Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Kokosnoot voor welzijn

transapente pixel
Kokosnoot
De delicate smaak en typische geur van kokosnoot wordt door iedereen gewaardeerd, of het nu in zoete cakejes is of in de currysoepen die beroemd zijn in India en de paradijselijke eilanden.

Olie of room, melk of poeder, water of pulp… de extracten en producten van kokosnoten hebben vele toepassingen, waardoor deze grote bal een bron van voedsel en een verfrissende drank is die van groot belang is voor voedingsdeskundigen en de verschillende voedings- en cosmetica-industrieën.

Hoewel kokosnoten wijdverspreid en beroemd zijn, is niet iedereen het eens over de voordelen voor de gezondheid. Om de waarheid van de onwaarheid te kunnen onderscheiden, gaan we de kwaliteiten van kokosnoot van dichterbij bekijken.

Feiten over kokosnoot

Gebruikelijke naam : Kokosnoot, kokosnoot, kopra, vrucht van de kokospalm.

Wetenschappelijke naam : Cocos nucifera, van de Palmaceae familie.

Kokosnoot

Oorsprong: Waarschijnlijk uit de tropische landen van Zuidoost-Azië. Omdat de vrucht kan drijven, is het waarschijnlijk de zee opgegaan en verspreid naar verschillende landen tussen de tropen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom kokosnoten altijd en bijna overal verkrijgbaar zijn.

De verschillende toepassingen en voordelen van kokosnoten

De kokospalm is al eeuwenlang bekend en voorziet de mens van voedsel, olie, water en schoonheidsproducten. In sommige culturen wordt hij de “levensboom” of de “boom met honderd toepassingen” genoemd.

Deze reputatie is welverdiend, want de kokosnoot blijft bijproducten leveren voor zowel natuurlijke als industriële toepassingen. De kokosnoot krijgt zelfs steeds meer bekendheid, wat wetenschappers ertoe aanzet om ermee te experimenteren op een aantal gezondheidsgebieden.

Cosmetica:

Kokosolie staat bekend om zijn voedende eigenschappen voor huid en haar. De vetzuren hebben een sterke affiniteit voor het doordringen in het haar en deze olie is zeer effectief in het bestrijden van luizen door ze te verstikken zonder de noodzaak van pesticiden, die niet worden aanbevolen voor kinderen.

Kokosmelk is een uitstekende make-up remover, effectief en zacht, en kan thuis bereid worden zonder conserveringsmiddelen of allergene toevoegingen.

Kokospoeder is een uitstekende natuurlijke scrub. De licht ruwe textuur verwijdert onzuiverheden en dode huidcellen zonder de huid te beschadigen, en het is gemakkelijk thuis te bereiden zonder toevoeging van chemicaliën.

Voor al deze cosmetische producten die kleine hoeveelheden product vereisen, raden we sterk aan om biologische producten te gebruiken die gemakkelijk te vinden zijn in gespecialiseerde winkels.

Voeding:

Kokosolieof kokosolie wordt al heel lang gebruikt als het belangrijkste vet in Indiase en Sri Lankaanse gerechten. Dankzij de dichtheid en hittebestendigheid kan het worden gebruikt om te bakken zonder aan te branden.

Deze olie wordt in deze regio’s ook gebruikt in gebak en cake. Het gedroogde, geraspte vruchtvlees wordt gebruikt om zoete lekkernijen te maken, in het Westen bekend als kokoskeien.

Kokosmelk en -room worden gewonnen uit de nog verse schil en geven een subtiele smaak aan soepen, stoofschotels en kruidige gerechten die typisch zijn voor de Stille en Indische regio’s. Ze zijn onlangs ontdekt en overgenomen in de westerse keukens, die de toegevoegde smaak en romigheid van deze producten ontdekken.

Het vruchtvlees: Vers of gedroogd, in stukken, vlokken of poeder, is het beroemd om zijn mooie witte kleur en zijn unieke geur en smaak. Het kan gebruikt worden in salades, en natuurlijk om de heerlijke bitterkoekjes te maken die zo gewild zijn in de Franse keuken.

Kokoswater: Dit is ongetwijfeld het meest interessante deel van de kokosnoot, maar het is niet overal verkrijgbaar, omdat het alleen in de onrijpe vrucht zit.

Het beeld van toeristen die zichzelf hydrateren door een rietje in een nog groene bol kokosnoot te steken, is de beste reclame voor de voordelen van dit kostbare water. Kokoswater is zeer rijk aan mineralen die de dorst lessen en energie geven, ideaal om te hydrateren na lichamelijke inspanning.

Diëtetiek:

Kokosnoot is een vrucht die rijk is aan verschillende voedingsstoffen die consumenten een evenwichtige inname van lipiden, vezels en antioxidanten bieden, die, wanneer gecombineerd, kokosnoot tot een gezond voedingsmiddel maken.

Verbeterde transit: Dankzij de onoplosbare vezels, die niet door het lichaam worden opgenomen, gaan kokosnoten constipatie tegen en bieden ze darmcomfort, terwijl ze tegelijkertijd veel gifstoffen uit het lichaam transporteren.

Eetlust onder controle : Vezels hebben een onmiskenbaar effect op het verminderen van trek. Door een verzadigd gevoel te geven, wordt het overmatig gebruik van voedsel verminderd.

Kokosnoot

Effect op diabetes mellitus: Sommige natuurlijke voedingsmiddelen zijn verrijkt met kokosmeel. Dit verlaagt de glykemische index dankzij het hoge vezelgehalte van het meel, wat helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Effect op gewichtsverlies: Zonder kokos als een afslankproduct te beschouwen, kunnen we zeggen dat het specifieke vet van kokos niet leidt tot een overmatige caloriebelasting. Het moet daarom worden beschouwd als onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet.

Deze vetzuren hebben een chemische bijzonderheid: ze bestaan uit middellange ketens, en chemici geven dit type lipide minder calorieën dan andere conventionele vetzuren.

Samenstelling van kokosnoot

Lipiden

Kokosnoot is een belangrijke bron van vetten die gebruikt worden in de menselijke voeding in veel landen waar kokosnoten overvloedig en goedkoop zijn.

De meeste van deze lipiden zijn verzadigde vetzuren! Op basis hiervan wordt aangenomen dat de consumptie van kokosolie zou kunnen leiden tot een verhoging van LDL, het slechte cholesterol.

Alle medische onderzoeken hebben een direct verband aangetoond tussen een overmatige consumptie van verzadigde vetten, voornamelijk van dierlijke vetten, en de incidentie van hart- en vaatziekten veroorzaakt door een defecte verhouding tussen goede en slechte cholesterol.

Kokosolie hoort normaal gesproken niet thuis in een uitgebalanceerd dieet. Maar de lipiden ervan zijn bijzonder, en hoewel ze deel uitmaken van de verzadigde vetzuren, is hun samenstelling bijzonder.

Ten eerste bestaat de helft van de vetzuren in kokosolie uit laurinezuur, dat niet onderdoet voor het essentiële verzadigde vetzuur in moedermelk! Dit vetzuur is weliswaar verzadigd, maar verhoogt het risico op coronaire hartziekten niet.

Wat zegt de wetenschap? De keuze tussen verzadigde vetzuren of transvetzuren (heel gebruikelijk in industrieel gebak) is snel gemaakt: het is beter om vetten te consumeren die niet getransformeerd of gehydrogeneerd zijn, en in de beste situatie worden onverzadigde vetzuren het best aanbevolen.

Vervolgens ontdekten we dat hele kokosnoten andere bestanddelen bevatten die de bloedlipiden verlagen. Het lijkt er dus op dat kokosnoten die met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, goed zijn voor de cardiovasculaire gezondheid.

Eiwit

Kokosnoot bevat een matige hoeveelheid proteïne, hoger dan de meeste planten, en is rijk aan arginine, een aminozuur dat betrokken is bij het verlagen van bloedlipiden.

IJzer

Kokosnoot is rijk aan ijzer, essentieel voor de synthese van rode bloedcellen. Zoals alle plantaardig ijzer wordt het minder goed opgenomen dan dierlijk ijzer. Deze absorptie kan echter verbeterd worden door tegelijkertijd een goede bron van vitamine C te consumeren.

Koper

Kokosnoot is een uitstekende bron van koper, dat essentieel is voor de synthese van hemoglobine en collageen, dat wordt gebruikt om schade aan de lichaamsweefsels te herstellen.

Mangaan

Vers kokosvlees en kokosmelk zijn rijk aan mangaan, een spoorelement dat helpt bij het elimineren van vrije radicalen en een belangrijke factor is in de enzymen die verschillende stofwisselingsreacties reguleren.

Fosfor

Een bestanddeel van celmembranen en essentieel voor gezonde botten.

Kalium

Kokosnoot bevat een hoog gehalte aan kalium, dat helpt bij het onderhouden van verschillende metabolische uitwisselingen en een erkend effect heeft op de gezondheid van het hart en spiersamentrekkingen.

Selenium

Kokosnoten bevatten een respectabele hoeveelheid selenium, dat helpt om de beruchte vrije radicalen te vernietigen en de balans van de schildklierhormonen te behouden. Selenium is verantwoordelijk voor het activeren van deze hormonen, die onder andere betrokken zijn bij gewichtsregulatie.

B-vitaminen

Deze vitamines zijn essentieel voor de verschillende reacties die het lichaam van energie voorzien.

  • Vitamine B3: betrokken bij het onttrekken van energie uit koolhydraten, lipiden en eiwitten.
  • Vitamine B5: betrokken bij het metabolisme voor de synthese van steroïde hormonen.
  • Vitamine B6: betrokken bij de omzetting van glycogeen in glucose, helpt rode bloedcellen beter te functioneren en verbetert de zuurstofvoorziening van het lichaam.

Hoe moet kokosnoot worden geconsumeerd en in welke doses?

KokosmelkKokosnoot wordt veel gegeten in veel landen, waaronder India, Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. In het Westen wordt het minder vaak gegeten.

Om het eten van kokos de moeite waard te maken en te profiteren van de voedingsstoffen zonder overdaad, moet je de vrucht vers eten. Vergeet niet de vrucht te schudden om er zeker van te zijn dat er nog water in zit: dit is de garantie voor een goede kwaliteit en een voorraad voedingsstoffen en minerale zouten.

Kokosolie wordt gemakkelijk nagemaakt. Kies voor veilig gebruik virgin olie, gewonnen door eenvoudige persing, in plaats van industriële oliën met toegevoegde oplosmiddelen die geen garantie bieden voor kwaliteit of herkomst.

Kokosnootvlokken en -poeder worden verkocht in zakjes of los. Ruik aan het poeder, dat moet een lekkere kokosgeur afgeven en niet die van een olie die ranzig is geworden. Zoek ook naar een wit poeder zonder bruine vlekken, een teken dat het product niet vers is.

Tot slot kan kokos in bepaalde voedingssupplementen worden verwerkt om te profiteren van de voordelen van de vezels en mineralen. Zorg er in dit geval voor dat je een supplement kiest dat je kunt vertrouwen en dat ingrediënten van topkwaliteit garandeert.


Laatst bijgewerkt op 23 maart 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語