Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Het etiket van een dieetpil ontcijferen

Bijgewerkt op 10 april 2024.

transapente pixel
Het etiket van een dieetpil ontcijferenBen je op zoek naar een afslankproduct waarmee je vrij snel die extra kilo’s kunt kwijtraken? De markt zit vol met pillen, drinkbare oplossingen en andere producten om je te helpen bij je zoektocht naar gewichtsverlies, dus hoe kun je je weg vinden en ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt? En nog belangrijker, weet je hoe je het etiket van een afslankpil moet ontcijferen?

Als je weet hoe je het etiket op de verpakking van je afslankpil moet ontcijferen, onthul je essentiële informatie voor het succes van je afslankkuur.

Dus wees niet zoals de 33% Fransen die nooit bijsluiters lezen, en ga gewapend op weg naar veilig en succesvol afvallen!

Wat is het nut van het ontcijferen van het etiket van een dieetpil?

Het etiket van de afslankpil (of gebruiksaanwijzing, etiket, etc.) is een referentiedocument dat de beoordeling van het product door medische deskundigen samenvat. Het bevat essentiële informatie over het product, zoals de samenstelling, dosering en bijwerkingen, zodat je de afslankpil van je keuze verstandig kunt gebruiken, fouten kunt vermijden en de effectiviteit kunt maximaliseren.

Dus als je er zeker van wilt zijn dat je veilig en effectief afvalt, raden we je ten zeerste aan om de bijsluiter van je afslankproduct aandachtig te lezen!

Wat is de belangrijkste informatie op het etiket van een afslankpil?

vrouw-eet-een-afslankpil-na-een-label-van-een-afslankpilIn 2014 bepaalde de Europese wetgeving de etikettering van producten in de categorie voedingssupplementen. Als gevolg daarvan weten we nu welke informatie op elk etiket van een afslankpil of een afslankdieetsupplement moet staan.
1. Voedingssupplement :
Deze term moet op de verpakking staan, samen met de namen van de families van gebruikte voedingsstoffen. Bijvoorbeeld: vitaminen en/of mineralen.
2. Dosering :
Elk product is werkzaam bij een bepaalde dosis, maar kan schadelijk worden als deze dosis wordt overschreden, of onwerkzaam als de dosis wordt verlaagd.

De dosering, die zowel op de verpakking als in de gebruiksaanwijzing staat, vertelt je de dosis waarmee je afslankpil je beste bondgenoot wordt bij het afvallen. Als je deze optimale dosis respecteert, maximaliseer je je kansen op succes en garandeer je je gezondheid tijdens je dieet. Het moet vergezeld gaan van een gebruiksadvies en waarschuwingen (indien van toepassing), zoals de maximale dosis die niet mag worden overschreden.

De dosering vertelt je ook wat het beste moment is om je product in te nemen (voor/tijdens/na een maaltijd; op een lege maag, etc.) om de afgifte in het lichaam te vergemakkelijken of de bijwerkingen te beperken. Optimale effectiviteit hangt ook af van het opvolgen van deze instructies.
3. Samenstelling :
Deze rubriek is essentieel omdat het je vertelt over de verschillende actieve ingrediënten en hulpstoffen in je pil.
De werkzame stof(fen) is (zijn) de essentiële stof(fen) die zorgt (zorgen) voor de effectiviteit van je pil.
Deze stoffen moeten duidelijk worden vermeld in het gedeelte over de samenstelling van het product, onder hun wetenschappelijke naam, en duidelijk worden weergegeven op het etiket van de dieetpil.
Hulpstoffen zijn de andere stoffen die worden gebruikt bij de samenstelling van het product.
Hieronder vallen consistentie- en smaakstoffen.
Ingrediënten moeten in aflopende volgorde worden vermeld, met de meest voorkomende eerst.
Stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, moeten duidelijk worden vermeld.
4. De houdbaarheidsdatum:
Evenals de informatie die nodig is om het product goed te bewaren.

De aanwezigheid van potentieel allergene stoffen.
voorbeeld-van-een-slankverwijderingsetiket

De verschillende pictogrammen en hun betekenis

De pictogrammen op de verpakking en bijsluiter van uw afslankproduct zijn een waardevolle bron van informatie! Ze maken je attent op bepaalde mogelijke risico’s, maar ook op de beste bewaarcondities voor je product of op risico’s zoals fotosensibilisatie, wat bijvoorbeeld nuttig is bij afslankcrèmes.

Hier zijn de belangrijkste symbolen en pictogrammen waar je op moet letten op de verpakking van je product. Deze kleine tekeningen zijn een grote hulp bij het ontcijferen van het etiket van een afslankpil.
pictogrammen-van-een-afslankpil-label
Maar dat is nog niet alles! Sommige informatie is verplicht op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing, en de afwezigheid ervan, of zelfs eigenaardigheden, zullen je waarschuwen!

Verplichte informatie

Deze informatie moet op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing van je afslankproduct staan. Als ze ontbreekt, wees dan waakzaam! Kom meer te weten voor u aan uw vermageringskuur begint!

 • Merk of handelsnaam ;
 • Naam van de werkzame stof en hulpstoffen;
 • Naam en adres van het laboratorium;
 • Galenische vorm (fysieke vorm van het product: tabletten, gel, sachets, enz.);
 • Vervaldatum ;
 • Bewaarcondities ;
 • Verklaring om te voorkomen dat het product een gevarieerde voeding vervangt.

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen en wettelijke verplichtingen blijven veel gewetenloze fabrikanten onjuiste of zelfs misleidende informatie doorgeven aan consumenten. Wees zeer waakzaam!

Voor meer informatie is hier de tekst van de richtlijn van het Europees Parlement en de Raad over de etikettering van levensmiddelen (Bron: Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen. 6.5.2000. L109/29-42).

Pas op voor namaakproducten!

Volgens een recente studie zijn pillen, gels, sachets en andere voedingssupplementen om af te slanken de meest nagemaakte producten. Om ervoor te zorgen dat je niet in de val trapt en je geld uitgeeft aan een product dat in het beste geval ineffectief is en in het slechtste geval mogelijk schadelijk voor je gezondheid, kunnen een paar eenvoudige regels helpen.

 • LET OP DE LOGO’S: Imitaties van logo’s zijn misschien makkelijk te doen, maar ze kunnen veelzeggend zijn! Een kleur, opschrift of vorm die lichtjes afwijkt van die op de originele verpakking zou je zorgen moeten baren.
 • Licht gewijzigde verpakkingen, zoals die dieet tabletten waarvan de BLISTER nauwelijks beschadigd is. Maar hoe zit het met de houdbaarheid van het product, als de tabletten inderdaad zijn wat ze beweren te zijn!

un-blister-deteriorie-un-aspect-een-surveiller-na-ontcijfering-een-etiket-van-een-verlies-pil

 • REGELGEVINGstekens grof misbruikt, zoals deze omgekeerde gegoten driehoek die genoeg zegt over de fabrikant!

de-reglementaire-signalen-waar-je-op-moet-letten-als-je-een-etiket-van-een-afslankpil-decoderen

 • En als de NOTICE van je afslankproduct vol grove spelfouten staat, kun je je product natuurlijk het beste meteen terugsturen!

Het ontcijferen van het etiket van een dieetpil is iets wat elke geïnformeerde persoon zou moeten weten. Met al deze informatie kun je in alle veiligheid je afslankproduct kiezen.

Weet hoe je goed geïnformeerd en verlicht onderzoek kunt doen naar de verschillende afslanksupplementen die je interesseren. Wees waakzaam en vertrouw op producttests op niet-commerciële/onafhankelijke sites om er zeker van te zijn dat je met het volste vertrouwen koopt.

Hoewel je voor natuurlijke voedingssupplementen voor afslanken geen recept nodig hebt, aarzel niet om met je arts te praten als je ook maar de geringste twijfel hebt over een bestanddeel, bijwerking of dosering.


Dit Artikel Delen!