Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Pepermuntolie

transapente pixel
pepermuntolie

Pepermuntolie staat al lang bekend om zijn sterke aroma en de talloze medicinale toepassingen.

Pepermuntolie zit bijvoorbeeld in de meeste siropen die gebruikt worden om aandoeningen aan de luchtwegen te behandelen en in essentiële oliemengsels met een breed scala aan toepassingen.

De vele toepassingen van deze olie verdienen het om bestudeerd te worden voor veiliger gebruik.

Wat is pepermuntolie?

Pepermunt informatieblad

Wetenschappelijke naam : Mentha Piperina, uit de botanische familie Lamiaceae.

Pepermunt, met zijn verschillende soorten, is een bekende plant in de keuken, als aromatische plant, in kruidenthee en voor de behandeling van een aantal alledaagse kwaaltjes.

De oude Egyptenaren en Grieken maakten al pepermuntpasta’s om de muntfrisheid te verkrijgen die zo kenmerkend is voor deze plant.

De bladeren worden vlak voor de bloei gebruikt. Om de essentiële olie te extraheren, moet je wachten tot de bloemen aan de top van de plant verschijnen.

Op deze manier zijn de actieve ingrediënten meer geconcentreerd, zoals we al weten, want een bos pepermuntbloemen verspreidt een zeer krachtige geur.

Essentiële olie van pepermunt wordt verkregen door stoomdestillatie. Dit is hetzelfde proces dat wordt gebruikt om de meeste essentiële oliën te extraheren.

Er moet worden opgemerkt dat er ongeveer 100 kg nodig is om 1 liter essentiële olie te verkrijgen! De zeer kleine hoeveelheid wordt vaak gemengd met een neutrale olie zoals zoete amandelolie of tarwekiemolie.

Pure essentiële pepermuntolie mag alleen in zeer zeldzame gevallen ‘as is’ worden gebruikt. Zoals alle essentiële oliën is het zeer geconcentreerd en kan het irriterend zijn voor de luchtwegen of de huid.

Voordelen van essentiële pepermuntolie

Deze olie helpt bij de behandeling van verschillende ziekten van organische of psychologische oorsprong. Haar deugden zijn bewezen door experimenten en medische studies.

Verlicht de luchtwegen

Een paar druppels essentiële olie van pepermunt, puur of verdund in een neutrale olie, volstaan om een verstopte neus en luchtwegen te verlichten tijdens een verkoudheid.

Dappere zielen kunnen pepermuntolie inhaleren door 2 druppels toe te voegen aan kokend water; dit is zeer effectief voor het verlichten van de hele luchtwegen. Het verlicht ook de hoofdpijn die vaak gepaard gaat met verkoudheid.

Verlicht migraine

Wrijven over de slapen met een paar druppels essentiële pepermuntolie is een natuurlijke en effectieve manier om de ondraaglijke, uitputtende pijn van migraine te verlichten.

De koele, koude sensatie die deze massage teweegbrengt, helpt de pijn te verdoven en andere lastige migraine symptomen te verminderen.

Tegen misselijkheid en reisziekte

Eén druppel essentiële olie van pepermunt op een suikerklontje, gesmolten onder de tong, en de reisziekte verdwijnt!

Misselijkheid wordt ook verlicht door hetzelfde proces, en je kunt zelfs de mintgeur direct uit het flesje inhaleren wanneer je daar behoefte aan hebt.

Verlicht spasmen in het spijsverteringskanaal

Spijsverteringsproblemen zoals pijn, overgeven, een opgeblazen gevoel en een slechte spijsvertering kunnen worden verlicht door het innemen van essentiële olie van pepermunt. Deze olie is het meest effectief bij inwendig gebruik.

Een druppel verdund in heet water verlicht onmiddellijk een moeilijke spijsvertering en maagkrampen.

Bij postoperatieve aandoeningen is essentiële olie van pepermunt effectief tegen krampen en spiersamentrekkingen van de dunne darm. Dit biedt onschatbare troost voor patiënten die geen extra pijn nodig hebben na een operatie.

De drank stimuleert ook andere spijsverteringsorganen, zoals de lever, en verlicht aanvallen na een zware maaltijd of een overdadig feestmaal.

Sommige patiënten die chemotherapie ondergaan, kunnen beter omgaan met de misselijkheid en het braken die inherent zijn aan hun behandeling, dankzij het gebruik van essentiële olie van pepermunt.

Opwekkend effect

Pepermuntolie is hypertensief, wat betekent dat het de bloeddruk verhoogt en het hart stimuleert, wat mensen met een lage bloeddruk kan helpen.

Dit tonische effect helpt bij het verbeteren van fysieke en mentale prestaties, het verhoogt de alertheid en, in sommige gevallen, het verbetert de seksuele vaardigheden wanneer vermoeidheid de schuldige is.

Dit tonische effect verlicht zelfs angst of psychologische problemen. Een druppel op het achterhoofd is voldoende om de geest te kalmeren en pessimistische gedachten te verdrijven.

Antibacteriële en antivirale werking

Pepermuntolie is zeer effectief tegen vele soorten bacteriën. Of het nu de huid of het spijsverteringskanaal aantast, de effectiviteit is bewezen.

Verschillende soorten parasieten zijn gevoelig voor deze olie, waaronder streptokokken, colibacillen, schimmels en herpes. Deze olie is dus nuttig bij long-, spijsverterings-, huid- en genitale infecties.

Ontstekingsremmende werking

In het geval van een verrekte of gescheurde spier is een van de eerste reflexen het gebruik van een product op basis van menthol, in dit geval essentiële olie van pepermunt. De ontstekingsremmende eigenschappen zijn onmiskenbaar, net als de koude sensatie die de pijn verdooft.

Voor pijnlijke of verstopte benen masseer je ze met een neutrale olie en een paar druppels essentiële pepermuntolie om oedeem en gewrichtsproblemen effectief te verlichten.

Deze olie staat erom bekend ontstekingen aan de luchtwegen, de huid en de spijsvertering te verlichten.

Pepermunt inhalatie

Samenstelling van essentiële olie van pepermunt

Deze olie ontleent haar nut aan het hoge mentholgehalte, dat bijna de helft van de samenstelling uitmaakt.

Menthol is al lang bekend in de Chinese geneeskunde, waar de Chinese balsem lang geleden werd uitgevonden en vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt!

In de moderne geneeskunde wordt menthol gebruikt in de samenstelling van een groot aantal farmaceutische producten.

We herkennen allemaal de verfrissende, stimulerende geur van hoestsiropen en degenen die ze hebben gebruikt, herinneren zich de ijzige sensatie in de luchtwegen, vaak gevolgd door een rillend gevoel. Paradoxaal genoeg is het dit effect dat de hoest verlicht en de luchtwegen vrijmaakt.

Hoe moet pepermuntolie worden gebruikt?

Altijd spaarzaam gebruiken, want dit is een zeer geconcentreerde olie. Eén druppel verdund in een lepel zoete amandelolie is genoeg om het gewenste effect te geven.

Eén druppel is ook genoeg om op de borst of het hoofd te wrijven, of om te inhaleren in heet water.

Pepermuntolie kan een van de ingrediënten zijn van afslankpillen, omdat het effect op de spijsvertering en het verminderen van een opgeblazen gevoel het effect van andere afslankende ingrediënten kan versterken.

Pepermuntolie en afvallen

PepermuntolieWe kunnen niet zeggen dat deze olie een vetverbrander is! Dat zou echt een leugen zijn en als je claims in die richting tegenkomt, wees dan gewaarschuwd.

Aan de andere kant is pepermunt een goede aanvulling op een goed ontworpen afslankprogramma. Het heeft twee belangrijke eigenschappen om af te slanken:

Het is een goede eetlustremmer. Vooral na het inhaleren van een mengsel van olie en heet water is gebleken dat het verlangen om te eten lang wordt uitgesteld;

Bij inwendig gebruik is het ook een goed digestief. We weten allemaal dat een evenwichtig dieet een van de sleutels is tot succesvol gewichtsverlies.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

Zoals alle essentiële oliën wordt het niet aanbevolen voor gebruik door zwangere vrouwen of kinderen jonger dan 6 jaar.

De zeer hoge concentratie van het actieve ingrediënt kan irritatie of ernstige allergieën veroorzaken.

Omdat het hypertensief is, moet het worden vermeden door mensen die lijden aan hoge bloeddruk of hartritmestoornissen.


Laatst bijgewerkt op 28 maart 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語