Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Gaillet Gratteron, natuurlijk afvallen

transapente pixel
Bedstro
Bedstro is een eenjarige plant die bijna overal langs de kant van de weg te vinden is. Je herkent het gemakkelijk aan de vierkante stengels en de gewervelde, lancetvormige bladeren. Je herkent het het beste aan het feit dat de stengels, bladeren en zaden overal aan blijven plakken, aan kleding, haren van huisdieren, enz.

De vruchten van deze plant zijn rond en groen van kleur.

Wat zijn de voordelen van deze plant?
Kan het je helpen gewicht te verliezen?
Onze enquête beantwoordt al je vragen over bedstro.

Bedstro identiteitskaart

 


Bedstro Factsheet

Wetenschappelijke naam: galium asparine
Gebruikelijke namen: rièble, grateron, gratte-langue, gaille, gratte-cul, caille-lait
Botanische classificatie: familie Rubiaceae
Gebruikelijke vormen en bereidingen: aftreksel, moedertinctuur, soep

Botanische beschrijving van kleefkruid

bedstro-botanie

Bedstro, waarvan de gewone wetenschappelijke naam Galium Aparine is, is een plant uit de familie Rubiaceae, die meer dan 7000 soorten in 500 geslachten telt.
Galium Aparine groeit in bossen, heggen, akkers, braakliggende terreinen, bosranden en over het algemeen op alle kleigronden zolang de hoogte niet meer dan 1000 m is.
Deze plant, die bloeit tussen mei en oktober, heeft de vorm van een plant met een vierhoekige stengel, 30cm tot 1m lang, kruipend of klimmend. De stengel is op de hoeken afgezet met kleine, gekrulde stekels die zich zowat overal aan de stengel vastklampen.
De 6-9 cm grote bladeren, die aan de onderkant ook bedekt zijn met stekels, klampen zich ook vast. Als je in de natuur rondloopt, ben je waarschijnlijk al eens aangevallen door deze plant!

Bedstro produceert enkele maanden lang, van mei tot oktober, witachtige bloemen, gevolgd door grote, bruine, bolvormige vruchten van 4 tot 7 mm, die paarsgewijs hangen en stekelig zijn.
De plant wordt ook vaak melkkwartel genoemd, omdat sommige variëteiten melk zouden stremmen.
Deze plant komt veel voor in heel Frankrijk, behalve in het Middellandse Zeegebied. Hij wordt geoogst tussen mei en juni, bij voorkeur voor de bloei (de hele plant wordt geoogst, behalve de wortels).

Samenstelling en werkzame bestanddelen van bedstro

Bedstro wordt in de fytotherapie gebruikt vanwege de actieve ingrediënten die het bevat, met name :

  • Iridoïden, fytonutriënten die bekend staan om hun antioxiderende, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen;
  • Alkaloïden, een verzamelnaam voor verschillende stoffen die zowel therapeutische als toxische eigenschappen kunnen hebben;
  • Heterosiden, waaronder asperuloside, bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen;
  • Saponosiden, of sterol-heterosiden (ontstekingsremmende, pijnstillende en oedeem bestrijdende eigenschappen);
  • Organische zuren, vaak gebruikt in de voedingsindustrie als conserveermiddelen, antioxidanten, emulgatoren, zuurteregelaars, enz;
  • Glucosiden, een andere heteroside afgeleid van glucose;
  • Flavonoïden, rijk aan polyfenolen, bekend om hun zeer interessante antioxiderende eigenschappen;
  • Tannines, bekend om hun natuurlijke vermogen om eiwitten neer te slaan;
  • zetmeel, essentiële complexe koolhydraten in de menselijke voeding.

De plant is ook rijk aan mangaan, dat een rol speelt in de strijd tegen vrije radicalen en het lichaam helpt om lipiden en koolhydraten goed te gebruiken.

De belangrijkste bestanddelen van bedstro zijn iridoïden en alkaloïden.
Iridoïden zijn monoterpeenderivaten in de vorm van heterosiden, die de volgende eigenschappen hebben: ontstekingsremmend, zenuwverdovend, hepatoprotectief, vaatvernauwend, antiviraal, antimicrobieel, kankerremmend en genezend.
Alkaloïden zijn stikstofhoudende heterocyclische organische moleculen die in de farmacopee als zeer krachtige stoffen worden beschouwd.
De meeste alkaloïden zijn giftig en slechts enkele worden medicinaal gebruikt als pijnstiller of kalmeringsmiddel. Cafeïne en theïne zijn voorbeelden van niet-giftige alkaloïden.

Eigenschappen en medicinaal gebruik van bedstro

In de farmacopee worden alleen de bovengrondse delen (plant en bloem) gebruikt.

Bedstro is een plant met vele deugden en werkt voornamelijk op 4 niveaus.
1. Spijsvertering:
Bedstro is een uitstekend hepato-stimulerend middel, ideaal om levercellen te herstellen.
De plant is ook een aperitief (het stimuleert de eetlust), diureticum en ontstekingsremmer, en wordt veel gebruikt bij de behandeling van spijsverteringsstoornissen, colitis of na hepatitis.
2. Urinewegen:
De diuretische en ontstekingsremmende eigenschappen maken het een goede natuurlijke remedie voor blaasontsteking of gruis.
Het heeft ook het vermogen om de bloedsomloop te activeren, wat het vasthouden van urine kan verbeteren.
3. Zenuwstelsel:
Dit is een kalmerende plant, die ideaal is voor gevallen van overprikkelbaarheid, nervositeit of agitatie.
Het wordt ook gebruikt om hypothyreoïdie te bestrijden, evenals huidproblemen (dermatitis, pruritus, urticaria) en oedeem, die het helpt te verminderen.
4. Bloedsomloop :
Bedstro is een bloedzuiverend middel, wat betekent dat het het bloed reinigt bij stoornissen in de bloedsomloop.
Het is ook een bloeddrukverlager, met andere woorden, het voorkomt dat de bloeddruk stijgt zonder deze te verlagen.
Tot slot versnelt het de bloedsomloop.

Tot slot helpt bedstro het lichaam bij het neutraliseren en elimineren van gifstoffen, voornamelijk via de lever, nieren en huid.
De plant heeft ook sudoriserende eigenschappen, die de afvoer van gifstoffen bevorderen.
Plaatselijk aangebracht, zuivert het traumatische wonden en letsels.

Kortom, bedstro is geïndiceerd in de volgende gevallen: acne, eczeem, psoriasis, bloedarmoede, baarmoederaandoeningen, blaasaandoeningen, leveraandoeningen, waterzucht, hysterie, epilepsie, nieraandoeningen en -stenen, slapeloosheid, wonden en brandwonden, artritis, obesitas en overgewicht, steenpuisten, duizeligheid, opvliegers, keelpijn, het vasthouden van water, koorts, jicht, waterpokken, blaasontsteking.

Bedstro is het onderwerp geweest van verschillende wetenschappelijke studies. Deze studie analyseerde de fenolcomponenten in bepaalde geneeskrachtige planten, waaronder kleefkruid. Klik op de regel hieronder om de samenhang en resultaten van dit onderzoek te raadplegen.

(Bron: NCBI: NCBI. Centrum voor bioanalyse, Nationaal Instituut voor Biologische Wetenschappen, Boekarest, Roemenië. Matei AO., Gatea F., Radu GL. J. Chromatogr Sci. 2015 Aug;53(7):1147-54. doi:10.1093/chromsci/bmu177.Epub 2015 Jan 12.).

Kan bedstro me helpen afvallen?

Kleefkruid kan op verschillende manieren helpen om af te vallen. In oude teksten wordt zelfs verwezen naar de afslankende eigenschappen van de plant. [par] vrouwen … om slank te worden en te voorkomen dat ze dik worden”.

Bedstro kan ook bijdragen aan het succes van een afslankdieet door een staat van welzijn en rust te bevorderen.
We weten dat een caloriearm dieet een bron van stress kan zijn en dat stress niet bevorderlijk is voor gewichtsverlies. Bedstro kan daarom voor welkome ontspanning zorgen.

De depuratieve eigenschappen van de plant zorgen ervoor dat gifstoffen via verschillende afvoergangen worden afgevoerd, de vochtafdrijvende eigenschappen bevorderen de afvoer van vloeistoffen en de laxerende eigenschappen helpen de stoelgang te reguleren.
En dankzij al deze eigenschappen werkt bedstro op het vasthouden van water en kan het dus helpen bij het verliezen van watergewicht.

Aanbevolen dosering van bedstro

Als aftreksel: laat 5 g per liter water met een laag mineraalgehalte 10 minuten trekken. Drink 2 tot 3 kopjes per dag.
Moedertinctuur: 50 druppels, 2 tot 4 keer per dag.

Soepen worden gemaakt van de uiteinden van de stengels van de plant.

Voor uitwendig gebruik is hier een oud recept voor een zalf op basis van bedstro: 100 g vers bedstro, 50 g iepenschors en 500 g reuzel. Verwarm het mengsel terwijl je roert.

Bedstro wordt ook verkocht in capsulevorm.

Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Tot op heden zijn er geen precieze gegevens over de toxiciteit van de plant.

Bij normale, redelijke doses lijkt bedstro geen toxiciteit of nadelige effecten te hebben.

Bij hoge doses kan bedstro duizeligheid, visuele problemen en hoofdpijn veroorzaken. Het diuretische en sudorificerende effect moet ook in de gaten worden gehouden vanwege het aanzienlijke waterverlies dat het veroorzaakt.

Onze conclusie over bedstro

Bedstro heeft veel goede eigenschappen. Vele daarvan maken deze plant tot een goede bondgenoot bij het afslanken.
Bedstro kan worden gebruikt om de afvoer van gifstoffen te bevorderen, maar ook om je rustig en ontspannen te voelen tijdens de periode van verandering die een dieet is.

Het gebruik van kleefkruid moet worden toegestaan door een arts en het gebruik moet door de arts worden gecontroleerd om complicaties of overdoses te voorkomen.


Laatst bijgewerkt op 20 januari 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語