Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Dimitri Michel

Hoe train ik gemakkelijk een hond?

Bijgewerkt op 30 oktober 2023.

transapente pixel
hond rent achter zijn baas aan
Een hond trainen is eenvoudig als je de juiste technieken kent. Honden zijn intelligente dieren. Ze zijn in staat om ingewikkelde commando’s en instructies te leren, de truc is om het geduld en de genegenheid te hebben om het ze te leren.

Feit is dat ons van alles wordt verteld over de beste manier om je hond te trainen. Het is dus moeilijk om te weten wat de beste manieren zijn.

Als je het geluk hebt een ervaren eigenaar te kennen wiens honden goed getraind zijn, moet je zeker naar hun advies luisteren.

Enkele bekende trainingstechnieken voor honden

De hondensoort is zeer intelligent en heeft een instinct voor dominantie, en als je je hond niet vanaf het begin zijn plaats in het huishouden laat inzien, zal hij zich heel slecht gedragen.

Hondentraining moet echter een bewuste handeling zijn. Je moet het idee uit je hoofd zetten dat je hond ongelukkig zal zijn als hij zich niet kan gedragen zoals hij wil. Het is aan u om de leiding te nemen.

Er zijn verschillende technieken voor verschillende rassen en daarom is het een goed idee om advies van een expert in te winnen. Je moet zachtaardig zijn met je hond, maar tegelijkertijd weten hoe je jezelf moet opdringen.

Geduld is ook essentieel, want leren kan lang duren. Je moet speelse methodes gebruiken, en net als mensen moeten dieren beloond worden voor hun inspanningen.

Hier zijn 3 aanbevelingen die elke nieuwe hondeneigenaar zou moeten weten om een hond gemakkelijk te kunnen trainen.

Hoe eerder, hoe beter

Wanneer uw hond (of puppy) bij u thuis aankomt, moet hij wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe regels volgen. Ook zal hij na een paar maanden bij u al geleerd hebben wat hij acceptabel vindt en wat niet.

Daarom kunt u het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het trainen van uw hond, zodat hij goede gewoonten ontwikkelt.

Als je hond al een tijdje bij je woont en nog steeds niet getraind is zoals jij wilt, maak je dan geen zorgen! Het is nooit te laat om je hond te leren trainen, en de beste tijd om te beginnen is nu!

Zijn plaats in de roedel
blaffende hond
Eerst en vooral moet uw hond zijn plaats vinden in het gezin, dat hij als zijn roedel beschouwt. Honden stammen immers rechtstreeks af van wolven en hebben bepaalde kenmerken van hun voorouders behouden, waaronder het roedelconcept.

Voor hem is het onmogelijk om zich voor te stellen dat iedereen op dezelfde voet staat en dat de regels voor iedereen in je gezin hetzelfde zijn.

Bij honden is er een hiërarchie, van de meest dominante tot de meest gedomineerde, en hoe hoger je in de hiërarchie staat, hoe meer privileges je hebt.

Ongepast of zelfs agressief gedrag bij honden begint over het algemeen met de hond die denkt dat hij de roedelleider is (of zelfs de tweede in rang) en daarom zijn wet moet opleggen aan degenen onder hem.

In feite proberen dieren onderaan de ladder in roedels altijd bepaalde sporten te beklimmen door hun meerderen te provoceren.

Vanaf het begin, en voor de rest van zijn leven bij jou, zou je hond onderaan de ladder moeten staan.

Nee, hij zal niet ongelukkiger zijn op die manier, hij zal zijn positie accepteren en heel blij zijn om aandacht te krijgen van de andere leden van de roedel. Zijn mentale balans zal zelfs beter zijn en je zult een betere relatie met hem kunnen onderhouden.

En dan nu een paar tips om uw hond goed te trainen…

Trainingstip #1: Leer uw hond kennen

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar de beste manier om uw hond te trainen is om hem te leren kennen en te denken zoals hij. Deze tip is heel belangrijk omdat de meeste baasjes willen dat hun hond net zo denkt als zij. Ze redeneren volgens menselijke logica en willen hun huisdier dwingen zich aan te passen aan hun humeur. Maar als u kunt begrijpen waarom uw hond zich op een bepaalde manier gedraagt, kunt u gepast reageren.

Veel nieuwe baasjes klagen bijvoorbeeld over het feit dat hun hond constant blaft. Blaffen is een vorm van communicatie van de hond en als u kunt begrijpen wat hij wil en waarom hij zich zo gedraagt, kunt u het probleem waarschijnlijk oplossen. Honden blaffen vaak als ze bedreigd worden of zich in gevaar voelen, dus jouw tussenkomst kan de situatie oplossen.

Denk als je hond. Analyseer zijn gedrag door in zijn schoenen te gaan staan. Onthoud dat hij niet het gezonde verstand heeft dat jij wel hebt en dat hij op dit moment op instinct handelt. Het is aan u om zijn instincten te temmen en hem te leren begrijpen wat u wilt.

Trainingstip #2: Beloon je hond

Wanneer uw hond de gebaren en commando’s leert die u hem geeft, toont hij u eigenlijk zijn liefde en waardering. Als u uw hond kunt laten begrijpen dat een bepaald gedrag u bevalt, zal hij er alles aan doen om het te herhalen, gewoon omdat hij van u houdt. Hoe laat u uw hond begrijpen dat u tevreden bent? Door hem te belonen.

Elke keer dat hij reageert zoals jij wilt, beloon je hem met een simpel klopje of een traktatie die hij lekker vindt. Hij zal hetzelfde gebaar gaan herhalen voor het lekkers en hij zal het uiteindelijk alleen maar herhalen om jou een plezier te doen. Dit bewijst onder andere dat je tijd met je hond moet doorbrengen om hem je genegenheid te tonen en zodat hij je reacties en humeur opmerkt en in zich opneemt. De fusie die je ziet tussen sommige baasjes en hun huisdieren is het resultaat van lange uren training, maar ook van spel en gevarieerde activiteiten.

Trainingstip # 3: Corrigeer de fouten van uw hond

Hoewel vastberadenheid vereist is om een hond te trainen, zijn ongeduld en agressie helemaal niet aan te raden. Maak van de trainingssessies met uw hond een leuk moment voor u en uw lievelingsdier om samen door te brengen.

En vergeet niet dat de aandachtsspanne van uw hond beperkt is. Probeer hem niet van alles tegelijk te leren. Als hij ziet dat je te veel je best doet, zal hij zich vervelen en je misschien teleurstellen door op geen enkele stimulans te reageren.

Om te weten hoe je een hond moet trainen, moet je een manier vinden om met hem te communiceren, om je tevredenheid of boosheid over te brengen zonder verkeerde signalen te geven die hij verkeerd zou kunnen interpreteren.

Andere tips voor hondentraining

– Verwacht niet dat uw hond nieuwe commando’s meteen leert. Herhaling van het commando en de actie is cruciaal voor een betrouwbare training. Geloof in wat u doet en hou vol.

– Wees altijd streng (dit geldt ook voor iedereen die met uw hond samenleeft). Het maakt de dingen gemakkelijker voor uw hond. Geef hem een eenvoudige beslissing en maak hem duidelijk welke keuze aanvaardbaar is en welke niet. Reageer onmiddellijk op de beslissing van uw hond.

– Corrigeer of straf je hond nooit voor iets wat je hem niet goed hebt geleerd. Neem de tijd om uw hond te trainen en wees eerlijk en realistisch.

– Houd trainingssessies kort, scherp en leuk – voor u en uw hond. Training gaat over het disciplineren van uw hond, maar het moet niet uit de hand lopen en een stressvolle last worden die u snel wilt beëindigen.

– Ga langzaam te werk. Leer uw hond een eenvoudig commando om mee te beginnen en bouw het vanaf daar verder uit. Blijf uw hond koesteren tijdens het hele trainingsproces. Als u hem kunt laten begrijpen dat het leren van deze commando’s u zal plezieren, dan zal hij zijn best doen.

– Test de gehoorzaamheid van je hond aan de commando’s die je hem hebt geleerd in verschillende omgevingen en met verschillende afleidingen.

– Maak hondentraining onderdeel van uw dagelijkse routine – uw hond kan een “zit” doen voordat u hem zijn eten geeft, of een “kom” als u de post gaat ophalen.

– Probeer uw hond nooit te corrigeren, tenzij u hem op heterdaad betrapt. Een late correctie zal uw hond alleen maar stress bezorgen en geen zin voor hem hebben.

– Uitzoeken wat uw hond motiveert, zal een belangrijk hulpmiddel zijn bij uw trainingssessies. Als er een traktatie is die uw hond bijzonder lekker vindt, gebruik die dan om hem te trainen en te plezieren.

– Werk aan de natuurlijke driften en instincten van uw hond. Het is altijd een goed idee om meer te weten te komen over de kenmerken en karaktereigenschappen van het ras van uw hond, zodat u hem gemakkelijk kunt trainen.

Ten slotte bent u de persoon die het best in staat is om uw hond goed te trainen. Uw hond moet met u samenleven, u bent zijn baas en u moet de persoon zijn die hij als zijn leider beschouwt en de persoon die hij het meest respecteert en van wie hij het meest houdt.


Dit Artikel Delen!