Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.
Een paar oranjerode filamenten, een buitengewone geur en een smaak die zowel zoet als krachtig is… Dames en heren, dit is saffraan – de duurste specerij ter wereld! Gelukkig heeft de natuur een manier om dingen te doen, want slechts een paar filamenten zijn genoeg om zijn subtiele geur af te geven en gerechten een mooie, heldere, natuurlijke kleur te geven.
Saffraan bestaat al sinds de oudheid en werd altijd beschouwd als een prestigieuze specerij voor speciale gelegenheden. Het staat ook bekend om zijn medicinale eigenschappen, vooral voor het verbeteren van angst en depressie.
Wetenschappelijke naam : Crocus Sativus, is waarschijnlijk ontstaan uit de hybridisatie van andere, oudere soorten, wat uiteindelijk resulteerde in deze prachtige mauve-kleurige bloem met langere, rood-oranje stampers.
Gebruikelijke naam : saffraan
Oorsprong: Saffraan wordt in de oude literatuur beschreven in Griekenland, Perzië en Irak.
De farao’s van Egypte lieten geschriften achter op hun papyrus waarin saffraan duidelijk te herkennen is, omdat het werd gebruikt om oude gebedshuizen te zuiveren.
Tegenwoordig wordt saffraan overal geteeld, maar vooral in Iran, Spanje en Noord-Afrika. Marokko produceert saffraan van uitstekende kwaliteit, maar de hoeveelheid is nog steeds erg klein en nauwelijks genoeg om in de behoeften van de lokale bevolking te voorzien.
Deze specerij staat al lang bekend om zijn effect op het zenuwstelsel en het voorkomen van degeneratieve en stressgerelateerde ziekten. Hier is een duidelijker beeld van wat het voor ons lichaam kan doen.
Dit is een van de meest algemeen aanvaarde eigenschappen. Bij de Chinezen, Indiërs en oude Perzen werd saffraan gebruikt om stemmingswisselingen en vlagen van melancholie te verbeteren. Tegenwoordig vergelijken sommige mensen saffraan met het beroemde Prozac, maar dan zonder de bijwerkingen van Prozac.
Medische studies hebben aangetoond dat saffraan effectief is bij de behandeling van lichte depressies. Het werkt op dezelfde manier als chemische antidepressiva en werkt direct in op serotonine, de neurotransmitter die het meest betrokken is bij stemmingsregulatie.
In Iran, nu ‘s werelds grootste producent van saffraan, heeft een universitaire studie de werking van deze specerij aangetoond bij het bestrijden van angst en apathische toestanden die leiden tot een verlies van verlangen en enthousiasme.
Saffraan heeft een algemeen effect op de gezondheid van neuronen. Het helpt de effecten van degeneratie en vernietiging van zenuwcellen te vertragen. Daarom wordt gedacht dat het helpt bij het vertragen van de ziekte van Alzheimer en het beperken van leeftijdsgerelateerde degeneratie.
Saffraan staat onder studenten bekend als een bondgenoot van het geheugen: het helpt om informatie efficiënter op te nemen en verbetert het leervermogen.
Saffraan verzacht gewrichten en vermindert de pijn bij menstruatie. De krampstillende werking kalmeert ook darmpijn.
Kinderziektes worden altijd behandeld met saffraan, dat in het gezwollen tandvlees wordt gemasseerd. Siropen op basis van saffraan worden al meer dan een eeuw gebruikt om kiespijn te verzachten.
De werking van saffraan op angst en humeur en op lichamelijke en psychische vermoeidheid helpt de stressfactoren die de slaap verstoren te verminderen.
De milde, bijna aangename kalmerende werking maakt het makkelijker om in slaap te vallen en de volgende dag beter te herstellen. Daarom staat saffraan ook, bijna paradoxaal genoeg, bekend om zijn tonische werking, die helpt de energie te herstellen om de nieuwe dag tegemoet te treden.
Het effect van saffraan op de serotonineregulatie helpt slapeloosheid te bestrijden, omdat dit hormoon betrokken is bij het beheer van de slaap door het centrale zenuwstelsel.
Het is een feit dat saffraan je helpt om op een gezonde, evenwichtige manier af te vallen, omdat het helpt om het snacken te beperken. Het stemmingsverbeterende effect helpt psychologische trek te beteugelen. Het controleert ook de eetlust door zijn werking op serotonine.
In de traditionele Indiase en Chinese geneeskunde zou saffraan een adaptogene rol spelen, wat betekent dat deze plant in staat is zich aan te passen aan de behoeften van het lichaam.
Saffraan werkt eetlustremmend voor mensen die dwangmatig snoepen. Aan de andere kant kan de licht bittere smaak van saffraan bij gezonde mensen de eetlust in redelijke mate stimuleren.
De pigmenten in saffraan stimuleren en vergemakkelijken de spijsvertering door de afscheiding van leverenzymen te stimuleren. Deze pigmenten hebben ook het vermogen om gisting in de darm te beperken.
Wetenschappers wachten echter nog steeds op de validatie van een effect op de bescherming van de lever tegen overmatig alcoholgebruik.
Een van de bekendste toepassingen van saffraan is het effect op het stimuleren van het libido en seksueel verlangen. Misschien verklaart dit de hoge prijs? Wie zal het zeggen?
Aan de ene kant heeft saffraan een euforisch effect door zijn werking tegen stress en angst. Anderzijds verbetert een licht effect op de verwijding van de bloedvaten de werking van de seksuele organen, zowel bij mannen als bij vrouwen.
Saffraan zou ook een positief effect hebben op de vruchtbaarheid van mannen, door de mobiliteit en het aantal zaadcellen te verbeteren.
De rode pigmenten in saffraan hebben sterke antioxiderende eigenschappen en zouden de proliferatie van vrije radicalen effectief kunnen bestrijden en de ontwikkeling van tumorcellen kunnen verminderen.
Deze specerij is niet voor niets duur en geeft rijst- of kipgerechten een onvergelijkbare smaak en een zeer smakelijke kleur. Het wordt vaak alleen gebruikt, omdat veel kenners het een gastronomische misdaad vinden om het te mengen met andere specerijen die de smaak zouden kunnen maskeren! Ik herinner me een interessant gerecht dat ik probeerde tijdens een reis naar Noord-Afrika: saffraankip.
Gelukkig heb je maar een paar filamenten nodig om de smaak en kleur te krijgen. Daarom moet je saffraan altijd rauw gebruiken, niet gemalen of gemengd, en vooral nooit op zoek gaan naar goedkope saffraan: die bestaat gewoon niet!
De eigenschappen van saffraan zijn het resultaat van de formule, die rijk is aan antioxidantpigmenten en vitaminen.
Vers geoogste saffraan wordt niet meteen geconsumeerd. Het moet een zacht, zorgvuldig gecontroleerd droogproces ondergaan. Dit proces ontwikkelt meer aroma’s en transformeert bepaalde componenten in vluchtige oliën met een krachtigere werking.
Carotenoïden
Saffraan bevat verschillende soorten caroteenpigmenten die het zijn smaak, kleur en aroma geven.
Crocine en picrocine geven saffraan zijn kleur en worden door hitte omgezet in andere vluchtige verbindingen.
Eenmaal gekocht, moet saffraan op een koele, donkere plaats bewaard worden om de geur te behouden.
Deze vluchtige stof, safranal, wordt ontwikkeld tijdens het droogproces en geeft saffraan zijn typische bittere smaak.
Saffraanbloemen worden zelden gebruikt, maar bevatten flavonoïden en pigmenten met sterke antioxiderende eigenschappen. Het wordt gebruikt door kenners en liefhebbers van saffraan, die geen hap missen van de voordelen van deze delicate en zeldzame plant.
Omdat saffraan in zeer kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, kunnen de vitaminen en mineralen die het bevat niet als voldoende worden beschouwd voor optimaal gebruik.
Saffraan kan worden gebruikt als specerij door een paar stampers samen te wrijven of te mengen in heet water, wat neerkomt op niet meer dan 1/10 van een gram.
Voor een therapeutisch effect is een halve gram saffraanpistels genoeg voor een grote kop kruidenthee.
De kosten van saffraan zijn vaak de reden om een kleine hoeveelheid te gebruiken voor verschillende doeleinden, wat een voordeel is omdat grote doses saffraan niet worden aanbevolen en zelfs gevaarlijk zijn.
Voor chronische supplementatie raden we aan om twee keer per dag 15 mg saffraan in te nemen. Dit is de aanbevolen bovengrens voor langdurige suppletie.
Voorlopige gegevens suggereren dat een verdubbeling van deze dosis een toxisch effect kan hebben na acht weken continu gebruik.
Saffraan kan twee keer per dag genomen worden als supplement, of bij de maaltijd als specerij.
Alternatief, enkele doses saffraan oplopen tot 200 mg.
Zwangere vrouwen kunnen beter geen saffraan nemen, omdat er een reëel risico op abortus bestaat in het geval van een overdosis.
In werkelijkheid zijn overdoses zeldzaam bij saffraan, want voor ongeveer 30 euro per gram is het makkelijk om het hele flesje te gebruiken!
Saffraansuppletie in hoger dan normale doses (meer dan 200 mg) bij mensen is in verband gebracht met veranderingen in bloed- en hemodynamische parameters die, hoewel statistisch significant, niet significant genoeg waren om als ongewenst te worden beschouwd.
Abnormale uterusbloeding werd waargenomen bij twee vrouwen die doses van 200-400 mg innamen. [bron]
Langdurige suppletie (26 weken) met 60 mg saffraan per dag bij mannen werd in verband gebracht met een afname van het aantal rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, een daling van de systolische en diastolische bloeddruk en sedatie en hypomanie.
De onderzoekers constateerden ook veranderingen in de eetlust, die na 8 weken begonnen en daarna aanzienlijk toenamen. [bron]
Saffraanextract is een erg duur ingrediënt. De gemiddelde prijs van een supplement op basis van dit extract is €30 per fles. Sommige merken kosten meer.
Bijvoorbeeld Biologische saffraan van Anastore dat 15mg puur saffraanextract bevat.
Het kost €37,00.
De fles bevat 60 capsules en is goed voor een periode van 2 maanden.
Voor elke 3 flessen die je koopt, krijg je de 4e gratis.