Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Goede voornemens om dit jaar af te vallen!

Bijgewerkt op 31 oktober 2023.

transapente pixel
Goede voornemens om af te vallenNieuwjaarsvoornemens… Dat is een kop die je veel ziet op de pagina’s van tijdschriften en andere dagbladen als 1 januari elk jaar dichterbij komt! Ik weet het, je gaat me vertellen dat het al 2 januari is en dat ik de goede voornemens van gisteren waarschijnlijk al vergeten ben! Nou, dat ben ik niet…

Als jij ook zo iemand bent die nieuwjaarsvoornemens maakt, dan hoop ik echt dat het je lukt. Maar hoe maak je je ‘goede’ voornemens waar? Hoe kun je voorkomen dat je slechte goede voornemens maakt? Welke voornemens voor gewichtsverlies en afslanken moet ik maken? Ik heb besloten (en me voorgenomen!) om het vandaag met jullie te hebben over goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Goede voornemens voor het nieuwe jaar Voor een nieuw jaar, zijn ze nodig?

Volgens WikiPedia een gewoonte in de westerse beschaving om bij het aanbreken van het nieuwe jaar op 1 januari één of meerdere beloften aan zichzelf te doen om je gedrag, gewoontes of levensstijl in het komende jaar te verbeteren.

Het incidentele karakter van deze gewoonte betekent dat de meeste mensen zich verplicht voelen om tot deze tijd van het jaar te wachten om ze te maken. Veel sociologische onderzoekers zijn van mening dat nieuwjaarsvoornemens niet geassocieerd hoeven te worden met het nieuwe jaar. Ik ben het trouwens ook helemaal met hen eens. Het veranderen van gewoontes of levensstijl kan op elk moment van het jaar gebeuren: je moet er gewoon in geloven en ervoor vechten.

Bovenaan de lijst van goede voornemensafvallen…

Goede voornemens om af te vallenHet lijkt erop dat afvallen een van de goede voornemens is die elk jaar weer opduiken. Volgens de officiële website van de Amerikaanse overheid maakt afvallen deel uit van de lijst met langverwachte doelen voor het verbeteren van het fysieke welzijn, waartoe onder andere al behoren: gezond eten, stoppen met roken, minder alcohol drinken, weer in vorm komen, etc. Andere verbeteringen die later op dezelfde lijst komen hebben betrekking op mentaal welzijn, financiën en sociale betrokkenheid.

Naast de verwennerijen die we ons tijdens de feestdagen veroorloven, zullen de slechte eetgewoonten die we ons lichaam dagelijks aandoen, hebben geleid tot overgewicht met gevolgen voor zowel de lichamelijke gezondheid als de esthetiek van het lichaam. Elk jaar op 1 januari begint de race om af te slanken, met de eerste dag van de zomer als deadline. Bijna iedereen wil snel en wonderbaarlijk afvallen! Maar vaak lukt het niet…

Een succes maken van je goede voornemensis moeilijk… maar niet onmogelijk!

Volgens een onderzoek in het Journal of Clinical Psychology van de Universiteit van Scranton slaagt slechts een deel van 8% van de mensen zich met succes aan hun goede voornemens. De rest is verdeeld tussen degenen die zich elk jaar niet aan hun voornemens houden en degenen die er soms wel in slagen.

Als je het goed doet, kun jij bij die 8% horen! Veel mensen slagen er, ondanks hun goede wil en de middelen die ze tot hun beschikking hebben, niet in om hun doelen te bereiken. Als je een kans van slagen wilt hebben, moet je :

  • je goede voornemens maken wanneer je je er klaar voor voelt. Vergeet het einde van het jaar, wanneer je het doet uit een reflex van imitatie of mode!
  • realistische doelen stellen. Er is geen druk om de lat hoger te leggen, want je hoeft niemand iets te bewijzen: het draait allemaal om jou!
  • kapitaliseer op je eerdere successen, hoe klein ook. Dit zal je eigen brandstof zijn om je kruissnelheid te bereiken en te behouden!
  • Zie uitstel als de grootste vijand van je voornemens. Wat je moet doen, zul je doen, en op het juiste moment!
  • Ten slotte, maak je voornemens ‘openbaar’, met iemand die dicht bij je staat en die zowel je vertrouweling als je getuige zal zijn, of je nu slaagt of faalt!

Enkele goede voornemens om dit jaar af te vallen…

Goede voornemens notitieblokAfvallen… is geen sinecure. Het maakt deel uit van een veranderingsproces dat we niet gemakkelijk accepteren. Het is niet zo eenvoudig om je gewoontes te veranderen. Na verloop van tijd hebben ons lichaam en onze geest veel mechanismen geïnternaliseerd die nu diep in onszelf geworteld zijn. Deze gewoonten komen voort uit een lang leerproces op basis van beloning (positieve en negatieve bekrachtiging). Dit proces is opgeslagen in het meest basale zenuwstelsel en het vergt echt diepgaand werk om het te veranderen.

Dus om je te helpen, is hier een korte lijst met goede afslankvoornemens die je kunnen helpen om alle kansen aan jouw kant te zetten om een aantal van je doelen voor het nieuwe jaar te bereiken:

Mis om geen enkele reden het ontbijt!

Als je de dag begint met de juiste voeding en in de juiste hoeveelheden, zal je lichaam geen vet opslaan in afwachting van andere gemiste maaltijden! Vergeet niet dat ons lichaam intelligent is en alles zal doen om te overleven.

Beperk je porties koste wat het kost!

Verander hiervoor je servies in kleinere borden: het is een truc die werkt! Zolang we veel eten, komt er vet aan. Je kunt je tussendoortjes ook vermenigvuldigen door het eten van je dag in kleine porties te verdelen die je lichaam snel kan metaboliseren. Vermijd tot slot eten na 19.00 uur. Na dit tijdstip vertraagt de stofwisseling en is de kans erg klein dat je extra hoeveelheden voedsel ‘verbrandt’!

Ga voor natuurlijke vezels!

Groenten en fruit zouden de steunpilaar van je dieet moeten zijn. Eiwitten en andere vitaminen zitten niet alleen in vlees, broodjes en snoep. De natuur verbergt vele andere bronnen die net zo heilzaam zijn, dus kijk ernaar uit!

Beroof jezelf niet 100%!

Ja, je hebt recht op één cheatmaaltijd per week. Jezelf uithongeren lost het gewichtsprobleem niet echt op omdat de dwaling die wordt veroorzaakt door ontbering schadelijke gevolgen kan hebben voor het afslankproces. De 80%-20% regel betekent dat iemand het zich kan veroorloven om 20% te veel te eten als hij al 80% van zijn afslankingsdoelen heeft bereikt. Een klein glaasje wijn in het weekend zal niet alles verpesten! Matiging…

Gelukkig Nieuwjaar! En goede voornemens om af te vallen!


Dit Artikel Delen!