Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.
Er is altijd gezegd dat honden de beste vrienden van de mens zijn. De hond is zowel een metgezel als een lid van het gezin, en dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee.
In de loop der jaren ontstaat er een speciale relatie tussen de twee protagonisten die gekoesterd moet worden.
Hier volgen enkele tips voor een goede communicatie tussen baas en hond.
Studies hebben aangetoond dat honden 12.000 jaar geleden al huisdieren van de mens waren. De reden hiervoor is dat honden al gedomesticeerd werden tussen 14.000 en 18.000 voor Christus.
De hondengeleiders waren jager-verzamelaars en het dier vergezelde hen op de jacht. Naast deze rol was hij ook de bewaker van het leefgebied en de kuddes en onmisbaar tegenover knaagdieren die de gewassen aanvielen.
Dit dier wordt beschouwd als een afstammeling van de wolf en gedraagt zich instinctief. Elk ras heeft zijn eigen karakter, sterke en zwakke punten.
Hun voeding, verzorging en omgeving verschillen ook. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) classificatie van rassen is gebaseerd op de vorm en het karakter van elke soort, en hiermee moet rekening worden gehouden voordat je er een kiest.
Het onderhouden van een goede relatie is belangrijk, omdat het een conflictvrije, onbevreesde uitwisseling tussen de twee soorten kan benadrukken.
Om dit te bereiken, moeten mensen hun honden begrijpen en alle signalen kennen die ze kunnen gebruiken om met hen te communiceren.
Gebaren, houdingen en stemintonaties zijn belangrijke signalen. Hierdoor kan het dier een woord en/of geluid koppelen aan een beweging.
Het is door de intonatie dat de hond de boodschap snel zal begrijpen. De uitspraak moet duidelijk en precies zijn als je hem instructies geeft.
Een vrolijkere intonatie zal hem bijvoorbeeld speels maken, en dit kan ook worden gebruikt als je hem prijst, wat belangrijk is. Fluiten, in je hand klappen of met je Taal klikken geven ook een onmiddellijke reactie.
Tederheid speelt een belangrijke rol bij het trainen van honden. Natuurlijk moet je streng zijn, maar je hond heeft ook genegenheid nodig. Dat laatste moet meer worden benadrukt, vooral als het een puppy is.
Maar het is goed om te weten dat puppy’s na verloop van tijd van hun baasje gaan houden en eraan wennen dat hun baasje hen wat tijd geeft om samen te knuffelen en te spelen.
Tederheid kan worden getoond door het dier te knuffelen of zijn buik of kop te masseren. Het ideaal is om een bepaald niveau van vertrouwen en medeplichtigheid te behouden.
Wat strengheid betreft, moet je, afhankelijk van het ras, streng zijn om gehoorzaamheid te garanderen. Maar je hoeft niet onder alle omstandigheden streng te zijn voor je huisdier.
De beste manier om je huisdier op te voeden is door te spelen. Spelletjes zijn belangrijk voor het onderhouden van een harmonieuze relatie tussen baas en hond. Je kunt kiezen uit balwerpen, rennen en wandelen.
Wederzijds vertrouwen garandeert wederzijds vertrouwen en het dier moet altijd op zijn baasje kunnen rekenen.
De baas van uw hond moet de baas-hond relatie altijd in stand houden en uw hond bijvoorbeeld voldoende gezond voer geven, een comfortabele plek om te liggen en tijd om te rusten.
Zijn mand mag niet op een drukke plaats staan en hij moet zich kunnen vermaken zonder zijn veiligheid uit het oog te verliezen.
Puppy’s zijn van nature niet gehoorzaam; dat worden ze wel als ze opgroeien en hondentrainingen volgen.
Dit is de rol van de eigenaar, maar ook van trainers, fokkers, dierenartsen en gedragsdeskundigen, waar nodig.
Je moet de betekenis van houdingen begrijpen, zoals gaan liggen, wat onderdanigheid suggereert. Angst kan blijken uit overmatig blaffen, hyperactiviteit, overvloedig likken of trillen…
Als de regels van begrip en respect zijn verworven, zal gehoorzaamheid volgen en zal de relatie baas/hond perfect zijn!