Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Dimitri Michel

Een puppy zindelijk maken

Bijgewerkt op 30 oktober 2023.

transapente pixel
puppy met wc-papier in zijn bek
Je hebt net een schattige puppy en je kunt nu al niet geloven hoeveel je van hem houdt. Je kunt je handen niet van hem afhouden en je bent zo ontroerd door de blik op zijn gezicht.

Dat is allemaal heel lief, maar er is één ding waar je dringend aan moet denken. Je moet je puppy zindelijk maken. Dat is niet altijd gemakkelijk, want je huisdier heeft plots zijn oude omgeving en zijn moeder verlaten en hij voelt zich gedesoriënteerd. Deze training moet streng, maar teder en toegeeflijk zijn. Je puppy moet het ervaren als een blijk van liefde.

Wat is puppy zindelijkheidstraining precies?

Het begrip zindelijkheid is niet hetzelfde voor jou en je puppy. Met zindelijkheid bedoelt uw hond dat hij zijn behoefte niet doet op de plek waar hij eet of slaapt. Dat heeft zijn moeder hem geleerd. Na twee maanden heeft de puppy al geleerd om zich niet te ontlasten in zijn slaapplaats.

Voor jou betekent zindelijk worden dat je je behoefte buitenshuis doet. Maar dit is de laatste fase. Je puppy moet eerst leren om zich te ontlasten op kranten in een heel specifiek hoekje. Dan, beetje bij beetje, als hij opgroeit, zal hij leren om naar buiten te gaan om zijn behoefte te doen.

Wanneer moet je je hond zindelijk maken?

Voor de leeftijd van 2,5 maand kunnen puppy’s het nog niet ophouden en zullen ze hun behoefte binnenshuis doen, overal. Om met deze situatie om te gaan, moet je thuis de nodige maatregelen nemen.

Vanaf acht weken moet je hem constant mee naar buiten nemen om hem kennis te laten maken met de goot, de grond en het gazon.

Puppy zindelijk maken

Probeer om te beginnen je puppy eten te geven volgens een min of meer precies schema. Geef je puppy nooit te eten als jij aan tafel zit. Geef hem later te eten uit zijn eigen bakje, op een plek die je hebt aangewezen als voederplek. Verwijder 25 minuten later de voerbak (zelfs als die nog niet leeg is) en doe hetzelfde voor de andere maaltijden. Laat de hele dag water staan. Puppy’s doen over het algemeen hun behoefte na het eten. Houd hem in de gaten als hij klaar is met eten en neem hem op tijd mee naar buiten.

Een ander heel belangrijk punt bij de zindelijkheidstraining van je puppy is het afbakenen van de verschillende leefgebieden.

Je moet een slaapzone, een voederzone en een speelzone hebben. Honden willen graag dat elke activiteit zijn eigen ruimte inneemt. Daarom plan je in het begin een ontlastingsruimte in huis. Leer je puppy in het begin om zich te ontlasten op kranten die altijd op dezelfde plek liggen. Verplaats de kranten geleidelijk tot aan de voordeur om hem te leren naar buiten te gaan.

Overdag kan een puppy het niet langer dan een uur of twee ophouden. s Nachts neemt het interval toe tot 3 of 4 uur. Pas vanaf de leeftijd van 6 maanden beginnen honden het langer op te houden. Als je je puppy mee naar buiten kunt nemen nadat je hem eten hebt gegeven, met hem hebt gespeeld of hem uit een dutje hebt gewekt, helpt dat enorm bij de zindelijkheidstraining.

Als je uren achtereen het huis uit moet, gebruik dan de krantentruc. Baken een gebied af buiten het huis en spreid er kranten over. Als je thuis bent, leer je puppy om daar zijn behoefte te doen en hij zal eraan wennen.

Tot slot moet je begrijpen dat er altijd kleine ongelukjes zullen gebeuren. Als je je hond ooit betrapt terwijl hij zijn behoefte doet waar dat niet mag, sla hem dan niet en wrijf zijn neus er niet in. Zo voelt hij zich niet schuldig en leert hij er niets van. Probeer in plaats daarvan de signalen te raden dat hij wil poepen en neem hem mee naar de aangewezen plek. Ruim niet op waar je hond bij is. Hij kan het als een spelletje opvatten als u telkens met uw emmer en dweil opduikt als hij een fout maakt.

Een puppy zindelijk maken is niet gemakkelijk, maar u kunt het.


Dit Artikel Delen!