Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Afvallen door te slapen : JA, het is mogelijk!

Bijgewerkt op 8 november 2023.

transapente pixel
Afvallen in je slaapAfvallen in je slaap… zou het mogelijk zijn? Wat is dat voor een vraag? Nou, er zijn twee antwoorden: een korte en een iets langere! Om een lang verhaal kort te maken, zeggen we NEE, van slapen val je niet af… Maar om het goed uit te leggen, zeggen we JA: je kunt afvallen terwijl je slaapt, maar niet op de manier die je je misschien voorstelt. Slaap intrigeert onderzoekers al lang en ze hebben altijd geprobeerd verbanden te leggen tussen deze staat van niet-activiteit en andere aspecten van de menselijke biologie. Vandaag zijn we geïnteresseerd in het verband tussen slaap en gewichtsverlies. Het lijkt erop dat je kilo’s kunt verliezen door gewoon te slapen.

Om erachter te komen hoe je echt kunt afvallen door te slapen, nodig ik je uit om het volgende aandachtig te lezen, want blijkbaar werkt het!

Afvallen door te slapen, we hebben eindelijk de uitleg…

Afvallen in je slaap inleidingAfvallen in je slaap is een onderwerp dat al lange tijd onderwerp van discussie is in afslankkringen, maar ook in de onderzoeksboeken van veel wetenschappers. In feite heeft slaap altijd al op vele niveaus academische belangstelling getrokken. Lange en soms eindeloze studies hebben veel verrassende dingen onthuld over deze activiteit die we elke dag automatisch doen.

Voordat we verder gaan, wil ik graag de JA uitleggen waar ik het eerder over had! Om dit te bereiken, moeten we over slaap nadenken in termen van kwaliteit en kwantiteit. Simpel gezegd, om af te vallen moet je BETER slapen. Dit zal je helpen om slank te blijven, maar zal er zeker voor zorgen dat je aankomt als je slecht slaapt. Bij TesteurPilules.com zeggen we dus liever niet dat je slank wordt van slapen, maar dat je kunt afvallen door beter te slapen!

Wat heeft de wetenschap te zeggen over slaap?

Wel, die vertelt ons altijd veel! De slaapwetenschap lijkt nog steeds niet al haar geheimen te hebben ontdekt en onderzoekers zijn nog steeds de tempel van de slaap aan het verkennen! We proberen nog steeds de precieze rol van deze activiteit te bepalen, maar het lijkt er toch meer dan één te zijn. Slapen zou een belangrijke rol spelen in

  • Stimulatie van hormonale afscheidingen;
  • Rijping van het cerebrale systeem;
  • reconstructie en herstel van cellen
  • Consolidatie van leer- en geheugenfuncties;
  • Vergroten van de alertheid;
  • Verbeteren van de stemming.

Afvallen door slaap - Slaapcyclus
Een ‘normale’ nachtrust bestaat uit 4 tot 6 opeenvolgende ‘cycli’ die elk 90 tot 120 minuten duren. Een slaapcyclus is verdeeld in 2 fasen: een fase die bekend staat als “slow wave” slaap en een tweede fase die bekend staat als “REM slaap”. Deze laatste wordt “paradoxaal” genoemd omdat ze gekenmerkt wordt door lichamelijke activiteit die erg lijkt op die van het ontwaken. Er is een onregelmatig ritme van ademhaling en hartslag, evenals schommelingen in de algemene lichaamstemperatuur. Deze fase wordt ook gekenmerkt door snelle oogbewegingen en spieratonie.

Ik zal niet verder ingaan op de wetenschappelijke uitleg, maar ik laat je achter met deze interessante link om meer te weten te komen over slaap: Een item over slaap op Wikipedia.

Hoe werkt afvallen door slapen?

Afvallen door slapen slaaptempelHet draait trouwens allemaal om hormonen. De afwisseling van dag en nacht, waken en slapen, leidt noodzakelijkerwijs tot een afwisseling in de activiteit van bepaalde hormonen die een zeer belangrijke rol spelen bij het reguleren van deze activiteit.

Als we bijvoorbeeld slapen, produceert ons lichaam leptine, een hormoon dat ons een vol gevoel geeft en een actieve rol speelt in het vetmetabolisme. Het is dus tijdens onze nachten van slaap dat het meeste afslankwerk plaatsvindt. Het lichaam rust om de spieren te herstellen en te regenereren, maar het gebruikt deze tijd ook om overtollig vet af te breken.

Bovendien scheidt ons lichaam, als we wakker zijn, een ander hormoon af: ghreline. Dit hormoon wekt een hongergevoel op en wekt specifiek onze eetlust op voor alles wat vet en zoet is. Dit is normaal, want het lichaam is op zoek naar kracht en vooral energie. Je kunt je dus wel voorstellen wat er gebeurt als je minder slaapt!

Wel, heel eenvoudig, er wordt te weinig leptine en te veel ghreline afgescheiden. Het resultaat: we vallen terug op vet en suikerrijk voedsel om de vermoeidheid veroorzaakt door slaaptekort te compenseren. Dit slaaptekort verhindert ons lichaam om op de juiste manier vet te verbranden! In feite is het geen kwestie van afvallen door te slapen, maar eerder van aankomen door slecht te slapen!

Afvallen door te slapen: een kleine slaapgids!

SlaapmaskerAls je je slaapgewoonten onder de loep wilt nemen om jezelf wat extra kilo’s te besparen en vooral om je lichaam te helpen ze kwijt te raken, zijn hier een paar tips. Het enige wat je hoeft te doen is deze richtlijnen volgen om het gewicht eraf te houden en echt af te vallen door te slapen:

Herstel je echte interne klok

Als je een nacht slaap hebt gemist, heeft het weinig zin om overdag te slapen, zelfs met de ramen dicht. Dit komt omdat onze slaap al heel lang verbonden is met de bewegingen van het universum en de ware afwisseling van dag en nacht. Zonlicht en halflicht kunnen niet worden vervangen door kunstlicht en gordijnen. Onze slaap is in de loop der tijd aanzienlijk veranderd en als we die zouden kunnen herstellen, zou alles ongetwijfeld weer normaal worden.

Om dit te doen, moet je vaker buiten de muren komen om je lichaam bloot te stellen aan daglicht. De aan- of afwezigheid van zonlicht is een goede cue die je lichaam internaliseert.

Eet goed en verstandig

Voeding speelt ook een belangrijke rol in de slaapkwaliteit. Als algemene regel is iedereen (of bijna iedereen) het erover eens dat je vrij vroeg in de avond moet stoppen met eten. Dit voorkomt dat het lichaam tijd verliest met het verwerken van voedsel terwijl het zou moeten rusten. Door minder en vroeg op de avond te eten, kun je beter afvallen als je slaapt.

Voedingsmiddelen die de aanmaak van serotonine bevorderen (het hormoon dat verantwoordelijk is voor lichamelijk en geestelijk welzijn) worden aanbevolen. Deze omvatten tryptofaan, een aminozuur dat voorkomt in pasta en mager lamsvlees, kip en kalkoen.

Opwindende voedingsmiddelen zoals cafeïne (koffie en thee), cola, energiedrankjes en chocolade moeten ook worden vermeden na 15.00 uur. Dit heeft een grote invloed op de slaapkwaliteit.

Beweeg meer om meer te slapen!

Neem de trap in plaats van de lift of roltrap. Dat geeft je een beetje beweging die je jezelf niet kunt veroorloven. Overweeg ook om één of twee stations voor je gebruikelijke bus- of tramhalte uit te stappen. Zo heb je meer tijd om te wandelen in de frisse lucht en vooral in het zonlicht.

Ten slotte, als je een groot deel van je weekend kunt reserveren voor uitstapjes in de frisse lucht, ga er dan voor. En als je thuis een hond hebt, heb je geluk: hij geeft je genoeg beweging!

Minder technologie, minder schermen…

Als je echt goed wilt slapen en wilt afvallen door te slapen, moet je je slaapkamer omtoveren tot een ware slaaptempel. Persoonlijk heb ik nog nooit een televisiescherm in die slaapkamer gezet! En als je je smartphone buiten kunt laten liggen, is dat geweldig! Als je in bed met je ogen en vingers op je schermpje zit te scannen, wordt het alleen maar erger.

Maar technologie kan ook onze vriend zijn! Verlichting die kan worden geprogrammeerd om ‘s nachts geleidelijk te dimmen en ‘s ochtends geleidelijk weer aan te gaan, zal je zeker helpen om goed te slapen. Het is ook beter om wakker te worden met een lichtje dan met een wekker!

Oma’s recept!

Kruidenthee om af te vallen terwijl je slaapt. Valeriaan, kamille, passiebloem, lindebloesem, citroenmelisse, oranjebloesem en vele andere planten zijn echte bondgenoten van de slaap. Voordat je in de armen van Morpheus valt, kun je ervan genieten terwijl je een korte passage uit je nachtboek leest.

Kan ik echt afvallen door te slapen?

Ja, dat kan! Als je erin slaagt om een goede nachtrust te hebben, hoef je overdag misschien niet eens een vinger uit te steken om af te vallen. Zodra je interne klok is gereset en je stofwisseling is hersteld, zal je lichaam voor zichzelf zorgen en afrekenen met de slechte vetten die je al zoveel mogelijk hebt vermeden door je eetgewoonten te herzien. Dat gezegd hebbende, welterusten!


Dit Artikel Delen!