Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Sylvie Martin

Voordat u uw gratis proefexemplaar bestelt, moet u het volgende lezen

Bijgewerkt op 22 oktober 2023.

transapent pixel
Echantillon d'essai gratuitOp zoek naar een koopje op internet? Ben je tijdens het surfen op de vele online sites wel eens een onweerstaanbare aanbieding tegengekomen? Een uitnodiging om een product vrijwel gratis uit te proberen, omdat je alleen de verzendkosten hoeft te betalen?

Veel sites bieden gratis proefaanbiedingen van hun producten, maar weet je wat er achter dit soort aanbiedingen zit?

Heb je je afgevraagd hoe deze verkopers winst kunnen maken? En hoe hun bedrijf blijft bloeien? Dit artikel gaat over het concept van de gratis proefperiode.

Laten we eens kijken naar dit fenomeen dat steeds meer voorkomt op het web.

Wat is een gratis proefperiode?

essai-gratuit-modeleLaten we het voorbeeld nemen van deze uitnodiging voor een gratis proefperiode in deze afbeelding.

We hebben het toevallig van internet gehaald om ons punt te illustreren.

Volgens de website die dit product verkoopt, heb je recht op een voorraad van 1 maand, d.w.z. 60 capsules voor de prijs van €0,00.

De enige kosten die je moet betalen zijn verzendkosten (€5,94). Als bonus krijg je een gids voor het bescheiden bedrag van €0,44.

Dus al met al betaal je slechts €6,38 en je krijgt een product voor gewichtsverlies voor een maand behandeling en een gids met 8 maandelijkse uitgaven met veilige remedies.

Dat is wat een gratis proefperiode inhoudt.

Interessant, nietwaar?

Om het nog onweerstaanbaarder te maken, vullen de voorstanders van deze methode hun site met berichten en banners die je aansporen om snel te klikken om je bestelling zo snel mogelijk te plaatsen.

Hun doel: voorkomen dat je te veel nadenkt!

Psychische druk om je tot actie aan te zetten, snel, heel snel.

Boodschappen als: “Er zijn vandaag nog maar 10 aanbiedingen” (met een teller voor extra overtuigingskracht); “Haast je! Claim vandaag nog je vrijblijvende gratis proefabonnement”; …

Legitieme vragen!

Maar laten we even met beide benen op de grond staan en onszelf een paar vragen stellen: wat hoopt deze fabrikant hiermee te winnen?

Stel dat enkele duizenden internetgebruikers allemaal besluiten om in korte tijd bestellingen te plaatsen, hoe kan deze verkoper deze transacties dan afhandelen zonder failliet te gaan? En hoe denkt hij winst te maken?

Bovendien weten we allemaal dat de prijs die we betalen niet eens de kosten van het product zelf dekt, dus hoe kan deze fabrikant zijn bedrijf draaiende houden?

Dat zal ik je meteen vertellen.

De fraudeur achter deze aanbieding probeert de gegevens van je bankpas te achterhalen om geld van je rekening af te schrijven.

Met andere woorden, het is een goed ontworpen val!

Wat zijn de verborgen risico’s van een gratis proefabonnement?

Door een gratis proefabonnement te bestellen, loop je zeker het risico om duur te betalen, of zelfs heel duur.

Verborgen clausules omvatten meestal het lidmaatschap van een club, een abonnement, een online dienst of periodieke aanvulling.

Sommige sites “leggen” een clausule op die in kleine lettertjes is geschreven of begraven ligt in de algemene verkoopvoorwaarden (als de site algemene verkoopvoorwaarden heeft).

Een clausule die op zo’n manier is ingevoegd dat uw waakzaamheid wordt misleid. Soms is de hele pagina van de AV in onleesbare of moeilijk leesbare letters geschreven om u ervan te weerhouden deze te lezen.

Maar wees je ervan bewust dat je gebonden bent aan deze clausules zodra je de uitnodiging voor de gratis proefperiode hebt geaccepteerd.

Kortom, het grootste risico dat je loopt zijn herhaalde incasso’s van je bankrekening.

Dit geldt zelfs als je de producten die je ontvangt, of die je in de volgende maanden zult ontvangen, niet gebruikt.

Wat moet ik controleren voordat ik een gratis proefperiode bestel?

cgv-essai-gratuitHet eerste wat je moet controleren voordat je een gratis proefabonnement bestelt, is de pagina Algemene voorwaarden (AV).

Lees deze zorgvuldig en bestudeer elke clausule en zin.

Als de site waarop je je bevindt geen algemene voorwaarden heeft, is dat een reden te meer om hem te vermijden.

Advertenties op sociale netwerken moeten zorgvuldig worden gecontroleerd, omdat ze een ware broedplaats voor oplichting zijn. Klik nooit op een online advertentie zonder eerst onderzoek te doen.

Als de site in kwestie een pagina met algemene voorwaarden weergeeft (meestal onderaan), lees deze dan eerst en controleer of er sprake is van een abonnement of toestemming om opnieuw te bevoorraden.

Vergeet ook niet het retourbeleid en de voorwaarden te controleren.

Voorbeeld van een clausule in de AV van een site met een gratis proefbeleid

Wanneer u uw bestelling plaatst, wordt u ingeschreven in ons automatische verlengingsprogramma.

Met dit programma kunt u het product uitproberen en op de 18e dag wordt het bedrag van € 69,95 in rekening gebracht.

Daarna ontvangt u ons product en wordt u elke 30 dagen €69,95 (+ verzendkosten) in rekening gebracht totdat u uw abonnement opzegt.

U kunt uw abonnement op elk gewenst moment annuleren of wijzigen door de klantenservice te bellen.

Door te klikken om je bestelling te plaatsen, verklaar je dat je de voorwaarden van dit aanbod hebt gelezen en begrepen en dat je begrijpt dat je verantwoordelijk bent voor de betaling van alle gefactureerde kosten die overeenkomen met de producten die naar je zijn verzonden en die in de toekomst naar je zullen worden verzonden, als je de klantenservice niet laat weten dat je je bestelling wilt stopzetten.

Dat is wat je mist als je niet de tijd neemt om de pagina met algemene voorwaarden te lezen.

Dit is duidelijk een zet die getuigt van kwade trouw. Maar om realistisch te zijn, vanuit juridisch oogpunt heb je deze clausule geaccepteerd toen je je gratis proefabonnement bestelde.

Dus, en nog steeds juridisch gezien, bent u verplicht om te betalen voor de pakketten die u ontvangt.

In het voorbeeld dat we net aanhaalden, staat dat je contact moet opnemen met de klantenservice om deze herhaalde inhoudingen en eindeloze verzendingen van producten te stoppen.

Niets is eenvoudiger, zou je zeggen, en het probleem is opgelost.

Nou, nee, het probleem is niet opgelost. En waarom niet?

Simpelweg omdat deze dienst ofwel onbereikbaar is (hij gaat over maar niemand neemt op), of je krijgt te maken met iemand die een andere taal spreekt dan je eigen taal, en je zult moeite hebben om je probleem aan hen over te brengen.

Dus hoe kom je uit deze vicieuze cirkel?

Hoe annuleer ik een gratis proefperiode?

opposition-carte-bancaireAls je in de val van het gratis proefabonnement bent getrapt en de schade is al aangericht, is de enige oplossing die mij haalbaar lijkt contact op te nemen met je bankier om je bankpas te annuleren.

Als de klantenservice doof blijft, is dat de enige optie.

Natuurlijk vragen veel mensen ons: riskeer ik niets? Is er bijvoorbeeld geen risico op juridische stappen?

Gelukkig houdt de meerderheid van de sites die zich met dit soort fraude bezighouden zich niet aan de wet, waardoor ze geen juridische stappen kunnen ondernemen om te eisen wat ze verschuldigd zijn.

Met andere woorden, ze voldoen niet aan de wettelijke vereisten die zijn vastgelegd door de bevoegde autoriteiten.

Je vindt er bijvoorbeeld niet de naam van het bedrijf dat het product verkoopt, het fysieke adres of het Siret-nummer, ……

Ik zeg gelukkig, want anders moet je alles wat je in rekening is gebracht tot op de cent betalen.

Aan de andere kant moet je weten dat de wet je rechten verdedigt. Hieronder vind je links naar de wetteksten die dit soort praktijken regelen:

– Legifrance. De openbare dienst voor de verspreiding van het recht. Consumentenwetboek. Misleidende handelspraktijken. Artikel L121-1-1. (https://www.legifrance.gouv.fr/codes/article_lc/LEGIARTI000019293654/2022-10-31).

– Legifrance. De openbare dienst voor de verspreiding van het recht. Consumentenwetboek. Interpretatie en vorm van contracten. Artikel L133-2. (https://www.legifrance.gouv.fr/codes/article_lc/LEGIARTI000006292187/2022-10-31).

Hoe kan ik een gratis proefabonnement krijgen zonder te worden opgelicht?

carte-bancaire-virtuelleNaar mijn mening kun je gratis proefproducten het beste vermijden, en wel om de volgende eenvoudige reden.

Als een fabrikant of verkoper liegt over zijn professionele informatie en een tactiek gebruikt om je te misleiden, hoe kun je dan zeker zijn van de samenstelling die op hun product staat?

Hoe kun je er dan zeker van zijn dat het product effectief en vooral veilig is?

Het is moeilijk om een pil van zo’n fabrikant te slikken zonder geplaagd te worden door twijfels. Weet je zeker dat je je gezondheid op zoiets wilt verwedden?

Als je toch een gratis proefversie wilt bestellen, wat je op eigen risico doet, zijn er veiligere manieren.

Deze omvatten virtuele kaarten of betaalpassen. Zoek meer informatie over deze betaalmethoden en geef ze de voorkeur voor dit soort transacties.

Je kunt er in ieder geval zeker van zijn dat je “officiële” kaart niet zonder jouw medeweten wordt gedebiteerd.

Waarom moet ik producten vermijden die een gratis proefperiode aanbieden?

Afgezien van het risico om geld te verliezen, wat gemakkelijk kan oplopen tot zeer grote bedragen, is het doel van de gratis proefperiode op zichzelf een risico dat niet over het hoofd gezien mag worden.

Het kan zelfs het grootste risico van allemaal zijn.

En, zoals hierboven vermeld, als een verkoper de vrijheid neemt om je te misleiden over de betaalwijze, hoe kun je er dan zeker van zijn dat hij je geen product verkoopt dat geen effect heeft?
Of erger nog, een product dat je gezondheid kan schaden?


Dit Artikel Delen!