Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.
Een grappige naam voor een klein zaadje, maar psyllium staat al lang bekend om zijn bewezen eigenschappen tegen spijsverteringsproblemen, met name darmtransitstoornissen.
Om de eigenschappen van psyllium beter te begrijpen en het veilig te gebruiken, is een goede kennis van de eigenschappen essentieel.
Wetenschappelijke naam : Plantago of Ispaghul met variaties afhankelijk van de regio van herkomst, onderdeel van de botanische familie Plantaginaceae.
Dit kleine kruid is bekend van India tot Iran, en ook in mediterrane landen. Er zijn wat verschillen in samenstelling en kleur, maar de naam psyllium is de meest voorkomende, vooral op het internet.
Dit is een klein zaadje dat zwart, bruin of blond kan zijn. De meest interessante variant is blond psyllium dat Plantago ovata heet.
Het meest gebruikte deel is de zaadhuid, ook wel tegument genoemd. Het wordt in poedervorm verkocht in winkels met natuurlijke producten en kruidengeneesmiddelen.
Verrassend genoeg is psyllium een plant, maar wordt het niet beschouwd als voedsel.
Eenmaal geconsumeerd, reist het door het spijsverteringskanaal en corrigeert het tegelijkertijd transitproblemen. Wat nog verrassender is, is dat of je nu last hebt van constipatie of diarree, het resultaat hetzelfde is: je krijgt je stoelgang weer op gang.
Dit regulerende effect is goedgekeurd door de hoogste gezondheidsautoriteiten, in dit geval de WHO, waardoor psyllium een status heeft die vergelijkbaar is met die van een medicijn.
Bedrijven die gespecialiseerd zijn in kruidengeneeskunde leggen grote nadruk op psyllium, dat wordt beschouwd als een natuurlijk wondermiddel voor alle spijsverteringsproblemen.
Producten op basis van psyllium hebben een mechanische werking op de darmtransit, wat betekent dat ze simpelweg de consistentie van de inhoud veranderen zonder geabsorbeerd of verteerd te worden.
Dit is een enorm voordeel omdat de samenstelling niet interfereert met andere voedingsmiddelen, het doet zijn werk en gaat dan weg!
Dit effect staat bekend als een ballast laxeermiddel, en het heeft geen invloed op de motiliteit van de darmen, wat niet altijd wordt verdragen door mensen met transitproblemen, en het wordt niet opgenomen door het lichaam.
Psyllium is als een spons die door het spijsverteringskanaal gaat, alle gifstoffen verzamelt en de consistentie van de ontlasting regelt, en dat is alles!
Met het vermogen om een enorme hoeveelheid water te absorberen en in een gel te veranderen, geeft het de juiste consistentie aan de ontlasting.
In het geval van constipatie rehydrateert het de inhoud, die groter wordt en gemakkelijker door de dikke darm gaat om te worden afgevoerd zonder de wanden te irriteren.
Door de ontlasting zachter te maken, trekt psyllium andere onzuiverheden (bacteriën en schimmels) naar buiten.
Op dezelfde manier absorbeert psyllium bij diarree het water in de ontlasting, die minder vloeibaar wordt en tegelijkertijd geen water uit voedsel meer aantrekt, waardoor uitdroging, die vaak gepaard gaat met diarree, wordt voorkomen.
Deze plant is een zegen voor het spijsverteringskanaal en de stofwisseling. Het is al lang bewezen dat het de darmtransit verbetert.
Of de problemen nu worden veroorzaakt door een prikkelbare darm of door vergiftiging, psyllium is in staat om het nodige comfort te bieden en de pijn te verzachten die gepaard gaat met constipatie of zeer vloeibare diarree in het geval van gastro-enteritis.
Dit is de meest algemeen erkende eigenschap van psyllium, van de oude Egyptenaren tot de Chinezen en Indiërs. Het is de meest aanbevolen plant om constipatie effectief en betrouwbaar te behandelen.
Als je weet dat chronische constipatie niet alleen gevaarlijk is voor de dikke darm en de ingewanden, maar ook voor de algehele gezondheid, kun je het laxerende effect van psyllium waarderen.
Tegelijkertijd bestrijdt het de gifstoffen die zich vastklampen aan de wanden van de dikke darm, evenals de verschillende schimmels die in het spijsverteringskanaal zwermen en de algehele gezondheid schaden.
Mensen die lijden aan aambeien of zeer pijnlijke anale kloven waarderen het effect van psyllium, omdat het de doorgang vergemakkelijkt. Pijn bij het krabben wordt verminderd en genezing is sneller mogelijk.
Van psyllium is ook aangetoond dat het de symptomen verlicht van prikkelbare darm en maagzweren.
Hoe paradoxaal het ook lijkt, psyllium behandelt diarree effectief. Door een gel te vormen die overtollig water absorbeert, helpt het om de ontlasting consistenter te maken en biedt het aanzienlijk comfort door het ongemak dat wordt veroorzaakt door frequente toiletbezoekjes te verminderen.
De vezels in psyllium verlagen het slechte cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed licht.
Medische studies raden aan om psyllium te combineren met een medische behandeling voor cholesterol. Dit is effectiever en maakt bovenal het gebruik van lage doses medicatie mogelijk.
Het is de beste manier om de bijwerkingen van anti-cholesterolmedicijnen, die vaak aanzienlijke bijwerkingen hebben, te verminderen.
Door psyllium met voedsel te combineren, helpt het de glykemische index te verlagen. Door de passage van voedsel door het spijsverteringskanaal te vertragen, voorkomt het een plotselinge stijging van het insulineniveau.
Mensen met diabetes type 2 hebben baat bij het toevoegen van psyllium aan hun dieet. Hoewel het geen significant effect heeft op de bloedsuikerspiegel, helpt het wel om de dosis anti-diabetesmedicatie te verlagen.
Als onderdeel van een afslankdieet kan psyllium van onschatbare waarde zijn als eetlustremmer.
Als je het voor de maaltijd eet, vult het de maag en geeft het een verzadigd gevoel, waardoor je minder voedsel nodig hebt om je volledig gevoed te voelen.
Na verloop van tijd worden er minder calorieën geconsumeerd en is gewichtsverlies volledig mogelijk, zonder het lichaam te schaden of toevlucht te nemen tot gevaarlijke eetlustremmers.
Het hoofdbestanddeel van psyllium waaraan het zijn faam ontleent, is een vorm van onoplosbare vezel genaamd mucilage, dat deel uitmaakt van cellulose. Deze vezel wordt niet door het lichaam opgenomen. Deze slijmstof is voornamelijk aanwezig in de zaadschil, en blonde psyllium bevat tot 50% ervan in de schil.
Andere stoffen zitten in de zaadhuid van psyllium, maar hun concentratie heeft geen echt effect en verandert de rol van psyllium op geen enkele manier.
Hoewel de medische eigenschappen van psyllium erkend worden door de hoogste gezondheidsautoriteiten, zijn er geen vastgestelde doseringen voor de consumptie ervan. In feite veroorzaakt psyllium geen problemen van overdosering, en iedereen kan de dosis aanpassen aan zijn eigen behoeften.
Het wordt meestal verkocht in poeder- of vlokvorm en kan 3 keer per dag 1 tot 2 eetlepels genomen worden, waarbij de dosis verhoogd of verlaagd kan worden en na een paar dagen herhaald kan worden, afhankelijk van de verkregen resultaten.
De belangrijkste voorzorgsmaatregel bij het innemen van psyllium is om veel water bij het poeder te drinken en daarna altijd een groot glas water toe te voegen. Het poeder vormt een gel die goed gehydrateerd moet worden om verstopping of verstikking te voorkomen.
Kinderen die lijden aan chronische constipatie kunnen een halve theelepel psylliumpoeder nemen, mits ze tijdens en na afloop veel water drinken.
Kinderen mogen psyllium poeder nooit alleen gebruiken, omdat ze zich dan kunnen verslikken.
Zwangere vrouwen mogen psyllium gebruiken bij constipatie; er is geen bijzonder risico voor de zwangerschap gemeld.
Zonder de effectiviteit van medicijnen te veranderen, is het verstandig om ze op afstand van psyllium in te nemen, omdat hun absorptie kan veranderen. Het is daarom belangrijk om elk product minstens 2 uur te laten inwerken.