Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.

Hallo en welkom bij Oplichterij of Betrouwbaar!
Product Reviews

Paardenbloem, een effectief diureticum

transapente pixel
Paardenbloem
Hoewel de paardenbloem door de meeste tuiniers als onkruid wordt beschouwd, is hij volledig eetbaar en is hij ook een opmerkelijke plant in de traditionele geneeskunde. Hoewel de paardenbloem oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Europa en Azië komt, wordt hij ook overal ter wereld aangetroffen.

Blijkbaar heeft paardenbloem een aantal afslankende eigenschappen die interessant kunnen zijn voor liefhebbers van gewichtsverlies. Dus als je nadenkt over natuurlijke oplossingen om buikvet te verliezen of cellulitis te bestrijden, dan is dit artikel iets voor jou…

De paardenbloem, informatieblad

De paardenbloem is een bloeiende plant die bekend staat als Taraxacum officinal, wat letterlijk “officiële remedie tegen aandoeningen” betekent. Het is een kruidachtige vaste plant met een lange bruine penwortel. De bladeren zijn gekarteld en puntig. Ze groeien dicht bij de grond en vanuit een centraal punt naar buiten. Ze zijn donkergroen aan de randen en lichter groen naar het midden toe. De stengels zijn lichtgroen tot donker roodpaars.

Paardenbloem ID-kaart

De bloemen zijn heldergeel aan de buitenkant en donkeroranje in het midden. Als de bloemen rijp zijn, veranderen ze in een witte bol met zaden die overal verspreid worden als de wind waait. De verspreide zaden groeien uit tot nieuwe planten. Elk deel van de paardenbloem laat een melkachtige substantie los wanneer het beschadigd raakt.

Voor de goede orde: de naam paardenbloem komt van het Franse woord dat leeuwentand betekent. Leeuwentand omdat de bladeren zijn versnipperd als tanden. Andere namen voor de paardenbloem zijn: Kankerbloem, Puffball, Pu-kung-ying, Witte cichorei, Wilde cichorei, Varkenssnuit, Pu Gong Ying of Priesterkroon.

Gebruik van paardenbloem

Zoals we al zeiden, moedigen de meeste tuiniers de groei van paardenbloemen aan, ook al worden ze vaak onkruid genoemd! Het is een uitstekende gezelschapsplant met veel voordelen. Enkele van deze voordelen zijn het leveren van de nodige voedingsstoffen aan de bovenste lagen van de grond voor planten met ondiepe wortels; het aantrekken van bestuivende insecten met zijn heldere bloemen; het toevoegen van andere voedingsstoffen, met name stikstof, aan de grond; en het afgeven van ethyleengas om het rijpen van fruit te versnellen.

Paardenbloem wordt traditioneel gebruikt om verschillende dranken te maken, waaronder wijn en cafeïnevrije koffie. Het is ook een belangrijk ingrediënt in wortelbier. Het is rijk aan voedingsstoffen. Het is een goede bron van alle vitaminen behalve vitamine D. Het bevat ook natrium, calcium, kalium, magnesium, mangaan, fosfor, ijzer en zink.

Paardenbloem bevat ook eiwitten en koolhydraten. Van de koolhydraten wordt slechts een klein deel opgenomen als suikers en het grootste deel als voedingsvezels. Dit hoge vezelgehalte draagt bij aan de laxerende en ontgiftende eigenschappen van paardenbloemen. Gezien al deze informatie lijkt het duidelijk dat er alle reden is om aan te nemen dat een paardenbloemdieet de moeite waard is.

Medicinaal gebruik van paardenbloem

Naast de voedingsstoffen die paardenbloemen bevatten, zijn er ook fytochemische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de meeste medicinale effecten van het kruid.

Gedroogde paardenbloem

Enkele van deze fytochemische stoffen zijn taraxacine (taraxinezuur), taraxasterol, bèta-sitosterol, cafeïnezuur, pectine, inuline en alkaloïden.

Het taraxinezuur in paardenbloembladeren is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de vochtafdrijvende eigenschappen van het kruid en voor sommige ontgiftende effecten.

Andere mogelijke medicinale voordelen van paardenbloemen zijn een laxerende werking, eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend, immunostimulerend en cholagoog (stimuleert de galafscheiding). De meeste van deze effecten zijn alleen bestudeerd in diermodellen en onderzoek bij mensen is nog gaande. Het diuretische effect van paardenbloem is echter goed onderzocht bij mensen.

Paardenbloem voor gewichtsverlies

Door het volume en de frequentie van het urineren te verhogen, wordt paardenbloem vaak gebruikt om het watergewicht te verminderen en ook om de bloeddruk te verlagen. Dit is de meest voorkomende toepassing van paardenbloem in de traditionele geneeskunde.

Als diureticum spaart paardenbloemextract kalium (omdat het kalium bevat, slaat het lichaam dit mineraal beter op). Dit is gunstig omdat het de hoeveelheid kalium in het lichaam verhoogt ten opzichte van natrium. Wanneer paardenbloem echter wordt gecombineerd met kaliumsparende diuretica, kan het hyperkaliëmie (hoge kaliumspiegels) veroorzaken. Extracten van paardenbloemen gemaakt van de wortels van de plant worden ook gebruikt als laxeermiddel. Het laxerende effect van paardenbloem is mild en het kan gebruikt worden om de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast kan paardenbloemextract ook de lever- en galblaasfunctie verbeteren.

Voorlopig onderzoek wijst uit dat paardenbloemextract ook het lipidenprofiel van het lichaam kan verbeteren door het totale cholesterol- en triglyceridengehalte in het lichaam te verlagen en het gehalte aan HDL (high-density lipoprotein) of ‘goed’ cholesterol te verhogen.

Slanke vrouwen paardebloemdieetHet effect van paardenbloemextract op het lipidenprofiel wordt toegeschreven aan het fytosterolgehalte. Fytosterolen blokkeren de ophoping van cholesterol in het lichaam.

Daarnaast geven de resultaten van bepaalde dierstudies aan dat paardenbloemextracten de bloedsuikerspiegel kunnen helpen normaliseren en ontstekingsremmend kunnen werken. Paardenbloembloem- en wortelextracten bevatten ook lecithine, een uitstekende leverontgifter. Nog belangrijker is dat lecithine een uitstekende bron van choline is, dat in het lichaam kan worden omgezet in acetylcholine. Paardenbloemextracten kunnen daarom de mentale concentratie, het leervermogen en het geheugen verbeteren.

Wat zegt het onderzoek over paardenbloem als afslankmiddel?

De beweringen over paardenbloemextract om af te slanken hebben vooral te maken met het vochtafdrijvende effect. Sommigen beweren ook dat de werking als spijsverteringshulp en ontgifter hieraan kan bijdragen.

Paardenbloemextract wordt veel gepromoot onder bodybuilders die vooral willen afvallen door water. Als je nog steeds op zoek bent naar manieren om cellulitis te overwinnen, dan lijkt deze eigenschap van paardenbloem wel te kloppen. De vochtafdrijvende eigenschappen van paardenbloem zijn al bewezen en goed bestudeerd. Eén zo’n onderzoek werd in 2009 gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Deze pilotstudie maakte gebruik van paardenbloembladextract en er waren 17 vrijwilligers bij betrokken. Voordat de onderzoekers de vrijwilligers het paardenbloemextract gaven, stelden ze eerst de baseline waterinname en urinehoeveelheid van de vrijwilligers vast. Daarna kregen ze gedurende een dag 3 keer per dag 8 ml paardenbloemextract toegediend en werden ze nog eens 24 uur lang gecontroleerd.

De resultaten toonden aan dat paardenbloemextract de frequentie van de mictie en het urinevolume deed toenemen.

Hoewel paardenbloemextract diurese bevordert en kan helpen bij gewichtsverlies, is het twijfelachtig of het de meeste mensen met overgewicht zal doen afvallen.

Hoewel het spectaculaire gewichtsverliesresultaten kan opleveren bij patiënten met oedeem, worden de meeste gevallen van obesitas veroorzaakt door de ophoping van vet in het lichaam. Omdat paardenbloemextract het vetmetabolisme of de thermogenese niet verhoogt, zijn de beweringen over gewichtsverlies niet erg sterk.

Dit betekent niet dat paardenbloemextract geen potentieel gewichtsverlies heeft. Het betekent wel dat het gewichtsverlies effect waarschijnlijk niet sterk is, en dat deze plant niet moet worden beschouwd als het enige supplement voor gewichtsverlies.

Toch zijn er veel supplementen voor gewichtsverlies die paardenbloemextract bevatten. Dit is omdat het kan bijdragen aan gewichtsverlies. Het heeft misschien geen invloed op het vet dat in het lichaam is opgeslagen, maar wat het wel doet (het bevorderen van diurese) kan leiden tot gewichtsverlies.

Zie: een ander product met paardenbloem als een van de middelen. Ontdek onze test van Spirulin plus.

verse paardenbloem

Hoe moet paardenbloem worden gebruikt om af te vallen?

Paardenbloem kan worden gecombineerd met andere voedingssupplementen of alleen worden verkocht. Het is verkrijgbaar in verschillende doseringsvormen, waaronder thee, tinctuur, vloeibaar extract, capsule en tablet. Paardenbloem wordt ook verkocht als gedroogde bladeren, bladsap en gedroogde wortels. De dosis hangt af van de vorm waarin de plant wordt geleverd.

Doses paardenbloemextracten voor volwassenen

Thee van gedroogde bladeren – 1 – 2 theelepels, 3 keer per dag (4 – 10 gram per dag). Om de thee te bereiden giet je heet water over de gedroogde bladeren en laat je het 5 tot 10 minuten trekken.

Thee van gedroogde wortels – ½ – 2 theelepels, 3 keer per dag. Om een worteldecoctie te maken, doe je de gedroogde wortels in kokend water en laat je ze 5-10 minuten trekken voordat je ze uitzeeft.

  • Gestandaardiseerd extractpoeder (4: 1) – 500 mg, 1 tot 3 keer per dag.
  • Gestandaardiseerd wortelextract in poedervorm (4: 1) – 500 mg, 1 tot 3 keer per dag.
  • Bladtinctuur (1: 5 in 30% alcohol) – 30 – 60 druppels, 3 keer per dag.
  • Moedertinctuur (1: 2 in 45% alcohol) – 30 – 60 druppels, 3 keer per dag.

Contra-indicaties

Hoewel paardenbloem veilig is voor kinderen, moet je je arts raadplegen voordat je het als supplement aan een kind geeft.

Paardenbloemextracten moeten worden vermeden door mensen die allergisch zijn voor jodium of verwante planten zoals ambrosia, duizendblad, chrysant, goudsbloem en madeliefjes.

Naast kaliumsparende diuretica mag paardenbloemextract niet samen met andere geneesmiddelen worden gebruikt.

Antacida (paardenbloem verhoogt de maagzuurspiegel), anticoagulantia (paardenbloem verhoogt het risico op bloedingen), lithium (paardenbloem verergert de bijwerkingen van lithium), ciprofloxacine (een paardenbloemsoort vermindert de absorptie van het medicijn) en antidiabetica (paardenbloem verlaagt ook de bloedsuikerspiegel en kan het risico op hypoglykemie verhogen).

Omdat paardenbloem een diureticum is, kan het de tijd die een geneesmiddel in het lichaam doorbrengt verkorten door de eliminatie ervan in de urine te versnellen. Daarom moeten mensen die andere medicijnen gebruiken hun arts raadplegen voordat ze paardenbloemsupplementen gaan gebruiken.


Laatst bijgewerkt op 21 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語