Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Een nieuw evenwicht in je dieet, de sleutels!

Bijgewerkt op 31 oktober 2023.

transapente pixel
Alimentatie-equilibrée
Je voeding opnieuw in evenwicht brengen is een van de essentiële sleutels om je figuur te behouden, maar ook om in topvorm te blijven en met volle teugen van het leven te genieten! Het is een feit dat het tijdperk waarin we vandaag de dag leven eerder de hamburger promoot dan een bord rauwe groenten!

Waarom zijn we zo ziek van wat we eten?

Geconfronteerd met dit wereldwijde fenomeen, wat is een evenwichtige voeding en hoe kunnen we dit dagelijks bereiken door middel van eenvoudige maar effectieve maatregelen?

Volg de gids om je voedingspatroon weer in balans te brengen, weer in vorm te komen en er geweldig uit te zien!

Waarom zijn we ziek door onze voeding?

Enkele duizenden jaren geleden leefde de mensheid als jager/verzamelaar en was voornamelijk omnivoor. Deze nomadische levensstijl, met zijn combinatie van moeilijke fysieke uitdagingen en precaire leefomstandigheden, stelde onze voorouders in staat om een evenwicht te bewaren tussen energieverbruik en calorie-inname.

De evolutie van de mensheid en de sedentarisatie van de meerderheid van de bevolking hebben echter geleid tot grote veranderingen in het voedingspatroon. Met de komst van de veeteelt en vervolgens de teelt van gewassen veranderde de verscheidenheid aan voedingsmiddelen drastisch (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, konden er maar een paar diersoorten worden gefokt en waren planten, die in die tijd voornamelijk in het wild voorkwamen, ook moeilijk te verbouwen). Het resultaat was een geleidelijke afname van de kwaliteit van ons voedsel ten gunste van de kwantiteit.

Natuurlijk heeft de industriële revolutie dit fenomeen enorm versterkt en de industrialisatie heeft een aanzienlijke invloed gehad op de voedselindustrie. We produceren meer, sneller; we slaan langer en in grotere hoeveelheden op; we werken harder… en uiteindelijk consumeren we producten die steeds verder verwijderd zijn van hun natuurlijke eenvoud, vaak buiten het seizoen of “kant-en-klaar”.

Deze snelle uitbreiding van ongestructureerde eetgewoonten, samen met de opkomst van fastfood, heeft de afgelopen decennia geleid tot een alarmerende toename van obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Dit zijn drie van de grootste metabolische plagen waar de mensheid mee te maken heeft.

Hoe kunnen we, geconfronteerd met deze ware pandemie, de weg naar gezonde, evenwichtige voeding weer oppakken en onze gezondheid – en natuurlijk ons figuur – behouden? Hoe kunnen we weer een slank, slank figuur krijgen zonder onze levensstijl te veranderen? En hoe kunnen we ons voedingspatroon weer in balans brengen om de onbalans die we elke dag ervaren te herstellen?

Een uitgebalanceerd dieet: definitie

Voordat we het hebben over het weer in balans brengen van ons voedingspatroon, moeten we eerst begrijpen wat een uitgebalanceerd voedingspatroon eigenlijk is.
fruit-en-groenten-voor-een-gezond-voedsel-evenwicht
Een uitgebalanceerd dieet is een balans tussen de behoeften van het lichaam en de inname van voedingsstoffen, evenals tussen de verschillende soorten voedsel die gedurende de dag nodig zijn. Een harmonieuze verdeling van de maaltijden helpt te anticiperen op de behoeften, en het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheden maakt het evenwicht compleet.

Bepaalde factoren, zoals je stressniveau of gebrek aan lichaamsbeweging, spelen een belangrijke rol in je gevoel van evenwicht en fitheid, in je dagelijkse energieniveau, maar ook (en natuurlijk) in je figuur!

Maar laten we deze overwegingen even buiten beschouwing laten en eens kijken hoe je met een paar eenvoudige stappen je voedingspatroon weer in balans kunt brengen, gewicht kunt verliezen en je geweldig kunt voelen!

Je voeding weer in balans brengen: de sleutels tot succes

Evenwichtig eten betekent dat je je lichaam voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft, afhankelijk van je leeftijd en levensstijl. Als je al regelmatig aan lichaamsbeweging doet of als je in fysiek veeleisende omstandigheden werkt, zijn je energiebehoeften niet dezelfde als wanneer je een grotendeels zittende levensstijl hebt.

Aan de hand van een paar basisprincipes, die gemakkelijk in de praktijk te brengen zijn, kun je met een gerust hart, zonder frustratie of angst beginnen met het opnieuw in balans brengen van je voeding. laten we beginnen!

1. Volg de voedselpiramide

Deze piramide is uiterst nuttig voor iedereen die evenwichtig wil eten. Hij groepeert de verschillende voedselfamilies op basis van hun dominante voedingsstoffen.

De voedingsmiddelen aan de basis van de piramide moeten in grote hoeveelheden worden gegeten en moeten de basis van je dieet vormen; terwijl de voedingsmiddelen aan de top met mate moeten worden gegeten, omdat ze rijk zijn aan suiker en vet en daarom bijdragen aan gewichtstoename.
voedingspiramide-te-volgen-voor-een-balanceerd-dieet

  • VEEL WATER: Water is een essentieel onderdeel van de balans van het lichaam. Bestaat niet 80% van ons lichaam uit water?

Water helpt ons gehydrateerd te blijven, gifstoffen af te voeren en het lichaam te remineraliseren. Drink 1,5 liter per dag om in topvorm te blijven, en vervang het niet door frisdrank of andere suikerhoudende dranken, die niet dezelfde voordelen hebben!

  • Zetmeel bij elke maaltijd: granen, peulvruchten, aardappelen…

Zetmeelrijk voedsel is je brandstof en geeft je een vol gevoel. Ze helpen je trek en ongelegen snacken te voorkomen en zijn daarom een waardevol hulpmiddel als je wilt afvallen.

  • 5 FRUITEN EN GROENTEN PER DAG: Om je lichaam te voorzien van alle vezels, mineralen en vitaminen die het nodig heeft, eet je fruit en groenten bij elke maaltijd en in elke vorm. Rauw, gekookt, in soepen, stoofschotels of salades, ze helpen ook om je vol te houden!
  • Onthoud CALCIUM: Calcium is een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding, niet alleen voor je botten en tanden, maar ook omdat het je lichaam in staat stelt bepaalde mineralen en vitamines te binden.

Daarom is het essentieel om bij elke maaltijd een calciumrijk product te eten, hetzij in de vorm van zuivelproducten (yoghurt, fromage frais, kaas) of, als je moeite hebt met het verteren van koemelk, in oliehoudende zaden en groene groenten.

Het belangrijkste is om de bronnen te variëren door olie (olijf, koolzaad, druivenpit, enz.), margarine of boter, enz. te gebruiken.

  • Weinig VETTE EN ZUIVERE VOEDING: Aan de top van de piramide, deze moeten voorzichtig gegeten worden, af en toe, om jezelf een plezier te doen en frustratie te voorkomen.

essentiële-voedingsmiddelen-voor-een-gebalanceerd-dieet

2. Verspreid je inname over de dag

Je lichaam heeft de juiste brandstof nodig om optimaal te functioneren gedurende de dag, afhankelijk van je activiteiten. Idealiter eet je 3 tot 4 maaltijden per dag en verdeel je je voedsel als volgt:

  • BREAKFAST: essentieel voor het verbreken van het nachtvasten, dit vertegenwoordigt 25 tot 30% van je dagelijkse inname. 1 drankje + granen + calcium + fruit.
  • LUNCH EN DINNER: Bestaat idealiter uit een voorgerecht, een hoofdgerecht met 100-150g proteïne, 200g groenten, 50-100g zetmeelrijk voedsel, calcium en fruit.
  • SMAAK: Verre van essentieel te zijn, kan het, indien nodig, de eetlust en energie-inname reguleren. Fruit, granen, calcium.
  • DINNER: sla het zoveel mogelijk over. Als je het niet kunt vermijden, bedenk dan iets waardoor je daarna kunt slapen!

fruit-en-groenten-voor-een-voedselbalans
Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt, variëren deze behoeften en het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren om een optimale voedingsbalans te bereiken. Respecteer de honger- en verzadigingssignalen die je voelt; pas de manier waarop je je maaltijden organiseert aan aan je levensstijl en je schema; eet volgens je eigen smaak.

Een uitgebalanceerd dieet rijk aan eenvoudige, onbewerkte voedingsmiddelen, op een smakelijke manier bereid, zal je helpen weer in vorm te komen, de kilo’s die je dwarszitten kwijt te raken en bruisend van vitaliteit te zijn!


Dit Artikel Delen!