Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Jean-Marie Besnard

Erectie: oorzaken van impotentie

Bijgewerkt op 4 november 2023.

transapente pixel
Explosieve sigarettenImpotentie of erectiestoornissen is een seksuele stoornis die helaas veel mannen treft.

Omdat het over het algemeen moeilijk is om er openlijk over te praten, hebben we besloten het hier te bespreken om deze mensen verder te helpen.

Het probleem verbergen lost het niet op. Nee, om een oplossing te vinden, moet je een vriend, je partner of een gespecialiseerde arts in vertrouwen nemen. Kortom, je moet erover praten…

Hier worden de meest voorkomende oorzaken van erectiestoornissen in detail uitgelegd:

Erectie en veroudering

Oorzaken van impotentieEr zijn twee redenen waarom oudere mannen vaker last hebben van erectiestoornissen dan jongere mannen. Ten eerste ontwikkelen oudere mannen vaker ziekten (zoals hartaanvallen, angina pectoris, hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes en hoge bloeddruk) die gepaard gaan met erectiestoornissen.

Ten tweede kan het verouderingsproces alleen al erectiestoornissen veroorzaken bij sommige mannen, voornamelijk door een afname in de stijfheid van de weefsels in het corpus cavernosum, hoewel er is gesuggereerd, maar niet bewezen, dat er ook een afname is in de productie van stikstofmonoxide in de zenuwen die de spieren van de penis stimuleren.

Erectie en diabetes

Erectiestoornissen ontwikkelen zich 10-15 jaar eerder bij mannen met diabetes dan bij mannen zonder diabetes. In een bevolkingsonderzoek onder mannen in de leeftijd van 50-60 jaar met type I-diabetes dat langer dan 10 jaar duurde, had 55% last van erectiestoornissen.

Het verhoogde risico op erectiestoornissen bij mannen met diabetes kan te wijten zijn aan een vroeger begin en een grotere ernst van atherosclerose van de slagaders, die vernauwen en de bloedtoevoer naar de penis verminderen. Wanneer er onvoldoende bloedtoevoer naar de penis is, is het niet mogelijk om een erectie te krijgen die sterk genoeg is. Diabetes veroorzaakt ook erectiestoornissen door beschadiging van twee sensorische en autonome zenuwen, een aandoening die bekend staat als diabetische neuropathie. Roken, obesitas, slechte bloedsuikercontrole en diabetes zijn de meest voorkomende oorzaken van erectiestoornissen.

Naast atherosclerose en/of neuropathie die erectiestoornissen veroorzaken, ontwikkelen veel mannen met diabetes ook myopathie (spierziekte) als gevolg van erectiestoornissen. Deze erectiestoornis veroorzaakt een verminderde inhoud van de spieren van het corpus cavernosum en presenteert zich klinisch als een onvermogen om een erectie zo lang als gewenst vast te houden.

Erectie en hypertensie (hoge bloeddruk)

Mensen die lijden aan hypertensie of essentiële arteriosclerose lopen een hoog risico op het ontwikkelen van erectiestoornissen. Essentiële hypertensie is de meest voorkomende vorm van hoge bloeddruk; het wordt essentiële hypertensie genoemd omdat het niet wordt veroorzaakt door een andere ziekte (bijvoorbeeld een nierziekte).

Het blijkt echter dat mensen met essentiële hypertensie een lage productie van stikstofmonoxide hebben in alle slagaders van het lichaam, inclusief de slagaders van de penis. Hoge bloeddruk versnelt ook de progressie van atherosclerose, wat weer kan bijdragen aan erectiestoornissen. Wetenschappers suggereren dat verlaagde stikstofmonoxideniveaus bij patiënten met essentiële hypertensie kunnen bijdragen aan erectiestoornissen.

Erectie en hart- en vaatziekten

De meest voorkomende oorzaak van hart- en vaatziekten is atherosclerose, de vernauwing en verharding van de slagaders die de bloedstroom verminderen.

Atherosclerose tast slagaders in het hele lichaam aan en wordt verergerd door een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte in het bloed, roken en diabetes mellitus. Wanneer de kransslagaders (slagaders die de hartspier van bloed voorzien) vernauwd zijn door atherosclerose, kunnen hartproblemen optreden. Wanneer de hersenslagaders (slagaders die de hersenen van bloed voorzien) vernauwd zijn door atherosclerose, kunnen beroertes optreden.

Op dezelfde manier, wanneer de slagaders naar de penis en de bekkenorganen vernauwd zijn door atherosclerose, wordt er onvoldoende bloed naar de penis gedistribueerd om een erectie mogelijk te maken. Er is een nauw verband tussen de ernst van de atherosclerose in de kransslagaders en erectiestoornissen. Mannen met ernstiger coronaire atherosclerose hebben bijvoorbeeld ook ernstiger erectiestoornissen in vergelijking met mannen met goedaardige coronaire atherosclerose.

Sommige artsen suggereren dat mannen die onlangs erectieproblemen hebben gehad, onderzocht moeten worden op stille kransslagaders (vergevorderde kransslagaderverkalking die zich niet heeft gemanifesteerd).

Erectie en roken

Actieve rokers hebben twee keer zoveel kans op erectiestoornissen als niet-rokers. Bovendien lopen mannen die niet roken maar wel worden blootgesteld aan rook net zo’n hoog risico op het ontwikkelen van deze vorm van impotentie als actieve rokers.

Erectiestoornissen treffen duizenden mannen over de hele wereld, elk om verschillende redenen. Als je echter stopt met roken, kun je het risico op erectiestoornissen drastisch verminderen. Om u te helpen beslissen, is het belangrijk om de volgende feiten te kennen:

  • Roken kan ernstige cardiovasculaire en cerebrale ongelukken en verstoppingen in je slagaders veroorzaken. Bovendien komen hartaanvallen ook vaak voor bij rokers. Kortom, roken kan de bloedstroom vertragen of belemmeren die nodig is om een erectie te krijgen.
  • Onderzoek dat onlangs is uitgevoerd onder rokers zonder voorgeschiedenis van erectiestoornissen toonde aan dat deze mannen twee keer zoveel kans hadden op matige of verergerde erectiestoornissen dan degenen die niet rookten.
  • Roken kan ook om andere redenen dan een veranderde bloeddruk erectiestoornissen veroorzaken.
  • Roken beïnvloedt andere factoren in het menselijk lichaam, waaronder het zenuwstelsel (d.w.z. mentale stimulatie) en hormonen.

Gelukkig kan een dergelijke erectiestoornis (geheel of gedeeltelijk) worden verholpen door te stoppen met roken. Mannen die in het verleden erectieproblemen hadden gehad en besloten te stoppen met roken, zagen een verbetering van hun fysieke en mentale toestand. Hoe langer je blijft roken, hoe meer schade je toebrengt aan je lichaam, dat een grote rol speelt in je vermogen om een erectie te krijgen!

Erectie en drugsmisbruik

Marihuana, heroïne, cocaïne, methamfetamine en alcoholmisbruik dragen in grote mate bij aan erectiestoornissen. Alcoholisme veroorzaakt niet alleen zenuwschade, maar kan ook atrofie (krimpen) van de testikels veroorzaken, waardoor het testosterongehalte wordt aangetast.

Laag testosteronniveau

Testosteron (het primaire geslachtshormoon bij mannen) is niet alleen nodig voor het libido, maar is ook nodig om het stikstofmonoxideniveau in de penis op peil te houden. Daarom kunnen mannen met hypogonadisme (testiculaire functie als gevolg van een lage testosteronproductie) een laag libido hebben en last hebben van erectiestoornissen.

Erectie en ruggenmergletsel

Schade aan het ruggenmerg en zenuwen in het bekken kunnen ook de oorzaak zijn van erectiestoornissen. Zenuwbeschadiging kan worden veroorzaakt door ziekte, trauma of operaties in het verleden. Voorbeelden zijn ruggenmergletsels door auto-ongelukken, bekkenzenuwletsels, prostaatkankeroperaties (prostatectomie), goedaardige prostaatvergrotingsoperaties, multiple sclerose (een neurologische ziekte die grote zenuwschade kan veroorzaken) en langdurige diabetes mellitus.

Erectie en medicatie

Veel gangbare medicijnen leiden tot erectiestoornissen als bijwerking. Medicijnen die erectiestoornissen kunnen veroorzaken worden vaak gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, antihistaminica, antidepressiva, kalmeringsmiddelen en eetlustremmers.

Voorbeelden van veelgebruikte medicijnen die erectiestoornissen kunnen veroorzaken zijn propranolol (Inderal) of andere bètablokkers, hydrochloorthiazide, digoxine (Lanoxine), amitriptyline (Elavil), famotidine (Pepcid), cimetidine (Tagamet), metoclopramide (Reglan), indometacine (Indocin), lithium (Eskalith, Lithobid), verapamil (Calan, Verelan, Isoptin), fenytoïne (Dilantin) en gemfibrozil (Lopid).

Erectie, depressie en angst

Psychologische factoren kunnen ook verantwoordelijk zijn voor erectiestoornissen. Deze omvatten stress, angst, schuldgevoel, depressie, weduwschapssyndroom, laag gevoel van eigenwaarde, posttraumatische stressstoornis en angst om seksueel te falen (prestatieangst).

Het is ook vermeldenswaard dat veel medicijnen die worden gebruikt om depressie en andere psychiatrische stoornissen te behandelen erectie- of ejaculatieproblemen kunnen veroorzaken.


Dit Artikel Delen!