Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Capsaïcine om ziektes te bestrijden en gewicht te verliezen

transapente pixel
CapsaïcineHou je van de pittige smaak van pepers?

Dan heb je geluk, want capsaïcine kan je helpen kanker te voorkomen, diabetes te bestrijden, pijn te verlichten en zelfs gewicht te verliezen.

Laten we meteen uitzoeken hoe dit natuurlijke element werkt en welke geneeskrachtige eigenschappen het bevat.

Wat is capsaïcine?

capsaïcine-kruiden-en-poederCapsaïcine is een moleculaire verbinding die voorkomt in pittige pepers. Het zit in alle delen van de peper behalve het zaadje. De hoogste concentratie zit in de binnenwand waar de zaden aan vastzitten.

Het wordt beschreven als een natuurlijke manier om gewicht te verliezen, kanker te bestrijden en zelfs chronische pijn te verlichten.

Het werkt door te binden aan een vanilloïde receptor die bekend staat als TRPV1. Deze receptor is verantwoordelijk voor het signaleren van een warmtesensatie, zoals die optreedt wanneer de lichaamscellen fysiek verbrand of verwond worden.

Zodra de capsaïcinemolecule gebonden is aan de TRPV1-receptor, ontvangen de hersenen een signaal dat er een verbranding of verhitting heeft plaatsgevonden. Als gevolg daarvan reageren ze door een milde ontstekingsreactie op te wekken die bedoeld is om de aangetaste cellen te herstellen.

Het is door deze reactie dat veel van de voordelen van capsaïcine ontstaan.

Geschiedenis van capsaïcine

Paprika’s bestaan al heel lang, maar het ‘pittige’ bestanddeel capsaïcine werd pas in 1846 geïsoleerd, toen een man genaamd JC Thresh het identificeerde en het die naam gaf.

Voor die datum, in 1819 om precies te zijn, onttrok Christian Friedrich Bucholz een onzuivere vorm van deze verbinding. Hij gaf het de naam “capsicim”, wat de oude naam is voor capsaïcine, als verwijzing naar de Capsicum plant waaruit het werd gehaald.

Een eeuw na de ontdekking werd de chemische structuur in 1919 vastgelegd door E.K. Nelson en in 1930 in synthetische vorm gemaakt door E. Spath en F.S. Chéri.

Een interessante eigenschap van capsaïcine lijkt te zijn dat deze voedingsstof is ontstaan uit een evolutionaire behoefte aan bescherming in pepers.

In feite is capsaïcine een afschrikmiddel voor bepaalde dieren en zoogdieren die de zaden van de plant vernietigen, met uitzondering van vogels, die er immuun voor zijn. Een bewijs dat de natuur het goed voor elkaar heeft, want vogels slikken de zaden in hun geheel door en helpen zo de groei van de plant in stand te houden. [1].

De aanwezigheid van capsaïcine in pittige pepers wordt bepaald door hun niveau van ‘hitte’, die wordt gemeten met behulp van de Scoville Hitteschaal (SHU) om verschillende pepers te identificeren.

Capsicum scoort bijvoorbeeld tussen 0 en 100 op de Scoville-schaal, cayennepeper tussen 30.000 en 50.000, piperine tussen 100.000 en 160.000, en habaneropeper tussen 100.000 en 350.000. [2].

Top 5 gezondheidsvoordelen van capsaïcine

Capsaïcine heeft veel voordelen voor de gezondheid.

Hier zijn er maar een paar:

– 1. helpt bij de behandeling van veel vormen van kanker

De werking van capsaïcine tegen kanker is wetenschappelijk aangetoond.

In feite kan capsaïcine een aantal vormen van kanker bestrijden, waaronder borst- en prostaatkanker.

Een onderzoek uitgevoerd in Japan probeerde de mogelijke chemopreventieve effecten van van specerijen afgeleide verbindingen op gastritis veroorzaakt door Helicobacter pylori (H. pylori) te beoordelen.

De verkregen resultaten suggereren dat capsaïcine en piperine ontstekingsremmende effecten hebben op H. pylori-geïnduceerde gastritis bij gerbils, onafhankelijk van directe antibacteriële effecten, en daarom mogelijk gebruikt kunnen worden in de chemopreventie van H. pylori-geassocieerde maagcarcinogenese. [3].

Een ander onderzoek, uitgevoerd aan het Farmacie College, Seoul National Universityin Seoul, Zuid-Korea, toonde aan dat capsaïcine een dosisafhankelijke verstoring van de groei van borstkankerstamcellen veroorzaakte en de translocatie van het notch intracellulaire membraandomein (NICD) naar de celkern remde. [4].

– 2 Bevordert en draagt bij aan gewichtsverlies

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van gekruid voedsel het lichaamsgewicht kan verminderen, de stofwisseling kan versnellen, kan helpen vet te verbranden en de eetlust bij dieren kan onderdrukken.

Een onderzoek uitgevoerd door een groep onderzoekers van het Instituut voor Atherosclerotische Ziekten, Xi’an Jiaotong University School of Medicinetoonde aan dat inname van capsaïcine zwaarlijvigheid door een dieet kan voorkomen. [5].

De consumptie van capsaïcine verbetert ook de atletische prestaties en het algehele fysieke uithoudingsvermogen.

– 3 Verlicht pijn

Eén studie probeerde de pijnstillende effecten van capsaïcine en de klinische toepasbaarheid bij de behandeling van pijn te onderzoeken.

In het bijzonder bekeken de onderzoekers de andere klinische therapeutische toepassingen en de implicaties bij ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, luchtwegaandoeningen, jeuk, maag- en urologische aandoeningen. [6].

In de onderstaande figuur hebben de onderzoekers samengevat wat er op dit moment bekend is over de ziektegerelateerde activiteiten van capsaïcine.

De groene pijl geeft ziekten aan waarbij capsaïcine een gunstig effect heeft en dus nuttig zou kunnen zijn als behandeling.

De blauwe pijl geeft ziekten aan waarbij het effect van capsaïcine nog omstreden is en waarbij het therapeutische effect van capsaïcine en TRPV1-agonisten en -antagonisten verder moet worden onderzocht.

En rood geeft aan dat capsaïcine een rol zou kunnen spelen bij kankerpreventie.
capsaïcine-en-ziekten

– 4. hulp bij diabetes

Eén studie onderzocht het effect van capsaïcine-supplementatie op de bloedsuikerspiegel, het vetmetabolisme en de zwangerschapsuitkomsten bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM).

De onderzoekers concludeerden dat suppletie met capsaïcinehoudende Spaanse peper consistent de postprandiale hyperglykemie en hyperinsulinemie verbetert, evenals nuchtere lipidenstofwisselingsstoornissen bij vrouwen met GDM, en de incidentie van zwangerschapsduurneonaten vermindert. [7].

Aan de andere kant verminderde behandeling met herhaalde 8% capsaïcinepleisters bij patiënten met pijnlijke diabetische perifere neuropathie deze aandoening. [8].

– 5 Psoriasis behandelen

Onderzoekers van de Afdeling Dermatologie, Universiteit van Michiganevalueerden de veiligheid en werkzaamheid van plaatselijk aangebrachte capsaïcine bij patiënten met pruritische psoriasis.

Ze concludeerden dat plaatselijk aangebracht capsaïcine effectief is bij de behandeling van pruritische psoriasis, een bevinding die de rol van substance P – een undecapeptide neurotransmitter die betrokken is bij de pathofysiologie van psoriasis en pruritus – bij deze aandoening ondersteunt. [9].

Hoe wordt capsaïcine gebruikt?

De makkelijkste manier om capsaïcine in je dieet te introduceren is door voedingsmiddelen te eten die capsaïcine bevatten, d.w.z. alle soorten peper.

Als je niet gewend bent om gekruid voedsel te eten, is het belangrijk om het geleidelijk aan te doen en te beginnen met milde soorten die niet te heet zijn.

Je kunt capsaïcine ook kopen in de vorm van een supplement of crème.

De laatste vorm is ideaal voor de behandeling van psoriasis, maar ook voor andere voordelen zoals het verlichten van pijn of het behandelen van clusterhoofdpijn en het verlichten van gewrichts- en spierpijn.

Voorbeelden van capsaïcine supplementen

Er zijn veel capsaïcine supplementen op de markt.

Hier zijn twee voorbeelden van effectieve producten:

– 1. capsiplex

Dit natuurlijke afslanksupplement verhoogt de energie, helpt de eetlust te matigen, ondersteunt het metabolisme, wekt een warmte-effect op en induceert lipolyse.

Capsiplex is gemaakt met behulp van OmniBeadeen technologie die de thermogene kracht van hete rode pepers levert zonder het bijbehorende verbrandingseffect.

Capsiplex is zeer geconcentreerd en doeltreffend en irriteert de mond- en maagwegen niet. De kuur van 1 maand kost €39,99.

capsiplex-a-la-capsaïcine

– 2. capsimax

Capsimax van Abs is een supplement op basis van capsicum dat werkt als een krachtig vetverbrandend en energiestimulerend thermogeen.

Het verhoogt het energieverbruik en bevordert het gewichtsverlies, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Abs Capsimax stimuleert de ‘vertering’ van koolhydraten (suikers) in lopers in rust en tijdens inspanning. Het verhoogt ook de vetoxidatie en vetverbranding die nodig zijn voor gewichtsverlies en vermindert de calorie-inname.

Dit product ontving de 2009 Scientific Excellence Award van SupplySide West in de Verenigde Staten. De kuur van 1 maand kost €29.

capsimax-a-la-capsaicine

Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van capsaïcine

Vanwege het pijnveroorzakende effect moet capsaïcine met voorzichtigheid worden geconsumeerd.

Over het algemeen is de hoeveelheid in alledaags voedsel veilig om te consumeren, maar het kan soms brandend maagzuur of maagpijn, misselijkheid, diarree en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken.

In supplementvorm wordt aangeraden niet meer dan 3g per dag te gebruiken.

Het is mogelijk dat orale consumptie van capsaïcine zure reflux kan veroorzaken bij sommige mensen.

Als je één van deze mensen bent en regelmatig last hebt van indigestie na het eten van gekruid voedsel, dan moet je het gebruik van capsaïcine vermijden.

In zeldzame gevallen kan capsaïcine allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen.

Capsaïcine werkt als een alkaloïde. Als je symptomen ervaart zoals gewrichtspijn, rood worden van de huid, spijsverteringsproblemen of een merkbare ontstekingsreactie, ben je mogelijk allergisch voor deze voedingsklasse.


Laatst bijgewerkt op 20 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語