Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Kamille, voordelen voor gezondheid en afslanken

transapente pixel
Kamille
Kamille staat bekend om zijn ontzwellende, drainerende en ontgiftende eigenschappen. Het kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het verwijderen van overtollig water uit het lichaam, het vereenvoudigen van het proces van het elimineren van gifstoffen en het blokkeren van overmatig snacken.

Helpt kamille bij het afvallen? Naast ons basisdieet hebben we soms zin om af te vallen met planten. In feite vertrouwen veel detox- en afslankkuren op planten om hun effectiviteit te bewijzen.

Laten we dus eens meer te weten komen over de deugden van kamille voor onze gezondheid, maar ook voor onze schoonheid.

Kamille, een korte beschrijving

Kamille staat bekend als een margrietachtige bloem, met witte bloemblaadjes met een geel hart, verdeeld en puntig. Het heeft sterke, vezelige wortels en groene, harige stengels tot 30 centimeter lang.

Kamillebloem

Kamillebloemen zijn wijdverspreid in gematigde streken van Europa, omdat ze geen koude en droge gebieden verdragen en dus niet op grote hoogten groeien.

Er zijn verschillende soorten kamille in de Asteraceae familie, waarvan de meest gebruikte Romeinse kamille (Chamaemelum nobile) is, die het meest gebruikt wordt voor medicinale en culinaire doeleinden, en wilde of Duitse kamille (Matricaria recutita), die een medicinale plant is.

De bloemen worden voorzichtig geoogst wanneer ze beginnen te openen aan het begin van het tweede teeltjaar, wanneer ze rijpen. Ze worden meestal gedroogd en verkocht door kruidendokters of supermarkten. Ze zijn ook te vinden als verse bloemen, maar dit is zeldzaam.

Deugden van kamille

Kamille staat bekend als een effectief grootmoedermiddel voor veel kwaaltjes, maar ook voor het mooi houden van haar en lichaam.

Voor je gezondheid

– Krachtig tegen winterkwaaltjes en de seizoenswisseling

Kamille heeft desinfecterende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een effectieve remedie is tegen verkoudheid, migraine en bepaalde allergieën, vooral die van de keel en neus. Het kan ook worden gebruikt om hoest te verzachten als het als aftreksel wordt genomen.

– Goed voor de spijsvertering

Kamille heeft veel voordelen voor de spijsvertering. Het kan niet alleen worden gebruikt tegen darmpijn, brandend maagzuur en darmontsteking, maar ook tegen koliek, diarree en spijsverteringskrampen. Bij regelmatige consumptie na elke maaltijd kan het een gunstig effect hebben tegen gastritis of zelfs de ziekte van Crohn.

– Effectief tegen menstruatiekrampen

Botanische kamilleAls kruidenthee is Roomse kamille een geduchte bondgenoot tegen menstruatiepijn. Als zalf, verdund in plantaardige olie of crème, kan het in de onderbuik worden gemasseerd om krampen in de baarmoeder te verlichten en te helpen ontspannen en slapen.

– Nuttig voor de slaap

Als je last hebt van slapeloosheid of angst, kan kamille effectief zijn als je het ‘s avonds als aftreksel neemt. Het heeft een kalmerend effect op het lichaam, helpt de spieren te ontspannen en geeft je een goede nachtrust.

Het inhaleren van de essentiële olie kan hetzelfde effect hebben en je helpen weer in slaap te komen.

– Goed voor de ogen

Je kunt het gebruiken om kompressen in te weken en na het koelen op de ogen aan te brengen, om infectieuze irritaties tegen te gaan, bindvliesontsteking of ontsteking van de oogleden te verzachten. De rook van de infusie kan worden geïnhaleerd om jeukende ogen te kalmeren.

– Effectief tegen insectenbeten

Essentiële kamille olie kan op de huid worden aangebracht om insectenbeten en de bijbehorende jeuk te verlichten, omdat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft.

– Hoe zit het met kanker?

Volgens een Amerikaans onderzoek van de Ohio State University bevat kamille apigenine, dat de ontwikkeling van kankercellen blokkeert en de behandeling met chemotherapie helpt versterken.

Ga voor de volledige details van het onderzoek naar deze LINK.

Gedroogde kamille

Voor schoonheid

Haar
Kamille helpt tegen een jeukende hoofdhuid en herstelt broos haar zodat het zijn natuurlijke kleur terugkrijgt. Het versterkt ook de effectiviteit van de zon bij het lichter en blonder maken van het haar. Het wordt daarom veel gebruikt in haarproducten zoals shampoos en haarverzorgingsproducten, maar kan ook op natuurlijke wijze in het haar worden aangebracht.
Huid
De regenererende werking helpt de droge, gevoelige huid te verzachten en te herstellen, en vermindert roodheid en pigmentvlekken in het gezicht.

Het verzacht ook irritatie veroorzaakt door zonnebrand, dankzij de helende en ontstekingsremmende eigenschappen. Gebruik in dit geval essentiële kamilleolie gemengd met een crème, gel of plantaardige olie, of gebruik crèmes op basis van kamille, waarvan er veel op de markt zijn.
Ogen
De decongestieve werking van kamille helpt wallen onder de ogen en donkere kringen te verminderen. Het kan worden toegepast als een kompres gedrenkt in een aftreksel en afgekoeld, of als kruidentheezakjes die direct op de getroffen gebieden worden aangebracht.

Afslankende eigenschappen van kamille

Kamille om af te slankenKamille is een zeer caloriearme bloem; als suikervrije kruidenthee bevat het slechts één calorie per 100 ml kruidenthee en 0% vet. Daarom kan het de hele dag door gedronken worden zonder je zorgen te maken over calorieën.

Om het lichaam te ontgiften

De plant heeft talrijke vochtafdrijvende eigenschappen en helpt gifstoffen in het lichaam te elimineren, overtollig water af te voeren en te verwijderen, waardoor het lichaam sneller en gemakkelijker op diëten kan reageren.

Om trek te voorkomen

Kamillethee kan de hele dag door worden gedronken als je trek hebt, want het heeft een eetlustremmende werking waardoor je kunt wachten tot de volgende maaltijd zonder onnodige tussendoortjes te nemen.

Tegen een opgeblazen gevoel

Zoals hierboven vermeld, helpt kamille dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen de buik te ontzwellen en buikpijn te verminderen, waardoor een opgeblazen buik wordt vermeden.

Je kunt alles te weten komen over de voordelen van kamille voor je lichaam in het rapport van de US National Library of Medicine op de volgende link.

Hoe bereid je kamille

Kopen en bewaren

Kamille is verkrijgbaar bij kruidendokters en speciaalzaken in de vorm van gedroogde bloemen, of in supermarkten in de vorm van kruidentheezakjes. Er zijn ook een aantal websites die pure of gemengde kamillezakjes aanbieden.

Kamille die al gedroogd wordt verkocht of in de vorm van kruidenthee hoeft niet op een speciale manier bewaard te worden: bewaar het gewoon op een plek die beschermd is tegen licht en vocht.

Als je daarentegen het geluk hebt om kamille in de vorm van verse bloemen te hebben, moet je het zelf drogen. Leg ze gewoon op een vlakke ondergrond, uit de buurt van licht en vocht, verzamel ze en bewaar ze in een zak of doos.

Gedroogde kamille kun je zonder risico enkele maanden op een droge plek bewaren.

Gebruik

Kamille bloementheeGedroogde kamille of kamille in zakjes kan natuurlijk gedronken worden als een aftreksel op zichzelf, of gemengd worden met andere bloemen en kruiden zoals lindebloesem.

Het kan ook worden toegevoegd aan cocktails en verse sappen door het te laten trekken in melk of gewoon in water en dan af te koelen.

Het kan ook gebruikt worden om zelfgemaakte snoepjes te maken, vooral als je verkouden bent of hoest, gezoet met zoetstof of, nog beter, Stevia.

Kamille kan zelfs worden toegevoegd aan bepaalde desserts en gebak, zoals madeleines of sorbets.

Als je wilt afvallen met kamille, moet je het als thee drinken na elke maaltijd, dus twee of drie keer per dag als onderdeel van een kuur. Het enige wat je hoeft te doen is 10 gram kamille mengen met een liter water, het koken en 5 tot 10 minuten laten trekken, en het dan warm, koud of zelfs ijskoud drinken.

Contra-indicaties voor het gebruik van kamille

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor kamille, wat allergische en huidreacties kan veroorzaken.

Je kunt kamille het beste vermijden als je allergisch bent voor pollen of chrysanten.

Essentiële kamille olie mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap vanwege het uterotone effect. Het kan ook ernstige allergieën of dermatitis veroorzaken bij baby’s en jonge kinderen.

Kamille kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, dus het is raadzaam om dit met je arts te bespreken als je er een gebruikt.


Laatst bijgewerkt op 21 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語