Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Jean-Marie Besnard

Impotentie en erectieproblemen

Bijgewerkt op 7 november 2023.

impotentieWanneer een man seksuele opwinding ervaart, worden een aantal hormonen, spieren, zenuwen en bloedvaten geactiveerd en werken ze samen met de andere organen om opwinding te signaleren in de vorm van een erectie.

Zenuwsignalen die van de hersenen naar de penis worden gestuurd, stimuleren de spieren zodat ze ontspannen en elastisch worden, waardoor het bloed door het weefsel van de penis kan circuleren.

Zodra het bloed door de spieren van de penis is verdeeld, wordt er een erectie bereikt. De bloedvaten in de spier worden afgesloten, waardoor de spier goed stijf blijft. Zodra de seksuele opwinding voorbij is of de daad is voltooid, gaan de aderen in de penis weer open en kan het bloed de penis verlaten, zodat de spier ontspant.

Op een bepaald moment in zijn leven kan een man problemen ondervinden met het opwekken of behouden van een erectie. Er is sprake van erectieproblemen als een man geen erectie kan krijgen die stevig genoeg is voor geslachtsgemeenschap.

Voor de meeste mannen komt dit probleem van tijd tot tijd voor, wat niet erg is. Als je echter minstens 1 van de 4 keer geen erectie kunt krijgen, is de kans groot dat je een gezondheidsprobleem hebt waarvoor medisch advies nodig is.

Ter informatie: erectiestoornissen zijn ook bekend onder de volgende termen:

– Erectiestoornissen (ED)
– Impotentie
– Seksuele disfunctie
– Erectiestoornis

Wat is impotentie of erectiestoornis?

Gestimuleerd door zowel interne als externe factoren, vult het orgaan dat verantwoordelijk is voor de voortplanting bij mannen – de penis – zich met bloed, zwelt op en wordt hard: dit staat bekend als een erectie. Maar wanneer deze essentiële factor niet optreedt, zelfs onder invloed van verschillende prikkels, is het resultaat een disfunctie. Dus wat is het? Welke factoren kunnen dit soort problemen beïnvloeden?

Het erectiemechanisme

De erectie is een natuurlijk verschijnsel dat verband houdt met het seksuele leven van de man. Het is ook een belangrijk en essentieel onderdeel van de seksualiteit van een koppel.

Het kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zowel fysiologisch als psychologisch. Het is een moment waarop de penis volloopt met bloed, verhardt en vergroot.

Om een erectie te krijgen, moet de man blootgesteld zijn aan talloze prikkels (seksuele stimulatie) en moet zijn lichaam (het zenuwstelsel en de bloedsomloop) in synergie werken om de penis stijf te maken.

Het is dus een complexe keten van interacties die samenhangen met biofysiologische en biochemische factoren die ervoor zorgen dat de penis stijf blijft.

Oorzaken van mannelijke impotentie

Erectiele disfunctie is een fenomeen dat door veel factoren kan worden veroorzaakt. Het is in feite het onvermogen van een man om een erectie te krijgen of om de stijfheid van een erectie te behouden tijdens seksuele relaties. Het kan een psychologische of fysiologische oorzaak hebben.

Psychologische oorzaken zijn onder andere:

– Stress veroorzaakt door het werk, de onophoudelijke drang om te slagen, of het verlies van iemands baan, bijvoorbeeld;
– Interne problemen binnen het koppel;
– Moeilijkheden om zich uit te drukken tegenover de partner (de man is niet in staat om zich correct uit te drukken als het bijvoorbeeld gaat om de posities die hij moet aannemen tijdens seksuele relaties);
– Vermoeidheid en verveling bij seksuele relaties;
– Vijandigheid tegenover zijn partner;
– Gebrek aan motivatie;
– Vermoeidheid;
– Financiële moeilijkheden;
– En vele andere redenen…
stress koppel bed
Erectiestoornissen kunnen ook een fysiologische oorzaak hebben. Dit is een disfunctie die wordt veroorzaakt door een stoornis in de genitale organen of de verschillende structuren die betrokken zijn bij het goed functioneren van de erectie.

Deze omvatten

– Een abnormale bloedsomloop, hart- en vaatziekten, diabetes, enz. zijn de belangrijkste oorzaken;
– Het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze de erectie vertragen. Dit zijn onder andere antidepressiva en cimetidine;
– Chirurgie, zoals het verwijderen van de prostaat om gezondheidsredenen;
– Stoornissen van het zenuwstelsel;
– Roken, dat bijdraagt aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Impotentie: op welke leeftijd? Een paar statistieken om het te begrijpen:

Volgens een aantal onderzoeken neemt seksualiteit af met de leeftijd. Maar zelfs op 70-jarige leeftijd is seksualiteit nog springlevend.

Gezien de verschillende factoren die een erectie kunnen beïnvloeden, heeft één op de vijf mannen (1/5) last van erectiestoornissen.

Erectiestoornissen komen niet vaak voor bij jonge mensen. Erectiestoornissen komen meestal voor bij mannen van in de vijftig en het risico dat een man eraan lijdt neemt aanzienlijk toe naarmate de tijd verstrijkt. Het komt zelfs vaak voor op oudere leeftijd. Bijna een derde van de mannen tussen de 50 en 70 krijgt in hun leven te maken met erectiestoornissen!

Het is echter gebleken dat de meest voorkomende oorzaken psychologisch zijn.

Seksualiteit is verankerd in onze gewoonten en gedefinieerd als een natuurlijke behoefte, en is een integraal onderdeel van ons leven. Maar als mannen onder druk staan en geconfronteerd worden met zowel psychologische als fysiologische problemen, kunnen ze het slachtoffer worden van erectiestoornissen. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan onze levensstijl, zodat we kunnen genieten van bevredigende seksualiteit.

Natuurlijk hebben we af en toe een ‘inzinking’… Maar hoe kunnen we het verschil zien? Hoe weet je of je te maken hebt met onderliggende erectiestoornissen?

Hoe stel je de diagnose impotentie?

Een tijdelijk erectieprobleem, als het maar af en toe voorkomt, zou je geen zorgen moeten baren. Alle mannen hebben wel eens een zogenaamde “storing” op dit gebied. Je zou het zelfs een tijdelijke inzinking kunnen noemen. Mogelijke oorzaken van het af en toe niet in staat zijn om een goede, harde erectie te krijgen (en te behouden) zijn onder andere:

– Angst;
– vermoeidheid
– Stress;

Waarom een arts raadplegen in plaats van iemand anders?

Voor een juiste diagnose van impotentie is het niet raadzaam om zomaar naar iemand toe te gaan!

Dit is waarom…

– Alleen een arts kan uw gezondheidstoestand beoordelen en beslissen of u een medisch probleem hebt;
– Alleen een arts kan tests uitvoeren die nodig kunnen zijn om het probleem te beoordelen;
– Als het nodig is om medicijnen voor te schrijven, kan alleen een arts dat doen.

Dus naar welk type arts moet je gaan?

Er zijn verschillende soorten artsen die je kunt raadplegen.

Praat openlijk met je huisarts over je erectiestoornis!

Een goede plek om te beginnen is om met je huisarts te praten. Hij/zij kent je immers persoonlijk, kent je geschiedenis en heeft toegang tot je medische gegevens.

Dus als je bang bent voor zijn of haar blik of oordeel, maak je dan geen zorgen, het is zijn of haar werk. Bovendien is er niets beschamend of grappig aan impotentie. En als arts is hij/zij verplicht om “geheimhouding” te betrachten; de beroepsethiek staat hem/haar niet toe om ook maar de geringste informatie over jou te onthullen.

Bovendien, als je arts je niet echt kan helpen, zal hij/zij je doorverwijzen naar een andere arts die wel gekwalificeerd is om jouw geval te behandelen.

Veel mannen schamen zich er echter voor om dit probleem met hun huisarts te bespreken. Als dit het geval is, moet je met een andere huisarts gaan praten. Of ga naar een ander type arts, zoals :

– Een arts in een advies- en polikliniek;
– Een arts in een urogenitale kliniek;
– Een privéarts – seksuoloog of uroloog (een chirurg die het genitale en urinewegstelsel behandelt).
Een seksuoloog bezoeken voor impotentie

Beslissen om naar een arts te gaan voor de diagnose van erectiestoornissen

Misschien voel je je beschaamd of zelfs bang bij het idee om naar een dokter te gaan, maar je moet weten dat artsen gewend zijn om met dit soort gevallen om te gaan. Tegenwoordig komt erectiestoornissen zo vaak voor dat sommige artsen een half dozijn gevallen per week zien. Voor hen is het een volstrekt triviale zaak.

Het beste is om je consult van tevoren te plannen, zodat je van tevoren weet wat je gaat zeggen.

Sommige mannen voelen zich als versteend bij het idee om het probleem hardop te zeggen. Anderen schamen zich, zijn preuts of gewoon te verlegen om de juiste dingen te zeggen, en voor velen, het moet gezegd worden, is het een kwestie van ego.

Maar begrijp twee dingen:

1/ Dit is een probleem met een oplossing die moet worden aangepakt. Laat je ego of verlegenheid je seksualiteit niet vernietigen!

2/ Er is echt niets om je zorgen over te maken. Je dokter heeft genoeg gezien! Het enige wat je hoeft te zeggen is: “Dokter, ik denk dat ik een erectiestoornis heb!

Vragen die je aan de dokter kunt stellen

– Wat is de oorzaak van mijn erectiestoornis?
– Kan het behandeld worden?
– Welke behandelingen zijn er?
– Welke veranderingen moet ik aanbrengen in mijn levensstijl?
– Heb ik tabletten nodig?
– Bent u bereid om mijn partner te bezoeken en de situatie aan hem/haar uit te leggen?

Doe niet alsof je iets anders hebt!

Veel mannen schamen zich zo voor hun erectieproblemen dat ze doen alsof ze iets anders hebben. Doe dat niet: je schiet jezelf in de voet!

Ze gaan naar hun dokter voor een echte of verzonnen pijn, zoals rugpijn, en als de dokter het heeft opgelost – net als ze op het punt staan om weg te gaan – besluit de patiënt om zijn mond open te doen en zegt: “Oh, er is nog iets anders, dokter: ik denk dat ik impotent ben…”.

Gekwalificeerde artsen zijn bekend met deze truc, die ze regelmatig tegenkomen, maar we kunnen het alleen maar afraden! Het is het beste om meteen ter zake te komen. Dat is de beste manier om impotentie vast te stellen.

Het is veel eenvoudiger en sneller om de arts aan het begin van je consult te vertellen dat je denkt dat je last hebt van erectiestoornissen.

Wat zal de arts doen om uw impotentie te behandelen?

Een arts die gewend is erectiestoornissen te behandelen, zal de tijd nemen om met u over het probleem te praten.

Als je arts niet gewend is om erectiestoornissen te behandelen, moet hij of zij je doorverwijzen naar iemand die meer gekwalificeerd is op dit gebied.

De arts zal je een aantal openhartige vragen stellen over erecties en seks. Je hoeft niet verbaasd te zijn. We gaan je vertellen wat deze vragen zijn, zodat je voorbereid bent om ze te beantwoorden.

Hier zijn enkele vragen die de dokter je zou moeten stellen:

– Kun je een erectie krijgen, in het algemeen?
– Zo ja, is die sterk genoeg voor penetratie?
– Verlies je je erectie na penetratie? En zo ja, krijg je hem daarna weer terug?

Vervolgens zullen er vrijwel zeker vragen gesteld worden over je levensstijl.

– Ben je getrouwd?
– Ben je hetero, homoseksueel of biseksueel?
– Hoeveel partners heb je op dit moment?
– Komt het erectieprobleem alleen bij één van hen voor, of bij allemaal?
– Heb je ochtend erecties?
– Kunt u een erectie krijgen als u masturbeert?
– Hoeveel sigaretten rook je per dag?
– Hoeveel alcohol drinkt u per week?
– Gebruik je momenteel medicijnen?

Het is belangrijk om deze vragen eerlijk te beantwoorden. Onthoud: wat je de dokter vertelt, is volledig vertrouwelijk.

Hij zal je ook vragen stellen over je algemene gezondheidstoestand.

Lichamelijke diagnose

De volgende stap is een lichamelijk onderzoek. Een goede arts zal altijd een kort lichamelijk onderzoek doen bij erectiestoornissen. De arts is vooral op zoek naar lichamelijke aandoeningen die de oorzaak van je probleem kunnen zijn.

Hij moet je penis en testikels onderzoeken. Sommige artsen doen zelfs een rectaal onderzoek om de prostaat beter te bekijken.

Als er een mogelijkheid is dat je een neurologische (zenuw) aandoening hebt, zal de arts bij zijn onderzoek ook je reflexen controleren en kijken of je dingen kunt voelen zoals wol, katoen of een speld die op de huid wordt aangebracht.

De arts zal ook je bloeddruk controleren en je algemene gezondheidstoestand beoordelen.

Hoe zit het met tests om seksuele impotentie op te sporen?

In de meeste gevallen van erectiestoornissen zijn er maar heel weinig tests nodig – tenzij het onderzoek van de arts suggereert dat u misschien een lichamelijke ziekte heeft (wat zeldzaam is).

Je zou een bloeddruktest moeten ondergaan en een urineonderzoek om te controleren op suiker (de aanwezigheid daarvan duidt op diabetes) en proteïne (de aanwezigheid daarvan duidt op nierproblemen). Sommige artsen zijn van mening dat het beter is om een bloedtest voor diabetes te laten doen.

Een minderheid van de artsen zal naast bloedonderzoek ook andere onderzoeken laten doen om je mannelijke hormoonspiegels te controleren, maar sommige experts zijn van mening dat dit niet nodig is – tenzij de patiënt duidelijke lichamelijke tekenen heeft van een laag testosterongehalte, zoals een gebrek aan lichaamsbeharing of de aanwezigheid van bepaalde eerder vrouwelijke gelaatstrekken.

Wat gebeurt er vervolgens?

Op basis van zijn gesprek, onderzoek en tests kan de arts je waarschijnlijk vertellen wat de meest waarschijnlijke oorzaak van je erectiestoornis is en je, afhankelijk van de situatie, behandelen of doorverwijzen naar een collega. Kortom, als je het gevoel hebt dat je er echt last van begint te krijgen, aarzel dan niet om een impotentie diagnose aan te vragen om je erectiestoornis vast te stellen.

Om een oplossing voor een probleem te vinden, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Wat veroorzaakt impotentie? Wat veroorzaakt erectiestoornissen?

Oorzaken van seksuele impotentie

ImpotentieImpotentie, slechte erectie, erectiestoornis, erectiestoornis… zoveel termen om hetzelfde te omschrijven dat mannen al sinds mensenheugenis achtervolgt. Hoewel we er niet of nauwelijks over praten, heeft 1 op de 3 mannen last van erectiestoornissen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van erectiestoornissen? Waardoor kan een man de kracht van zijn penis verliezen tijdens geslachtsgemeenschap?

Lichamelijke impotentie

De oorzaken van erectieproblemen kunnen ook fysiek zijn. Dit komt door aandoeningen die de zenuwen en bloedvaten kunnen aantasten die Verantwoordelijk zijn voor het produceren van een erectie.

Lichamelijke oorzaken van erectieproblemen zijn onder andere:

– Hart- en vaatziekten;
– Atherosclerose (aderverkalking);
– hoge bloeddruk
– diabetes
– obesitas
– Hoog cholesterolgehalte;
– Ziekte van Parkinson;
– Multiple sclerose;
– De ziekte van Peyronie (ontwikkeling van littekenweefsel in de penis, waardoor een pijnlijke erectie ontstaat);
– Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals diuretica, spierverslappers of antidepressiva;
– alcoholisme of drugsverslaving
– roken
– Trauma of letsel aan het ruggenmerg of genitale gebied;
– Aangeboren problemen, zoals hypospadias of epispadias;
– Complicaties van besnijdenis;
– Lever- of nierziekte;
– Behandeling voor prostaatproblemen.

Deze lijst is niet volledig. Ze bevat echter wel de belangrijkste fysieke oorzaken die door artsen worden waargenomen.

Impotentie: psychologische oorzaken

Psychologisch gezien is 40% van de mannen die klagen over erectieproblemen tussen de 25 en 45 jaar oud. De psychologische problemen die mannen afleiden tijdens de seksuele daad zijn legio, en omvatten :

– Angst om geen erectie te krijgen of te behouden.
– Langdurig emotioneel leed als gevolg van economische, professionele of sociale zorgen.
– Relatieproblemen.
– Depressie.
– Een obsessie.
– …

Kortom, alles wat het persoonlijke temperament kan veranderen en de seksuele prestaties in bed kan beïnvloeden, wordt beschouwd als een mogelijke oorzaak van erectiestoornissen.

Erectiestoornissen compliceren je leven

Impact van impotentie op het koppelDe complicaties die gepaard gaan met impotentie zijn aanzienlijk en kunnen je levensstijl beïnvloeden. Erectiestoornissen kunnen zowel je psyche als je lichaam beïnvloeden, met name op het gebied van :

– stress of angst ;
– verlegenheid ;
– laag gevoel van eigenwaarde
– relatieproblemen ;
– ontevredenheid over je seksleven.

Wat zijn de complicaties van erectiestoornissen?

Seksualiteit is een essentieel onderdeel van het leven en staat centraal in de menselijke ontwikkelingscyclus. Als een koppel hun volledige potentieel wil bereiken, moet hun seksualiteit bevredigend zijn. Maar als er een erectieprobleem is, vertraagt de seksuele activiteit van een man.

Dit verstoort het evenwicht binnen een koppel en veel mannen maken zich zorgen over hun viriliteit, hun gezondheidstoestand en alle andere problemen die erectiestoornissen kunnen veroorzaken. Al deze vragen leiden ons naar de kern van het probleem, om erectiestoornissen en de complicaties die het kan veroorzaken te begrijpen.

Psychologische complicaties verhinderen dat hij aandachtig kan staan

Een erectiestoornis is een aandoening die je gezondheid kan verslechteren door je psychisch te verzwakken. De meeste mensen met erectiestoornissen kunnen zich niet uiten. Sommigen durven het onderwerp alleen aan te snijden als hun partner probeert te begrijpen wat er aan de hand is. Erectiestoornissen vormen een obstakel voor de seksuele ontplooiing van een man. Het kan aan de basis liggen van veel andere problemen. Bepaalde factoren mogen niet over het hoofd worden gezien:

– Alcoholisme en roken. Dit is een terugkerend fenomeen bij mensen met erectiestoornissen. Het is een middel tot troost en troost voor deze mensen, die de waarheid proberen te verbergen.

– Ontwenning, zelfs isolement. Deze factoren zijn niet bevorderlijk voor de menselijke ontwikkeling en nog minder voor het herstel van een erectiestoornis. Het elimineert elke mogelijkheid om behandeling te zoeken en dus zijn viriliteit terug te krijgen.

De last van fysiologische complicaties

Fysiologisch gezien zijn erectiestoornissen het gevolg van het niet goed functioneren van een aantal van onze organen. Negeren en verkeerd interpreteren, erectiestoornissen zijn voor de meesten van ons vaak het gevolg van diabetes.

In feite hebben twee van de drie mannen (2/3) die aan erectiestoornissen lijden, ook diabetes. Diabetes draagt bij aan een verslechtering van de algemene gezondheid. En als het niet snel en goed wordt behandeld, draagt het bij aan het ontstaan van andere ziekten (necrose, gezichtsproblemen, enz.) en verergering van impotentie.

Daarnaast is het optreden van erectiestoornissen vaak een teken van een andere onderliggende ziekte. Hiertoe behoren hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om goed op je gezondheid te letten en je arts te waarschuwen als er symptomen van erectiestoornissen optreden.

Als er geen genezing mogelijk is, is het natuurlijk beter om er alles aan te doen om de ziekte te voorkomen. Dus hoe voorkom je een ernstig probleem als erectiestoornissen? Bestaat er een “anticiperende behandeling”?

Welke behandelingen zijn er voor impotentie?

Hoe behandel je impotentie?Een erectiestoornis is een van de stoornissen die een aanzienlijke invloed heeft op het leven van mannen. Dat is normaal, want het beïnvloedt het meest kritieke aspect van het leven van een man: zijn viriliteit. Wanneer een man wordt geconfronteerd met een seksuele stoornis, komt hij al snel in een vicieuze cirkel terecht! Hij lijdt permanent en in stilte omdat het onderwerp nogal taboe is. Weinig mensen zijn in staat om er openlijk over te praten, terwijl de meerderheid het ergste blijft veronderstellen. Dit is uiteraard zeer nadelig voor de behandeling van impotentie.

Het is mogelijk om impotentie te behandelen! Het is belangrijk om te onthouden dat alles kan worden genezen, totdat het tegendeel is bewezen! Wanneer erectiestoornissen optreden, moeten deze niet op dezelfde manier worden behandeld als een ernstige ziekte.

Erectiestoornissen kunnen worden genezen als ze op de juiste manier worden gediagnosticeerd en behandeld. Er bestaan verschillende behandelmethoden, van het gebruik van specifieke medicijnen tot reconstructieve chirurgie, via het gebruik van penisverlengers en intra-peniele prothesen. Maar voordat je een van deze oplossingen overweegt, is het heel goed mogelijk om te beginnen met een behandeling thuis.

Een gezonde levensstijl voor een gezonde penis

Als je impotentie zelf wilt behandelen, moet je weten wat het probleem veroorzaakt. Als je kunt vaststellen wat de oorzaak kan zijn van je impotentie, kun je het probleem bij de bron aanpakken!

Vandaag gaan we kijken naar de levensstijl die we allemaal aannemen: misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar… je levensstijl kan gemakkelijk je grootste vijand zijn!

Dus, als je radicaal actie wilt ondernemen en jezelf alle kans op een succesvolle behandeling wilt geven, kun je (nu al) beginnen door :

– Voorgoed minderen of stoppen met roken;
– Je alcoholgebruik aanzienlijk te verminderen;
– Voldoende rust te nemen (vooral ‘s nachts natuurlijk!);
– Gezond te blijven eten;
– Regelmatig bewegen om slank te blijven of af te vallen als dat nodig is;
– Praat snel met je partner over het probleem: het gaat haar ook aan en zij zal helpen het probleem op te lossen door het eerst te accepteren en vervolgens te bagatelliseren.

Een goede diagnose voor een goede behandeling

Vanaf dit punt, als er geen verandering merkbaar is, kun je het beste naar een hogere versnelling schakelen: neem contact op met je arts om de oorzaak of oorzaken van je erectieproblemen vast te stellen. Je arts zal de functies van je penis, rectum en zenuwstelsel onderzoeken.

Je arts kan je ook vragen om bepaalde tests en onderzoeken te ondergaan om precies vast te stellen wat je erecties beïnvloedt. Deze onderzoeken kunnen bestaan uit

– een volledig bloedbeeld (CBC), een reeks bloedonderzoeken die onder andere bloedarmoede (het aantal rode bloedcellen) controleren;
– Hormoonprofilering (met name testosteron en prolactine);
– een nachtelijke penistumescentietest (NPT) of erectietest tijdens de slaap;
– ultrasone geluidsgolven om mogelijk beschadigd bloed- en spierweefsel te identificeren;
– urineonderzoek om het eiwit- en testosteronniveau te meten.

Zodra uw arts de oorzaak van uw erectiestoornis heeft vastgesteld, zal hij of zij de juiste impotentiebehandeling voorstellen. De behandelingsopties kunnen bestaan uit het oplossen van een onderliggend gezondheidsprobleem, of de arts kan een interventie voorstellen om de erectiestoornis drastisch te verminderen.

Behandelingsopties voor erectiestoornissen kunnen zijn:

– Geneesmiddelen die in de penis worden geïnjecteerd, waaronder prostaglandine E1 (alprostadil) en papaverine;
– Geneesmiddelen die in de plasbuis worden geïnjecteerd (alprostadil (MUSE));
– Orale geneesmiddelen tegen erectiestoornissen, zoals sildenafil (Viagra) of tadalafil (pas op voor bijwerkingen); of natuurlijke geneesmiddelen zonder significante bijwerkingen;
– Reconstructieve chirurgie ;
– Penisafzuigapparaten of penispompen.

Andere behandelingen worden nog steeds ontwikkeld. In feite stopt de wetenschap nooit met het zoeken naar een oplossing die een einde kan maken aan deze seksuele stoornis die het welzijn van mannen bedreigt!

Geïnteresseerd? Je kunt alvast onze rubriek Oplossingen voor de behandeling van impotentie raadplegen. Viriliteit.


Dit Artikel Delen!