Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Corinne Kepler

De maagballon, om af te vallen zonder operatie

Bijgewerkt op 7 november 2023.

transapente pixel
MaagballonDe maagballon is een niet-chirurgische methode om gewichtsverlies te vergemakkelijken.

Het bestaat uit het inbrengen van een ballon in de maag om verzadiging op te wekken en mensen die moeite hebben met afvallen te ondersteunen in hun afslankproces.

Er wordt gezegd dat de maagballon je kan helpen om in 6 maanden hetzelfde gewicht te verliezen als na 2 jaar inspanning…

We zijn dus benieuwd naar dit afslankmiddel, de voordelen en de nadelen.

Wat is de maagballon?

intrductie van de maagballonDe maagballon is een kleine ballon gemaakt van een materiaal op basis van siliconenelastomeer dat flexibel en buigzaam is. Eenmaal in de maag wordt het gevuld met een zoutoplossing of lucht en zweeft het vrij. Door een bepaald volume in te nemen in de ruimte waar het voedsel wordt ingenomen, vertraagt de maagballon de spijsvertering en geeft hij een gevoel van verzadiging en verzadiging.

Er zijn verschillende soorten maagballonnen. Sommige zijn inneembaar, terwijl andere verbonden zijn met een buisje waarmee ze leeg in de maag kunnen worden ingebracht en vervolgens met een fibroscoop kunnen worden opgeblazen. Een maagballon kan tussen de 3 maanden en 1 jaar worden ingebracht, afhankelijk van de behoeften van de patiënt en het gewicht dat verloren moet worden.

De verschillende soorten maagballonnen

Hier volgt een overzicht van de verschillende verkrijgbare maagballonnen.

  1. De inslikbare maagballon – pasperiode: 3 maanden – aanbevolen voor een BMI tussen 27 en 32

Deze maagballon wordt ingenomen onder röntgencontrole, zonder verdoving of fibroscopie. Als het verzadigingsgevoel onvoldoende blijkt, kan na 1 maand een tweede ballon worden ingebracht, of zelfs een derde ballon indien nodig. De ballon wordt na 3 maanden verwijderd door middel van fibroscopie.

  1. De maagballon voor 6 maanden – aanbevolen voor een BMI tussen 30 en 35

Er zijn verschillende modellen van dit type ballon. Sommige bestaan uit een siliconen omhulsel gevuld met een steriele zoutoplossing; andere bestaan uit een polymeer zakje dat met lucht wordt opgeblazen; tot slot bestaan sommige maagballonnen uit een omhulsel van polyurethaan, ook gevuld met een zoutoplossing.

  1. De 1-jarige maagballon – aanbevolen voor een BMI van meer dan 33

Dit type ballon is verstelbaar door middel van een slangetje. Op deze manier kan het volume van de ballon in het begin worden verminderd, vooral bij een slechte tolerantie, of na 6 maanden worden verhoogd als het gewichtsverlies stagneert. De ballon wordt gevuld met een steriele zoutoplossing of met lucht.

Voor wie is de maagballon?

lichaamsgewicht-index maagballonDe maagballon wordt door professionals beschouwd als een effectief hulpmiddel wanneer het onmogelijk is om een dieet langer dan 2 maanden te volgen, of wanneer het verloren gewicht weer terugkomt zodra het dieet wordt gestopt. Het helpt om van het jojo-effect af te komen en maakt het gemakkelijker om regelmatig een algeheel afslankprogramma te volgen, dankzij het verzadigende gevoel dat het geeft. Het is belangrijk om te benadrukken dat de maagballon geen wondermiddel is om overgewicht te verliezen, maar een hulpmiddel dat gecombineerd moet worden met een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging om vruchten af te werpen. Bovendien gaat elke gastrische ballonprocedure gepaard met een evaluatie en follow-up door een multidisciplinair team om ervoor te zorgen dat de patiënt gemotiveerd is, in staat is om een evenwichtig dieet te volgen en zijn of haar levensstijl aanpast.

De maagballon wordt beschouwd als een goede indicatie voor mensen die tussen de 10 en 25 kg moeten afvallen.

Er zijn echter een aantal contra-indicaties:

  • Zwangerschap of het ontbreken van anticonceptie;
  • Hiatale hernia groter dan 3 cm;
  • Stollingsstoornissen of antistollingsbehandeling;
  • Langdurig gebruik van ontstekingsremmers of aspirine;
  • Psychiatrische stoornissen of verslavingen (drugsverslaving, alcoholisme);
  • oesogastrische chirurgie.

De maagballon, een multidisciplinaire benadering

Hoewel een maagballon geen operatie vereist, is het geen triviale procedure. Wil de maagballon echt bijdragen aan het succes van een algeheel programma voor gewichtsverlies, dan is een multidisciplinaire aanpak vereist.

De gastro-enteroloog

Dit is de gespecialiseerde arts die de ballon zal plaatsen. De mogelijkheid om een maagballon aan te brengen, de indicaties en contra-indicaties worden ook vooraf met hem besproken. Hij kan bevestigen of je fysiologisch gezien baat kunt hebben bij een maagballon. De gastro-enteroloog zal je nauwlettend volgen in de dagen nadat de ballon is ingebracht, en om de 2 maanden zolang de ballon in je maag blijft. Het doel van deze follow-up is om ervoor te zorgen dat de ballon goed werkt, dat er geen ongewenste bijwerkingen zijn en, indien nodig, om de grootte aan te passen die nodig is om het verzadigingsgevoel en de kans op succes van het programma te behouden. Hij of zij verwijdert de ballon ook aan het einde van het programma.

De voedingsdeskundige

De voedingsdeskundige, een professional op het gebied van voeding en afvallen, helpt je de basisprincipes van een evenwichtig dieet te begrijpen en toe te passen op je dagelijks leven. Hij of zij zal je helpen om de juiste voedingskeuzes te maken, met behoud van het plezier van je maaltijden. Nadat de maagballon is ingebracht, wordt u gecontroleerd door een voedingsdeskundige met 1 afspraak per maand, meer indien nodig. Er kunnen kooklessen worden aangeboden om u te helpen gezonde maaltijden te bereiden en uw dieet in uw dagelijks leven te beheren. De follow-up gaat door tot 1 jaar nadat de ballon is verwijderd.

De psychiater of psycholoog

Dit is een professional die zich bezighoudt met de psychologische en gedragsaspecten van het afslankproces. Hij of zij biedt een luisterend oor en werkt aan de onderliggende oorzaken van overgewicht. Ze kunnen ook helpen om eetstoornissen aan te pakken en bieden gespreksgroepen aan om je kansen op succes op de lange termijn te vergroten.

Het inbrengen van de maagballon

Voordat de maagballon wordt ingebracht, wordt de patiënt behandeld door een multidisciplinair team (besproken in ons vorige hoofdstuk).

  1. De gastro-enteroloog controleert of een maagballon in uw geval aangewezen is en legt u het programma uit. Dit is ook het moment om eventuele vragen te stellen.
  2. De voedingsdeskundige zal een eerste beoordeling van je dieet uitvoeren en je een eerste advies geven over hoe je je dieet weer in balans kunt brengen.
  3. De psycholoog beoordeelt de consistentie van je keuzes en je vermogen om het programma te volgen. Hij of zij kan beginnen met het bespreken van eventuele eetstoornissen of andere behoeften die een specifieke behandeling vereisen.
  4. De anesthesist zal samen met u de procedure plannen, rekening houdend met uw gezondheidstoestand en eventuele allergieën. Dit bezoek is om veiligheidsredenen verplicht.

Tijdens – Plaatsing van de maagballon – duur ongeveer 20 minuten

  1. Onder narcose wordt een fibroscopie uitgevoerd om de binnenkant van de maag te visualiseren.
  2. Als er geen contra-indicaties worden vastgesteld, wordt de fase van het inbrengen van de ballon gestart.
  3. De ballon wordt via de mond ingebracht, leeggelaten en in de slokdarm neergelaten. De ballon wordt bedekt met een plaatselijk verdovingsmiddel om de doorgang door de keel te vergemakkelijken.
  4. Als de ballon eenmaal in de maag zit, wordt hij gevuld met een steriele zoutoplossing die blauw geverfd is, of met lucht via een katheter die aan de ballon bevestigd is.
  5. Als de ballon vol is, trekt de gastro-enteroloog voorzichtig aan het uiteinde van de katheter om hem te verwijderen. Een zelfsluitend ventiel sluit de ballon af en voorkomt lekken. De ballon drijft vrij in de maag.
  6. De patiënt blijft enkele uren onder medisch toezicht in de kliniek.

Na

  1. De gastro-enteroloog is vooral de dagen na de operatie aanwezig en beschikbaar om ervoor te zorgen dat de ballon goed wordt verdragen en dat er geen bijwerkingen zijn.
  2. De eerste 2-3 dagen wordt een dieet op basis van compote en yoghurt aanbevolen. Goede hydratatie wordt aanbevolen.
  3. Voedingscontrole begint 1 week nadat de ballon is geplaatst.
  4. Psychologische follow-up wordt gestart volgens de behoeften van de patiënt.

De volgende video geeft een duidelijke uitleg van de techniek van het inbrengen van een maagballon:

Verwijdering van de maagballon

Aan het einde van de toegestane tijd wordt de ballon verwijderd omdat de maag zich heeft aangepast, waardoor de ballon niet meer effectief is. De ballon wordt verwijderd onder algehele narcose, intubatie en endoscopische controle en duurt ongeveer 15 minuten. Er is geen operatie nodig.

  1. De gastro-enteroloog plaatst de fiberscoop in de maag.
  2. De ballon wordt doorgeprikt en de vloeistof wordt opgezogen.
  3. De leeggelopen ballon wordt vastgepakt en uitgetrokken via de slokdarm en vervolgens via de mond.

Veroorzaakt de maagballon bijwerkingen?

De maagballon wordt meestal goed verdragen. De maag past zich al na een paar dagen aan aan de aanwezigheid van de ballon. Dit leidt tot een toename van de zuursecretie en samentrekkingen van de maag op de ballon, wat volkomen normaal is.

De volgende bijwerkingen komen echter vaak voor in de 3 dagen na de operatie:

  • Buikkrampen
  • Misselijkheid
  • Braken;
  • Brandend gevoel in de maag of slokdarm.

Meestal worden medicijnen voorgeschreven om het ongemak, dat slechts tijdelijk is, te verlichten.

Uit cijfers blijkt dat slechts 1 tot 3% van de mensen de ballon niet verdraagt en dat de ballon dan wordt verwijderd. Andere complicaties, hoewel zeldzaam, zijn mogelijk. Deze omvatten gevallen van slokdarmontsteking, gastritis, zweren, pancreatitis of perforatie (de laatste 2 zijn uiterst zeldzaam).

Tot slot verdwijnt bij sommige patiënten het gevoel van verzadiging al na een paar weken, waardoor de ballon moet worden aangepast.
plaatsing van een maagballon

Tot slot, wat kan ik verwachten van een maagballon?

In combinatie met een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een ingrijpende verandering van levensstijl maakt de maagballon het in de overgrote meerderheid van de gevallen mogelijk om succesvol af te vallen.

Gewichtsverlies hangt echter af van een aantal factoren, zoals het volgen van het programma en motivatie. Of je gewicht verliest en het er ook af houdt, hangt af van hoe je de veranderingen op de lange termijn toepast.

Na 6 maanden met de maagballon in je maag kun je verwachten tussen de 10 en 25 kg te zijn afgevallen. Het hangt allemaal af van hoeveel kilo je wilt afvallen, je metabolisme en hoe hard je werkt!


Dit Artikel Delen!