Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

Maagbanding: een effectieve oplossing voor obesitas

Bijgewerkt op 7 november 2023.

transapente pixel
MaagbandWaarom een maagband? Obesitas en ernstig overgewicht treffen steeds meer mensen in alle geïndustrialiseerde landen en beginnen een echte uitdaging te vormen voor wetenschappelijke onderzoekers en de medische wereld in het algemeen. Geconfronteerd met deze fenomenen, die echte gezondheidsproblemen op wereldschaal aan het worden zijn, draagt de technologie haar steentje bij om mensen te helpen die ongezond overgewicht hebben en die alle oplossingen tevergeefs hebben geprobeerd.

Een maagband is een van de steeds vaker gebruikte technieken om obesitas te behandelen. Vandaag bekijken we hoe het werkt, de resultaten, beperkingen en risico’s.

Bij wie kan een maagband worden aangemeten?

maagbandmodelEen maagband is niet alleen geschikt voor mensen die een paar extra kilo’s hebben en op zoek zijn naar een wonderoplossing voor hun overgewichtprobleem. De maagband is bedoeld voor mensen die al minstens 3 jaar aan obesitas lijden en die overgewicht hebben op een manier waar alleen een operatie een einde aan kan maken.

Een maagband kan worden overwogen als iemand een BMI (Body Mass Index) heeft van meer dan 35-40, in combinatie met een gezondheidsprobleem zoals hoge bloeddruk, diabetes, artrose of hart- en vaatproblemen. Als er na meerdere dieetpogingen onder toezicht van gezondheidsprofessionals geen verandering wordt waargenomen bij de patiënt, dan kan een maagband door de behandelend arts worden overwogen.

De procedure: wat houdt een maagband in?

Bij de procedure wordt een band om het bovenste deel van de maag geplaatst. Deze band creëert een klein zakje met een inhoud van ongeveer 15 ml, dat het ingenomen voedsel in zeer beperkte mate vasthoudt. Door de normale opnamecapaciteit van de maag mechanisch te verminderen, wordt de hoeveelheid ingenomen voedsel, en dus opgenomen calorieën, radicaal verminderd. Dit leidt tot aanzienlijk snel gewichtsverlies.
boom-obesitas-in-frankrijk-en-nodig-voor-technologieën-zoals-de-gastric-band

Een voorbeeld van een maagband

De OMNIFORM ontworpen LAP-BAND APR, ontwikkeld door de Franse laboratoria Allergan, biedt een verstelbaar maagbandsysteem dat naar wens strakker of losser kan worden gemaakt, onder medisch toezicht.

Het aanpassen van de grootte van de pouch gebeurt postoperatief, percutaan, d.w.z. door de huid. De breedte van de ring wordt aangepast door er een vulvloeistof in te injecteren.
operatie-gastrische-ring-aanpasbaar

Zorgvuldig nadenken op voorhand

Het laten plaatsen van een maagband is een belangrijke beslissing, met gevolgen voor het dagelijks leven. Voordat je besluit om tot de operatie over te gaan, is een volledig onderzoek nodig, met meerdere consulten van verschillende gezondheidsprofessionals: een voedingsdeskundige, endocrinoloog, psychiater, cardioloog en longarts. Een maagfibroscopie controleert de conditie van de maag, het vermogen om de operatie te doorstaan en de band te behouden.

Tijdens de ingreep

Een maagbandage wordt uitgevoerd onder algehele narcose. De operatie wordt uitgevoerd via laparoscopie, een minder invasieve chirurgische techniek die het mogelijk maakt de operatie uit te voeren zonder de buikholte te openen. Er wordt kooldioxide (CO2) in de buikholte gebracht om een positieve druk te creëren waardoor de wand wordt opgetild en de chirurg met behulp van een camera rechtstreeks in de maag kan opereren.

Een maagbandage duurt ongeveer 1 uur en wordt over het algemeen gevolgd door 3 tot 4 dagen in het ziekenhuis. Volledig herstel vindt plaats 8 tot 10 dagen na de operatie. Er is heel weinig pijn na de operatie en er zijn slechts 3 littekens van 1 tot 1,5 cm, die vrijwel onzichtbaar zijn.

Strenge follow-up na de operatie

Een succesvolle maagbandoperatie vereist een langdurige postoperatieve opvolging. Het eten wordt geleidelijk hervat, eerst met vloeibaar of gemengd voedsel, gevolgd door kleine, normale maaltijden. Als alle gebruikelijke voedingsmiddelen weer met succes zijn opgenomen in het dagelijkse dieet, en alleen als de patiënt niet meer afvalt, kan de maagband worden aangespannen om de capaciteit van de voedselzak weer te verminderen. Dit straktrekken gebeurt zonder verdoving en vereist geen operatie. Het wordt uitgevoerd door de zorgverlener onder röntgencontrole.

Follow-up met een voedingsdeskundige, de chirurg en eventueel een psychiater is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de patiënt zich goed aanpast aan zijn of haar nieuwe levensstijl.

Hoe zal ik mijn dagelijks leven leiden met een maagband?

De maagband verkleint de maag aanzienlijk. Dit maakt het onmogelijk om grote hoeveelheden voedsel te eten. Dit is de reden waarom eetproblemen (BED), zoals boulimia, compulsies en hunkering, eerst opgelost zijn voordat een maagband kan worden overwogen.

De maagband vereist dat je heel langzaam eet, in kleine hapjes en dat je heel goed kauwt. Zodra je je eerste hap neemt, is het zakje boven de band vol en heb je een vol gevoel. Je moet dus wachten tot het voedsel door de barrière van de band is, anders hoopt het voedsel zich op in de slokdarm, wat regurgitatie en/of braken veroorzaakt. Idealiter duren maaltijden tussen de 30 en 45 minuten en moeten ze worden genuttigd in een rustige, zittende houding, zonder stress, om een langzame voedselinname te bevorderen en spasmen te voorkomen, die het onmogelijk zouden maken om te eten. Drinken tijdens de maaltijd wordt sterk afgeraden.

Wees voorzichtig, bepaalde vleessoorten en groene salades kunnen spasmes veroorzaken en moeten gemengd worden of helemaal uit het dieet worden geschrapt. Het is belangrijk om knabbelen te vermijden en zoveel mogelijk 3 maaltijden per dag te eten om verwijding van de slokdarm te voorkomen.

Tot slot moeten vloeistoffen langzaam worden ingenomen, in kleine slokjes, tussen de maaltijden door en nooit uit de fles. Frisdranken, zelfs dieetdranken, moeten absoluut vermeden worden.

Zoals je ziet brengt een maagband zowel rigoureuze als restrictieve veranderingen in je levensstijl met zich mee, en de aanbevelingen moeten strikt worden opgevolgd.

Welke resultaten kan ik verwachten van een maagband?

vrouw-gebruikt-een-maagband-langzaam
De resultaten hangen sterk af van hoe nauwgezet de dieetbeperkingen worden opgevolgd. Sommige mensen verliezen tot 80% van hun overgewicht in minder dan 2 jaar, met gemiddelden van rond de 50%. In het beginstadium is het niet ongewoon om 1 kilo per week of meer te verliezen.

Het plaatsen van een maagband en het daaruit voortvloeiende gewichtsverlies kan leiden tot de gedeeltelijke of volledige eliminatie van pathologieën die verband houden met overgewicht (hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu, enz.).

Het gewichtsverlies duurt zolang de band blijft zitten. Het is heel goed mogelijk om de maagband te verwijderen, maar in alle gevallen volgt er dan weer gewichtstoename. De effecten van een maagband kunnen op de lange termijn soms afnemen als de slokdarm verwijdt, en juist om dit fenomeen te voorkomen is het essentieel om evenwichtig te eten, zonder overdaad of afwijkingen.

Regelmatige lichaamsbeweging wordt ook sterk aanbevolen om het lichaam te verstevigen en de snelle ontspanning van het huidweefsel, die ontsierend kan zijn, te minimaliseren.

Zijn er complicaties bij een maagband?

In de overgrote meerderheid van de gevallen is de operatie eenvoudig en zonder complicaties.

In zeldzame gevallen kan de maag of slokdarm worden geperforeerd of kan er een acute verwijding van de bovenste maagzak optreden. Koolzuurhoudende dranken werken dit laatste fenomeen in de hand en worden daarom uit het dieet geweerd.

Als er te veel voedsel in één keer wordt ingenomen, kan braken optreden. Dit probleem moet koste wat het kost worden vermeden, omdat het kan leiden tot brandwonden in de slokdarm en/of maag, waardoor de maagband definitief moet worden verwijderd. Het kan er ook toe leiden dat de band verschuift, wat ook verwijderd moet worden.

Als de slokdarm na enkele jaren verwijd raakt, kan er voedsel in worden opgeslagen, waardoor de band moet worden verwijderd.

In geval van complicaties of mislukking kan de maagband ook via laparoscopie worden verwijderd.

Maagbanding, een effectieve manier om obesitas te behandelen

Een maagband geeft uitstekende resultaten bij ernstig overgewicht en obesitas. Een recent onderzoek classificeerde de maagband als een middel in het algemeen belang om deze groeiende fenomenen te bestrijden.

Het is echter heel duidelijk dat een maagband een radicale verandering van levensstijl met zich meebrengt, die vooraf een grondige psychologische en gedragsmatige voorbereiding vereist.


Dit Artikel Delen!