Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Venkel om af te slanken

transapente pixel
Venkel
Venkel, een plant met een veelzijdige reputatie, kan moeilijk gecombineerd worden met andere voedingsmiddelen en heeft een smaak die te sterk is voor sommige gevoelige fijnproevers. Bekend in Europa en Amerika en toch weinig gebruikt, kan het zeer effectief zijn als je gezond en natuurlijk wilt afvallen. Venkel bevat weinig calorieën en helpt vet te verbranden terwijl het in het lichaam opgehoopt water afvoert.

In dit artikel bekijken we alle (of bijna alle!) gezondheidsvoordelen van venkel in het algemeen, en de dieetvoordelen in het bijzonder. We zullen ook kijken naar de verschillende manieren waarop venkel gebruikt kan worden in ons dagelijks dieet om verschillende heerlijke gerechten te maken die ook nog eens goed zijn voor ons gewicht.

Venkel identiteit

Venkel identiteit

Venkel komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is een groente met een zeer uitgesproken anijssmaak. Je herkent hem aan de kleur van de witte bol en de groene bladstelen. Er zijn drie bekende variëteiten venkel. Ten eerste wordt wilde venkel, de meest voorkomende soort, gebruikt om de essentiële oliën te extraheren en worden de zaden gebruikt als specerijen. Florence venkel is op de markt verkrijgbaar om te eten en te koken. Tuinvenkel of zoete venkel ten slotte is kleiner dan gewone venkel en wordt ook gebruikt om essentiële oliën uit te halen.

Venkel kan worden gekookt als hartig gerecht, maar ook in salades of zelfs als dessert. Het hoogseizoen loopt van mei tot december, maar venkel is het hele jaar door verkrijgbaar. Het is perfect om af te slanken, want het bevat weinig calorieën en zit boordevol voedingsstoffen.

Samenstelling van venkel

De voedingswaarde van venkel varieert afhankelijk van hoe je het eet. In feite varieert de inname een beetje afhankelijk van of het rauw of gekookt wordt gegeten.

Vitaminen

Venkel is rijk aan vitamine B9, met tussen de 28mg en 31mg per 100g. Het levert ongeveer 14,25% van de dagelijkse voedingswaarde als het rauw wordt gegeten en 16% als het wordt gekookt.

De groente bevat ongeveer 10mg vitamine C per 100g. Het levert dus 13,15% van de dagelijkse voedingswaarde als het rauw wordt gegeten.

Mineralen

Aardappelen kunnen een interessante kaliumwaarde bieden, aangezien ze ongeveer 400mg per 100g bevatten, d.w.z. 20% van de NRV als ze rauw worden gegeten, en 270mg per 100g, d.w.z. 13,5% van de NRV als ze in water worden gekookt.

Rauw vertegenwoordigt het ook 9,5% van de NRW voor mangaan en 5% voor zink. Gekookt bevat het 16% van de NRW voor koper en ongeveer 7% voor jodium.

Vetten

Venkel levert een zeer beperkte hoeveelheid vetten vergeleken met andere groenten. Rauw levert het slechts 0,20g per 100g en gekookt in water nog minder, namelijk minder dan 0,10g per 100g.

Vezels

Venkel bevat een behoorlijke hoeveelheid vezels, ongeveer 2,23g per 100g als het rauw is en 0,8g per 100g als het gekookt is.

Koolhydraten

Venkel heeft een zeer laag suikergehalte vergeleken met andere groenten. Het bevat ongeveer 2,3 g per 100 g rauw gegeten en nog minder wanneer gekookt in water, d.w.z. ongeveer 0,8 g per 100 g.

Voordelen van venkel

Goed voor spijsverteringsstoornissen

Venkel zadenVenkel staat bekend om zijn effectiviteit bij de behandeling van dyspepsie en aerofagie, wat pijnlijke spijsverteringsstoornissen zijn die af en toe of chronisch kunnen voorkomen. Het wordt ook aanbevolen bij winderigheid en gebrek aan eetlust. Het stimuleert ook de spieren van de dikke darm. Dit alles dankzij de goede vezels die het bevat.

Voor moeder en baby

Venkelzaad wordt aanbevolen voor moeders die borstvoeding geven omdat het galactogeen is, dus de melkproductie stimuleert en de borstvoeding bevordert. Een aftreksel van venkel verlicht koliek bij baby’s dankzij de digestieve eigenschappen. Je moet je baby echter niet meer dan 100 ml infusie geven om de nieren niet te veel te belasten.

Bestrijdt het vasthouden van water

Venkel heeft vochtafdrijvende eigenschappen. Het is daarom effectief tegen het vasthouden van water waar veel mensen last van hebben, vooral rond de enkels, benen en voeten, maar ook rond de maag, het gezicht en de oogleden.

Goed voor de longen

Venkel heeft een aantal antimicrobiële eigenschappen die helpen bij ontstekingen van de luchtwegen en hoesten bestrijden, vooral als venkelhoning als kruidenthee wordt gedronken.

Oestrogene en krampstillende werking

Venkel heeft een effectieve werking op oestrogeen. Het kan daarom gebruikt worden om amenorroe te behandelen, d.w.z. de afwezigheid of onregelmatigheid van de menstruatie, evenals dysmenorroe, d.w.z. pijn die gepaard gaat met menstruatie en krampen.

Het is zelfs klinisch bewezen dat het hirsutisme bestrijdt bij gebruik als een crème van essentiële olie.

Goed voor de botten

Venkel is rijk aan kalium, vitaminen en calcium en wordt aanbevolen om broze botten te voorkomen. Als het regelmatig wordt gegeten, kan het osteoporose helpen voorkomen.

Helpt je in slaap te vallen

Als kruidenthee helpt venkel de kwaliteit van de slaap te verbeteren, vooral omdat het spier- en sinuspijn verlicht en spasmen en ongemakken aan de luchtwegen tegengaat.

Afslankende effecten van venkel

Met een zeer laag caloriegehalte, ongeveer 20 Kcal per 100g, is venkel de ultieme afslankgroente en werkt het als een vetverbrander.

Het levert ook licht verteerbare vezels, waardoor je snel een vol gevoel krijgt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het de darmtransit vergemakkelijkt en een opgeblazen gevoel tegengaat.

Zoals hierboven vermeld, werkt venkel als een effectief diureticum en afvoer, helpt het cellulitis te verwijderen en het vasthouden van water tegen te gaan, waardoor je gewicht op je billen en dijen verliest.

Als je niet tegen de smaak of geur van venkel kunt, maar wel wilt profiteren van de vele voordelen, kun je voedingssupplementen of afslankproducten op basis van venkel gebruiken.

Hoe venkel eten

Bewaren

Venkel moet je kiezen aan de hand van drie criteria. Ten eerste mogen de stengels niet gesneden zijn om versheid te garanderen. Ten tweede moeten de bladeren geurig zijn. Ten slotte moet de bol zwaar en stevig zijn.

Om in de koelkast te bewaren, snijd je gewoon de stengels af en leg je ze in een groentebakje, of in een blik als je je eten en koelkast niet wilt doordrenken met anijssmaak.

Je kunt het een hele week bewaren zonder dat het iets van zijn smaak verliest.

Gebruik

Als je wilt weten hoe je venkel moet bereiden, zijn er veel recepten, van de makkelijkste tot de meest uitgebreide. Venkel past goed bij salades, warme en koude gerechten en zelfs desserts.

Laten we eens kijken naar een aantal gezonde manieren om venkel te koken, die je zullen helpen deze soms onderschatte groente te herontdekken en je weer op weg helpen naar een gezond dieet en een slanker lichaam.

venkel koken
Voorgerechten en salades
De eenvoudigste en populairste manier om venkel te gebruiken is in salades, waar het eenvoudig geserveerd kan worden met sinaasappels, rozijnen, grapefruit of wortelen voor een zoete noot, of tonijn of spinazie voor een hartige toets. Alles met een vinaigrette, mosterd of gewoon een drupje olijfolie.
Als je de voorkeur geeft aan warme voorgerechten, is een aardappel-, uien- en venkelsoep perfect, vooral in de winter.
Als hoofdgerecht
Venkel is een onmiskenbare begeleider van allerlei visgerechten, die je kunt grillen of en papillote kunt eten om het vet te vermijden. Het past ook goed bij mosselen en zeevruchten. Als je niet van vis houdt, kun je het toevoegen aan geroosterd of gegrild varkensvlees of zelfs rundvleesgerechten.

Je kunt ook hartige taartjes maken met zalm en gekookte venkel, of lichte quiches met yoghurt.
In sap
Venkel kan worden gebruikt om een verfrissend en heerlijk sap te maken.

Het kan gemengd worden met appel, wortel en citroen, of gewoon met citroen en een vleugje honing of Stevia.
Als dessert
Venkel kan zelfs worden verwerkt in desserts. Het kan gemengd worden met citroen voor een frisse sorbet, toegevoegd worden aan een peer- of druiventaart, of gebruikt worden in compote met appels, peren of vijgen.

Contra-indicaties

  • Venkel mag niet gegeten worden door mensen die allergisch zijn voor anethool, selderij, komijn, koriander, groene anijs en dille.
  • Mensen die allergisch zijn voor kamille moeten hun arts raadplegen voordat ze venkel gebruiken.
  • Vrouwen die borst-, eierstok- of baarmoederkanker hebben gehad moeten het eten van venkel vermijden.
  • Ondanks de reputatie van galactogeen, is het aan te raden om het eten van venkel tijdens de zwangerschap of het gebruik van de essentiële olie en zaden te vermijden.
  • In het algemeen is het niet aan te raden om meer dan 7 gram venkelzaad per dag te consumeren voor een langere periode, idealiter niet langer dan één of twee weken.

Laatst bijgewerkt op 23 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語