Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Lijnzaadolie

transapente pixel
Lijnzaadolie
Lijnzaad, dat oeroude zaadje dat een olie produceert die lange tijd in de industrie werd gebruikt, is pas recentelijk tot zijn recht gekomen. Dat wil zeggen, sinds de buitengewone deugden ervan voor de menselijke gezondheid onder de aandacht zijn gebracht. Het is een alfa-linoleenzuur dat zeer gevoelig is voor warmte en licht. Het kan niet worden geconsumeerd als het eenmaal is geoxideerd, omdat het dan giftig wordt.

De beste manier om te profiteren van de voordelen van lijnzaadolie is om het te kopen bij een gerenommeerde winkel of apotheek, en altijd in kleine hoeveelheden die snel kunnen worden geconsumeerd.Wil je meer weten?

Lees dan verder…

Lijnzaadolie: een bewogen geschiedenis!

Vóór de recente erkenning werd lijnzaadolie gebruikt om hout te beschermen tegen vocht en schimmel, en was het een bestanddeel van een aantal producten die werden gebruikt in schrijnwerk en de industrie. Het is dezelfde olie, of bijna dezelfde olie, die nu wordt beschouwd als een van de meest interessante vanuit voedingsoogpunt.

Volgers van gezonde voeding vinden lijnzaadolie een belangrijke bron van Omega 3: het is het plantaardige element met de hoogste concentratie.

Dit betekent dat we bijvoorbeeld geen grote hoeveelheden vette vis hoeven te eten, die ook een belangrijke bron van onverzadigde vetzuren zijn, maar die zware metalen en vervuilende stoffen in hun vette delen kunnen concentreren.

Feitenblad Lijnzaadolie

Lijnzaadolie

Gebruikelijke naam : Lijnzaad, lijnzaadolie, lijnzaad.

Wetenschappelijke naam : Linum Usitatissimum.

Vlas wordt geteeld in Oost-Europa, Rusland, Frankrijk en China. Het wordt ook al lang verbouwd in Egypte, waar het werd gebruikt om verbanden te maken voor mummificatieceremonies.

De olie voor consumptie wordt koud geperst om de voedingswaarde te behouden, terwijl de olie voor industrieel gebruik wordt gewonnen door warme persing met oplosmiddelen die het mogelijk maken een groot volume te oogsten.

Voordelen van lijnzaadolie

Voordat we de voedings- en gezondheidsvoordelen van lijnzaadolie opnoemen, moeten we weten waarom het alleen onder bepaalde voorwaarden is toegestaan voor dit gebruik.

  • In Frankrijk is lijnzaadolie pas sinds kort goedgekeurd door gezondheidsautoriteiten zoals AFSSA. Deze olie is erg kwetsbaar en oxideert gemakkelijk. De samenstelling verandert en wordt ongeschikt voor consumptie. Ranzige lijnzaadolie is te herkennen aan de geur.
  • Bij ernstige oxidatie kan lijnolie giftig worden. Om dit fenomeen tegen te gaan en te profiteren van de voordelen van deze olie, zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen nodig:
    Lijnzaadolie moet in kleine hoeveelheden worden verpakt, om te voorkomen dat de olie lange tijd achter in een kast staat.
  • Eenmaal geopend moet de fles in de koelkast bewaard worden.
  • Om de olie tegen licht te beschermen, moet de fles donker van kleur zijn. Lijnolie gedraagt zich ook vreemd: wanneer het in een stof is geïmpregneerd, kan het vlam vatten omdat het warmte afgeeft wanneer het in contact komt met de lucht.

Als je eenmaal de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen voor veilig gebruik, zou het zonde zijn om de interessante eigenschappen van lijnzaadolie te missen.

Behoudt cardiovasculaire gezondheid

Lijnzaadolie is een vriend van het hart en de bloedvaten en werkt op verschillende fronten om de vorming van bloedstolsels te voorkomen die de kransslagaders die het hart voeden kunnen blokkeren.

Bevochtigt het bloed en gaat ontsteking van de slagaders tegen

Het helpt het slechte cholesterolgehalte te verlagen en houdt de bloedvaten gezond dankzij het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren. De vezels in lijnzaad, wanneer het in zijn geheel wordt gegeten, absorberen slechte cholesterol en voorkomen dat het zich ophoopt op de wanden van de bloedvaten.

Brengt de bloedsuikerspiegel in balans

Lijnzaadolie bevat magnesium, waarvan bekend is dat het een rol speelt bij de insulineactiviteit en het gebruik ervan door de cellen vergemakkelijkt. Dit voorkomt het fenomeen van insulineresistentie. Dit effect voorkomt effectief het ontstaan van diabetes type 2.

Laxerende werking

Lijnzaadolie en lijnzaad in het algemeen staan bekend om hun laxerende werking, waardoor gifstoffen die zich in de dikke darm hebben opgehoopt worden verwijderd en aambeien worden behandeld.

Lijnzaadolie voor geestelijke gezondheid

Meervoudig onverzadigde vetzuren staan bekend om hun vermogen om neuronen te behouden en leeftijdsgerelateerde degeneratieve ziekten tegen te gaan, maar ook om het geheugen en de concentratie te bevorderen.

Verfraait huid en haar

Lijnzaadolie, nog steeds weinig bekend om zijn cosmetische deugden, biedt belangrijke voordelen voor de gezondheid van de huid, vooral voor de huid die last heeft van trekkerigheid of irritatie, die kalmeert dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen.

Lijnzaadolie is bijzonder geschikt voor de huid met verwijde poriën, maakt de huid glad en helpt uitdroging tegen te gaan. Het laat ook een zijdezacht, aangenaam gevoel achter op de huid.

Haar dat beschadigd is door chemische behandelingen en vervuiling kan gerevitaliseerd worden met lijnzaadolie maskers.

Lijnzaadolie voor gewichtsverlies

De wetenschap erkent nu formeel de bijdrage van meervoudig onverzadigde vetzuren aan gewichtsbeheersing.

Hoewel deze lipiden nog steeds veel calorieën bevatten, stimuleren ze de stofwisseling en gaan ze de opslag van vet in vetweefsel tegen.

Door het cholesterolgehalte in balans te brengen en de afvoer van afvalstoffen die zich in het spijsverteringskanaal hebben opgehoopt aan te moedigen, kan gewichtsverlies worden versneld als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Lijnzaadolie heeft ook een licht eetlustremmend effect, omdat het je snel een verzadigd gevoel geeft en voorkomt dat je hunkert naar suikerrijk voedsel.

Samenstelling van lijnzaadolie

Lijnzaadolie heeft een ideale samenstelling van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren: de beroemde OMEGA’s. Deze zijn essentieel en kunnen alleen verkregen worden uit lijnzaad.

Deze zijn essentieel en kunnen alleen uit voeding worden gehaald, omdat het lichaam ze niet kan aanmaken.

Voedingsdeskundigen beschouwen ze als de beste vetten voor het behoud van een gezond hart en de elasticiteit van de bloedvaten, op voorwaarde dat de doses van de verschillende soorten omega’s voldoende en evenwichtig zijn:

  • Omega 3: ook bekend als alfa-linoleenzuur, dat 60% van het totale vetzuurgehalte van het zaad kan uitmaken! Dit is het hoogste percentage omega 3 onder alle plantaardige en voedingsoliën.
  • Omega 6: linolzuur, dat ongeveer 15% bevat.
  • Omega 9: oliezuur vertegenwoordigt ook ongeveer 18%.

Lijnzaadolie biedt dus het enorme voordeel dat het rijk is aan omega 3, waarvan we weten dat ze vaak in onvoldoende hoeveelheden of in veel grotere mate dan andere vetzuren zoals omega 6 of omega 9 worden geconsumeerd.

Doseringen en bijwerkingen

Lijnzaadolie kan elke dag in redelijke hoeveelheden worden ingenomen, 2 of 3 eetlepels. Te veel kan echter diarree veroorzaken, dus de dosis moet worden aangepast aan de behoeften en de spijsverteringstolerantie.

Je kunt ook een detoxkuur volgen met een product dat lijnzaadolie bevat om het lichaam te reinigen en je voor te bereiden op een dieet om af te vallen.


Laatst bijgewerkt op 28 maart 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語