Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.

Hallo en welkom bij Oplichterij of Betrouwbaar!
Product Reviews
Artikel door Sylvie Martin

Online kopen, de regels om veilig te winkelen

Bijgewerkt op 22 oktober 2023.

transapent pixel
Achat en ligneHeb je ooit online een aankoop gedaan, voor een afslanksupplement of een ander product, en toch je bestelling niet ontvangen?

Bent u al slachtoffer geweest van internetfraude? Of zijn bijvoorbeeld uw bankgegevens gestolen?

Allereerst moet u zich ervan bewust zijn dat er veel problemen kunnen ontstaan na een aankoop op afstand, en omdat ze soms uit de hand kunnen lopen, is het een goed idee om u ervan bewust te zijn en te leren hoe u ze van tevoren kunt opsporen.

Als dit het geval is, of als je gewoon wat informatie wilt voordat je een online aankoop doet, bevat dit artikel alle basisinformatie die je moet weten voordat je een aankoop op afstand doet.

Neem voor de zekerheid de tijd om het hele artikel te lezen.

Wat komt er kijken bij online kopen?

achat-en-ligne-perspectivesEerst en vooral moet je weten dat online winkelen een wereldwijde trend is die voortdurend groeit. Er wordt geschat dat online aankopen in 2017 bijna $660 miljard waard zullen zijn in de Verenigde Staten en $440 miljard in Canada en Mexico.

In 2014 gaven de Fransen 57 miljard euro online uit. 64,9 miljard in 2015 en in 2016 wordt de omzet geschat op €70 miljard.

Er zijn veel redenen voor deze spectaculaire groei. Aan de ene kant onze steeds snellere levensstijl en het daaruit voortvloeiende gebrek aan tijd.

Anderzijds zijn er de vele voordelen van dit nieuwe betaalmiddel: de ruime keuze aan aangeboden producten, de mogelijkheid om online aanbiedingen te vergelijken, het feit dat je niet naar de winkel hoeft, geen problemen meer met parkeren of wachten in lange rijen, en natuurlijk de mogelijkheid om je aankoop te doen zonder beperkingen van tijd of plaats.

Online kopen: de procedure

Om een online aankoop te doen, accepteren winkeliers over het algemeen verschillende betaalmethoden.

Bankkaarten (mastercard, visa, enz.), PayPal, bankoverschrijvingen, betaling bij levering, enz. Dit zijn waarschijnlijk de meest gebruikte betaalmethoden.

Al deze methoden zijn veilig en vormen geen risico zolang ze worden gebruikt in overeenstemming met bepaalde regels, die we hieronder zullen noemen.

– Betaling per bankkaart:

carte-bancaireZoals aangegeven door de CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés), wiens missie het is om persoonlijke gegevens te beschermen, innovatie te ondersteunen en individuele vrijheden te behouden, zijn de bankkaartgegevens die moeten worden doorgegeven om een online transactie af te ronden:

  • Bankkaartnummer.
  • Vervaldatum van de bankkaart.
  • CVV of visueel cryptogram, dat overeenkomt met de drie cijfers die op de achterkant van de kaart staan.

Deze gegevens mogen niet alleen niet worden opgeslagen door de handelaar nadat de transactie is voltooid zonder de uitdrukkelijke toestemming van de klant, maar het gebruik ervan door de handelaar moet ook zeer beperkt zijn.

De handelaar mag deze gegevens dus niet bewaren of hergebruiken zonder toestemming van de kaarthouder.

Bovendien is de toegestane bewaartermijn voor deze gegevens beperkt tot 15 maanden en mag de CVV niet worden bewaard.

Klanten moeten ook het recht hebben om hun bankgegevens te verwijderen. De handelaar mag de klant niet om een kopie van de kaart vragen.

Aan de andere kant mag de handelaar de klant wel om andere informatie vragen om de transactie zo goed mogelijk te beveiligen, zoals het aanmaken van een klantenrekening, het afleveradres, enz.

Anderzijds geeft de transactie de handelaar niet het recht om de klant reclame op te leggen.

Aan de andere kant geeft de transactie de handelaar niet het recht om de klant reclame op te leggen. De aankoop in kwestie mag niet afhankelijk zijn van de acceptatie van een reclamemedium zoals nieuwsbrieven of commerciële advertenties.

– PayPal

Om deze handige betaalmethode te gebruiken, moet je een PayPal-rekening hebben of aanmaken.

Het is veilig en risicovrij en wordt door de meeste winkeliers geaccepteerd.

– Overschrijving

Bankoverschrijvingen zijn ook risicovrij.

Je kunt je online aankoop tegen een kleine vergoeding per bankoverschrijving betalen.

– Betaling bij levering

Je kunt je aankoop ook betalen bij levering, d.w.z. wanneer het bij je thuis aankomt.

Deze betaling kan contant of per cheque worden gedaan, afhankelijk van de voorwaarden van de verkoper.

Encryptie en gegevensbeveiliging

chiffrement-achat-en-ligneOm fraude of piraterij van hun opgeslagen gegevens te voorkomen, zijn handelaren verplicht om hun gegevens te coderen.

Met andere woorden, ze moeten ze beveiligen.

Daarom moeten ze bepaalde standaarden gebruiken, zoals de internationale PCI DSS standaard. Het gebruik van het 3-D Secure protocol wordt sterk aanbevolen om de authenticatie en transactiebeveiliging te versterken.

Handelaren moeten ook vermijden om klantgegevens op te slaan op terminals met een hoog risico, zoals mobiele telefoons, die gestolen kunnen worden.

Als de winkelier echter niet over de middelen beschikt om dergelijke technologie aan te schaffen, moet hij gebruik maken van de diensten van een gecertificeerde serviceprovider.

Wat je moet controleren voordat je een online aankoop doet

Voordat je een online bestelling plaatst, moet je eerst de volgende punten controleren.

1. AVV (algemene verkoopvoorwaarden)

cgv-achat-en-ligneDe algemene verkoopvoorwaarden zijn het equivalent van een contract dat de transactie tussen de klant en de verkoper regelt.
In deze voorwaarden staan de clausules die de transactie regelen, zoals betalingswijzen, leveringsvoorwaarden, retourprocedure en -voorwaarden, klantenservice, het volgen van je pakket, garanties, enz.
Je moet ze in hun geheel lezen, want als je een bestelling plaatst, geef je aan dat je akkoord gaat met deze voorwaarden en ben je gebonden aan de clausules die ze bevatten.
Als een site deze voorwaarden niet heeft of ze niet duidelijk vermeldt, is dat een teken van kwade trouw.

2. Wettelijke vermeldingen op de site

Wettelijke vermeldingen zijn verplicht voor alle e-commercesites.
Ze bevatten informatie over de eigenaar van de site, contactgegevens (adres, telefoonnummer, contact-e-mail, enz.), de host (naam, adres, enz.), en in het bijzonder persoonlijke gegevens en intellectueel eigendom.
Door deze disclaimers te lezen, kunt u de handelaar met wie u zaken doet identificeren en kunt u de online reputatie van de handelaar controleren.

3. HTTPS

https-achat-en-ligneDe bestelpagina waarop je je bankgegevens invoert, moet in HTTPS en niet http. Deze “S” staat voor een beveiligde verbinding: het staat voor SSL (secure sockets layer).

In de adresbalk van je browser moet de URL (het adres van de site in kwestie) beginnen met https:// en moet je een vergrendeld hangslotje zien.

Vertrouw niet alleen op de logo’s voor betaalmethoden die de site weergeeft.

4. Bescherming van privacy

Sites die deze regel respecteren, tonen erkende kwaliteitslabels (e-commerce label, kwaliteitslabel, enz.).

5. Presentatie van de site

Een serieuze site is logisch coherent, aantrekkelijk, vrij van spelfouten en reclame en heeft een stijl die prettig leest.

Pas als de pest op voor sites met slecht geschreven artikelen, veel reclame, pop-ups of reviewsites met alleen maar positieve getuigenissen.

6. Beoordelingen van gebruikers

Eén ding is zeker: je vindt er zowel positieve als negatieve recensies.

Het is een bekend feit dat tevreden mensen zelden terugkomen om te getuigen van hun tevredenheid.

Aan de andere kant zal iemand die zich tekort gedaan voelt zijn teleurstelling van de daken schreeuwen.

Een ander probleem is dat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen echte en neppe of betaalde getuigenissen.

Om een waarheidsgetrouw beeld te krijgen, moet je veel onderzoek doen, verschillende gerenommeerde sites raadplegen en je gezond verstand gebruiken om de algemene trend van deze meningen te bepalen.

Het net is een open ruimte, dus iedereen kan zich vrij uiten zonder beperkingen of controle.

7. Klantenservice

achat-en-ligne-et-service-clientWaarom wachten tot je transactie is afgerond om contact op te nemen met de klantenservice?

Neem eerst contact met hen op voordat je je bestelling plaatst, zodat je zeker kunt zijn van de betrouwbaarheid van deze service mocht je die nodig hebben (in het geval van een retourzending of niet-levering van het product).

8. Betaalmethoden

Controleer de betaalmethoden die door de verkoper worden geaccepteerd en kies de methode die het beste bij je past.

Waarom zou ik kiezen voor de officiële website van het product?

Elke zichzelf respecterende verkoper heeft zijn eigen officiële site waar hij zijn producten kan promoten.

Daarnaast kunnen ze gebruik maken van andere wederverkopers om een groter publiek te bereiken.

Onze ervaring is dat veel verkopers geen eigen officiële site hebben. Erger nog, het is soms onmogelijk om te weten welke fabrikant of entiteit een product op het net promoot.

Bij Arnaque Ou Fiable geloven we dat de aanwezigheid van een officiële site de eerste vertrouwensgarantie is.

Wat zijn de risico’s en verborgen valkuilen van online kopen?

In zijn rapport van 15 september 2015 kondigde het Observatoire National de la Délinquance et des Réponses Pénales (ONDRP) een stijging van 60% aan van frauduleuze afschrijvingen onder Franse shoppers in de periode tussen 2010 en 2013.

– Herhaalde afschrijvingen van uw bankrekening

Van de vele gevallen die we zijn tegengekomen, is het meest voorkomende dat van herhaalde domiciliëringen zonder voorafgaande toestemming van de klant.

Uitleg:

Tijdens je zoektocht naar een afslanksupplement ben je waarschijnlijk zeer aantrekkelijke aanbiedingen tegengekomen, zoals het ontvangen van je product voor slechts de portokosten.

Het is een onweerstaanbaar aanbod, maar is het ook echt waar?

Het doel van dit soort praktijken is om je bankgegevens te verzamelen en je vervolgens een (meestal maandelijks) abonnement op te leggen.

Elke maand wordt de totale prijs van het product in kwestie van je afgeschreven, plus de verzendkosten voor elke verzending.

Daarom moet je de algemene verkoopvoorwaarden zorgvuldig lezen om eventuele verborgen clausules in dit soort promoties te ontdekken.

– Reclame-e-mails

Een andere riskante manoeuvre zijn reclame e-mails die links bevatten.

Als je een reclame-e-mail ontvangt met een bestand in de bijlage, klik dan niet op de link. Het risico dat je gehackt wordt is te groot.

Een hacker kan gemakkelijk toegang krijgen tot de gegevens op je terminal en zo je bankgegevens stelen.

– Phishing

phishing-et-achat-en-ligneEen andere wijdverspreide techniek is phishing.

Deze techniek, ook bekend als phishing, wordt gebruikt door fraudeurs om toegang te krijgen tot gevoelige persoonlijke informatie door zich voor te doen als vertrouwde instellingen of overheden.

Het detecteren van een valse website is geen gemakkelijke taak; integendeel, het wordt steeds moeilijker om onderscheid te maken tussen de echte en de valse, die vaak precies op de officiële site lijkt.

De onfeilbare oplossing in dit soort gevallen is om de URL van de site te controleren en deze te vergelijken met de URL in de officiële documenten.

Cybercriminaliteit evolueert en ontwikkelt zich elke dag. We raden u daarom aan om alles te weten te komen over de site waarin u geïnteresseerd bent en de regels in dit artikel toe te passen.

Van onze kant, en om het u gemakkelijker te maken, vermelden we op onze site alleen links naar betrouwbare sites die door ons zijn gecontroleerd en getest.

Wat moet ik doen als ik een geschil heb na een online aankoop?

Allereerst moet je weten dat de wet je een herroepingsrecht van 14 dagen garandeert waarin je je bestelling kunt annuleren en je geld terug kunt krijgen.

Zoals bij elke commerciële transactie kan een online aankoop aanleiding geven tot een meningsverschil tussen de klant en de verkoper.

– Eerste oplossing

De eerste oplossing die je in dit geval kunt overwegen is om het probleem in der minne op te lossen.

Neem contact op met de verkoper via de klantenservice, telefoon, e-mail of een andere manier die je geschikt acht.

Het beste is om te proberen een minnelijke schikking te treffen: terugsturen van een niet-conform product, niet geleverd product, verzoek om terugbetaling, enz.

Als deze oplossing geen succes heeft, kunt u een aangetekende brief met ontvangstbevestiging sturen waarin u uw probleem uitlegt en de volgende informatie vermeldt:

  • Je persoonlijke gegevens (achternaam, voornaam, adres, etc.).
  • Je klantnummer en RMA-nummer.
  • Een kopie van het bestelformulier, de afleverbon of de factuur.

Bewaar altijd een kopie van al uw correspondentie.

– Tweede verhaalsmogelijkheid

Neem contact op met een handelsvereniging of federatie.

Deze organisaties verdedigen consumenten en je kunt rechtstreeks contact met hen opnemen om je probleem uit te leggen.

Zij zullen je tijdens de hele procedure bijstaan.

– Derde oplossing

De derde oplossing is de hulp inroepen van een bemiddelaar of verzoener.

Dit is meestal een onafhankelijk persoon wiens taak het is om een minnelijke oplossing te vinden voor civiele geschillen.

Als het geschil ondanks al je inspanningen in dit stadium nog steeds niet is opgelost, kun je naar de autoriteiten stappen.

Als de verkoper in Frankrijk of Europa is gevestigd, kun je contact opnemen met de DDPP (Direction Départementale de la Protection des Populations).

Als de verkoper in een ander land is gevestigd, kun je hier online een klacht indienen: https://www.econsumer.gov

– Laatste redmiddel

justice-et-litige-achat-en-ligneAls al deze oplossingen geen einde hebben gemaakt aan het conflict, is er nog één laatste redmiddel en dat is de zaak voor de rechter brengen.

U kunt uw klacht indienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken via deze link: https://www.internet-signalement.gouv.fr

Onze laatste tips voor veilig online winkelen

Tot slot nog onze laatste tips voor veilig online winkelen:

1. Kies uw winkelsite zorgvuldig

Kies een site die u al eerder hebt gebruikt. Als het je eerste keer is, vergeet dan niet eerst de reputatie en betrouwbaarheid van deze winkel te controleren door forums of informatiesites te raadplegen. U kunt ook contact met ons opnemen en wij doen speciaal voor jou een onderzoekje!

Vergeet niet de algemene voorwaarden en de juridische mededeling te lezen. Als je twijfels hebt, neem dan contact op met de klantenservice om te testen.

2. Voer nooit je bankgegevens in op een onbeveiligde pagina (http)

Controleer altijd de httpS en of het hangslotje vergrendeld is.

Transacties worden nooit via e-mail of telefoon uitgevoerd, dus voer nooit je bankgegevens of persoonlijke informatie in op een formulier dat je via e-mail hebt ontvangen of dat je via de telefoon hebt gegeven.

Deze techniek, bekend als phishing, wordt gebruikt om je persoonlijke gegevens en bankgegevens te stelen. Wees voorzichtig!

3. Controleer of uw bankpas 3D-Secure gebruikt.

Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan, want elke transactie moet bijvoorbeeld per sms worden bevestigd, of op een andere manier waartoe alleen jij toegang hebt.

4. Sommige creditcards bieden een leveringsverzekering

In het geval dat het pakket niet wordt geleverd, beschadigd wordt geleverd of niet overeenkomt met je bestelling.

Vraag je bank om meer informatie.

5. Gebruik een ander betaalmiddel dan je bankkaart.

Bijvoorbeeld bankoverschrijving, rembours, Paypal, enz.

6. Gebruik andere vormen van bankkaarten, zoals prepaidkaarten of virtuele kaarten.

Met deze kaarten heb je controle over je rekeningsaldo en de hoeveelheid geld op je rekening.

7. Houd uw bankafschriften en transacties in de gaten,

En controleer uw saldo na elke aankoop. Als je afwijkingen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met je bank.

Nuttige referenties :

- CNIL. Gebruik van bankkaarten voor betalingen op afstand: nieuwe aanbeveling(https://www.cnil.fr/fr/le-paiement-distance-par-carte-bancaire).

- Legifrance. De openbare dienst voor de verspreiding van het recht. Besluit 2013-358 van 14 november 2013 tot vaststelling van een aanbeveling betreffende de verwerking van gegevens van betaalkaarten voor de verkoop of verrichting van diensten op afstand en tot intrekking van besluit 03 034 van 19 juni 2003. NOCH: CNIX1329360X (https://www.legifrance.gouv.fr/cnil/id/CNILTEXT000028276388).

- Legifrance. Code monetarie et financier. Artikel L133-24. Praktische procedures en termijnen in geval van niet-toegestane of onjuist uitgevoerde betalingstransacties (https://www.legifrance.gouv.fr/codes/article_lc/LEGIARTI000022434913/2013-11-21)

- Wetgeving. Code pénal Article 226-1 des atteintes a la personne humaine/ des atteintes a la personnalité. Afdeling 1 (https://www.legifrance.gouv.fr/codes/article_lc/LEGIARTI000006417929/2009-06-20).

- Wetgeving. Code pénal Artikel 226-16 tot 226-24 des atteintes a la personnalité. Afdeling 5: Inbreuken op persoonlijke rechten als gevolg van computerbestanden of -verwerking. (https://www.legifrance.gouv.fr/codes/id/LEGISCTA000006165313).

- Wetgeving. Wet 78-17 van 6 januari 1978 betreffende gegevensverwerking, gegevensbestanden en individuele vrijheden. Geconsolideerde versie per 07 september 2016. (https://www.legifrance.gouv.fr/loda/id/JORFTEXT000000886460).

Dit Artikel Delen!