Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Veenbessen om af te slanken

transapente pixel
Veenbessen

Steeds meer in de mode tegenwoordig, de veenbes is een kleine rode vrucht die bekend staat om zijn antioxiderende eigenschappen en talloze voordelen voor de gezondheid. Al jaren wordt deze vrucht dagelijks gegeten, vooral in Canada en de Verenigde Staten. Maar een paar jaar geleden kwam de vrucht naar Europa en sindsdien is de industrie overspoeld met sappen en supplementen op basis van deze kleine rode vrucht.

Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van dit naar zuur smakende fruit, hoe het gebruikt kan worden tijdens een dieet en vooral of het een echt afslankend effect heeft op ons lichaam.

Feiten

Veenbessen om af te slanken

Gebruikelijke naam: Cranberry, Atoca of Moerasvrucht. Beter bekend onder de Engelse naam: Cranberry.

Wetenschappelijke naam: Vaccinium macrocarpon, Oxycoccus macrocarpus.

Familie: Ericaceae

De cranberry is verwant aan de bosbes of bosbes, maar onderscheidt zich doordat hij kruipend is, op zure grond groeit en wit is voordat hij rood wordt. Hij kan op dat moment geplukt worden om een kleurloos sap te produceren dat net zo rijk is aan antioxidanten als rijpe cranberry’s, maar minder wrang.

Oorsprong

Veenbessen werden voor het eerst gebruikt door de indianen. Onder de naam Atoka werd het gebruikt in de keuken en toegevoegd aan vele gerechten, waaronder vlees- en groentegerechten. Wat het therapeutische gebruik betreft, werd het voornamelijk gebruikt om infecties te bestrijden, zowel uitwendig, waar het in poedervorm werd gebruikt, als inwendig, waar het als kruidenthee werd gedronken om urineweginfecties te bestrijden.

Voordelen van cranberry

Om urineweginfecties te bestrijden

Van veenbessen in tablet-, capsule- of sapvorm wordt gezegd dat ze bijzonder effectief zijn bij het voorkomen en zelfs behandelen van urineweginfecties, vooral bij vrouwen. Het is onlangs bewezen dat de eigenschappen van veenbessen te danken zijn aan hun bestanddelen, die voorkomen dat bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten en daardoor sneller worden geëlimineerd.

Een onderzoek gepubliceerd in The Journal Of the American Medical Association toonde de effectiviteit van cranberrysap aan bij het verminderen van de effecten van urineweginfecties bij een groep van 153 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar.

Tegen maag- en darmaandoeningen

Recente studies hebben aangetoond dat cranberry’s de hoeveelheid goede darmbacteriën verhogen en tegelijkertijd infecties voorkomen die veroorzaakt worden door bacteriën van het type Helicobecter pylon, die een aantal maagproblemen veroorzaken zoals maagzweren, zweren aan de twaalfvingerige darm en chronische gastritis, dankzij hun hoge gehalte aan beschermende polyfenolen.

Ter voorkoming van hart- en vaatziekten

In vitro in vitro aangetoond dat flavonoïden uit veenbessen een stijging van het slechte cholesterol voorkomen, bijvoorbeeld door elke dag een glas veenbessensap te drinken.

Bovendien verhoogt het drinken van cranberrysap het gehalte aan goed cholesterol en verlaagt het de bloeddruk aanzienlijk.

Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten op de lange termijn.

cranberry plukken

Tegen kanker

In vitro in vitro is aangetoond dat veenbessenextracten en -verbindingen de groei van veel kankercellen kunnen vertragen. Hieronder vallen prostaatkanker, dat wordt geremd door de proanthocyanidinen in cranberry’s, en tumoren van de dikke darm en het rectum, waarvan de groei wordt geremd door de butyraten die voorkomen in voedingsvezels, waar cranberry’s rijk aan zijn.

Het kan ook borst- en longkanker helpen voorkomen.

Ontdek alle over de kankerbestrijdende voordelen van veenbessen in dit bulletin.com artikel.

Neuronen beschermen

De antioxidanten in veenbessen neutraliseren de schadelijke vrije radicalen die het DNA beschadigen en ontstekingen in de hersenen kunnen veroorzaken. Op deze manier zouden veenbessen het verlies van communicatie tussen hersencellen kunnen stoppen.

Het zou ook kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde ouderdomsgebreken die kunnen leiden tot de ziekte van Alzheimer.

Het eten van vruchten zoals veen- en bosbessen zou dus een beschermend effect kunnen hebben op de hersenen en het risico op Alzheimer kunnen voorkomen.

Helpt de bloedsuikerspiegel te beheersen

Veenbessen kunnen mensen met diabetes type 2 helpen om hun bloedsuikerspiegel te reguleren en een evenwichtige glucosespiegel te behouden.

Het is echter belangrijk om verse cranberry’s (gedroogde cranberry’s zijn acceptabel, maar hebben een hogere glycemische index dan verse cranberry’s) of zelfgemaakt suikervrij sap te consumeren en industriële sappen en dranken op basis van cranberry’s, die vaak vol suiker zitten, te vermijden.

Voor gezonde tanden en huid

Regelmatige consumptie van veenbessen helpt tandplak te verminderen, het tandvlees te beschermen en gaatjes te voorkomen, dankzij hun zuurgraad en hoge gehalte aan polyfenolen, die zowel het lichaam als de tanden helpen reinigen.

Rijk aan collageen helpen veenbessen ook de huid te beschermen tegen veroudering. Maar ook tegen ontstekingen veroorzaakt door vrije radicalen, dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten.

De afslankende eigenschappen van veenbessen

Veenbessen zijn een caloriearme vrucht: elke 100g verse veenbessen of een glas puur sap zonder toegevoegde suiker bevat 10g koolhydraten en slechts 46 Kcal.

Gedroogde cranberry’s moeten echter worden vermeden, vooral industrieel gedroogde cranberry’s, omdat hun calorische waarde toeneemt en kan oplopen tot 250-300 Kcal per 100g.

Het is daarom belangrijk om te onthouden dat overmatige consumptie van cranberry’s (vooral gedroogd) tijdens het afvallen moet worden vermeden, omdat dit leidt tot het tegenovergestelde van het gewenste effect.

Afslankende cranberry's

Vanuit een ander oogpunt zijn veenbessen een krachtige antioxidant, rijk aan proanthocyanicidines. Vitamines, want een portie cranberry’s van 100 g levert ongeveer 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. En vezels, want een portie cranberry’s van 100 g levert ongeveer 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Het ontgift dus het lichaam en levert alle energie die het nodig heeft om goed te functioneren.

Door de zuurgraad hebben ze ook een eetlustremmend effect, zodat je geen trek krijgt en onnodig knabbelen vermijdt.

Cranberry’s kunnen daarom worden beschouwd als een effectieve bondgenoot bij het afvallen, op voorwaarde dat je niet overdrijft en de voorkeur geeft aan een natuurlijk product zonder toegevoegde suikers boven industriële sappen en sauzen, die vol zitten met additieven en suiker en vaak voedingswaarde missen.

De beste manier om cranberry’s te consumeren is om de vrucht fijn te maken en te mengen met suikervrije thee of water om een gezonde, lekkere drank te krijgen die goed is voor je lichaam.

Hoe maak ik cranberry’s klaar?

Koop

Zoals hierboven vermeld, kun je het beste verse cranberry’s kopen, het liefst biologisch geteeld. Je kunt ze vinden in speciaalzaken, bij kruidendokters of online.

Je kunt ook gedroogde cranberry’s in zakjes kopen, of in sap (maar zorg ervoor dat je van tevoren de ingrediënten leest en controleert of het sap natuurlijk is en weinig of geen suiker bevat).

Bewaren

Natuurlijk veenbessensap
Koelkast

Goed nieuws: cranberry’s kunnen weken of zelfs maanden in de koelkast bewaard worden als ze goed bewaard worden. Je hoeft het alleen maar in luchtdichte blikken te doen.

Diepvries

Je kunt de cranberry’s het beste op een dienblad leggen om ze de eerste keer in te vriezen. Daarna doe je ze in een zakje en leg je ze terug in de vriezer.

Gebruik

  • Je kunt cranberry’s toevoegen aan fruitsalades, samen met appels, peren of bananen, geweekt in suikervrij sinaasappelsap of natuurlijke sinaasappels.
  • Cranberry’s zijn perfect in sap, dus neem elke ochtend een glas om nieuwe energie op te doen.
  • Je kunt ze ook fijnmalen en toevoegen aan gewone thee of kruidenthee voor een pittige, fruitige smaak.
  • Als saus kunnen cranberry’s gestoofd worden in magere boter, zonder suiker toe te voegen.

Contra-indicaties

  • Veenbessen worden afgeraden als je antistollingsmiddelen gebruikt.

De Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency heeft gewezen op een mogelijke interactie tussen veenbessen en warfarine (een antistollingsmiddel), waardoor het effect van het medicijn zou kunnen toenemen en bloedingen zouden kunnen ontstaan. Dit onderzoek is nu echter weerlegd, maar het is raadzaam om waakzaam te blijven en een specialist te raadplegen als je echt veenbessen wilt consumeren.

  • Voor diabetici is het het beste om alle industriële producten op basis van cranberry’s te vermijden, zoals sappen en sauzen, die vaak erg zoet zijn, en om verse cranberry’s aan te raden, die een lagere glykemische index hebben dan gedroogde cranberry’s. In dit specifieke geval is het aan te raden om verse cranberry’s te vermijden.

In dit specifieke geval is het aan te raden om supplementen op basis van cranberry’s te nemen.

  • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen voordat je een kuur start of een supplement neemt.
  • Als je allergisch bent voor bosbessen of bosbessen, is het raadzaam om waakzaam te blijven met betrekking tot de consumptie van cranberry’s en een specialist te raadplegen als er allergiesymptomen optreden.

Laatst bijgewerkt op 20 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語