Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Philippe A.

Eiwitten voor bodybuilding: zijn ze essentieel?

Bijgewerkt op 8 november 2023.

transapente pixel
Eiwitten voor bodybuildingEiwitten voor bodybuilding zijn eiwitconcentraten die worden gewonnen uit voedingsmiddelen zoals eieren, soja of melk.

Deze eiwitten worden vervolgens gedroogd (op dezelfde manier als melkpoeder), verpakt en verkocht onder verschillende Merk.

De vraag die hier rijst is of zijn deze eiwitten echt essentieel voor het opbouwen van spieren, of is het beter (en eenvoudiger) om eiwitten rechtstreeks van je bord te eten?

Dat gaan we uitzoeken…

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten eiwitten voor bodybuilding

Eiwitpoeders voor bodybuilding kunnen worden onderverdeeld in 3 categorieën:

– wei-eiwit, dat het lichaam snel van voldoende aminozuren moet voorzien;

– caseïne-eiwit, dat ook aminozuren levert, maar veel langzamer dan wei-eiwit;

– weight gainers, dat zijn koolhydraten die het lichaam de calorieën leveren die het nodig heeft.

Dat gezegd hebbende, omdat het geconcentreerde producten zijn, bevatten deze supplementen voor spieropbouw erg weinig vet en koolhydraten (respectievelijk 2% en 5 tot 10%).

Het is belangrijk om te weten dat deze eiwitten geen producten zijn die worden beschouwd als ‘doping’, omdat ze gewoon een andere vorm van voedsel zijn die je elke dag eet, en je moet geen wonderen verwachten van het consumeren ervan, want deze eiwitpoeders zorgen er niet alleen voor dat je meer spieren krijgt.

Zijn eiwitten voor bodybuilding essentieel?

Als je voldoende eiwitten bij je maaltijden neemt, zijn eiwitpoeders niet essentieel. Ze kunnen zelfs het tegenovergestelde effect hebben van je doel om meer spieren te krijgen..

Je bent je er misschien niet van bewust, maar het verteren en opnemen van eiwitten kost een enorme hoeveelheid calorieën, en je lichaam kan te veel energie besteden aan het afbreken van deze eiwitten, zodat het uiteindelijk minder voordeel heeft dan de moeite die het erin heeft gestoken.

Een calorietekort is daarom onvermijdelijk.

Dit is dus meer in lijn met het doel van iemand die wil afvallen, nietwaar?

Je zou eiwitten voor spieropbouw heel goed kunnen vergelijken met producten van het type ‘Slim Fast’, omdat ze allebei eiwitpoeder bevatten, en desondanks wordt Slim Fast gebruikt door mannen en vrouwen met overgewicht die willen afvallen.

Een ander voorbeeld om deze vergelijking te illustreren zijn eiwitrijke diëten zoals het beroemde Dukan afslankdieet, waarbij je je volpropt met eiwitten om het lichaam te dwingen zoveel mogelijk energie te verbruiken om het te verbranden.

Deze inspanning zou dan de beste manier zijn voor het lichaam om zijn hulpbronnen aan te spreken door vet en spieren te verbranden om te voldoen aan de hoge caloriebehoefte (nodig om eiwitten op te nemen).

In de meeste gevallen is het daarom zinloos voor een beginner in bodybuilding om eiwitpoeder te gebruiken.

Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat je jezelf goed voedt en je lichaam stimuleert, zodat het van nature in staat is om positief te reageren op de inspanning die je levert.


Dit Artikel Delen!