Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Sylvie Martin

10 tekenen en symptomen van ijzertekort

Bijgewerkt op 21 november 2023.

transapente pixel
Tekenen en symptomen van ijzertekortEen ijzertekort treedt op als het lichaam niet genoeg van het mineraal ijzer heeft. Dit leidt tot abnormaal lage niveaus van rode bloedcellen.

Dit komt omdat ijzer nodig is om hemoglobine te maken, een eiwit in rode bloedcellen dat ervoor zorgt dat ze zuurstof door het lichaam kunnen vervoeren.

Als je lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, krijgen je weefsels en spieren niet genoeg zuurstof en kunnen ze niet efficiënt werken. Dit leidt tot een aandoening die bloedarmoede wordt genoemd.

Hoewel er verschillende soorten bloedarmoede bestaan, komt bloedarmoede door ijzertekort wereldwijd het meest voor. [1].

Veel voorkomende oorzaken van ijzertekort zijn onvoldoende ijzerinname door slechte voeding of beperkende diëten, inflammatoire darmziekten, verhoogde behoefte tijdens de zwangerschap en bloedverlies tijdens zware menstruatieperioden of inwendige bloedingen.

Wat de oorzaak ook is, een ijzertekort kan leiden tot vervelende symptomen die de kwaliteit van je leven kunnen beïnvloeden. Deze omvatten een slechte gezondheid, concentratie en arbeidsproductiviteit [2].

De tekenen en symptomen van ijzertekort variëren afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede, hoe snel het zich ontwikkelt, je leeftijd en je huidige gezondheidstoestand.

In sommige gevallen hebben mensen helemaal geen symptomen.

Hier zijn 10 tekenen en symptomen van ijzertekort, te beginnen met de meest voorkomende.

1. Ongewone vermoeidheid

ijzertekortvermoeidheid
Je erg moe voelen is een van de meest voorkomende symptomen van ijzertekort. Meer dan de helft van alle mensen met ijzertekort heeft er last van. [3, 4].

Je lichaam heeft ijzer nodig om een eiwit te maken dat hemoglobine wordt genoemd en dat aanwezig is in rode bloedcellen. Het helpt zuurstof door het lichaam te vervoeren.

Als je lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, bereikt minder zuurstof je weefsels en spieren, waardoor ze geen energie krijgen. Bovendien moet je hart harder werken om meer zuurstofrijk bloed door je lichaam te laten circuleren, waardoor je je moe kunt voelen.

Omdat vermoeidheid vaak als een normaal onderdeel van een druk modern leven wordt beschouwd, is het moeilijk om alleen op basis van dit symptoom een ijzertekort vast te stellen.

Veel mensen met ijzertekort hebben echter weinig energie, zijn zwak, voelen zich chagrijnig, kunnen zich moeilijk concentreren of hebben een lage productiviteit op het werk.

2. Bleekheid

Andere veel voorkomende tekenen van ijzertekort zijn een bleke huid en een bleke kleur aan de binnenkant van de onderste oogleden. [5, 6, 7].

Hemoglobine in rode bloedcellen geeft bloed zijn rode kleur. Een laag ijzertekort maakt het bloed dus minder rood. Daarom kan de huid zijn gezonde roze kleur verliezen bij mensen met ijzertekort.

Deze bleekheid bij mensen met ijzertekort kan over het hele lichaam voorkomen of kan beperkt zijn tot één gebied, zoals het gezicht, tandvlees, binnenkant van de lippen of onderste oogleden en zelfs de nagels. [8].

Dit is vaak een van de eerste dingen waar artsen naar kijken als teken van ijzertekort. Dit moet echter worden bevestigd door een bloedtest.

Bleekheid komt vaker voor bij matige of ernstige bloedarmoede. [9].

Als je het onderste ooglid omlaag doet, moet de binnenste laag helderrood zijn. Als het heel lichtroze of geel is, heb je mogelijk een ijzertekort.

3. Kortademigheid

Hemoglobine zorgt ervoor dat je rode bloedcellen zuurstof door het lichaam vervoeren.

Als hemoglobine laag is in je lichaam tijdens een ijzertekort, zal het zuurstofgehalte ook laag zijn. Dit betekent dat je spieren niet genoeg zuurstof krijgen om normale activiteiten uit te voeren, zoals lopen. [10].

Als gevolg hiervan zal je ademhalingsfrequentie toenemen omdat je lichaam probeert meer zuurstof binnen te krijgen.

Daarom is kortademigheid een veelvoorkomend symptoom.

Als je kortademigheid ervaart tijdens normale dagelijkse taken, zoals lopen, traplopen of sporten, kan een ijzertekort de oorzaak zijn.

4. Hoofdpijn en duizeligheid

pijn-een-oorzaak-van-ijzertekort
IJzertekort kan hoofdpijn veroorzaken [11]. Dit symptoom lijkt minder vaak voor te komen dan de andere en gaat vaak gepaard met duizeligheid of duizeligheid.

In het geval van ijzertekort betekent een laag hemoglobinegehalte in de rode bloedcellen dat er te weinig zuurstof de hersenen kan bereiken. Hierdoor kunnen de bloedvaten in de hersenen opzwellen, wat leidt tot druk en hoofdpijn. [12].

Hoewel er veel oorzaken voor hoofdpijn zijn, kunnen frequente en terugkerende hoofdpijn en duizeligheid wijzen op een ijzertekort.

5. Hartkloppingen

Een opvallende hartslag, ook wel hartkloppingen genoemd, kan een ander symptoom zijn van bloedarmoede door ijzertekort.

Hemoglobine is het eiwit in rode bloedcellen dat helpt zuurstof door het lichaam te vervoeren.

Bij ijzertekort dwingt een laag hemoglobinegehalte het hart heel hard te werken om zuurstof te vervoeren. Dit kan leiden tot een onregelmatige hartslag of het gevoel dat je hart abnormaal snel klopt. [13].

In extreme gevallen kan dit leiden tot een vergroot hart, een hartruis of hartfalen.

Deze symptomen komen echter veel minder vaak voor. Om ze te ervaren, moet je lange tijd een ijzertekort hebben.

6. Droog, beschadigd haar en huid

Droog, beschadigd haar en een beschadigde huid kunnen tekenen zijn van een ijzertekort.

Wanneer je lichaam een ijzertekort heeft, wordt de beperkte zuurstof naar belangrijkere functies geleid, zoals organen en andere lichaamsweefsels.

Als huid en haar geen zuurstof krijgen, kunnen ze droog en zwak worden. Ernstigere gevallen van ijzertekort worden in verband gebracht met haaruitval. [14, 15].

Het is heel normaal dat er wat haar uitvalt tijdens het dagelijkse wassen en borstelen, maar als je meer dan je eerlijk deel verliest, of zelfs hele klontjes, kan het te wijten zijn aan een ijzertekort.

7. Zwelling en pijn in de taal en mond

Soms kan alleen al een blik in of rond je mond je vertellen of je bloedarmoede door ijzertekort hebt.

Tekenen zijn bijvoorbeeld dat je tong gezwollen, ontstoken, bleek of vreemd glad is. [16].

Een laag hemoglobinegehalte bij ijzertekort kan de Taal bleek maken, terwijl een lager myoglobinegehalte zweertjes, zachtheid en zwelling kan veroorzaken.

Myoglobine is een eiwit in rode bloedcellen dat je spieren ondersteunt, zoals de spier waaruit je Taal bestaat.

IJzertekort kan ook een droge mond, pijnlijke rode barsten in de mondhoeken of mondzweren veroorzaken. [17].

8. Rustelozebenensyndroom

rustelozebenensyndroom
IJzertekort is in verband gebracht met het rustelozebenensyndroom [18].

Het rustelozebenensyndroom is een sterke drang om de benen in rust te bewegen. Het kan ook een onaangenaam en vreemd tintelend of jeukend gevoel in de voeten en benen veroorzaken.

Het is meestal ‘s nachts erger, wat betekent dat patiënten het moeilijk kunnen vinden om veel te slapen.

De oorzaken van het rustelozebenensyndroom zijn niet volledig bekend.

Er wordt echter gedacht dat tot 25% van de mensen met het rustelozebenensyndroom lijdt aan bloedarmoede door ijzertekort. Hoe lager het ijzergehalte, hoe erger de symptomen. [19].

9. Broze of lepelvormige nagels

Een veel minder vaak voorkomend symptoom van ijzertekort zijn broze, lepelvormige nagels, bekend als koilonychia [20].

Dit begint vaak met broze nagels die gemakkelijk afbreken en barsten.

In de latere stadia van ijzertekort kunnen lepelvormige nagels ontstaan wanneer het midden van de nagelgroeven en de randen verhoogd zijn om een afgerond, lepelvormig uiterlijk te geven.

Dit is echter een zeldzame bijwerking en komt meestal alleen voor bij ernstige gevallen van ijzergebreksanemie.

10. Andere mogelijke tekenen van ijzertekort

Er zijn verschillende andere tekenen dat je ijzergehalte laag kan zijn. Deze komen meestal minder vaak voor en kunnen verband houden met vele andere aandoeningen dan ijzertekort.

Andere tekenen van bloedarmoede door ijzertekort zijn:

 • Vreemde hunkeringen: Het verlangen om ijs, klei, aarde, krijt of papier te eten. Dit kan ook voorkomen tijdens de zwangerschap. [21].
 • Gevoelens van angst: het gebrek aan beschikbare zuurstof in lichaamsweefsels met een ijzertekort kan gevoelens van angst veroorzaken. Dit lijkt echter te verbeteren of op te lossen als het ijzergehalte wordt gecorrigeerd. [22].
 • Koude handen en voeten: ijzertekort betekent dat er minder zuurstof naar de handen en voeten gaat. Sommige mensen voelen over het algemeen gemakkelijker kou of hebben koude handen en voeten.
 • Vaker infecties: omdat ijzer nodig is om het immuunsysteem goed te laten functioneren, kan een tekort aan ijzer ertoe leiden dat je meer ziekten oploopt dan normaal. [23].

Wat moet je doen als je denkt dat je een ijzertekort hebt?

Als je denkt dat je bloedarmoede door ijzertekort hebt, neem dan het volgende advies in overweging:

– Praat met uw arts

Als je denkt dat je tekenen of symptomen van ijzertekort hebt, moet je een afspraak maken bij je huisarts. Een eenvoudige bloedtest zal bevestigen of je bloedarmoede door ijzertekort hebt.

Als je arts bevestigt dat je een ijzertekort hebt, kun je het waarschijnlijk vrij gemakkelijk behandelen door je inname van ijzer uit je voeding of met ijzersupplementen te verhogen.

Het belangrijkste doel van de behandeling is om het hemoglobinegehalte weer normaal te maken en de ijzervoorraden aan te vullen.

Probeer ervoor te zorgen dat je voeding voldoende ijzer bevat. Neem alleen supplementen als je arts dat aanbeveelt.

– Eet ijzerrijke voeding

Als je arts denkt dat je ijzertekort veroorzaakt kan worden door een tekort aan ijzer in je dieet, overweeg dan om meer ijzerrijk voedsel te eten, zoals:

 • Rood vlees, varkensvlees en gevogelte ;
 • Donkergroene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool;
 • Gedroogd fruit, zoals sultana’s en abrikozen;
 • Erwten, bonen en andere peulvruchten;
 • zeevruchten;
 • Met ijzer verrijkt voedsel;
 • Zaden en noten.

– Helpt je ijzeropname te verhogen

Het is belangrijk om vitamine C te eten om je lichaam te helpen ijzer beter op te nemen.

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C-rijk voedsel eet, zoals fruit en groenten. [24].

Het kan ook nuttig zijn om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die de ijzeropname kunnen remmen als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Dit zijn onder andere thee en koffie en calciumrijk voedsel zoals zuivelproducten en volkoren graanproducten.

– Neem ijzersupplementen als uw arts ze aanbeveelt

Als algemene regel geldt dat je alleen een ijzersupplement moet nemen als laatste redmiddel en als je arts het aanraadt. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn als je niet in staat bent om je ijzergehalte alleen via de voeding te herstellen.

Als je een ijzersupplement neemt, probeer dan sinaasappelsap te drinken om de ijzeropname te verhogen.

Vergeet niet dat het nemen van ijzersupplementen een aantal vervelende bijwerkingen heeft. Deze omvatten maagpijn, constipatie of diarree, brandend maagzuur, misselijkheid en zwarte ontlasting.

Deze bijwerkingen verminderen echter na verloop van tijd en zijn afhankelijk van de dosis ijzer die je neemt.

Tot slot…

Bloedarmoede door ijzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede ter wereld.

Sommige mensen hebben duidelijke symptomen, terwijl anderen er helemaal geen hebben. Dit hangt vaak af van de ernst van de bloedarmoede.

Veel voorkomende tekenen en symptomen zijn vermoeidheid, bleke huid, opvallende hartslag, hoofdpijn en duizeligheid, kortademigheid, droog en beschadigd haar en huid, pijnlijke of gezwollen Taal en mond, rusteloze benen en broze of lepelvormige nagels.

Als je denkt dat je symptomen van ijzertekort hebt, raadpleeg dan je arts. Zelfdiagnose wordt niet aanbevolen.

Gelukkig kunnen de meeste vormen van ijzertekort vrij gemakkelijk worden behandeld, meestal met een ijzerrijk dieet of ijzersupplementen, als je arts dat aanbeveelt.


Dit Artikel Delen!