Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

8 redenen om kokosolie te gebruiken om af te vallen

transapente pixel
Kokosolie om af te vallenAls je wilt afvallen, heb ik hier een goede tip voor je: voeg kokosolie toe aan je gebruikelijke dieet.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe een olie vol verzadigde vetten je kan helpen om slanker te worden?

Nou, vet eten om af te vallen lijkt misschien vreemd, maar niet alle vetten hebben hetzelfde effect. Er zijn goede vetten en slechte vetten.

Het vet in kokosolie bevat een unieke combinatie van vetzuren die de stofwisseling effectief stimuleren, calorieën verbranden, buikvet verbranden en je langer een vol gevoel geven.

Overzicht van het vet in kokosolie

Het vet in kokosolieEén eetlepel kokosolie bevat 14 gram vet, waarvan 12 gram verzadigd vet.

Jarenlang hebben artsen en andere gezondheidsdeskundigen mensen gewaarschuwd om dit type vet te vermijden, omdat het een directe oorzaak zou kunnen zijn van tal van ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten, een hoog cholesterolgehalte, enzovoort.

In het licht van nieuw wetenschappelijk onderzoek is echter aangetoond dat verzadigde vetten niet al deze schadelijke effecten hebben.

Volgens verschillende onderzoekers zijn de vetzuren in kokosolie heilzaam dankzij de aanwezigheid van laurinezuur, ook bekend als N-dodecaanzuur dat wordt beschouwd als een extreem gezond vetzuur met een middellange keten (MCFA).

Voordat je de gezondheidsvoordelen van MCFA’s bespreekt, moet je weten dat de meest voorkomende plantaardige oliën bestaan uit lange-keten vetzuren (LCFA’s). Deze zijn moeilijk te verteren voor het lichaam. Ze worden voornamelijk opgeslagen in de vorm van lichaamsvet en kunnen het LDL (slechte) cholesterolgehalte verhogen.

MCFA’s daarentegen worden gemakkelijk verteerd. Ze worden ook onmiddellijk omgezet in energie, wat betekent dat ze niet worden opgeslagen als vet.

Bovendien helpen MCFA’s de stofwisseling te stimuleren, wat leidt tot gewichtsverlies.

In de loop der jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van MCFA’s op gewichtsverlies en onderzoekers zeggen dat de resultaten veelbelovend zijn.

In één onderzoek [1] kregen twee groepen ratten afzonderlijk te veel MCFA’s en LCFA’s te eten.

Na zes weken ontdekten de onderzoekers dat ratten die MCFA’s kregen 20% meer gewichtsverlies en 23% meer lichaamsvetverlies hadden dan ratten die LCFA’s kregen.

Op basis van deze resultaten en die van andere studies die in dezelfde context zijn uitgevoerd, suggereren de onderzoekers dat MCFA’s het potentieel hebben om zwaarlijvigheid bij mensen te bestrijden.

Waarom zou je kokosolie aan je dieet toevoegen om af te vallen?

– Het stimuleert de stofwisseling en verbrandt calorieën

Omdat kokosolie anders wordt verteerd dan de meeste andere vetten, is het niet verrassend dat het lichaam er anders op reageert.

Wanneer je thermogene olie consumeert, worden de middellange keten vetzuren (MCFA’s) direct naar de lever gestuurd, waar ze worden omgezet in energie.

Met andere woorden, het vet in kokosolie circuleert niet vrij in het bloed en wordt niet opgeslagen als lichaamsvet.

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat de MCFA’s in kokosolie het energieverbruik verhogen en daarmee de verbranding van vet om energie op te wekken.

In één onderzoek [2] uitgevoerd door de Universiteit van Genève, gaven onderzoekers acht gezonde jonge mannen één tot twee eetlepels MCFA’s of LCFA’s voor de maaltijd.

Aan het eind van het onderzoek stelden de onderzoekers vast dat de mannen die MCFA’s aten 5% meer energie verbruikten, wat neerkomt op een totaal verlies van ongeveer 120 calorieën per dag.

In een ander onderzoek [3] kregen 17 zwaarlijvige vrouwen dagelijks maaltijden rijk aan MCFA’s of LCFA’s. Na 27 dagen ontdekten de onderzoekers dat wanneer de vrouwen de vetten die ze normaal aten vervingen door MCFA’s, ze meer calorieën verbrandden.

– Het geeft een natuurlijke energieboost

Laten we het blijven hebben over calorieën. Je weet waarschijnlijk wel dat je om af te vallen meer calorieën moet verbranden dan je verbruikt.

Een van de beste manieren om dit te doen is door meer lichamelijk actief te worden.

Regelmatige lichamelijke activiteit verbrandt veel calorieën en helpt je daarom kilo’s te verliezen.

Klinkt goed, maar als het erop aankomt om het ook echt te doen, zijn veel mensen lui en hebben ze te weinig energie.

Een ander voordeel van kokosolie is dat het het lichaam een oppepper geeft.

In een onderzoek [4] ontdekten onderzoekers dat het consumeren van MCFA’s kan helpen bij het verhogen van energie en uithoudingsvermogen.

In een zes weken durend klinisch onderzoek gaven onderzoekers muizen een dieet rijk aan MCFA’s of LCFA’s. Daarna lieten ze de muizen zwemmen in een zwembad tot ze geen energie meer hadden.

Vervolgens lieten ze de muizen in een zwembad zwemmen totdat ze te uitgeput waren.

Uiteindelijk vertoonden de muizen die MCFA’s kregen aanzienlijk meer uithoudingsvermogen en konden ze langer zwemmen.

Stel je eens voor hoeveel calorieën je zou kunnen verbranden als je langer zou kunnen trainen!

– Het regelt de bloedsuikerspiegel

De reden dat kokosolie op een natuurlijke manier energie kan geven, is dat het de bloedsuikerspiegel onder controle houdt.

Hoewel dit heel belangrijk is voor mensen met diabetes, heeft de bloedsuikerspiegel ook een directe invloed op je vermogen om af te vallen en het er af te houden.

Voor sommige mensen helpt alleen al het onder controle houden van de pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel om af te vallen en hun gewicht te stabiliseren.

– Het verzadigt

Heb je altijd honger? Heb je een snack nodig een uur of twee na het ontbijt?

Ik hoef je er niet aan te herinneren dat een extra tussendoortje je niet helpt om af te vallen.

Dat betekent natuurlijk niet dat je jezelf moet uithongeren! In plaats daarvan moet je je eetpatroon opnieuw evalueren.

Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vezels en gezonde vetten is een betere manier om je te helpen langer vol te blijven.

Als je bijvoorbeeld havermout eet als ontbijt, krijg je al een goede dosis vezels en eiwitten binnen. Maar als je er een lepel kokosolie aan toevoegt, komt dat niet alleen de smaak van je gerecht ten goede, maar krijg je ook een flinke dosis MCFA’s binnen die je helpen de drang om te snacken voor de lunch te beteugelen.

In één onderzoek [5] die twee weken duurde, onderzochten onderzoekers hoe de consumptie van MUFA’s de eetlust beïnvloedde.

Ze gaven zes gezonde mannen een dieet dat rijk was aan MCFA’s en ontdekten dat deze vrijwilligers onmiddellijk 256 calorieën per dag minder aten.

Op de lange termijn helpt het toevoegen van kokosolie aan je maaltijden dus om je dagelijkse calorie-inname te verminderen en je trek in snacks te beteugelen.

Als havermout niet je favoriete ontbijtgerecht is, zijn er andere opties.

Voeg kokosolie toe aan je ochtendkoffie of bovenop je eieren. Je kunt zelfs boter vervangen door kokosolie of het toevoegen aan je smoothie. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus gebruik je fantasie!

– Helpt buikvet te verbranden

kokos-belly-oilAls je je spijkerbroek aantrekt, puilt je buik dan uit en zie je eruit als een muffin?

Naast het ongemakkelijke gevoel van een band rond je middel, is buikvet ook gevaarlijk voor je gezondheid.

Wanneer je lichaam vet vasthoudt in je buik, hoopt het zich op tussen je organen, zoals je maag en darmen.

Dit type vet, ook wel visceraal vet genoemd, wordt in verband gebracht met een aantal gezondheidscomplicaties, waaronder hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

Hoewel het kwijtraken van dit vet een moeilijke taak kan zijn, zeggen onderzoekers dat kokosolie kan helpen.

In een onderzoek [6] kregen 40 vrouwen tussen de 20 en 40 jaar dagelijks sojaolie of kokosolie gesuppleerd.

Ze volgden ook een caloriearm dieet en wandelden 50 minuten per dag.

Na 12 weken waren beide groepen afgevallen.

Maar alleen de kokosoliegroep vertoonde een vermindering in buikvet. De vrouwen die sojaolie aten, hadden een lichte toename in buikvet.

En dit is niet het enige onderzoek dat tot zulke conclusies komt.

– Het kan de activiteit van de schildklier verhogen

De schildklier is een vlindervormige klier in je nek die hormonen afgeeft die je stofwisseling regelen.

Als je een trage of onderactieve schildklier hebt, kun je last krijgen van gewichtstoename.

Helaas kunnen de meeste oliën die we in onze dagelijkse keuken gebruiken de gezondheid van onze schildklier schaden.

Volgens Dr. Joseph Mercola oxideren oliën die VLCFA’s bevatten snel wanneer iemand ze consumeert.

Dit proces kan de cellen beschadigen en de schildklier belasten.

Dit is niet het geval met kokosolie, die stabieler is en de schildklier niet belast.

Op dit punt wordt het zelfs vergeleken met de bekende krachtige antioxidanten.

– En tot slot, kokosolie verbetert de spijsvertering

Al tientallen jaren erkennen onderzoekers het gemak waarmee kokosolie kan worden verteerd.

Zoals hierboven vermeld, komt dit doordat MCFA moleculen kleiner zijn dan LCFA moleculen en daarom minder moeite kosten om te verteren.

Dit betekent dat kokosolie minder druk uitoefent op de alvleesklier en het hele spijsverteringsstelsel.

Kokosolie bestrijdt ook ontstekingen.

Om beide redenen hebben patiënten met de ziekte van Crohn, colitis en andere maag-darmproblemen aanzienlijke verbeteringen gemeld in hun spijsvertering nadat ze kokos aan hun dieet hadden toegevoegd.

Hoewel spijsverteringsproblemen erg ongemakkelijk zijn, wist je dat een trage spijsvertering nauw samenhangt met gewichtstoename? Dit komt vooral doordat het lichaam voedsel niet goed afbreekt en giftige afvalstoffen worden opgeslagen in de darmen.

Tegenwoordig heeft de gemiddelde volwassene vele kilo’s uitwerpselen vastzitten in zijn darmen en ze weten het niet eens.

Bovendien, als je spijsverteringsstelsel niet goed werkt, kunnen je darmen niet alle voedingsstoffen en mineralen opnemen uit het voedsel dat je eet.

Met andere woorden, de voedingsstoffen die gewichtsverlies kunnen stimuleren, kunnen niet worden opgenomen.

Zoals je ziet is het verbeteren van je spijsvertering een andere manier waarop kokosolie je kan helpen om af te vallen, je lichter te voelen en gezonder te zijn!

Hoeveel kokosolie moet ik innemen om af te vallen?

Hoewel kokosolie het lichaam veel voordelen biedt, waaronder vet- en gewichtsverlies, is het belangrijk op te merken dat je het met mate moet innemen.

Het nemen van lepel na lepel kokosolie naast andere vetten zal je waarschijnlijk ongewenste resultaten geven. Daardoor loop je een reëel risico om een paar kilo’s aan te komen.

Dus in plaats van kokosolie simpelweg toe te voegen aan je bestaande dieet, kun je proberen om een aantal van de vetten die je momenteel eet (boter, olijfolie, sojaolie, canolaolie, etc.) te vervangen door kokosolie.

Dus hoeveel moet je per dag eten om af te vallen? Volgens Dr Bruce Fife, voedingsdeskundige, natuurgeneeskundige en auteur van het boek “Het wonder van kokosolie“moet je tussen de één en drie eetlepels kokosolie per dag eten om de voordelen voor de gezondheid te benutten.

Wat kiezen: vaste of vloeibare kokosolie?

kokosolie-vast of vloeibaarAls je nog nooit kokosolie hebt gebruikt, kan deze vraag je verwarren.

Dit is wat je moet onthouden:

Wanneer kokosolie een temperatuur van 24°C bereikt, wordt het vloeibaar.

Dus als je kokosolie een tijdje in je keuken laat staan, zul je merken dat de vorm verandert.

Als het warm is, is het vloeibaar en als het koud is, ziet het er vast uit.

Maak je echter geen zorgen, want de krachtige voedingsstoffen in kokosolie blijven intact, ongeacht de vorm.

Dus of het nu vloeibaar of vast is, het is altijd heilzaam.

Hoe kies je je kokosolie?

Het is belangrijk om een olie van hoge kwaliteit te kiezen.

Let voordat je iets koopt op de volgende woorden: ongeraffineerd, extra vierge en/of puur.

Dit betekent dat er geen chemicaliën aan de olie zijn toegevoegd en dat de olie niet is gebleekt.

Bovendien is de olie tijdens het extractieproces niet blootgesteld aan hoge concentraties hitte, zoals het geval is bij geraffineerde oliën. Dit is essentieel omdat hitte sommige van de goede voedingsstoffen die het bevat kan veranderen.

En net als andere voedingsmiddelen is ook kokosolie houdbaar, hoewel het langer houdbaar is dan de meeste andere verse oliën. Vergeet dus niet de houdbaarheidsdatum te controleren.
biologische kokosolie


Laatst bijgewerkt op 19 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語