Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Andijvie om af te slanken

transapente pixel
Andijvie
Andijvie om af te vallen? Ja… als je er een maand lang je enige ‘maaltijd’ van maakt, smelt je gegarandeerd weg. Serieus?! Andijvie staat bekend als een licht, caloriearm voedingsmiddel dat perfect past bij een afslankdieet. In feite is er geen dieet dat zijn naam niet waardig is en waar andijvie niet in voorkomt als afslankmiddel – het is een van de zogenaamde “negatieve calorieën” voedingsmiddelen. Maar om het zijn eigen afslankkenmerken te geven, moet je meer weten over deze bijzondere ‘salade’.

Als je beter kijkt naar de samenstelling en de voedingsstoffen die het bevat, realiseer je je dat andijvie om af te slanken zou moeten worden opgenomen in het assortiment van essentiële voedingsmiddelen voor een gezond afslankdieet zonder tekorten.

Witlof om af te slanken, informatieblad

Andijvie om af te slanken

Wetenschappelijke naam : Chicorium Intybus Var.follosum

Gebruikelijke naam: Andijvie is bekend onder verschillende namen, afhankelijk van waar het wordt geteeld. Noord-Frankrijk, Nederland en vooral België.

Witlof staat ook bekend als Belgisch witlof of Brussels witlof. Andere namen zijn witlof, kapucijners en Brussels witlof.

Witlof kweken

Witlof zit vol verrassingen. Ten eerste is het geen salade, maar groente! Ten tweede groeit witlof niet natuurlijk, het wordt verkregen door de natuur te forceren. Om dit alles te verklaren, volgt hier de geschiedenis van andijvie:

De teelt van andijvie begon waarschijnlijk in de 18e eeuw. Het werd bijna bij toeval uitgevonden, toen een boer zijn oogst in het donker wilde verstoppen. Hij was verrast door de transformatie van zijn witlofwortels en -bladeren in een interessante nieuwe soort.

Iets later werd de witlofteelt echter gecodificeerd door een koninklijke tuinman in Brussel, waardoor de witlofteelt een vaardigheid op zich werd.

Hoe kweek je witlof?

AndijviescheutenWitlofzaden worden in de lente gezaaid, waardoor een grote wortel met groene bladeren ontstaat. Deze wortels worden in de herfst geoogst en de hele winter, wanneer het echte avontuur van de witlof begint, in het donker en bij een temperatuur van 20° bewaard.

De wortels worden geplant in kuipen of in donkere kamers voor grootschalige productie. Het duurt slechts 3 weken voor de mooie witte bladeren zich ontwikkelen aan de basis en geel worden aan de uiteinden.

Omdat alles zonder fotosynthese gebeurt, worden de bladeren niet groen. Het resultaat is een saladegroente met strakke, knapperige, stijve, broze bladeren en een min of meer bittere smaak.

Met een aantal verschillende technieken kun je andijvie verkrijgen die bijna bittervrij is, een favoriet bij jong en oud. Liefhebbers van rustieke smaken zullen echter de meer typische soorten waarderen.

Witlof kopen en bewaren om af te vallen

Witlof zit boordevol voedingsstoffen als het vers is. Ze moeten stevig zijn, bijna hard, wit aan de basis zonder bruine vlekken en lichtgeel aan de bovenkant. Tenzij je van bijzonder bittere witlof houdt, koop dan geen witlof met groene bladeren, want die geven aan dat ze in de zon hebben gelegen.

Ze zijn makkelijk te bewaren, wikkel ze in een doek en bewaar ze tot 5 dagen in de groentelade van de koelkast.

Samenstelling van witlof om af te slanken

Witlof om af te slanken, de onbetwiste koningin van de caloriearme voedingsmiddelen, zit niettemin boordevol essentiële voedingsstoffen, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is voor detox- en afslankkuren.

Microvoedingsstoffen

  • Mineralen: afslankandijvie is rijk aan mineralen zoals magnesium, calcium, fosfor, kalium, zink en mangaan.
  • Vitaminen: een bron van vitamine B9, ook bekend als foliumzuur, dat heel belangrijk is voor de gezondheid van de foetus. Vitamine B9 is ook betrokken bij zuurstoftransport tijdens de aanmaak van hemoglobine. Vitamine C helpt bij het behoud van een sterk immuunsysteem en is betrokken bij de collageen- en botstofwisseling.
  • Sporenelementen: witlof bevat een aanzienlijke hoeveelheid selenium. Dit sporenelement staat bekend om zijn rol in het beschermen van cellen tegen veroudering. Het is anti-oxidant en beschermt tegen zware metalen. Het speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen vrije radicalen bij sporters in de herstelfase. Witlof valt op door zijn aandeel selenium, omdat dit essentiële sporenelement meer voorkomt in noten, orgaanvlees en zeevruchten, en er maar weinig groenten zijn die het bevatten.

De voedingsstoffen

  • Vezels: met 2,5 g vezels per 100 g is andijvie om af te slanken een bondgenoot voor de darmtransit. De goed verdragen vezels van het cellulose- en hemicellulose-type zijn vrij zacht en bevorderen de spijsvertering. Bovendien verbeteren deze vezels de conditie van de darmflora door de goede bacteriën te stimuleren die de darmwand beschermen.
  • Water: met meer dan 95% water is andijvie bijna een zak water met essentiële voedingsstoffen. Het kneuzen van de bladeren om je dorst te lessen is een uitstekend idee om te rehydrateren na het sporten. Het is jammer dat andijvie om af te slanken niet zo makkelijk verkrijgbaar is in de zomer.

Een speciale vetverbrandende stof

Een speciale vetverbrandende stof

Witlof bevat chlorogeenzuur!

De naam ‘chlorogeenzuur’, een essentieel bestanddeel van groene koffie, wordt direct in verband gebracht met afslanken dankzij zijn bewezen vetverbrandende werking.

Terwijl groene koffie tussen de 5 en 10 g chlorogeenzuur per 100 g bevat, bevat witlof een bescheiden 100 mg, maar je kunt nog steeds zonder problemen 500 g witlof eten.

Als je geïnteresseerd bent in producten die chlorogeenzuur bevatten, vind je hier een voorbeeld: Groene Koffie Boon Extract

Voordelen van witlof

Met een samenstelling als deze lijkt witlof het gezondheids- en afslankingrediënt dat absoluut geconsumeerd moet worden. Want het bevat geen 100 componenten spaarzaam, maar een paar mineralen, selenium en een paar vitaminen, in precies de juiste hoeveelheden om het verschil te maken.

Voordelen voor de gezondheid

  • Diuretisch, rijk aan water dat meer dan 95% van zijn gewicht uitmaakt, heeft het een diuretisch effect dat gewaardeerd wordt voor het elimineren van gifstoffen. Het is ook aangewezen bij blaasontsteking, waar het de afvoer van urine stimuleert.
  • Het hoge kaliumgehalte van andijvie maakt het een uitstekende nierreiniger. De verhouding kalium-natrium is ideaal voor het draineren van de nieren.
  • Brengt de bloeddruk in evenwicht: dankzij het kaliumgehalte, het essentiële mineraal voor het reguleren van de bloeddruk, is andijvie ideaal voor diëten die gericht zijn op het verbeteren van de bloeddruk. De rol van andijvie bij het beschermen van de hartfunctie is dan ook bewezen.
  • Verbetert de spijsvertering: de vezels en het gemak waarmee het kan worden verteerd zonder het te verzwaren, maken andijvie tot een zachte transitregulator. Bovendien zijn deze vezels prebiotica die de darmflora reguleren.
  • De licht bittere smaak van witlof stimuleert de galproductie en draagt bij aan een algemene verbetering van de spijsvertering.

Afslankende eigenschappen van witlof om af te vallen

BuikvetWitlof eten om af te vallen is een realiteit. Als je het opneemt in een gezond, evenwichtig dieet, is het zelfs een van de ingrediënten van dat evenwicht.

– Draagt bij aan gewichtsverlies

Witlof om af te vallen bevat heel weinig koolhydraten of vet. Het levert heel weinig calorieën. Maar de rijkdom aan stofwisseling bevorderende voedingsstoffen, het lichte vetverbrandende effect en het verzadigende vermogen maken het tot een zeer ‘intelligent’ afslankvoedsel.

In tegenstelling tot bepaalde groenten of fruit die, als ze weinig calorieën bevatten, honger opwekken en je zin doen krijgen om te eten, zet andijvie om af te slanken niet aan tot knabbelen.

Als onderdeel van een afslankdieet kan andijvie op verschillende manieren worden gebruikt, omdat het rauw in een salade kan worden gegeten, of gekookt, gestoofd of gestoomd, of gegrild op de barbecue. Gekookt wordt het mals en zeer aangenaam om te eten.

Door een calorietekort te creëren, stimuleert andijvie voor gewichtsverlies het lichaam om zijn reserves aan te spreken om aan de energiebehoefte te voldoen.

– Andijvie voor een slankere buik

Dankzij de vezels die het bevat, die de spijsvertering bevorderen en de galstroom stimuleren, is de buik minder opgeblazen en steviger. Bovendien stimuleert witlof de mobilisatie van buikvet tijdens een dieet rijk aan witlof.

– De detoxwerking van witlof om af te slanken

Dit lijkt voor de hand te liggen, want witlof is rijk aan antioxidanten. Groep B-vitaminen, vitamine C en selenium zijn verbindingen die de strijd tegen celveroudering versterken.

Chlorogeenzuur is een erkende krachtige antioxidant en in combinatie met andere antioxidanten is andijvie een ontgiftende voeding voor het lichaam.

Over ontgiften gesproken, mis niet onze test van Fibre Select, een 3-in-1 oplossing.

– Tekorten bestrijden

Andijvie om af te vallen is geen loze kreet. Het helpt je niet alleen gewicht te verliezen als je het opneemt in een afslankdieet, maar draagt ook bij aan de voedingsstoffenbalans dankzij zijn rijkdom aan mineralen, vitaminen en prebiotische vezels.

– Verbetert het herstel na het sporten

De kalium, calcium en magnesium in andijvie om af te slanken helpen atleten om spiervermoeidheid snel te herstellen, wat het herstel vergemakkelijkt.

– Andijvie, een vriend van zwangere vrouwen

Dankzij het hoge gehalte aan vitamine B9 (folaat) is andijvie een echte aanrader voor zwangere vrouwen. Deze vitamine is essentieel voor een goede neuronale ontwikkeling van het ongeboren kind. Een tekort aan foliumzuur kan ongelukkige gevolgen hebben voor de productie van gezonde cellen.

Recepten met witlof om af te vallen

Recepten met witlof om af te vallen

Ondanks zijn ogenschijnlijke eenvoud kan witlof om af te vallen worden gebruikt om lichte maar heerlijke gerechten te maken. De lichte bitterheid en legendarische knapperigheid voegen frisheid toe en maken een eenvoudige salade eleganter.

Hele andijviebladeren, gevuld met gegrilde groenten en besprenkeld met een beetje citroensap, is een voorbeeld van een recept buiten de gebaande paden.

Andijvie en walnoten vormen een uitstekend huwelijk en vullen elkaars voedingsstoffen aan. Dit recept bevat vaak blauwe kaas, die je kunt weglaten als je op dieet bent. Anders is dit echt een heerlijke combinatie.

Andijvie gestoomd of gestoofd om het zacht te maken is een andere manier om andijvie te gebruiken en warm te eten. Gestoofd met rosbief is het de perfecte begeleiding.


Laatst bijgewerkt op 21 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語