Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Zoete aardappel voor gewichtsverlies

transapente pixel
Zoete aardappel

Het idee om zoete aardappelen te eten om af te vallen lijkt misschien vreemd of zelfs onwaarschijnlijk, vooral vanwege de zeer zoete smaak van de plant. De zoete aardappel is lang verwant aan de aardappel en lijkt er sterk op, maar behoort niet tot dezelfde familie.

Hij bevat ook minder calorieën en heeft een lagere glykemische inname dan de aardappel.

Laten we alles te weten komen over de zoete aardappel, zijn vele gezondheidsvoordelen en manieren om hem te bereiden.

Feitenblad over zoete aardappel

Gegevensblad

Gebruikelijke naam: zoete aardappel

Wetenschappelijke naam: Ipomoea batatas

Familie

De zoete aardappel is lid van de Convolvulaceae familie, zoals te zien is aan de klokvormige bloemen. Hij wordt daarom geassocieerd met planten met deze vorm, zoals de blauwe winde, de wilde roos of de morning glory.

Er zijn meer dan 400 soorten zoete aardappel, variërend in kleur van wit en geel tot paarsachtig rood. Het vruchtvlees is meestal oranjegeel of wit.

Oorsprong

Hoewel de zoete aardappel onbekend is in het wild, denkt men dat hij oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt.

Toch wordt hij al lang geteeld in tropische klimaten in Amerika, Azië, Afrika en Oceanië.

Vandaag de dag zijn de grootste producenten en exporteurs van zoete aardappelen China, Nigeria, Oeganda, Vietnam, Indonesië en de Verenigde Staten.

Voordelen van zoete aardappelen

Goed voor de spijsvertering

De zoete aardappel is rijk aan vezels, waardoor hij de darmen ontziet en de stoelgang reguleert. Het helpt ook om het cholesterolgehalte onder controle te houden, stimuleert het immuunsysteem door afvalstoffen en andere bacteriën die het lichaam verstoppen te laten evacueren en, last but not least, voorkomt het risico op maag- en darmkanker.

Boordevol vitaminen

Vitamine A
Helpt het hoornvlies van het oog te behouden en het nachtzicht te verbeteren. Het draagt ook bij aan de groei van botten en tanden en helpt de huid te beschermen. Het heeft ook tal van voordelen tegen infecties.
Vitamine B6
Ideaal voor vrouwen die last hebben van menstruatiepijn of zwangere vrouwen die last hebben van misselijkheid. Het speelt ook een cruciale metabolische rol bij de synthese van bepaalde antilichamen, hemoglobine en bepaalde neurotransmitters (dopamine, serotonine, enz.).
Vitamine B9
Deze vitamine is essentieel voor de werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Ze is ook betrokken bij de vorming van rode bloedcellen en de genezing van wonden en zweren.
Vitamine C
Draagt betrouwbaar bij aan het behoud van de immuunfunctie en regelmatige energieniveaus, helpt ook bij het bevorderen van wondgenezing en verhoogt de opname van ijzer uit voedsel door het lichaam.

Het is ook erg goed voor de huid, omdat het helpt bij de aanmaak van collageen.

Ingrediënt zoete aardappel

Rijk aan koper en mangaan

Koper
Belangrijk voor het behoud van botten en het balanceren van histamine en bloedplaatjes. Het helpt ook vrije radicalen te bestrijden en heeft een interessante ontstekingsremmende werking.
Mangaan
Mangaan helpt bij het behouden van de cognitieve functie, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van botziekten zoals osteoporose. Het helpt ook de luchtwegen gezond te houden en vermindert menstruatiepijn.

Het lichaam ontdoen van gifstoffen

Het helpt in het bijzonder het immuunsysteem te versterken, vrije radicalen te bestrijden, de cognitieve functie te behouden en bepaalde vormen van kanker te voorkomen dankzij het hoge gehalte aan carotenoïden en anthocyanen, sterke antioxidanten die het lichaam nodig heeft.

Vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Zoete aardappelen helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen dankzij de fenolverbindingen die ze bevatten en die helpen de oxidatie van cholesterol tegen te gaan.

Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van zoete aardappelen.

Zoete aardappelen om af te slanken

Vet plat vetHoewel hij veel lijkt op de aardappel, heeft de zoete aardappel een andere samenstelling. In feite is hij veel interessanter als je wilt afvallen.

De zoete aardappel bevat 50% meer vezels dan de aardappel en heeft een veel lagere glykemische index. Bovendien bevat de zoete aardappel antioxiderende kleurstoffen die niet voorkomen in aardappelen.

Het kan een goed idee zijn om zoete aardappelen te gebruiken om af te vallen, ter vervanging van ander zetmeelrijk voedsel dat meer calorieën en suiker bevat.

Lage glycemische index

Vergeleken met aardappelen, die een glycemische index tussen 80 en 111 hebben, hebben zoete aardappelen een lagere gemiddelde glycemische index van 70. Het is daarom niet alleen geschikt voor diabetici, maar ook voor mensen met een hoge bloeddruk.

Het is daarom niet alleen geschikt voor diabetici die hun insuline willen reguleren. Maar het is ook ideaal voor mensen die willen afvallen, omdat het voorkomt dat suiker zich ophoopt en in vet verandert.

Laag eiwit- en vetgehalte

Zoete aardappelen bevatten slechts 2 gram eiwit en 16 gram koolhydraten, dus ze bevatten weinig calorieën en zijn ideaal om af te vallen.

Eetlustremmend en verzadigend

De koolhydraten in zoete aardappelen worden langzaam verteerd, waardoor je langer energie houdt na het eten ervan.

Laag in calorieën

De zoete aardappel is een van de minst calorierijke zetmeelrijke voedingsmiddelen, met minder calorieën dan pasta en rijst en veel minder dan brood.

Het bevat ongeveer 75 Kcal per 100 gram zoete aardappel.

Verhoogt het verzadigingsgevoel

Omdat het heel langzaam wordt verteerd, helpt het je om je lang vol te voelen, zodat je niet onnodig hoeft te knabbelen of een hongergevoel hebt als je op dieet bent. Het helpt ook om minder te eten tijdens de maaltijd.

antioxiderende werking

Zodra het lichaam zich heeft ontdaan van zijn afvalstoffen, kan het zich concentreren op het elimineren van geassimileerd vet, vooral dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten, dat vrije radicalen en gifstoffen bestrijdt.

Bepaalde vette voedingsmiddelen vervangen

We kunnen bepaalde vette snacks gemakkelijk vervangen door zoete aardappelen.

Sterker nog, als we zin krijgen in chips of chips vol olie en we proberen af te vallen, is het een goed idee om ze te vervangen door zoete aardappelen die in reepjes zijn gesneden en in de oven zijn gebakken, vergezeld van een druppel olijfolie en kruiden of gewoon zout.

Het is nog steeds lekker, maar zonder de calorieën van een zak chips of een bord chips.

Het is ook voedzamer dan vette snacks en zit boordevol vitamine B6 als je het in de oven bakt.

Zoete aardappelen bereiden

Je zoete aardappel kiezen

Gevulde zoete aardappelen receptAls je een zoete aardappel kiest, zorg er dan voor dat hij zwaar en stevig is.

Om versheid te garanderen, vermijd je aardappelen met losse schillen, een geur of vlekken.

Het is ook aan te raden om donkergekleurde aardappelen te kopen, die rijker zijn aan vitaminen (vooral bètacaroteen) en antioxidanten.

Zoete aardappelen bewaren

De zoete aardappel is een kwetsbare groente die niet lang bewaard kan worden. In feite kan hij maar 7 tot 10 dagen bewaard worden.

Ze moeten worden bewaard op een droge plaats, uit de buurt van licht.

Zoete aardappelen bereiden

Zoete aardappelen kunnen op dezelfde manier bereid worden als aardappelen, of verwerkt worden in desserts dankzij hun zoete smaak. Er is geen tekort aan ideeën voor het bereiden en gebruiken van zoete aardappelen om af te vallen.

  • Als chips kunnen ze worden ingesmeerd met olijfolie (je kunt het ook zonder olie doen als je een lichter gerecht wilt) en kruiden en gebakken in de oven;
  • Gekookt en geserveerd als groentebijgerecht in de vorm van dikke plakken die in de pan worden gebakken en gekruid met kruiden;
  • In soep- of veloutévorm, gekookt in kippenbouillon, gemengd met magere yoghurt en op smaak gebracht;
  • Als puree, gekookt en gepureerd met een beetje boter of olijfolie, peper en zout;
  • De bladeren en stengels van de zoete aardappel kunnen ook worden gegeten als spinazie;
  • Voor desserts kunnen zoete aardappelen gebakken worden in cake, muffins, citrusfondant, compote, gemengd met andere ingrediënten of los gegeten worden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat als je probeert af te vallen, het essentieel is om zoete maaltijden te bewaren voor speciale gelegenheden en om ze zo te bereiden dat je minder calorieën binnenkrijgt door vetarme producten te gebruiken (magere yoghurt en room, 0% chocolade, enz.) en door de hoeveelheid suiker en olie te verminderen.

Als je niet van de zoete smaak van zoete aardappelen houdt, maar wel wilt profiteren van de goede eigenschappen van hun vezels, raden we je aan om eetlustremmers in capsulevorm te nemen (makkelijker in te slikken en handiger). De meest gebruikelijke vorm van zoete aardappelsupplementen is poeder of meel.

Contra-indicaties

Er zijn geen specifieke contra-indicaties voor zoete aardappelen.

Als je echter tekenen van een allergische reactie op de plant opmerkt, moet je je arts of een gezondheidsprofessional raadplegen. Mensen die last hebben van nierstenen moeten op hun consumptie van zoete aardappelen letten, omdat het oxalaat bevat, dat de vorming van calciumoxalaat bevordert.

Zoals met alle zetmeelrijke voedingsmiddelen moet je overconsumptie van zoete aardappelen vermijden, omdat overmatige consumptie het tegenovergestelde effect kan hebben van wat de bedoeling is, wat kan leiden tot een dreigende gewichtstoename en een overdosis van bepaalde vitamines.


Laatst bijgewerkt op 20 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語