Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

L-Tyrosine om gewichtstoename te voorkomen

transapente pixel
L-Tyrosine
Aminozuren zijn altijd het gesprek van de dag, omdat deze eiwitbouwstenen eigenschappen hebben die essentieel zijn om het lichaam gezond te houden.

Tyrosine, of L-Tyrosine om precies te zijn, is zo’n aminozuur dat het mogelijk maakt om andere stoffen te maken die van groot belang zijn voor het goed functioneren van het lichaam, niet in de laatste plaats neurotransmitters en hormonen om de fysieke en mentale activiteit te reguleren.

L-Tyrosine wordt beschouwd als het aminozuur van geluk en goed humeur. Het is betrokken bij het beheersen van stress en depressieve toestanden, wat ook invloed heeft op de vlagen van boulimie en snacken die vaak gepaard gaan met angst en melancholie.

L-Tyrosine, wat is het?

L-Tyrosine is een van de zogenaamde niet-essentiële aminozuren. Deze naam verwijst naar aminozuren die door het lichaam kunnen worden gesynthetiseerd, in tegenstelling tot andere zuren die we in onze voeding moeten vinden. Dit doet echter niets af aan hun belang voor het goede verloop van chemische reacties.

Het wordt gemaakt uit een andere stof, fenylalanine, onder invloed van een specifiek enzym. In sommige gevallen is er een tekort aan dit enzym, waardoor een tekort aan tyrosine kan ontstaan.

Dit tekort leidt meestal tot problemen met de beschikbaarheid van andere stoffen die van tyrosine zijn afgeleid.

Om het tekort aan L-Tyrosine te compenseren, worden voedingsmiddelen of voedingssupplementen aanbevolen om de juiste balans tussen tyrosine en de andere aminozuren te herstellen.

L-Tyrosine WikiPediaL-Tyrosine is ook de voorloper van dopamine, adrenaline en noradrenaline, de echte brandstof voor mentale activiteit.

In de hersenen wordt dopamine gebruikt om de afscheiding van groeihormoon door de hypofyse te stimuleren. De schildklier heeft L-Tyrosine nodig om te functioneren.

Door zich te binden aan jodium, maakt L-Tyrosine de synthese mogelijk van schildklierhormonen die essentieel zijn voor een aantal functies in het lichaam.

Melanine, het pigment in de huid, het haar en de ogen dat verantwoordelijk is voor hun donkere kleur, wordt gemaakt van tyrosine door een enzym dat tyrosinase heet.

Om meer te weten te komen over tyrosine, kun je het volgende item op WikiPedia.

Waar te vinden L-Tyrosine?

Eiwitrijk voedsel is de belangrijkste bron van L-Tyrosine, of het nu van dierlijke of plantaardige oorsprong is. Bananen, sesam- en pompoenpitten, avocado, wit vlees van gevogelte en harde kazen leveren bijvoorbeeld allemaal een goede dosis om een tekort aan tyrosine aan te vullen.

Er zijn voedingssupplementen met 500 mg L-Tyrosine te koop. Je kunt tot 2 gram tyrosine per dag consumeren.

In het geval van chronische ziekten of hartproblemen is het essentieel om het advies van een gezondheidsprofessional in te winnen om een veilige consumptie te garanderen.

De rol en werking van L-Tyrosine in het lichaam

Ondanks dat het een niet-essentieel aminozuur wordt genoemd, is L-Tyrosine echt essentieel voor het goed functioneren van de complexe machine die ons lichaam is.

De belangrijkste acties staan hieronder opgesomd. L-Tyrosine is echter betrokken bij een breder spectrum van chemische en metabolische reacties.

Actie tegen angst en depressie

AngstAls producent van dopamine en adrenaline, die betrokken zijn bij een goede zenuwoverdracht, zijn de tekenen van een dopaminetekort ernstige vermoeidheid ‘s ochtends en een gebrek aan interesse en motivatie, evenals een toestand van angst en een laag humeur.

Chronische stress en depressie, die om heel begrijpelijke redenen kunnen voorkomen, zoals het verlies van een dierbare of een bijzonder angstopwekkende baan, zorgen ervoor dat de circulerende tyrosinespiegel daalt.

Stress verhoogt het cortisol- en insulineniveau, waardoor L-Tyrosine wordt afgeleid en in plaats van zijn neurotransmitters te produceren, wordt verbrand voor energie.

Behoud van mentale vermogens

Dopamine en adrenaline zijn betrokken bij het proces van onthouden en alertheid. Omdat ze worden aangemaakt uit tyrosine, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hersenen voldoende van dit aminozuur binnenkrijgen.

Preventie van de ziekte van Parkinson

Deze ziekte, die vooral ouderen treft, is te wijten aan de degeneratie en vernietiging van een zone van neuronen die met dopamine werken. Een eiwitrijk dieet dat meer van de L-tyrosinebehoefte dekt, wordt sterk aanbevolen om de impact van dopaminevernietiging te verminderen.

Dit is een van de redenen waarom ouderen voldoende eiwitten moeten eten om seniele ziekten zoals Parkinson te voorkomen of uit te stellen.

Bescherming van de melaninereserve

Melanine beschermt de huid en ogen tegen de ultraviolette stralen van de zon. L-Tyrosine speelt daarom een essentiële rol bij het leveren van voldoende melanine om het ontstaan van huidpigmentatieproblemen te voorkomen, die vaak optreden bij het ouder worden en de verminderde beschikbaarheid van L-Tyrosine.

Goede werking van de schildklier

Schildklierafwijkingen zijn welbekend en komen vrij vaak voor. Een tekort aan schildklierhormonen veroorzaakt hart- en spijsverteringsproblemen en bevordert gewichtstoename, evenals een slecht beheer van de lichaamstemperatuur.

Door te zorgen voor een goede inname van L-Tyrosine kan de schildklier goed functioneren, met name om de stofwisseling soepel te laten verlopen en overgewicht te voorkomen.

Controle van de eetlust en preventie van gewichtstoename

L-Tyrosine is betrokken bij gewichtsbeheersing, zowel direct als indirect. Door het verlichten van depressieve toestanden die kunnen leiden tot dwangmatig snacken en het overwinnen van angstige en apathische toestanden, wordt het gebruik van voedsel om een emotionele leegte te vullen beperkt.

Door de eetlust onder controle te houden en het hongergevoel te verminderen, kunnen we gemakkelijk een gematigd gewichtsverlies verwachten, of op zijn minst gewichtsstabilisatie.

Zoals hierboven vermeld, is tyrosine ook betrokken bij het goed functioneren van de schildklier, dus het helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Het is geen geheim dat een tekort aan schildklierhormoon een directe oorzaak is van gewichtstoename.

Zorgen voor voldoende L-tyrosine helpt gewichtstoename te voorkomen, vooral omdat eiwitconsumptie de opbouw van vetafzettingen helpt te beperken en lipolyse stimuleert, d.w.z. de afbraak van lichaamsvet om energie te leveren.

Bevordert een gezonde groei bij kinderen

L-Tyrosine, dat betrokken is bij de synthese van groeihormoon, helpt bij een gezonde groei bij kinderen. Daarom is een verhoogde eiwitinname essentieel voor een normale groei en voorkomt het problemen met de bot- en spiervorming in de vroege kinderjaren.

 

L-Tyrosine : Doseringen en bijwerkingen

Het is waar dat L-Tyrosine door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Maar dat betekent niet dat er geen tekorten kunnen ontstaan, want naarmate we ouder worden neemt de synthese ervan af, terwijl onze behoefte eraan toeneemt.

Het is daarom absoluut aan te raden om de eiwitconsumptie te verhogen om ervoor te zorgen dat de verschillende reacties waarbij tyrosine betrokken is goed verlopen.

L-Tyrosine suppletie wordt aanbevolen bij ouderdomsproblemen, zoals geheugenverlies of depressie, en ook bij intensieve fysieke training om het herstel te bevorderen.


Laatst bijgewerkt op 29 maart 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語