Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Afslankmiddelen op recept, DE oplossing?

Bijgewerkt op 13 april 2024.

transapente pixel
medicijnen om gewicht te verliezen?Als je echte gezondheidsproblemen hebt met je gewicht en verschillende diëten en programma’s hebben niet voor je gewerkt, dan kunnen medicijnen op recept om af te slanken een optie zijn om te overwegen. Je moet echter begrijpen dat deze supplementen je nooit zullen vrijwaren van het feit dat je moet letten op wat je eet en een beetje moet gaan bewegen.

Maar voordat je zover bent, nodigt ons artikel je uit om uit te zoeken of je afslankmiddelen op recept nodig hebt, of je ze mag nemen en, tot slot, of ze je echt kunnen helpen om je gewichtsproblemen op te lossen. De antwoorden op deze vragen kunnen je verrassen.

Kom je in aanmerking voor afslankmedicijnen op recept?

Medicijnen tegen gewichtsverlies zijn over het algemeen voorbehouden aan mensen die er niet in geslaagd zijn om gewicht te verliezen door te diëten en te sporten en die gezondheidsproblemen hebben door hun gewicht. Ze zijn niet geschikt voor mensen die om esthetische redenen een paar kilo willen afvallen.

Je arts kan de optie van medicijnen om af te vallen overwegen als je er niet in geslaagd bent om af te vallen met een dieet en sport, en als een van de volgende criteria op jou van toepassing is:

  • Je body mass index is groter dan 30 ;
  • Je BMI is hoger dan 27 en je hebt een ernstig gezondheidsprobleem gerelateerd aan obesitas, zoals diabetes of hoge bloeddruk.

Voordat je een medicijn voor gewichtsverlies krijgt voorgeschreven dat je veilig kunt gebruiken, zal je arts rekening houden met je medische en chirurgische voorgeschiedenis, mogelijke bijwerkingen en eventuele wisselwerkingen tussen medicijnen.

Zijn afslankmiddelen op recept het meest effectief?

afslankmedicijnenIn combinatie met een caloriearm dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen voorgeschreven afslankmiddelen een gewichtsverlies tot 10% van je totale lichaamsgewicht in de loop van een jaar bereiken. Dit is meestal het doel dat je arts heeft gesteld. Dieet en levensstijl bepalen en vullen de werking van afslankmedicijnen aan.

10% van je totale gewicht verliezen klinkt misschien niet erg aantrekkelijk, maar zelfs dit ‘kleine’ verlies kan je gezondheid verbeteren:

  • Het verlaagt de bloeddruk;
  • Het verlaagt de bloedlipideniveaus;
  • Het verlaagt de bloedsuikerspiegel;
  • Het verhoogt de insulinegevoeligheid.

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat deze medicijnen niet voor iedereen werken. En omdat ze vrij krachtig zijn, loop je het risico dat je weer wat van je verloren gewicht terugkrijgt als je ermee stopt.

Wees dus voorzichtig! Voordat je afslankmedicijnen gaat gebruiken, moet je je ervan bewust zijn dat :
Sommige voorgeschreven afslankmiddelen zijn “goedgekeurd” door de officiële instanties, met name de beroemde FDA (Food and Drug Administration in de Verenigde Staten). Maar wat ze vergeten te vertellen is dat ze zijn goedgekeurd voor een specifiek gebruik, meestal van korte duur.

In het geval van benzfetamine en fendimetrazineis de maximale aanbevolen duur 12 weken. Deze afslankmiddelen zijn geclassificeerd als gereguleerde stoffen, omdat ze ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. En vanwege de mogelijke bijwerkingen worden ze niet aanbevolen als je een hartaandoening, hoge bloeddruk of hyperthyreoïdie hebt.

De molecule Orlistat, aanwezig in het bekende Xenical (en in gereduceerde vorm in Alli) is goedgekeurd voor langdurig gebruik. Maar na een tijdje werden er afzonderlijke gevallen van leverschade waargenomen bij mensen die Xenical gebruikten.

Als je wordt verteld dat de oorzaak-gevolgrelatie niet definitief is vastgesteld, vraag dan waarom de fabrikanten van Alli en Xenical nu verplicht zijn om op de bijsluiter te vermelden dat je moet oppassen en tekenen moet melden die wijzen op leverschade, zoals jeuk, gele ogen en huid, bruine urine, etc.

Afslankmiddelen op recept die Lorcaserine veroorzaakte veel controverse toen het voor het eerst op de markt werd gebracht, omdat het op dezelfde manier werkt als fenfluramine, dat van de markt werd gehaald omdat het schade aan de hartkleppen veroorzaakte bij mensen die het gebruikten. Hoewel er geen bewijs is dat Lorcaserine een direct effect heeft op de hartkleppen, blijkt het wel de hartslag te verhogen.

KORTOM, WAAKZAAMHEID IS GEBODEN!

Wat is het verschil tussen afslankmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn en afslankmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn?

Medicijnen op receptEr is een reden waarom sommige middelen zonder recept verkrijgbaar zijn en andere nauwgezet medisch toezicht vereisen.

Over-the-counter afslankproducten zijn over het algemeen plantaardig en brengen geen grote risico’s met zich mee. We zeggen over het algemeen, omdat je nooit veilig bent voor gevaarlijke stoffen en oplichterij als je niet voorzichtig bent met wat je koopt.

Aan de andere kant zijn afslankmiddelen op recept chemische stoffen die speciaal zijn ontworpen om in te werken op de bijbehorende receptoren in je cellen. Daardoor zijn de risico’s groter en daarom is medisch toezicht absoluut essentieel.

Je zou denken dat ze effectiever zijn, maar dat is niet zo! Medicijnen om af te vallen op recept zijn bedoeld voor mensen die er niet in slagen om gewicht te verliezen met een dieet, maar ze zijn in geen enkel opzicht beter dan receptvrije afslanksupplementen, die veiliger zijn en veel meer opties en mogelijkheden bieden.

Factoren waar je rekening mee moet houden voordat je voorgeschreven afslankmiddelen gaat gebruiken

Als de criteria die we aan het begin van het artikel hebben genoemd op jou van toepassing zijn, dan moet je samen met je arts de mogelijke voordelen en risico’s bespreken die kunnen voortvloeien uit het gebruik van deze afslankmiddelen.

De kosten zijn ook een belangrijke variabele om te overwegen. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden medicijnen om af te vallen niet en een lange kuur kan duur zijn.

We denken niet dat dit een beslissing is die je meteen moet nemen. Je moet al je opties overwegen voordat je afslankmedicatie op recept neemt.

Probeer zelf een diagnose te stellen, hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

  • Waarom val je niet af met een dieet? Eet je vet? Probeer een natuurlijke vetvanger om te beginnen.
  • Eet je veel? Waarom probeer je geen veilige en betaalbare eetlustremmer?
  • Kun je niet in beweging komen? Misschien heb je een plantaardige vetverbrander nodig om je te helpen…

Neem de tijd om jezelf te informeren, en aangezien je al op onze site bent, waarom begin je niet meteen hier en raadpleeg je al onze tests en analyses van afslankproducten, of het nu gaat om vetvangers, vetverbranders of eetlustremmers…


Dit Artikel Delen!