaam te controleren (bloeddruk, diabetes, cholesterol in het bloed, enz.).
Als de resultaten positief zijn, ben je in goede gezondheid. Zo niet, dan zullen de resultaten je vertellen wat je gezondheidsprobleem is.